URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Laïcitat

Alternativa | 24 Octubre, 2007 06:00 | facebook.com twitter.com

Al ple del dijous es debatrà nostra proposta relativa a la separació de les actuacions pròpies de la gestió municipal de qualsevol manifestació de caire religiós i la retirada del crucifix de la sala de sessions de la Casa Consistorial. Pensàvem que un tema com aquest no feia falta porta-ho a debat i votació al ple. Fa mesos ja varen demanar a la resta de partits  la retirada del crucifix i al ple passat varem fer la petició com plec. Ja vàren dir que a la premsa l'encantaria el tema i sense haver enviat cap nota de premsa, simplement amb la convocatòria del ple ahir ja ens va entrevistar IB3 TV ( segurament sortirà avui ¡sobre les 13- 13:15)

La manca d’actuació de l’equip de govern ens ha obligat a portar aquest tem al ple, de totes maneres aquesta manca d’actuació i les dubtes sobre el tema tant de PP-UMP com d’UM-UNPI ens han demostrat que si que feia falta aquest debat a Pollença. A una societat cada vegada meyns creient i més multicultural, el millor que pot fer l’Ajuntament és adaptarse als nous temps i deixar l’església pels practicants.

A un estat aconfesional les institucions públiques no han de representar a cap religió en concret.L’àmbit o l’espai públic defineix allò que és comú. Les conviccions espirituals, religioses o no, pertanyen a l’àmbit privat, en el sentit que no són compartides per tothom per tant és la laïcitat la que afavoreix la convivència en el pla d’igualtat entre totes les possibles opcions espirituals de la ciutadania, sense oposar-se a cap i respectant-les totes

En quant a la primera petició de separar les actuacions pròpies de la gestió municipal de qualsevol manifestació de caire religiós, la tradició no pot obligar a la corporació municipal a assistir a uns actes dirigits  als fidels catòlics. A la darrera patrona vaig tenir que esperar a la resta de la corporació municipal a la sortida de la missa i encara una veïna em va dir que el meu deure era haver anat a missa, quan aquesta és un acte no dirigit a tothom sinó exclusivament als fidels. Crec que a un estat aconfessional el que hauria de ser normal és que  les autoritats municipals no acudissin, en tant que autoritats, als actes religiosos, sinó com a simples fidels.

Igualment no és lògica la presència d’un crucifix a la sala de sessions de la Casa Consistorial. La veritat que la primera vegada que em vaig fixar al crucifix de la sala de sessions de l’Ajuntament va ser quan em vaig casar, i em va resultar molt xocant que al  lloc de celebració dels matrimonis civils es trobes el símbol de l’església cristiana quan precisament jo havia triat un espai civil i no casar-me pels rituals de la citada església.

 Les administracions públiques, entre elles nostre Ajuntament, no s’han d’identificar-se amb cap creença religiosa, i  al consistori esta representada tota la ciutadania amb independència del seu color, sexe, orientació o religió.

Aquesta foto sembla d'altre época 


A continuació la proposta per ser votada.

Proposta del regidor i portaveu del grup Alternativa Esquerra Unida- Els Verds, José Luis García Salvador, per ser inclosa a l’ordre del dia del proper ple ordinari d’octubre per ser debatuda i votada.

EXPOSICIÓ DE MOTIUS:

- Atès que la constitució espanyola al seu article 16.3 diu “Cap confessió tindrà caràcter estatal.”

- Atès que és convenient la separació o distinció entre el poder polític i les creences religioses, és a dir, la laïcitat que afavoreix la convivència en el pla d’igualtat entre totes les possibles opcions espirituals de la ciutadania, sense oposar-se a cap i respectant-les totes.

La laïcitat exigeix la separació entre l’àmbit polític, que regeix l’organització general de les societats humanes, i l’àmbit religiós, que permeten a tot ésser humà d’escollir el sentit que dóna a la seva vida. El primer domini pertany al dret públic, mentre que el segon pertany al dret privat. La convivència en societat ha de permetre l’assoliment d’un equilibri entre les esferes pública i privada. L’àmbit o l’espai públic defineix allò que és comú. Les conviccions espirituals, religioses o no, pertanyen a l’àmbit privat, en el sentit que no són compartides per tothom.

La laïcitat preserva l’espai públic de les ingerències de qualsevol creença, ideològica, filosòfica o religiosa. La laïcitat defensa la societat democràtica de la seva fragmentació en comunitats oposades i preserva la unitat de l’espai públic, al qual tothom pertany.


– Atès que les administracions públiques, entre elles els Ajuntaments, no han d’identificar-se amb cap creença religiosa, i que al consistori esta representada tota la ciutadania amb independència del seu color, sexe, orientació o religió


ACORDS:

- Separar les actuacions pròpies de la gestió municipal de qualsevol manifestació de caire religiós.

- La retirada del crucifix de la sala de sessions de la Casa Consitorial.
 
  Pollença 15 d’octubre de 2007.

Comentaris

Pepe

Empanada mental

Pepe | 28/10/2007, 09:58

Democratacristià;
1.-Has de llegir la Constitució de la II República.
2.- Estudiar de la mínima força i importància del PCE durant la II República.

Dir que la República era cristiana és una gran barbaritat que no mereix ni contestació. La dictadura posterior si que era cristiana com ven deien les monedes: Caudillo por la gracia de Dios.

Garci

Re: Laïcitat

Garci | 27/10/2007, 18:18

Democrata cristià. Hauries de llegir menys a Cesar Vidal i Pio Moa i més a historiadors de veres. Trist el teu comentari. Per ser democrata defenses prou bé la teocràcia.
Crec que no diré res més perquè el que has dit és una tonteria tan gran que no se que dir. Bé, un apunt, la guerra civil va esclatar d'un general feixista. Ah, per cert, tens raó en que els comunistes varen anar contra el govern de la república en certs moments, però des`rés el varen controlar. I una cosa més, la república va tenir enemics comunistes i anarquistes perquè no acabava de fer entre d'altres coses, la reforma agrària.
Salut.

Anònim

Democratacristià:

Anònim | 27/10/2007, 16:38

Ein???
Ni "jartaíto porros" em sortiria una diarrea mental com aquesta.
Salut!

Democratacristià de Mallorca

Comunistes NO!!

Democratacristià de Mallorca | 27/10/2007, 15:56

Mireu, amb això de dir que es llevi el crusifix ja heu tornat a ensetar el mal, els cumunistes bau ser els culpables de que la II Republica NO funcines, vau comensar a anar en contra del PODER que a les hores i ara i per sempre es i sera l'esglesia, i vau derribar la republica!! Vosaltres sou els que feis creure als infants que la republica era laica, i UNA MERDA la republica era Cristiana com avia de ser i una bona mostra o tents amb el capallà de Llubí, que No volen fer beat perquè va defensar republicans...
Que que men dius d'això?¿?¿?

Pepe

JRV

Pepe | 27/10/2007, 15:31

Hola JRV la legislatura que vé esper utilitzar els teus arguments per tornar a solicitar la retirada del crucifix, sobre tot pens que l'argument definitiu és que Crist no es mereix tanta mentida, hipocressia i covardia.
També em sap greu que aquest tema hagi servit per amagar la vergonyosa pujada d'impostos.

Pepe

Francisca

Pepe | 27/10/2007, 15:09

Hola Francisca, aquest hagués estat un bon article per començar a parlar del ple, ara havia d'estar corregint però no m'he aguantat a comentar-ho

Totalment amb la idea de que tota la tripulació està entregadísima al capità, sobretot el grumet Biel.
Respecte a d'actuacions del regidor fos un tant teatral, t'assegur que els únics que varen canviar d'una manera ostensible va ser Joan i Biel( que fins aquest ple havia passat pràcticament inédit). Els canvis de la resta varen venir provocats per les noves maneres d'en Joan, això de que els del PP haguessin de demanar permís, o tallar-me la paraula a mi...El canvi de Joan respecte a altres plens va ser espectacular.

Estic d'acord amb que el nivell és baix, però no ens hem d'enganyar és un reflex del nivell la ciutat ni més ni manco, sense que ningú s'hagi d'enfadar.
Estic també d'acord amb la teva valoració de Juan Josep Mir que a més està fent molt més feina que els regidors amb exclusivitat.

D'acord també amb que el PP està una mica perdut a l'oposició. A més del que has dit tu no presenten les mocions amb suficient temps (10 dies abans). Al tema del forat econòmic el PP hauria de descobrir tot el forat que és responsabilitat d'UM-UNPI. També he de dir que l'altre dia faltava Tomeu i es va nota, a Guillen li va tocar un bon marró per que eren tems molt tècnics.

Respecte a Biel la meva decepció ja no pot arriba més abaix, no estic d'acord amb tu. Biel no el faria bé tampoc a l'oposició per què només la faria en el seu interès. M'explic, a l'anterior legislatura només feia oposició contra el PP-UMP, a vegades utilitzant informació que evidenmtent li donava l'altre soci de govern UM-UNPI. Un altre exemple de la manca d'ideologia o sentit polític d'en Biel la tens en la seva postura respecte al BLOC, sí però no. Resultat de tot això; director de patrimoni i a l'equip de govern sense ser necessari. Resultats pel poble, de moment res de res. El millor seria que una altra persona del PSM fos regidor.

Respecte a mi, és cert que sóc una mosca cojonera, un tàvec, en aquest punt el meu model és Bartomue Cabanellas Botia, d'eu Lloquet però tampoc has d'oblidar que els que també fem alguna cosa més, a juliol ja varen demanar la retransmissió dels plens per la ràdio i la proposta d'accessibilitat va sortir també de nosaltres.
Tens raó en que algunes preguntes que fem són igual molt concretes i puntuals però pensa que si las fem és per què a l'Ajuntament no n'hi ha uns mètodes adient de participació ciutadana; no contesten les instàncies i els ciutadans no poden intervenir als plens.
Si que he de pulir moltes coses, és el meu quart ple.
esper el teu correu per què també t'he de demanar un par de coses personals.

També faré un article autocrític properament.

De si les retransmissions duraran o no, ja veurem, l'altre dia Joan va sortir prou ofuscat, però pensa que el seu micròfon por aturar la resta i que qui dirigeix i comanda al ple és ell

Garci

Re: Laïcitat

Garci | 27/10/2007, 11:23

Per cert Joan Ramon, si ho han de fer més malament millor deixar el crucifix, perquè alomillor en Pepe dormiria millor fora crucifix però pitjor amb la manera de fer política dels que hi ha, amb lo malament que ho fan millor no empitjorar-ho.
I lo de Ghandi és una bona proposta i no se si com dius se'ls hauria d'explicar qui és.

Garci

Re: Laïcitat

Garci | 27/10/2007, 11:20

Crec Francisca que la teva opinió està molt ben expressada i és tan vàlida com qualsevol dels articles d'opinió que publicam. Però respectaré la teva voluntat.
Això que dius que el batle va perdre els estreps una mica ja m'ho han dit vàries persones. Amés se que gent del PP va felicitar a nen Pepe per aquest fet. Jo no ho entenc perquè la política hauria de ser alguna cosa més que fer enfadar o no als polítics. La política és seriosa i es tracta de proposar i fer el millor pel conjunt no atacar al teu "enemic", que no ho hauria de ser ja que l'objectiu és compartit:cercar solucions als problemes.

francisca bennassar

GARCI

francisca bennassar | 27/10/2007, 11:12

Graciesw Garci, pero no trobo la meva opinio mareixedora de ser un article destacat al vostre blob. Nomes es aixo, una opinio purament personal. Te deman per favor que seguesqui com a tal. Moltes gracies per la teva valoracio. Te agafa paraula i promet enviar un article per la vostre consideracio.
Gracies

Joan Ramon veterà

realisme

Joan Ramon veterà | 27/10/2007, 10:04

Doncs bastant lúcid i realista el comentari de na Francisca i temo que aquesta premonició respecte al futur del funcionament de la radio es faci realitat, ja conec la casa. La questió del crucifix te connotacions deplorables.
Per començar, quina autoritat o representant religios cristiana o católica ha demanat que el crucifix presideixi la Sala de Plens?
Estic segur que el l'oblidat i principal protagonista, Crist, no voldria tenir al seu voltant tanta mentida, hipocressia i covardia com campa per alla dedins quan hi ha Ple. T'has adelantat amb l'idea de posar la foto d'en Gandhi, que no posarien, i la guarda de farisseus no ho consentiria , a mes a alguns els hauries d'explicar qui era, segur. Estic segur també de que d'els que varen votar en contra o s'abstingueren, molts no han llegit una punyetera linia de l'evangeli.(L'Ignorancia si que deixa domir be¡) Simplement, excepte tu, totes les altres actituts venen guiades per l'electoralisme i populisme pur i dur ,i ni la veritat, ni la objectivitat, ni el be col·lectiu els importa un raveg.
Tal volta, com es pot llegir a la premsa patatera, el que també importa es amagar els vertaders problemas col·lectius darrera coses així.
A una legislatura, un regidor del PSM va "deixar" caure el dixós crucifix darrera un moble, i la guarda de beates falses del Consistori es varen escandalitzar de la feta, ja que va passar molt temps fins que en una de les poques ocassions que varen espolsar darrera el moble, el varen trobar. Diuen els entesos en questions celestials, que mentres no hi va haver crucifix, els regidors de UNPI UM PP UMP anaven desconortats i deien mes dois i mentides que mai, la repossició de la creu va fer que cobrassin un poc de seny, i que ni a Lourdes ni a Fàtima s'havia vist cosa igual.
Vet aqui l'explicació de vot.

Garci

Francisca

Garci | 27/10/2007, 09:20

Hola Francisca, m'agradaria si ho veus bé, posar aquest comentari com a article per un d'aquests dies. És prou interessant i extens com per fer un article i que la gent el comenti. Si ens dones permís el borraré i sortirà un dia d'aquests.
Que en penses? Millor si me respons prest.
Gràcies

francisca bennassar

MARINERS

francisca bennassar | 27/10/2007, 07:48

Bon dia a tots:
Ja és dissabte, com passa el temps... ja han passat més de 100 dies de govern. Un govern que encara no ha estat batiat per cert (pacte de progrés II?, nacionalisme i esquerra?) Realment aquest quatre del PSOE son d’esquerres? No ho se, tenc les meves sinceres dubtes.
Bé, 100 dies de govern, algun més, per veure qui és el capità del vaixell i veure que tota la tripulació està entregadísima al capità. Si el capità diu cap aquí, tots cap aquí, si el capità diu cap allà, tots cap allà. Els sis que remem, que podrien en alguna ocasió fer canviar el rum del vaixell, l’únic que han aconseguit fer és aixecar els rems amb alguna ocasió i el vaixell a anat més poc a poc. Només un, el que està al pal major, a intentat que el vaixell cambias de rum, diguent terra a baborrr! o, terra a estriboorrr! I clar, això fa que el capità dubti, tremoli, sen pipi i en algunes ocasions perdri els nirvis...
Després d’haver escoltat el meu primer ple de Pollença en quedo un tant estupefacta. El fet de la transmissió per ràdio Pollença del ple municipal, feu que l’actuació de la majoria de regidors fos un tant teatral cap a la galeria, en especial la del batle. Nobstant, servir perquè molts de pollencins i pollencines que no hem anat mai a un ple, poguéssim escoltar el que allà es diu, i sobretot, com es diu.
Després d’haver escoltat el ple, la meva impressió és que el nivell polític dels nostres representant és infinitament baix. En va sorprendre molt el nivell polític tant baix de na Francisca Ramon (populisme i eficàcia no és el mateix) i me va agradar (crec que té tables) en Juan Josep Mir. Crec que aquest al•lot hauria de deixar els seus complexes a part i prendre les riendes del PSOE perquè sinó, aquest està condemnat a desapareixia.
Respecta al PP, crec que, després de governar a Pollença i tenir l’experiència que té, no hauria de perdre temps al PP demanant si per una senyal de tràfic o una altre. Crec que al poble hi ha temes summament importants que mereixen més atenció. No han trobat el seu camí i ja comença a ser ben hora, perquè l’oposició que fan és pràcticament nul•la.
Respecta al PSM, la veritat és una llàstima tenir-lo al equip de govern, ja que en aquests moments caldria una persona com en Biel fent oposició a n’aquest equip de govern.
Respecte a tu Pepe, crec que vares estar al teu lloc. Ets la “mosca cojonera” que ningú vol tenir a devora i això sempre incomoda. De totes maneres, crec que fa falta pulir bastant la teva actuació. Es normal, l’experiència del batle dins un ajuntament es nota moltíssim, però això se aconsegueix amb els anys.
Crec que cal pulir més les preguntes, els temes, donar prioritats a uns que els altres, que aquest siguin d’interès general. Si no ho son, provocar que ho siguin. I sobretot no donar pistes al adversaris de les intervencions que un farà, sorprendre. Això ja t’ho passaré per correu electrònic per sabre la teva opinió. En definitiva, utilitzar més la dialèctica.
Així hi tot, crec que la retransmissió dels plens per la ràdio no duraran molt, ja que molts queden amb evidència. Alguna cosa pasarà, ja ho veuràs, o se espanyarà la ràdio, o no hi haurà presentadora o alguna cosa. O els he faran avorrits perquè la gent no escolti. No desaprofitis la retransmissió i arriba a la gent, molts t’ho agrairan.
Gràcies

Pepe

Gràcies Bea

Pepe | 26/10/2007, 19:01

Hola bea gràcies per la teva aportació, pens que qualsevol debat es pot fer al bloc. És més pens que tu l'has resumit perfectament; no es tracta de ser creient o ateu, de ser pro o contra església.
Simplement a les institucions públiques per garantir el respecte a tothom no ha de haver símbols de cap creença. No s'ha de mesclar creences personals amb l'àmbit públic.
I això no només el diu un ateu com jo i una catòlica com tu, el diu tot un senyor teòleg jesuïta com José María Castillo que vaig citar al ple sense éxit.

beagm

Hola pep

beagm | 26/10/2007, 18:35

Sa veritat és que pens que el debat és molt profund com per fer-ho al bloc.
Si bé, has de saber que jo me consider creient i a més a més socialista. Tot i que hi ha gent que té per costum identificar PP= església, PSOE= contra església.
Al mateix temps també crec que això ha de ser una lliure elecció personal. Les Institucions com a tal no haurien de manifesar-se. Es a dir, han de ser laiques, pero alhora garantir el respecte de les distintes confesions religioses.

Garci

Re: Laïcitat

Garci | 25/10/2007, 12:34

Trist lo de la premsa. Primen lo del crucifix i no treuen lo important.

Pepe

Premsa

Pepe | 25/10/2007, 10:30

Avui surt la notícia al DdM, UH i Balears, de la proposta del pla d'eliminació de barreres res, però aquest tema com ja m'imaginava l'ha encantat a la premsa.

Pepe

Ràdio

Pepe | 24/10/2007, 22:02

La Ràdio Pollença és municipal i si que está cobrant per publicitat. Supós que el poden fer al ser un Patronat. Així i tot sé que té un déficit important en torn als 30.000 euros. El pressupost al 2007 era de 70.000 euros. Ramón que és nostre representat al Patronat de la ràdio emv dir que la situació econòmica de la ràdio és la que havia obligat a llevar la programació de l'hora baixa, que ara tornarà i que es vol contractar un locutor nou, encara que tornarà Esteve amb menys hores.

GArci

Re: Laïcitat

GArci | 24/10/2007, 17:15

A la ràdio municipal si que se pot fer publicitat. Almenys ràdio Alvúdia en fa. A les altres qüestions te podrà respondre en Pepe, però dubto molt de que sapiga o puguui saber el pressupost i a que se dedica si no és demanant les factures i estudiant-ho. Crec que valdria més la pena xerrar amb la directora de la ràdio directament.
Esper que algú sapiga alguna cosa més.

francisca bennassar

RADIO POLLENÇA

francisca bennassar | 24/10/2007, 17:08

Tenc alguns dubtes en relació a la ràdio de Pollença i me agradaria que algú me les pogués explicar:
Ràdio Pollença és una emissora municipal? Si és així estau segurs que per llei pot cobrar per fer publicitat? Tenia entès que les emissores municipals no podien cobrar publicitat, puc estar equivocada. Quin pressupost té la ràdio? A que se destina aquest pressupost? Què recauda amb publicitat? A que se destina aquesta recaptació?
Gràcies

Pepe

Guia

Pepe | 24/10/2007, 16:42

No sé això de veure un assassinat i tortura al temps dels romans tampoc es massa tranquil·litzador.

EN BOSSES

CRUCIFICI

EN BOSSES | 24/10/2007, 16:16

LO DEN BUÑUEL DISFRESSAT DE BISBE M'HA GRADA PERO PENS QUE ELS QUE ESTARIAN DEVALL, EN LLOC DE SENTIRSE GUIATS, ES PODRIEN SENTIR VIGILATS I SI ES POSAN NIRVIOSOS HO PODRIEN FER PITJOR

Pepe

Real com la vida mateixa

Pepe | 24/10/2007, 15:41

De composició res, aquesta foto és del dia de l'investidura de Joan com Batle i els plens es fan amb aquesta imatge.
Si la proposta no surt endavant igual hem de proposar una imatge de Buda, una inscripció musulmana... En el meu cas com sóc ateo gràcies a Déu m'agradaria una fotografia de l'autor d'aquesta frase Luis Buñuel disfressat de bisbe.

EN BOSSES

CRUCIFICI

EN BOSSES | 24/10/2007, 15:24

VOL DIR QUE LA FOTO NO ES UNA COMPOSICIÓ?
ESTAU SEGURS QUE EL CRUCIFICI PRESIDEIX ELS PLENARIS...?
AIXÍ VA TOT.

Xesca  Ensenyat

Actualitzat L'HIDROAVIÓ APAGAFOCS

Xesca Ensenyat | 24/10/2007, 15:15

Na Magdalena vol tancar la terrassa de vidres i vol fer una piscina al bocí que els ha tocat de ca la padrina

Pepe

gràcies telleta

Pepe | 24/10/2007, 15:10

Gràcies telleta esperam que la moció surti, encara que avui m'han dit que el PP finalment no donarà llibertat de vot.
Per mi el tema és tan clar que no sé com es pot anar en contra.

Pepe

Més premsa

Pepe | 24/10/2007, 15:08

Hola garci, la notícia en teoria havia de sortir a la desconnexió que fa IB3 per Mallorca però no ha sortit, no sé si després ha sortit a les notícies o sortirà altre dia. Em va gravar davant de la porta de la casa consistorial.
Avui m'ha telefonat el DdM interessant-se pel mateix tema
IB3 ràdio també m'ha entrevistat però també hem xerrat de la moció d'accessibilitat i l'UNAC 33.

telleta

Laïcitat

telleta | 24/10/2007, 14:17

Em sembla molt bé que es tracti aquest tema i espero que realment s'hi faci qualque cosa al respecte ja que, com bé dieu, la religió és només un tema personal que únicament implica una única persona. Per tant, penso que als llocs públics, vivint en un estat laic no hi hauria d'haver cap tipus de manifestacions que afavoresquin una religió per damunt de les altres. I menys actualment, en que la multiculturalitat està tan present. Bona feina!

Xesca Ensenyat

Per a tu Pepe

Xesca Ensenyat | 24/10/2007, 12:00

per Vicent Partal
Maragall
Maragall ha tornat a sortir del guió. En un mateix cap de setmana ha anunciat que se n'anava del PSC, que havia registrat les sigles d'un nou partit i que tenia alzheimer. Com és natural, la darrera notícia ha causat un impacte enorme que ha tapat les dues primeres. Ningú no pot restar indiferent a una declaració com aquesta. Però el Maragall polític reclama també l'atenció i espere que ningú no trobe desconsiderat que avui parle de política i Maragall (un terreny on estic segur que l'ex-president farà molta guerra).

Ja ho vaig dir fa unes quantes setmanes: el Partit Demòcrata de Maragall pot ser l'instrument que desbloque l'actual confusió de la vida política del nostre país. Pot ser un instrument de coincidència dels tres partits centrals (CiU, o millor CDC; PSC, o millor els maragallistes; i Esquerra, o una bona part d'Esquerra) i pot ser també una eina bàsica per a proposar el debat amb Espanya en uns termes nous, radicalment europeus, per tant, obligatòriament sobirans.

Convergència, el PSC i Esquerra tenen molts interrogants sobre la taula. Convergència enfilarà tard o d'hora la separació d'Unió i haurà d'aclarir el seu debat intern: continuar essent, sobretot, el centre-dreta moderat del país o reforçar el perfil sobiranista a la recerca d'un centre que s'ha mogut. Esquerra té un important debat també sobre la taula i, per molt que la seua direcció intente fer veure que no passa ben res, és evident que passa, ni que siga a la vista del resultat de la seua Conferència Nacional. I el PSC ho té pitjor que ningú. És cert que acumula més poder que mai, però també va més perdut i desorientat que mai, i tenir Pasqual Maragall fora del partit i activant-ne un altre, de partit, no és cap broma que es puga salvar amb un comentari displicent. (Potser per això alguns, amb indissimulada por, van afanyar-se a dir a quatre columnes que l'adéu al PSC era, de fet, l'adéu a la política.)

L'esquema polític del Principat és molt robust, quant a partits, i fa dècades que sembla que no es moga. De fet, si mirem la composició del parlament, i anècdotes a banda, sempre és la mateixa, legislatura rere legislatura, amb petites variacions percentuals. Però si els partits no han canviat, és indiscutible que el país sí que ho ha fet. I el principal canvi que ha fet el país va en la línia d'això que Maragall va anomenar 'desafecció': ja no creu possible de viure amb Espanya amb comoditat, fraternalment.

Aquest canvi ciutadà perceptible i ben visible s'ha traduït en alguna cosa fins ara en el pla polític? Evidentment Esquerra, l'Esquerra de Carod, creix a cavall de l'independentisme. Però també s'acosten cap a l'independentisme sectors de CDC, i es comporten com a nacionalistes, més nacionalistes que mai, alguns personatges del PSC, amb Maragall al capdavant i d'una manera ben conspícua. Però fins on arriba el seu nacionalisme? Podria tornar-se independentisme?

I si no calguera? Una Catalunya amb drets directes i reconeguts a la 'nova nació europea' i una Catalunya independent es diferenciarien gaire? El segon llenguatge és potser massa dur per als maragallistes, però i el primer? Trobar una fórmula d'encaix a Europa no subordinada a Espanya no sembla tan difícil. En una entrevista amb VilaWeb TV Armand de Fluvià proposava, fa unes quantes setmanes, una Catalunya independent amb el comte de Barcelona (que casualment és també rei d'Espanya) de monarca. No m'agradaria gens, però es un bon exemple de flexibilitat mental. I si tinguérem una circumscripció pròpia a les eleccions europees i el president de la Generalitat assistira, per la raó que fóra, a reunions com la de Lisboa i els consellers participaren en els consells de ministres? I si, la nostra fiscalitat, la férem dependre directament de la Unió per comptes d'Espanya? Tot això ens faria independents en la pràctica o no?

Pasqual Maragall ha triat nom per al seu nou partit: Partit Català d'Europa. I no és ja aquesta tria una intenció en si mateixa? Políticament, a ningú, no li passa per alt que no és igual dir-se Partit Català d'Europa que dir-se, per exemple, Partit Català d'Espanya. De fet, posar la proa a Europa, marcar Europa com l'espai on s'ha de fer la nostra política, significa girar l'esquena a Espanya, esquivar-la, si més no. I això passa quan Maragall és més 'nacionalista' que mai. A Montilla ajuntar 'nació' i 'catalana' en una mateixa frase li resulta d'una incomoditat notable i manifesta. A Maragall, ja no, ben a l'inrevés: l'existència legal de la nació catalana és el seu triomf més palpable en l'estatut. I alerta, que acaba de fer el pas més difícil de tots: apartar-se de les sigles que han estat la seua vida i a les quals ha dedicat els seus esforços des dels anys durs del franquisme.

Jo no he estat mai maragallista. Em va decebre massa l'any 92, quan per a no provocar una situació incòmoda als Jocs no va ser capaç d'alçar la veu contra les tortures dels detinguts en la Garzonada. Però, tot i amb això, sempre he pensat que era un home capaç de regatejar en l'àrea petita i d'inventar noves situacions com ben pocs n'hi ha en la política catalana. Ho va fer, i no és poc, creant la possibilitat del tripartit, que a la fi acabà desallotjant CiU del govern. Per què no se'n podria inventar una de nova ara, fent de l'espai europeu un comodí i una eixida unitària per al catalanisme?
Vicent Partal director@vilaweb.cat

Garci

Re: Laïcitat

Garci | 24/10/2007, 11:06

Hola Pepe, la notícia poses que sortirà a la 1, però no és a l'informatiu on sortirà? si és així seran damnunt les 2.
Per cert, encara tendran la barra dedir-te radical per demanra una cosa tan normal com aquesta.
I gràcies Fralokus per l'ajuda i l'aportació. Anim a tothom que vulgui a fer el que ha fet Fralokus i aportar precs, preguntes i propostes per ser duites al plenari.

Pepe

Ok fralokus,

Pepe | 24/10/2007, 10:05

Gràcies per la informació i l'aportació.

fralokus

Re: Laïcitat

fralokus | 24/10/2007, 08:58

Hola Pepe:

Per al ple del dijous, podries sol·licitar ja que s'ha autoritzat que es facin dues obres, una enfront de l'altra al final del Carrer Mar, artèria principal d'entrada i sortida de la vila, perquè s'ha autoritzat inutilitzar les dues voreres alhora, si a això afegim que s'aparca en doble fila (malgrat els senyals de prohibició) per la presència d'un bar bastant popular en la zona, els vianants han d'anar pel centre del carrer., avui a les vuit i mitja ha estat molt perillós atès que plovia molt i havia molt tràfic i molts vianants duent els nins a les escoles, no basta posar senyals de prohibició, cal fer-les respectar.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb