URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Son Espasses, una estranya lògica pròpia

Alternativa | 28 Setembre, 2007 05:58 | facebook.com twitter.com

Demà dissabte dia 29 de setembre, la Plataforma Salvem La Real, amb el suport de nombroses entitats i plataformes ha organitzat una concentració per evitar que l'hospital de referència se faci a Son Espases. L'acte tendrà lloc a la Plaça de Cort a partir de les 18 h.
   Encara hi som a temps. Salvem Son Espases, Salvem La Real.
   
Per reflexionar  aquest interesant article de Sebastià Manresa.

 Son Espasses, una estranya lògica pròpia

He seguit, com tothom, el debat sobre l’ubicació del nou “Son Dureta” i  la meva opinió és que estam davant del final d’un cicle, d’una situació històrica, en una cruïlla.  Trobar el camí adient no serà fàcil, caldrà molta saviesa.

La sentència d’inutilitat de Son Dureta es conseqüència d’uns fets ben coneguts.  Independentment d’interessos especulatius.

En primer lloc, la pèssima gestió Sanitària, i la manca de pressupost dels darrers vint anys ha produït un deteriorament progressiu de l’hospital  per la falta de conservació. El nostre país té ben guanyada la fama d’ésser el que gasta molt en obres noves i molt poc en conservació, això es  vàlid tant per Hospitals com carreteres, i qualssevol obra pública. He conegut, per la meva professió, nombrosos hospitals d’arreu d'Europa, centenaris, conservats i adequats progressivament, que complien una funció d’alt nivell.

En segon lloc, la ideologia de construir hospitals nous i deixar perdre els vells no fa mes que seguir la corrent d’un model social que substitueix llocs antics per obra  nova, amb el desmarxament dels barris antics i l’aparició d’urbanitzacions a les afores. La comparació amb les ciutats Europees esgarrifa.

En tercer lloc, i crec que el més important, no s’ha fet l’ineludible debat sobre els models d’assistència sanitària que necessitarem en el futur i si  realment son necessaris els macro-hospitals o seria suficient un millor ús del que dispossam.

No som expert en el tema, però desprès de tants d’anys d’exercir de metge, tinc clar quins son els factors determinants de la Salut i aquests no passen per fer grans Hospitals. També tinc clar que en molts de països Europeus es reconsidera si l’estructura dels serveis hospitalaris s’adequa a les necessitats actuals i es dóna empenta a la infermeria domiciliària les 24 hores del dia, i residències assistides. La tendència, a tots els països, es la disminució  del temps d’estada hospitalària i l’avanç dels tractaments ambulants. Es sorprenent que el nombre de llits hospitalaris a l’Europa dels quinze ha baixat un 30% aquests darrers vint anys.

El repte futur es donar solucions a l’increment de malalties cròniques per l’augment de població major de 65 anys. Emperò el gran repte serà satisfer les creixents demandes socials d’assistència sanitària, conseqüència de l’augment de la població, la immigració i el millor nivell de vida. Serà necessari una gran dosi d’imaginació per trobar alternatives a la contínua construcció de nous centres.

Per acabar un prec. Si es pensa dur a terme el projecte de Son Espasses, seria molt encoratjador que qualque  Parlamentari del Pacte  faci possible el retorn del Partit Popular al Govern; es tracta del seu projecte i el faran bé. De passada no hi haurà tanta gent decebuda.

 El meu prec és una Utopia. La utopia és bella però també  inassolible.

  Sebastià Manresa, metge.

 

Comentaris

Garci

Re: Son Espasses, una estranya lògica pròpia

Garci | 30/09/2007, 17:28

Que pinta el Bloc a la manifestació???Si volen aturar Son Espases que votin en contra, i si fa falta que surtin del govern!

Xesca Ensenyat

ACTUALITZAT L'HIDRO CONTRA ELS COVARDS

Xesca Ensenyat | 28/09/2007, 13:16

Mostrau la cara. O ara, o ja haurà de ser MAI. Ens volen dur a la barra.

Pepe

Ple

Pepe | 28/09/2007, 07:42

Darrerament al pujar un comentari surt un missatge d'error, però el comentari es penja correctament, no fa falta tornar a fer-ho.
Ahir el ple va a terminar a les 23:45, a partir de demà articles sobre el mateix.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb