URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Suport i Propostes.

Alternativa | 15 Setembre, 2007 06:18 | facebook.com twitter.com

Ahir tots els grups municipals polítics de l'Ajuntament, varen signar el següent comunicat:

Els grups municipals de l'Ajuntament de Pollença (UM-UNPI, PSOE,PSM, PP-UMP i Alternativa EU-Els Verds) manifesten, en relació als fets ocorreguts el passat dia 6 de  setembre on va resultar lesionat un jove i que han estat objecte de manifestacions a la premsa, el següent:

   1.- Els fets s'han posat en coneixement del Jutjat d'instrucció núm. 6 d'Inca, atès que era el que estava de guàrdia el dia dels fets.

 
2-.     
Els fets descrits a les diverses publicacions dels diaris no estan provats, i els policies intervinents en els fets no són dos germans.

 

3. - L'Ajuntament de Pollença està subjecte a la legalitat i per això s'ha ordenat l' obertura de un expedient disciplinari als policies denunciats, per tant s'instruiran les diligències d'informació i investigació oportunes per tal d'aclarir els fets, i es requerirà a la Conselleria d'Interior el nomenament d'instructor, que haurà de ser aliè al cos local per tal de donar la màxima transparència a l'actuaci6 de la policia, i a la vista de les conclusions es prendran les mesures disciplinàries que corresponguin.

 

  4.- Els grups municipals sotasignats posen de manifest el seu suport al coHectiu de la Policia Local de l' Ajuntament de Pollença.

 

Pollença 15 de setembre 2007. 

Esperam que a partir d'aquest moment torni la necessària bona relació entre la Policia Local i la ciutadania. i que Pollença que ha estat un municipi pioner en temes de Policia Local , com el cas del Policia Tutor, sigui  pionera també en temes de transparència i mesures preventives  per evitar que es torni a repetir una “crisi” com l'actual .

A continuació podeu llegir la proposta que hem presentat  per a la discussió i aprovació al proper ple de l'Ajuntament: “Impuls de les mesures dirigides a la gravació, mitjançant circuït tancat de càmeres, de les persones detingudes durant la seva estada als edificis de la Policia Local de Pollença”.

 

Aquesta proposta l'hem fet conjuntament amb els regidors d'Els Verds- Esquerra d'Artà i Son Servera(Guillem Caldentey i Conxi Penya, respectivament) i les regidores d'Esquerra Unida – Els verds de Capdepera (Maria Orts i Virginia Urdangarín), que hem  constituit una coordinadora de regidors que hem denominat Diògenes. L'objectiu d'aquesta Coordinadora és crear un òrgan operatiu de debat i coordinació a la hora de presentar propostes comunes als nostres Ajuntaments.

En els casos d'Artà i Pollença, on els regidors de la Coordinadora estam a l'oposició, aquesta proposta tendrà forma de moció; a Capdepera i Son Servera, on Maria Orts, Virginia Urdangarín i Conxi Penya formen part dels equips de govern, les regidores impulsaran la proposta dins l'àmbit dels respectius governs municipals.
 

En la mateixa línia, i també a la recerca de la millora dels serveis municipals de policia i de la garantia dels drets humans i de la dignitat de les persones, hem començat a a estudiar una futura proposta redacció i aplicació de protocol d'actuació i detenció per la policia local. En aquest sentit partim de l'experiència positiva de la policia autonòmica basca (ertzaintza) que té un programa per les detencions avalat per un certificat de qualitat ISO 9002.

La Coordinadora de regidors Diògenes (altre dia publicaré el manifest fundacional).  

 

 A continuació la proposta.

Exposició de motius:

 1. Atès que el dia 17 de maig de 2007 el Ple del Congrés del Diputats, amb motiu del debat de la moció conseqüència d'interpel·lació urgent del Grup Parlamentari Esquerra Republicana sobre la política del Govern espanyol en relació amb les tortures i maltractaments als centres de detenció, va acordar “Desenvolupar una política integral que tendeixi real i efectivament a prevenir qualsevol possible acció de tracte cruel, inhumà o degradant als centres de detenció i custòdia”.
 2. Atès que aquell mateix Ple del Congrés va acordar ratificar el Protocol facultatiu a la Convenció contra la tortura i altres maltractaments o penes cruels, inhumans o degradants, fet a Nova York el dia 18 de desembre de 2002.
 3. Atès que la tortura i el tracte cruel, inhumà i degradant són conductes proscrites per la Constitució i els convenis internacionals subscrits per Espanya.
 4. Atesa la continuada denúncia de tractes inhumans o tractes inhumans o degradants dins Espanya per part d'organitzacions no governamentals i la pròpia comissió de Drets Humans de les Nacions Unides, que contribueixen inevitablement a la deslegitimació de l'estat de Dret i a posar en dubte la professionalitat dels servidors públics, per la qual cosa resulta necessària una sempre decidida i ràpida investigació imparcial de les mateixes amb l'objectiu de llur total esclariment.
 5. Atès que, en aquest sentit, el passat dia 6 de febrer de 2004, el Relator Especial de l'ONU sobre la Tortura a Espanya, el sentor Theo van Boven feia públic un informe que conclou amb una sèrie de recomanacions, una de les quals es reprodueix a continuació:

“68. Tot interrogatori hauria de començar amb la identificació de les persones presents. Els interrogatoris haurien de ser enregistrats preferentment en cintes de vídeo i, en el sue enregistrament, s'hauria d'incloure la identitat de tots els presents. En relació amb això, s'hauria de prohibir de manera expressa cobrir els ulls amb benes o el cap amb caputxes”.

 1. Atès que aquestes recomanacions varen ser reiterades per part del seu successor.
 2. Atès que els darrers esdeveniments ocorreguts a Pollença han creat un clima d’alarma social i han tingut un efecte negatiu en la necessària bona relació entre la Policia Local i ciutadans. I que a partir d’aquest fets l’equip de govern ha fet pública la seva intenció d’adoptar mesures preventives.
 3. Atés que Pollença ha estat un municipi pioner en temes de Policia Local , com el cas del Policia Tutor, és el moment de ser pioners també en aquest tema i aprofitar la “crisi” actual per millorar el servei i la imatge de nostra Policia Local.
 4. Atès que l'enregistrament mitjançant un circuit tancat de càmeres a les dependències policials dificultaria la interposició de denúncies falses per maltractaments o tractes inhumans o vexatoris contra els agents de la Policia local de Pollença, mesura afegida que contribuiria a la garantia del bon nom i prestigi d'aquest cos de seguretat i d'ordre públic municipal.
 5. Atès que la moció que presentam pretén contribuir a l'aprofundiment en les garanties dels drets humans de les persones, a la transparència de les actuacions policials en matèria de drets humans, propiciant el control judicial de l'interrogatori i les retencions policials,  tot fent servir mitjans tècnics que permetin l'enregistrament  a les dependències de la Policia Local de Pollença.

 

Per tot això, aquest regidor presenta al Plenari de l'Ajuntament la següent

Proposta d'acord:

1er)  L'Ajuntament de Pollença adoptarà les mesures dirigides a la gravació mitjançant circuït tancat de càmeres, de les persones detingudes durant la seva estada als edificis de la Policia Local de Pollença, tant als interrogatoris policials com quan es trobi en qualsevol altra dependència sota custòdia policial, tot preservant el dret a la intimitat, així com a la posterior entrega de la mateixa al Jutge d'Instrucció corresponent, de manera que l'omissió  de la gravació de l'interrogatori impedesqui efectes probatoris  a qualsevol altra declaració que s'atribuesqui al detingut.

Comentaris

Pepe

Lema

Pepe | 16/09/2007, 14:21

Esper que la coordinadora Diògenes funcioni com dius JRV, i que es pugui ampliar a altres regidors.
Per altra part també estic segur que aquestes firmes són una ajuda i un pas més en la salvació de Cala Carbó. Enhorabona per aquesta feina.
Francesc supòs que tots ens hem sentit en alguna ocasió com tu i que en moltes ocasions les firmes i comunicats no han servit de res però recorda sempre el lema CAP OBJECTIU ÉS MASSA PETIT,CAP VICTÒRIA MASSA INSIGNIFICANT. T' assegur que té sentit.

Garci

Re: Suport i Propostes.

Garci | 15/09/2007, 11:59

Hola Francesc, crec que l'escrit no pretén ser una nota perquè la gent en faci cas o no(com les ressolucions de la ONU) sinó un escrit de suport i de cercar solucions al problema. Per sort o per desgràcia(encara no ho tenc clar) les decisions polítiques supraestatals no son efectives. I la ONU, CE, OTAN...a nivell polític tenen poc pes. No així a nivell econòmic que de retruc toca la política.

Joan Ramon

Cala Carbó

Joan Ramon | 15/09/2007, 11:34

Francesc jo pens que recollint firmes no basta, evidentment s'haura de seguir el tema, seguir fent proposts, notes de premsa...
Però la ciutadania almenys ha de expressar les seves voluntats, no podem cauré en en cofoisme de ja s'ho faran.
Entenc que moltes vegades tinguis la sensació de que les iniciatives populars no duen enlloc, en ocasions és així, en altres s'aconsegueix redreçar la situació, però almenys s'ha de fer sentir la veu dels ciutadans que en definitiva pagam el sou dels governants, no deixis de firmar les iniciatives ;-)
Salut i seguirem treballant perquè les iniciatives vagin endavant.

Francesc Bibiloni

a nu tema

Francesc Bibiloni | 15/09/2007, 11:33

Tot lo que hi ha escrit és molt guapo, però també u solen ser les declaracions de la ONU i ningú les hi fa cas, que això estigui declarat no vol dir que se respecti ni faci respectar simplement mostra algo evident, que tots estam contra la tortura.
En opinió personal no crec que les declaracions serveixin de res a qualcú que està decidit a sobreexercir la seva autoritat; ara que les càmeres faran més controlables les gestions dins u "cuartelillo".

Francesc Bibiloni

una cosa

Francesc Bibiloni | 15/09/2007, 11:29

Lo de les firmes sempre m'ha intrigat, dec haver firmat 6 vegades per que reobrin u cine capitol, i per que no construexin a tal banda, també he firmat per salvar cala carbó però, serveix de res? U capitol està tancat, i amb cala carbó faran lo que voldran encara que els hi grapeu les fulles firmades a la cara, jo don suport a les iniciatives de firmes però sincerament crec que no serveixen més que per demostrar que a la gent li preocupa u tema, total sempre fan lo que volen, que sol ésser lo contrari de per lo que firmam...

Garci

Re: Suport i Propostes.

Garci | 15/09/2007, 10:19

Se nota que el projecte de les càmeres està molt estudiat i preparat, que no és una improvisació d'un dia per l'altre aprofitant la conjuntura.
Crec que el projecte Diògenes val la pena, i que la feina conjunta i coordinada entre la gent d'esquerres dels diferents llocs pot ser molt positiva, malgrat a alguns d'aquests que se pensen estar per damunt els hi piqui el cul quan senten a parlar d'aquestes coses.

Joan Ramon veterà

perfecte

Joan Ramon veterà | 15/09/2007, 09:14

La nota dels grups politics de l'Ajuntament de Pollença hem sembla impecable. Lo del suport també podria ampliarse, qualque vegada i si es presenta l'ocassió, a altres grups professionals i eficients de l'ámbit de l'Ajuntament. M'alegra també aquesta actitut de coordinació dels diferents regidors de EU, que pot donar molts bons fruits en benefici de la democracia, la justicia i altres espectes de la vida col·lectiva que per a altres partits tan sols son paraules per engatussar el personal votant.

Cala Carbo

Cala Carbó no té preu

Cala Carbo | 15/09/2007, 07:48

Al deposit ara hi ha 3149 signatures.
Meam si d'aquí a Dijous que farem l'entrega arribam a les 3500.
Salut

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb