URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

"Ingenieria urbanística"

Alternativa | 16 Novembre, 2007 07:00

Ens ha arribat aquest escrit d'uns dels veïns de la Cala, que a més a més és advocat especialitzat en urbanisme, una dura crítica a la "ingenieria urbanística" de l'Ajuntament.

"El desmantelamiento urbano de la Cala de San Vicente"

Hace unos días en la 2 de Televisión Española se proyectó un documental sobre la vida de Joaquín Sorolla, que en el año 1920 inmortalizó en sus lienzos la Cala de San Vicente, recogiendo en alguno de ellos el Cavall Bernat, referente obligada de Mallorca, por su belleza inigualable.

Podemos afirmar que menos alguno de sus vecinos - que rompió, por el edificio que construyó al margen de la normativa urbanística que como tal infracción grave subsiste, con esta servidumbre de la belleza – los demás se acoplaron al terreno, respetando el atractivo de la Cala, construyendo chalets, unifamiliares, donde el gusto, indudablemente, “campea por sus respetos”.  Lo que es otro cantar.

La Cala de San Vicente, como todo el mundo conoce, es uno de los núcleos urbanos que componen el Municipio de Pollensa, que, de siempre, ha sido maltratada urbanisticamente, pero ahora sorpresivamente comienza su desmantelamiento.  Así de simple: donde había una vivienda unifamiliar con su zona ajardinada se construye un bloque de apartamentos.  Sirva de ejemplo que una de las casas emblemáticas de la Cala, frente a la playa, con más de cien años de antigüedad, se está derribando para dar paso a lo dicho; una mera operación especulativa.  Y no solo se está produciendo con impunidad, sino justificándose en un evidente proceso de “ingenieria urbanística”, que, les guste o no le guste a los interesados, al final, se descubrirá por pueril y burda.  Y que tiene su coste, que nadie lo ponga en duda.  Lo que causa “sonrojo”.

El pasado dieciséis de octubre, la prensa local informó de una citación a la Alcaldesa de Felanitx, Catalina Soler, por una “querella de la oposición por retrasar la aplicación de una norma urbanística”, a la que el informante la define como persona “irreductible, diligente y rápida en las cuestiones que le interesan”.  A lo que se debería añadir otra condición: su falta de malicia o ingenuidad.

Lo llamativo es que se habla de una “norma urbanística”, y se define su contenido defectuosamente, siendo una de las prescripciones de mayor trascendencia, y necesaria, en la vida de los Ayuntamientos de la Isla: el Decreto 27/1993 de 11 de Marzo que regulaba la capacidad de población de los Municipios de Mallorca.

Y que por su carácter imperativo obligaba desde su publicación en el Boletín de aquella fecha.  Su inexistencia nos hubiera llevado a vivir en una especie de jungla incontrolada en cuanto al techo de población se refiere.

Los Municipios de Felanitx (se presume), y el de Pollensa, al que pertenece Cala de San Vicente (se asegura) aprobaron, dentro de sus competencias, Normas Complementarias en virtud de este Decreto.  En el supuesto de Pollensa la remitió al Consell Insular el 27 de octubre de 1994, que la sancionó, definitivamente, el 4 de mayo de 1995.

La denunciada “ingenieria urbanística” – consistente en la falta de aprobación definitiva por dicho Consell de la Adaptación del Plan General de Ordenación Urbana de Pollensa 1990 al Plan de Ordenación de la Oferta Turística 1995 POOT (cuyo Art. 7 previene el cumplimiento del Decreto 27/1993 de regulación de capacidad de población, pendiente desde 1999 – permite al Ayuntamiento de Pollensa seguir otorgando licencias de obra para cambiar el uso de parcelas de viviendas unifamiliares o chalets en viviendas de pisos o apartamentos, y ello en “zona costanera”, que lo prohibe tanto el POOT como el Plan Territorial de Mallorca, cuyo denominador es el de restringir las edificabilidades en las zonas turísticas.

La diferencia entre los equipos municipales de Felanitx y Pollensa consiste en que en el primero, la Sra. Soler tuvo el “cuajo” de retirar la Norma Complementaria (y por ello se la imputa) del Consell Insular, que lo aceptó incomprensiblemente; y en el segundo, después de aprobar, inicial y provisionalmente, el Ayuntamiento de Pollensa, su Norma que regulaba su densidad de población, la remitió al Consell Insular; pues bien, en este ir y venir, de requeridos y cumplimientos, en la Adaptación referida se sigue esperando el “Santo Advenimiento” o aprobación definitiva y mientras tanto como si de un “urbanismo a la carta” se tratara, se siguen otorgando licencias de obras a favor de algunos “dispensados”, que lo celebran hasta con “champán”, cuando el trámite de aprobación definitiva de la Adaptación está pendiente desde hace ocho años, con total impunidad, amparándose en un Plan General de 1990 y un Decreto relativo a la formación de los Planes Urbanísticos de 1981, de dudosa aplicación.  En Felanitx la demora fue motivo de imputación, en Pollensa, la demora es simplemente un retraso administrativo, impune y gratuito, que no afecta a responsabilidad alguna. De ahí su ingenuidad, Sra. Soler, porque podía, perfectamente, haber esperado.

No obstante, se debe hacer una alusión a Doña Maria Luis Dubon, Consellera del Territori del Consell de Mallorca, porque en su proclama institucional de que “Hay que poner orden en la disciplina urbanística” (19 agosto 2007, Última Hora) interpretamos se incluye, sin duda, lo que para algunos ciudadanos puede ser una demora punible, que se debe valorar. 

Finalicemos, lo expresado es simplemente la “punta del iceberg”, resta mucho más, pero con que se paralice el desmantelamiento de la Cala de San Vicente, motivo de nuestra pretensión, será suficiente y bien recibido como muestra de cordura.

                                        Pins del solar de Can Colom 

 

 

 

Relacionat amb el tema m'ha arribat alguna crítica per fer-me una fotografia amb algunes veïnes de la Cala, bé per la seva ideologia o per que no han destacat per respectar el medi ambient. En aquest sentit és clar que quan ets a la política la majoria de les queixes o suggeriments que es reben són de caràcter particular. Precisament una de les coses més guapes de la política és superar aquesta preocupació privada o particular i defensar l'interès general des d'una perspectiva ideològica i això és el que fem nosaltres a la Cala

Comentaris

Pepe

Més engenyeria

Pepe | 17/11/2007, 23:20

Vaig demanar a Joan pel tema de la intervenció de la fiscalia i em va comentar que col·laborarien totalment, i que a partir de tot el que comença a sortir en Campos volen conèixer els moviments que ha hagut en torn a propietats relacionades amb les àrees de reconversió del Pla Territorial.
Aquestes àrees són una altre exemple d' enginyeria urbanística made in UM. En el cas de Pollença és clar que en torn a l'Ullal ha hagut molt de moviment especulatiu i tinc ganes de saber si finalment es declara zona humida o no.

Garci

Fralokus

Garci | 16/11/2007, 23:25

No son bromes ni judicis precipitats. És un fet bastant evident que l'urbanisme a Pollença és un desastre.
Hi ha moltes empreses que viuen del desastre. I que si el desastre s'atura hi haurà una crisi bestial, doncs segurament. Però i si no s'atura a llarg plaç és pitjor.

fralokus

Re: "Ingenieria urbanística"

fralokus | 16/11/2007, 23:21

Sobre el tema de la fiscalia, no faria bromes, ni judicis precipitats.

Però, us heu fixat la quantitat de furgonetes que hi ha a Pollença, retolades amb Construccions X, Construccions Y, etc? Cada dia hi ha empreses noves, i uns "balls" de personal d'una empresa a una altra amb sous de "alt executiu" que fan por, si això de la construcció "peta", no vull ni imaginar-me el que pot passar.

Garci

Re: "Ingenieria urbanística"

Garci | 16/11/2007, 23:11

Preguntes i més preguntes que només els mitjans de comunicació ens desvetllaran perquè crec que ningú de la terra podrida ens dirà el que volem saber. Se'n guardaran prou d'obrir la boca. Tot està podrit per dins. Sinó, mirau, alçau la vista i veureu l'horrible entorn que ens envolta. Ciment i blocs. Que cerquen? les proves de lo evident.

francisca

PREGUNTES QUE VOLEN UNA RESPOSTA

francisca | 16/11/2007, 22:24

Que pot trescar la fiscalia a l'ajuntament de Pollenca? Hi haura hagut alguna negligencia? Veurem la dimisio d'algun politic? Algun membre de l'equip de govern sortira a donar alguna explicacio del que pot estar sercan la fiscalia per dins l'ajuntament? Quins documents han solicitat? Aparent alguna cosa no funciona be, almenys amb apariemcies, sino ningu hagues enviat a la guardia civil a l'ajuntament. Seran nomes apariencies? En fin, que dios reparta suerte y nos pille a todos confesados

Pepe

Informació

Pepe | 16/11/2007, 16:07

Per cert respecte a la notícia apareguda avui al DdM que pensau , a nosaltres ens havien arribat molt de remors de moviment a l'Ullal, sabeu alguna cosa?

Pepe

Hans?

Pepe | 16/11/2007, 15:48

Hans supòs que serà Rafel Balaguer, no?
Qui i com es trien els assessors?

Pepe

Rendista

Pepe | 16/11/2007, 15:46

Com ha dit Toñi els seus arguments respecte a aquest tema ja els va defensar a un article publicat a aquest blog el 30 d'agost ( si el voleu llegir pitjau l'enllaç):
El tema de tot els perjudicis que comporta una societat rendista com la de Pollença és molt interessat us animau a fer-ho? ( Toñi o fralokus). Una cosa es certa a pesar de l'augment considerable de la riquesa de Pollença no enviam més estudiants a l Universitat.

Garci

Re: "Ingenieria urbanística"

Garci | 16/11/2007, 12:44

Molt interessant lo que dius Toñi, estic d'acord en tot. Llàstima que no arribi ràdio Pollença a Palma, sinó t'escoltaria. Ah, no, que tampoc arriba al Moll.

Fralokus

Re: "Ingenieria urbanística"

Fralokus | 16/11/2007, 12:07

Actualitzada l'abadia del boig

Toñi

Fralokus

Toñi | 16/11/2007, 10:53

Moltes gràcies, Fralokus per dir que et va agradar la meva intervenció d'ahir a la ràdio. És el que pens, i sé que a molta de gent no li agrada sentir aquestes coses, sobretot venint d'una no pollensina, però és el que jo veig dia a dia: pares que es queixen del preu d'un llibre de lectura de 8 ó 9 euros, però que vesteixen els seus fills de marca de dalt abaix(perquè això és que importa, la imatge, i figurar més que els altres). Apart, jo ja havia dit a un article que no estic d'acord amb la gratuïtat dels llibres de text per a tothom: el que s'ha de fer és una política real de beques.
Una altra qüestió que de vegades m'he plantejat és que molts d'aquests alumnes de mòbil de darrera generació i de i-pod de mil megues són fills rics de pares pobres, pares treballadors que fan més feina de la que hauríen de fer perquè als seus fills no els falti de res, pensant que aquest "res" és tot el que la societat de consum imposa.
Pel que fa al que dius de les rendes, aquesta és una altra problemàtica a Pollença. Jo he tengut alumnes que m'han dit que a ells no els farà falta estudiar, perquè a ca seva tenen tres finques... I n'hi ha que no m'ho han dit, però que ho pensen. Així, com els pots animar a estudiar i a saber? Com els pots despertar la curiositat i les ganes d'aprendre?
Ja està que hi ha de tot per tot, també aquí a Pollença, però molts de pares no se n'adonen que estan surant uns fills dèbils, conformistes, rendistes i consumistes.

neruda

YA LO TIENES EN TU EMAIL

neruda | 16/11/2007, 09:43

dale un vistazo al correo

Pepe

La Font

Pepe | 16/11/2007, 09:34

Gracias por participar Michelle.
El caso de la Font y Formentor tiene que ver con el de Can Botana, para nosotros, el GOB y unos cuantos juristas es un fraude de ley, lo explicaré con un poco más de detalle en otro artículo, pero se está dando la condición de solar a parcelas que no la tienen. De todas maneras en todos los casos además en un momento dado se decidió que era urbanizable; una locura.

Hans

assessors assasins

Hans | 16/11/2007, 09:21

Endevinau el tècnic urbanistic que assessora el jutge del cas Andratx? Si? Ido esta arreglat, el cas Andratx.

fralokus

Re: "Ingenieria urbanística"

fralokus | 16/11/2007, 08:54

Mirant el costat sentimental d'aquest assumpte, em sembla increïble el poc amor que tenim a Pollença a les coses que ens cedeixen o heretem, l'exemple clar d'aquesta casa, que amb una reforma hagués quedat molt bé, però no, al terra i apartaments que donen molts diners.

Per cert, impressionant ahir "Na Toñi" (crec que era ella) en el "debat de dones" de Ràdio Pollença, va posar a tot el món en el seu lloc, ens queixem dels preus dels llibres de text però els joves tenen assignacions setmanals de 50 euros o més (perquè a Pollença hi ha molts diners), i tenen telèfons mòbils d'última generació que superen el preu d'aquests llibres de text, repeteixo brillant exposició.

El més preocupant és que aquests diners no surt del "esforç" sinó de "rendes", perillosa situació acostumar-se a aconseguir els diners sense cap tipus de contraprestació personal, si en el futur canvien les coses, aquests joves ho poden passar molt malament.

Michelle

Help!!!!

Michelle | 16/11/2007, 08:39

Que esta pasando en la montaña de La Font? tambien van a construir en toda la montaña? me vine a vivir a Mallorca huyendo del desastre de Ibiza y veo que en Pollensa y en su municipio copia a pioe juntillas todos los desastres urbanisticos de Ibiza. De verdad que nadie se lleva nada ( money) por aprobar esos proyectos?

Notícia

Sospites

Notícia | 16/11/2007, 08:23

Com diu Francisca avui Pollença surt a la portada del Ddm, ja en el cas d'Andratx es va parlar de Pollença, nosaltres fa temps que avisam que a urbanisme no es fan les coses bé.
Quan la única ideologia són els negocis envoltats amb l bandera de Mallorca passen coses com aquesta.

Se ha solicitado información de sóller, campos, marratxí, pollença y Alcúdia
La fiscalía investiga ´pelotazos´ urbanísticos en el Plan Territorial
"El pasado martes la Guardia Civil acudió a los cinco ayuntamientos a solicitar información sobre determinados solares. Fue una actuación conjunta coordinada por la fiscalía. Se pidió documentación en los ayuntamientos de Campos, Marratxí, Sóller, Pollença y Alcúdia, que son las localidades de la isla donde se produjeron más cambios de calificación urbanística acordados por este plan de ordenación. Los agentes volvieron ayer a las oficinas de Campos a solicitar más documentación."

francisca bennassar

SENSE COMENTARIS

francisca bennassar | 16/11/2007, 08:09

http://www.diariodemallorca.es/secciones/noticia.jsp?pRef=1716_2_308540__Mallorca-fiscalia-investiga-pelotazos-urbanisticos-Plan-Territorial

Sense comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb