URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

CONTRA EL CANVI CLIMÀTIC: ACTUA JA!

Alternativa | 14 Novembre, 2007 21:00

En ocasió de la presentació de l'Informe científic de les Nacions Unides sobre canvi climàtic a València, durant aquesta setmana del 12 al 17 de novembre, ens sumam al GOB i a la iniciativa de nombroses organitzacions ecologistes, sindicals, socials i ciutadanes de l'Estat Espanyol en la convocatòria d'una apagada amb el lema: "CONTRA EL CANVI CLIMÀTIC: ACTUA JA!".
Dijous, 15 de novembre de 2007 entre les 20.00h i les 20:05h.
La convocatòria és oberta i consisteix en la desconnexió del consum elèctric en habitatges, centres de treball públics i privats, instal·lacions i equipaments públics durant aquest període.
Convidam a totes aquelles persones i entitats que vulguin cridar l'atenció de la societat i de les institucions sobre la necessitat de prendre mesures urgents davant aquesta greu amenaça, que es sumin a aquesta iniciativa.
NO DEIXIS PASSAR L'OPORTUNITAT. FES LES PAUS AMB EL PLANETA I APAGA TOTS ELS LLUMS, DE CASA, DEL BARRI I LA CIUTAT. APROFITA PER CANVIAR UNA BOMBETA INCANDESCENT PER UNA ALTRE DE BAIX CONSUM. DIJOUS 15 A LES 20 HORES. CINC MINUTS D'OBSCURITAT I SILENCI.
POSA'T EN SINTONIA, POSA'T EL LLAÇ VERD.

 

Més informació 

 

Preguntes i respostes de l'apagada proposada per al 15 de novembre de 2007.
* Qui l'organitza?
Grups ecologistes i entitats cíviques reunides a València han decidit donar suport a la iniciativa, encoratjant el seu desenvolupament per tota Europa.
* Amb motiu de què?
La primera quinzena de novembre se celebra fins al dia 15, a València, la reunió mundial del IPCC, Comissió Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic de les Nacions Unides. En aquesta reunió s'aprovarà i presentarà l'IV Informe d'Avaluació, la conclusió del que sabem sobre el canvi climàtic i l'acció humana necessària i imprescindible per a evitar-lo, reduir el seu impacte i adaptar-se al mateix.
* Quins objectius té l'apagada?
Pressionar a les administracions locals, nacionals, regionals, estatals i internacionals per a adoptar compromisos, mesures decidides i concretes per a impedir el canvi climàtic, reduir el seu impacte i adaptar-se a les condicions adverses de canvi climàtic.
* En què consisteix?
En apagar els llums del lloc on ens trobem: en les nostres cases, el centre de treball, oci o la biblioteca, de les 20.00 a les 20.05 hores del dijous 15 de novembre. També aturar la circulació de vehicles a les voreres, amb previsió i sense obstaculitzar el tràfic. I difondre al màxim la iniciativa. A més es proposa fer sonar casseroles on es consideri, llançar petards que convoquin o fer sonar les campanes durant aquests cinc minuts. Prèviament difonent bàndols, correus electrònics, etc. per a convocar-lo.
Aquest és el text del correu electrònic a difondre:
No deixis passar l'oportunitat. Fes les paus amb el Planeta i apaga tots els llums, de casa, del barri i la ciutat. Aprofita per canviar una bombeta incandescent per una altre de baix consum. Dijous 15 a les 20 hores. Cinc minuts d'obscuritat i silenci.
Posa't en sintonia, posa't el llaç verd.

* Servirà per a quelcom?
Expressarà una voluntat decidida i ferma. Es tracta d'una mobilització cívica, una acció que pretén conjuminar a totes les famílies, comunitats, associacions...
* És suficient?
A molta gent lectora d'aquestes preguntes els semblarà poc, però és un primer exercici. Per això hem proposat canviar una bombeta incandescent per una altra de baix consum, com a mínim, aprofitant l'apagada. Cal predicar amb l'exemple i fer el possible, el que estigui en la nostra mà per a legitimar l'exigència cap als proporcionalment molt més responsables en les emissions de diòxid de carboni a l'atmosfera.
* És veritat que les bombetes de baix consum contaminen més que les incandescents?
Les bombetes de baix consum són residus electrònics que han de retornar-se, una vegada acabada la seva vida útil, en les mateixes botigues on es van adquirir o pensem adquirir una nova. Per tractar-se d'un residu electrònic tenen un petit impost com Residus d'Aparells Elèctrics i Electrònics (RAEE). Les bombetes incandescents són un residu que no té sistema de recollida, ni tan sols en el contenidor de vidre.   Estan començant a ser prohibides en diferents països.
* És una acció política?
Política, en el sentit cívic de la paraula, sí. Partidista, lligada a algun partit polític, no, en absolut. És una iniciativa ecologista.
* Existeix algun risc de resultar perjudicial per a la xarxa de subministrament elèctric?
Algunes veus havien previst un perill que la xarxa no fos capaç d'adaptar-se al ràpid descens de consum per l'apagada i a un augment sobtat. Feia l'efecte que l'objectiu era desmobilitzar i difondre por entre la gent. En realitat, l´1 de febrer de 2007, malgrat baixar el consum perceptiblement, no hi va haver cap risc. En tot cas, els talls en el subministrament s'eviten mantenint bé la xarxa. Aquestes apagades ajuden a posar a prova el funcionament de la mateixa.
* Augmentarà el consum elèctric, es consumirà més electricitat quan tots tornem a engegar l'electricitat?
"El que han estalviat durant 5 minuts, ho han consumit encenent totes les llums de cop" varen dir els detractors i disseminadors de pessimisme. La sobre-pressió no té rellevància. Si a més instal·lem regletes amb llum podrem eliminar els consums dels electrodomèstics en Stand by. També podem encendre les llums a poc a poc.

Comentaris

Pepe

No ha anat massa be

Pepe | 15/11/2007, 23:16

Hola Biel, jo també he apagat els llums, si m'hagués enterat abans de la proposta podia haver fet una petició a l'anterior ple. A ràdio nacional un portaveu de Red elèctrica d'Espanya ha dit que ha estat un fracàs, i el mateix he llegit a altres mitjans com el periódico, público o el país.
El portaveu d'Ecologistes en Acció, Ladislao Martínez,ha dit que s'ha produït una caiguda bastant significativa de la demanda elèctrica, d'uns 1.000 megavatio, que va poder implicar al 5% dels usuaris. No obstant això, Martínez reconeix: "Esperàvem més, la veritat"

En quant a l'ecologisme d'Um és tan fals com l'oficina dle canvi climàtic que va muntar el PP.

Biel

L'exemple pollencí

Biel | 15/11/2007, 19:29

A casa nostra si que hem apagat la llum a les 20 h. d'avui !!, però m'ha sobtat veure enceses les torres de llum de Poliesportiu de Pollença (i la majoria d'enllumenat públic i privat), i més pensant que la Directora General de Canvi Climàtic, impulsora d'aquesta iniciativa, és ben pollencina... es veu que la coordinació amb els governants del seu poble no ha estat possible,... això és predicar amb l'exemple !!. Façana, amics i amigues, tot és façana !!!.

Demà veurem si la resposta d'enguany ha superat la de l'any passat... estic segur que sí !!.

Salutacions,

Xesca Ensenyat

Sobre el canvi climàtic

Xesca Ensenyat | 15/11/2007, 14:16

AMB UNA PINZELLADA NEGRA FETA AMB LES ALES
EL VOLTOR POSA UN RIS DE DOL DAMUNT LA TRAMUNTANA

Diuen els experts en canvi climàtic que just que a les Illes Balears apaguem el llum entre les vuit i les vuit i cinc del vespre d’avui, evitarem l’emissió de 42 tones de gasos d'efecte hivernacle a l’atmosfera.

Si només es tracta d’això, que hi comptin. Tampoc no faré servir les nous de saponificació de Nepal que vaig comprar a la fira. Després de fer-ne la decocció de set minuts recomanada, he desistit d’introduir a la rentadora la bosseta de tela on vaig posar aquests estranys fruits secs que permeten escapolir-se dels detergents que hi ha al mercat, atès que cal programar-la a 90º. I jo, amb detergents que tampoc contenen fosfats, rent la roba amb aigua freda i surt ben neta.

Fa anys que separam els fems: vidre, paper, plàstics i orgànic. Hem fet compost, combustible per a estufes amb paper de diari prèviament remullat i premsat, neteja de platges i de muntanyes, excursions proveïts de bosses de fems i tirats de guants per tal de recollir la brutícia que uns altres han deixat al bosc. Però aquesta conducta tan civil i apostòlica cada dia troba menys reforços, atès que la sensació de caos i de brutícia al nostre entorn creix exponencialment. Com més en treus més n’hi ha.

Igualment, les vistoses manifestacions dels ecologistes, donant una ullada com un cop de brotxa aquí i allà, no tenen tant d’impacte com l'exhibicionisme dels promotors urbanístics, que ja frega l'obscenitat, i que consti que ara no estic parlant ni d'Andratx ni dels Scalextric de les autopistes.

Un periodista de Felanitx fa anys que escriu que els ecologistes de Mallorca són molt forts, però jo no he estat capaç de veure una projecció d'aquest optimisme, a tall de correlat real del seu contingut, que hagi fet repensar cap promotor urbanístic de cap urbanització. Els suposats èxits dels ecologistes no es corresponen amb metres quadrats fets escàpols d'un desastre ambiental. Tot està esbrellat o esbotzat i és paorós. A mi el litoral de Mallorca em sembla l'skyline més impactat del món. També de Felanitx, un poeta, Miquel Bauçà, va deixar dit que les actuacions dels ecologistes són ridícules.

Forts o ridículs? Cap de les dues coses, potser. Però no tenen èxit. Tenen èxit, però només escènic i momentani, sense cap esperança de poder fer realitat allò que broden en un àmbit de ficció. Una manifestació qualsevol encapçalada per ecologistes sembla un exèrcit en peu de guerra, mobilitzat amb la missió de sarzir el forat d’ozó amb la mateixa agulla saquera amb què la padrina sarzia els mitjons foradats damunt un ou de plom. El gran hospital, per exemple, es farà a Son Espases, on el PP volia, i la construcció salvatge seguirà més o menys igual, atès que la moratòria per detenir les obres previstes (ses Fontanelles i d’altres) no està clar si podrà aplicar-se ni en quines condicions ni quan. Amb un instrumental rudimentari, en un moment en què els governs del món ja no oculten que hi ha un canvi climàtic però no prenen mesures contundents per pal·liar-lo, m’admira que els activistes de Greenpeace i els del GOB no siguin tots funcionaris de l’administració, i què esperen a contractar-los els governs de tot el món. És un escàndol que hagin d’organitzar desfilades tan pintoresques com als Estats Units d'Amèrica les d'aquelles dones tan resoltes que van amb l’Exèrcit de Salvació, cada dia més enfora dels intrèpits herois que interposaven una fràgil llanxa pneumàtica per barrar el pas als destructors de la Navy equipats amb armament nuclear o per fer desistir de la seva feina els baleners del Japó. Els ecologistes, ara que són tan necessaris i que haurien d’estar permanentment de guàrdia als serveis d’emergència que s’avisen marcant el 091, estèticament han perdut el glamour de la insolència que escalava la torre del Big Ben, però èticament, per dir-ho que s’avingui, han d’assolir que les busques del rellotge estiguin al seu lloc. Els ecologistes són els GPS de carn i ossos de la nostra civilització. Sense la seva generosa croada, a curt termini la població civil no podrà sortir al carrer si no és amb una mascareta connectada a una ampolla d’oxigen, transportada dins el carretó de la compra o el remolc de la bicicleta.

L'únic que em tranquil·litza, patint de díspnea, és que supòs que respectaran el meu dret a ser evacuada amb el primer transport cap a les tendes-infermeria que no dubt que ja han previst d'instal·lar per assistir la població.

(L'HIDROAVIÓ APAGAFOCS)

Versió per imprimir (format PDF)
Afegir-hi un comentari

ciutadà no militant a cap partit

Sense tallers fins quasi Nadal

ciutadà no militant a cap partit | 15/11/2007, 06:34

Mai no havien començat tan tard els cursos dels centres culturals de Palma, ni tan escapçats!

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb