URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

La “primera línia” de Pollença (PA14)

Alternativa | 17 Setembre, 2007 06:08 | facebook.com twitter.com

 Aquí teniu un nou article de Maria Antonia Valdivielso, Toñi.

Si fa un parell de dies publicavam un article sobre la primera línia del Port de Pollença, avui m’agradaria tractar el tema del que es podria dir la “primera línia” de Pollença, entenent com a tal allò que, inevitablement, recorren els turistes que ens visiten.

Quan un es passeja per poblacions similars a Pollença, és a dir, que tenen un casc històric ben conservat i que són visitades per un tipus de turisme que no només cerca sol i platja, sinó que també vol quelcom que podríem qualificar com a cultural, es pot trobar amb exemples extrems per la preocupació que posen damunt de totes les qüestions estètiques (pens ara mateix en Santillana del Mar, a Cantàbria), però, en general, es poden trobar poblacions que tenen cura de la seva imatge perquè es correspongui a un tipus de visitant més elitista. Suposadament, aquest model és el que, en teoria, hauria de donar Pollença.

Però si donam una primera ullada, aquí tenim el que es troben els turistes quan arriben a la nostra població.

En primer lloc, les entrades al poble mereixen un article per elles mateixes. Des de la indescriptible rotonda del Gall fins a l’entrada pel Roser Vell, la primera impressió que reben els visitants a Pollença no és gens bona, per dir-ho suaument. Un apartat especial es guanya la carretera de Lluc, amb aquell punt de recollida de fems on el que resulta estrany és veure els contenidors buits a bastament per poder-hi ficar més coses. La situació normal és veure tots els contenidors (especialment els de envasos de plàstic i els de vidre, però també els de paper) vomitant el que hauria de ser el seu contingut. I aquí no es pot parlar només de incivisme. Jo mateixa m’he passejat per Pollença amb els fems separats per al seu reciclatge i m’he trobat els contenidors de la carretera de Lluc i d’altres tan plens que els he acabat tornant a casa o duguent-los cap a un altre lloc.

En segon terme, i també relacionat amb el tema anterior, ens trobam que els carrers més cèntrics de Pollença, els que estan empedrats sobretot, no poden estar més bruts. És veritat que es granen més o manco diàriament, però no és menys cert que passar la granera no basta: hi ha xiclets i taques vàries, com les que queden quan es deixen en terra les bosses de fems –no hem d’oblidar que es tracta de carrers on no hi ha contenidors-, les que provenen d’oli de cotxes o les que romanen com a conseqüència de les deposicions del cans –i aquí sí es pot acusar als seus propietaris pel seu comportament-, que no es lleven sinó es fa servir una màquina. La situació és tan sagnant que no fa molt circulaven uns fulls de firmes on els veïnats del centre demanaven la neteja d’aquests carrers.

Finalment, l’ocupació pública del carrer és ja escandalosa. Any darrera any veim com es multipliquen les taules i les cadires que els bars i restaurants del centre de Pollença treuen damunt de la Plaça i carrers adjacents. La situació és tan al.lucinant que diumenge matí, dia de mercat, un restaurant xinès del carrer Antoni Maura treu taules a una banda del carrer, mentre que l’altre costat està ocupat pels xiringuitos habituals, amb la qual cosa s’ha de passar de perfil, perquè és pràcticament impossible passar-hi caminant com cal.

En definitiva, si es vol donar una imatge acurada del poble de Pollença, s’hauria de començar per posar esment en les entrades a la població, en la neteja dels carrers (de tots, encara que jo només hagi tractat el problema del més cèntrics) i en aconseguir que la nostra població sigui un lloc on faci goig passejar, sense haver d’esquivar constantment les taules i les cadires que envaixen el que hauria de ser l’espai dels vianants.

Un racó poc idílic de Pollença. 

 

Ja sabeu que si voleu col·laborar enviant-nos escrits, idees o propostes...estarem encantats de rebrer-les i publicar-les en aquest bloc, per tal de que sigui més obert i participatiu i que totes les idees i tenguin cabuda. Així que ja sabeu, si voleu participar escrivint articles o fent-nos suggerències: eurxella@yahoo.es

Comentaris

fralokus

Re: La “primera línia” de Pollença (PA14)

fralokus | 19/09/2007, 10:43

Val Toñi, suposo que l'import de l'arrendament no ha de ser el mateix amb terrassa o sense terrassa.

Pepe

Bona argumentació

Pepe | 19/09/2007, 08:47

Com diu Toñi, es molt clar que el creixement de cambrers no ha estat proporcional al de cadires i taules.

Toñi

L'ocupacio de la via publica

Toñi | 19/09/2007, 08:27

Fralokus, aquest restaurant ha funcionat molts d'anys sense invair la plaça de l'església. És clar que segur que no feia tant de doblers com ara, però funcionava. El problema fonamental és que en pocs anys l'invasió de la via pública a Polleça ha crescut de forma exponencial, i avui costa passejar sense trobar-s´hi amb un entrebanc cada poques passes. En quant a allò que dius que la bona notícia és que aquestes taules a la via pública dónen feina, jo no estic d'acord. Primer, perquè amb aquest argument ho podries justificar pràcticament tot (per què no hem de permetre macrohotels a primera línia, amb la quantitat de feina que donarien?). I segon, m'agradaria xerrar amb els cambrers d'aquests bars i restaurants per veure si s'ha contractat més personal o si, simplemente, ara un cambrer s'ha de ocupar del doble o triple de taules que abans. Què ens apostam que la majoria ens donaria la segona resposta?

Pepe

Espai Públic

Pepe | 18/09/2007, 14:50

Publicarem la nota de premsa de la que avui es fa ressò el Mundo i el Balears. Al mateix Baleas ja surt la resposta d'en Joan.
En aquest cas com en altres l'Ajuntament ha d'exercir d'intermediari entre els que demanam nostre dret a passejar pel poble sense fer malabarismes i gaudint de llocs emblemàtics com l'escala del calvari o les fonts. I els que tenen un negoci.
Pens que la situació a anat any darrera any empitjorant i que s'està arribant a un absurd, la gent ha de tenir clar que hi ha una ordenança que s'ha de fer complir i que no tots els restaurants poden ocupar el mateix espais públic.

Pepe

Ib3 ràdio

Pepe | 18/09/2007, 14:36

Estic emocionat per segona vegada en quatre anys IB3 ràdio s'ha posat en contacte amb nosaltres, l'altra vegada va ser una periodista que feia una substitució en estiu. Esperam que a la fi es normalitzi aquesta televisió i ràdio pública i tots els partits i moviment socials (també m'ha demanat per la plataforma de Cala Carbó) tinguem espai i veu.

Garci

Re: La “primera línia” de Pollença (PA14)

Garci | 18/09/2007, 12:12

Vols dir una consulta popular? Que la gent digui el que pensi?? i que a més se faci???
Aquests rotjos no tenen idea bona!!!

Pretenia ser irònic.

fralokus

Re: La “primera línia” de Pollença (PA14)

fralokus | 18/09/2007, 10:47

L'única cosa positiva que veig a l'excés d'ocupació de la via pública és la creació de llocs de feina, ara bé, en el bé de la ciència i la creació de llocs de feina s'han fet autèntiques barbaritats i a Mallorca és exemple d'això, abans de parlar de normatives, caldria parlar si el poble vol aquestes normatives o vol els carrers lliures d'obstacles, seria un més que sucós debat, imposar una normativa per molt bé feta que estigui en contra de l'opinió del poble em sembla un error, hem de pensar que els carrers són d'ús diari per part de la gent, no estem parlant de zones rústiques ni similars.

Garci

Re: La “primera línia” de Pollença (PA14)

Garci | 18/09/2007, 10:28

En això tens raó. Tot i que me molesten més altres terrasses que impedeixen més el pas que la citada, crec que és necessari una revisió de la normativa d'ocupació de la via pública. Estaria bé quan surti l'article penjar també la normativa també en PDF, així tothom podrà mirar i veure que és una normativa que al principi tot queda molt fermat, però que al final, a les darreres pàgines ve a dir que tot pot ser modificat per fer el que vulguin. Dificilment alguna d'aquestes terrasses incompleix la normativa per la part de posar més taules de les permeses. Una altre cosa son els centímetres a respectar, això si que s'incompleix en molts de llocs.

fralokus

Re: La “primera línia” de Pollença (PA14)

fralokus | 18/09/2007, 10:21

Clar que si Garci, però em refereixo que a Pollença (Port inclòs) aquestes terrasses donen valor a uns locals que comercialment no ho tenen, és una altra manera de fer rics a alguns a costa dels béns comuns.

Garci

Re: La “primera línia” de Pollença (PA14)

Garci | 18/09/2007, 10:13

Hola Fralokus, crec que la ocupació de la via no l'hem d'afrontar mirant a un o altre restaurant i valorant-los, sinó que ho hem de fer un per un per veure el total del problema. No se si val un duro o no el restaurant, lo que si és veritat que amb aquella terrassa hi guanya molt.

Garci

Re: La “primera línia” de Pollença (PA14)

Garci | 18/09/2007, 10:11

Perdonau, però no soc optimista. Pens que se farà a Son Espases. Però la línia del Bloc fins avui és la de cercar altres solucions i oposar-se a Son Espases. Potser ja estigui decidit, però a la premsa diu que no perquè el Bloc s'hi oposa. Ja veurem, a jo ja m'agradaria ser més optimista, però veig Son Espases com a més que probable, així que, només queda veure com el Bloc justifica el canvi d'opinió.

Pepe

Coherència

Pepe | 18/09/2007, 10:05

Hola Francisca estic totalment d'acord amb tu, ja he posat a altre comentari els fragment del programa del PSOE que parlava de Son Espases, evidentment també el Bloc s'oposava a Son Espases, però quan varen signar el seu acord de govern s'havia deixat el tema molt obert, o sigui que o bé el PSOE ja havia cedit davant d'UM o el que deia al seu programa era una enganyifa , qualsevol de les dues coses em sembla poc democràtic.
No comparteix l'optimisme d'en Garci sembla casi segur que es farà Son Espases i que s'ha enganyat als ciutadans.

fralokus

Re: La “primera línia” de Pollença (PA14)

fralokus | 18/09/2007, 09:50

Damunt el comentari de Toñi sobri el restaurant de Monti-sion tot just dir una cosa, aquest restaurant sense la terrassa enfront de l'església comercialment no val un euro, potser seria un bon fil per a començar a estirar i a veure que surt.

Garci

Re: La “primera línia” de Pollença (PA14)

Garci | 18/09/2007, 08:29

Avui notícia a El Mundo sobre l'ocupació de la via pública:

Las mesas y sillas de bares del Port de Pollença se 'comen' la Plaza Capllonch

Los feriantes fueron desalojados del lugar porque no se podía pasear ni jugar

GABRIELA CORRAZO

POLLENÇA.- Si cree que hay algo más difícil que tratar de abrirse paso por los espacios públicos que rodean la plaza Miquel Capllonch en el Puerto de Pollença, cualquiera lo puede intentar uno de estos días. Eso sí, antes de que termine la temporada porque los restaurantes que circundan la plaza han instalado estos días mesas y sillas por doquier, excediéndose de lo permitido por la ordenanza municipal sobre el uso común del espacio.

Los primeros afectados indirectamente han sido los artesanos y feriantes del mercadillo, que hace un par de meses fueron desalojados por orden municipal de la plaza Capllonch hacia una calle lateral. Según la versión oficial fue porque los vecinos se quejaban que no podían pasear por la plaza ni sus niños jugar en un espacio que reivindicaban público. En tanto que los comerciantes del entorno se quejaban de competancia desleal.

Sin embargo, ahora está invadida de mesas y sillas. Y para algunos vecinos la dejadez en el Puerto y la invasión de las terrazas de los restaurantes son una plaga que amenaza con «convertir el Puerto en un segundo Arenal».

Una situación similar está ocurriendo en la plaza Mayor en Pollença los domingos, día de mercado. Aquí también los restaurantes de la primera línea de la plaza sobrepasan el límite y no sólo impiden el paso de los viandantes sino que las mesas y sillas quedan prácticamente codo con codo con las paradas de los feriantes.

Este caos urbano ha sido denunciado por el regidor pollencí de EU-EV, José García, quien señala que ya en 2004 el alcalde y ahora reelecto Joan Cerdà (UM) prometía menos sillas y mesas en las vías públicas. «Tres años más tarde el mismo alcalde anunció nuevamente su deseo de que los peatones pudieran pasar sin problemas por las calles y plazas del municipio», recuerda García; algo que al día de hoy no se cumple.

Además, la ordenanza municipal señala en el artículo seis del Capítulo II al Uso Común Especial que: «la ocupación con mesas y sillas no dificulte el uso del mobiliario urbano instalado por el Ayuntamiento y que esté al menos a un metro de distancia (de bancos, papeleras, etc)». Esto no sólo no se cumple sino que en la plaza Capllonch, por ejemplo, entre las terrazas de los restaurantes y el mobiliario urbano hay escasos centímetros, por lo que un transeúnte tampoco puede hacer uso de los bancos de la plaza.

Garci

Re: La “primera línia” de Pollença (PA14)

Garci | 18/09/2007, 08:19

Hola Francisca. Pens que el Bloc està seguint(per ara) la línia més coherent: descartar Son Espases per cercar noves solucions.
Sense saber com acabarà tot, per ara estic content. Esperem que seguim estant-ho d'aquí uns mesos.

Garci

A Toñi

Garci | 18/09/2007, 08:14

Doncs valdrà la pena llegir-los. De segur que estaran molt bé. Per cert, he parlat amb gent que m'ha mostrat que li agradaven molt els teus articles. Així que endavant.
Lo que no se és si és antihigiènic travessar un carrer amb un plat de menjar(o il·legal). Jo crec que no hi ha massa diferència entre travessar un carrer i travessar una plaça. Ho dic pels bars que tenen terrassa.
I en quan a l'ocupació, jo he llegit el reglament i pens que tot està fer perquè facin el que vulguin els bars.

Toñi

La primera línia de Pollença

Toñi | 18/09/2007, 08:04

Garci, tens raó amb el que dius de l'entrada del Roser Vell, però és que tenc ganes de fer un article només dedicades a les meravelloses entrades que té aquest poble. No n'hi ha cap que se salvi!També n´hauria de fer un altre només de l'ocupació de la via pública. Només un altre exemple: hi ha un restaurant del carrer Montision que posa taules davant de l'església, hi els cambrers travessen la carretera amb els plats que han de servir. Crec que no només és il.legal sinó també antihigènic.

FRANCISCA

SON ESPADES

FRANCISCA | 18/09/2007, 06:57

Bon dia a tots:
Vaig el meu parer, la societat mallorquina (i la balear, per suposat) va donar, als darrers comicis, una nova oportunitat a l’Esquerra perquè governas a n’aquestes Illes. Què espera la societat dels nostres governants? Què esperam nosaltres del polítics que ens governen? Crec que la resposta és molt sencilla: DECISIONS POLÍTICS D’ACORD A UN PROGRAMA, D’ACORD AL QUAL LA GENT VA VOTAR, res més.
Quan avui he vist a tots els diaris la foto de grup, on Antich va reunir a tot el govern, directors generals inclòs, per preparar-los del la continuació de les obres de Son Espades, m’ha semblat una malíssima teràpia de grup, on l’únic que es pretén és funcionaritzar els distints grups polítics, que aquest acotin el cap i amén amén.
Hem sembla molt trist. El que cal a Son Espades és una decisió política valenta i ferma i complir la paraula donada als distints programes electorals dels grups que formen el pacte de govern d’aquestes Illes.
M’agradaria veure la coherència política dels distints grups amb aquest tema.
Gràcies

Garci

Re: La “primera línia” de Pollença (PA14)

Garci | 17/09/2007, 22:06

Gràcies a l'aportació de tots hem fet que aquest bloc sigui el més actiu dels últims 7 dies. Que tant l'article més llegit i el més comentat de la darrera setmana siguin d'aquest bloc i que a cada una de les categories que he esmentat tinguem 4 articles entre els més llegits i comentats.
Això, als administradors d'aquest bloc, ens omple de ganes de seguir fent feina i publicar cada dia notícies i obrir debats.
Moltes gràcies a tots.

Pepe

Feines

Pepe | 17/09/2007, 17:33

Respecte a la neteja encara no ens han donat el contracte de LUMSA, però esper tenir-ho aquesta setmana.
En quant a l'ocupació de la via pública no es compleix l'ordenança municipal, el que un clar exemple de deixadesa. Es parla de fer canvis a la mateixa però de moment no es fa res i la situació ha empitjorat any darrera any.
Un cas patètic és el de les escales del calvari, que ja varen denunciar a l'octubre passat.
Seguirem insistint en aquests temes i esperam canvis.

Garci

Re: La “primera línia” de Pollença (PA14)

Garci | 17/09/2007, 07:43

Crec que amb aquest article s'ha resumit molt bé un tema que hagués servit per fer-ne un parell. Lo pitjor de lo que s'ha esmentat són dues coses: La primera, l'entrada pel Roser Vell. Aquell lloc és penós, sense llum, ple de forats, bonys i brutor. I lo segon: "si el gos és seu, LA MERDA TAMBÉ".

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb