URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

La sentència de l’11-M

Alternativa | 17 Novembre, 2007 07:00 | facebook.com twitter.com

L'excel·lent article setmanal de na Toñi. 

La geniada del rei a la cimera hispanoamericana de Xile ha eclipsat notícies que, en altres circumstàncies haguessin omplert diaris, tertúlies i pàgines d’opinió durant setmanes, com la sentència de l’11-M. El que resulta xocant és que, tant a una qüestió com a l’altra, l’ex president Aznar continua ocupant un lloc que ja no li correspon. La seva ombra és tan allargada com la del xiprer i, sovint, tan tètrica com la d’aquest arbre, tan present als cementiris.

La immensa majoria del diaris internacionals han subratllat la lliçó que el sistema judicial espanyol ha donat al món: s’ha celebrat un judici amb totes les garanties per als acusats i, evidentment, no s´ha hagut de recórrer a salvatjades com Guantánamo per lluitar contra el terrorisme islàmic. Als diaris anglesos s’ha observat, no sense certa enveja, el desenvolupament de tot el procés i la sentència resultant.

Aquí, és evident que a molta de gent no li ha agradat. En primer lloc, a les víctimes, a les quals el jutge els va haver d’explicar per què personatges com El Egipci no havien estat comdemnats. En segon lloc, a qui més ha disgustat la sentència ha estat a bona part del Partit Popular i als que varen inventar, fomentar i escampar l’anomenada teoria de la conspiració, aquella que, en contra de totes les proves i evidències, sostenia que ETA tenia qualque cosa que veure amb l’atemptat de Madrid.

No seré jo qui defensi ETA. Al contrari, com a basca que som he viscut el terrorisme molt directament i el mal que ha fet ETA al País Basc és indescriptible. Però el que sí està clar és que quan un grup terrorista perpetra un atemptat ho fa cercant el màxim de difusió possible. Per això, tot d’una es produeixen reconeixements en forma de comunicacions públiques i, també per això, de vegades s’han sentit opinions en el sentit que és millor no donar cap publicitat als atacs terroristes perquè és precisament aquesta difusió el que es cerca. Llevant l’oxigen s’apagaria el foc, és el que certes veus sostenen. No té ni cap ni peus que ETA no reconegui un atemptat que l’hagués dut a totes les portades del món. Per altra banda, no hi ha dos grups terroristes que estiguin més enfora que ETA i Al-qaeda o altres grups fonamentalistes islàmics.

Però en contra del sentit comú més obvi, l’emissora dels bisbes, el diari de Pedrojota i bona part del PP continuen dient que ETA va ser l’autora intel.lectual de l’11-M. I dic dient, i no pensant, perquè jo estic convençuda que ni ells mateixos s’ho creuen. Em fa la impressió que s´han ficat a un jardí del qual no saben com sortir-ne. N’Aznar, fa ben poc, va insistir que els autors intel.lectuals de la matança no eren “en desiertos remotos ni en montañas lejanas”. Amb això no es va equivocar; efectivament, els responsables (que no “autors intel.lectuals”, terme que s’han inventat els conspiradors teòrics i que no recull el nostre codi penal) no són a cap desert ni a cap muntanya: són a la presó o morts, després d’immolar-se al pis de Leganés.

I així i tot es continua insistit: que si la motxilla, que si una tarja del Grupo Mondragón (que va resulta ser un cassete de La Orquesta Mondagrón: si no fes plorera faria riure), que si l’explosiu… I es continua donant voltes i més voltes supòs que per no reconèixer que es varen equivocar.

El pitjor de tot és que aquesta equivocació no ha estat innocent. Al contrari, ha estat ben dirigida, encaminada sobretot a justificar la derrota electoral del 14-M. Per a molts dirigents del PP, ells no varen perdre les eleccions, perquè es va produir una espècie de cop d’estat per desallotjar-los del poder que, legítimament, els correspondria (i aquesta és una altra qüestió interessant, per què la dreta espanyola pensa que ells són els que naturalment han de governar sempre, i si no és així és perquè s’ha produït qualque anomalia). El que està molt clar és que molta de gent va anar a votar el 14-M amb ràbia i el que no es va perdonar al PP va ser la mentida. És més que probable que, sense l’engany, en Rajoy ara fos president del govern: en situacions de crisi com la que es va viure aquí, la sociologia ens diu –i els resultats a altres països ho demostren- que els electors no volen canvis traumàtics, i voten conservador, en el sentit de no canviar el signe del govern. Aquí la gent va anar a votar en contra de la mentida, i jo record molt bé la sensació agredolça de la manifestació posterior a l’atemptat, quan els que ens manifestaven ho fèiem per solidaritat amb les víctimes i, alhora, ens sentíem manipulats pel lema de la convocatòria i per l’actitud d’un govern que ens demanava sortir al carrer mentre ens deia una falsedat darrera altra.

Ara, tres anys i mig després, encara em deman com els Acebes i companyia varen poder ser tan torpes. De veritat pensaven que, a l’era d’Internet, podien amagar a tot el poble espanyol que l’atemptat més salvatge de tota la història d’Espanya havia estat obra d’un grup islamista? Pretenien que no es sabés fins després de les eleccions i després haguessin contat el que sabien? No ho sabrem mai però, per favor, que es deixin de teories absurdes, que reconeguin que s’han equivocat i que passin pàgina. Per favor.

 Imatge de la reomenable  pàgina http://www.juicioaaznar.net/

 

 

 

Ja sabeu que si voleu col·laborar enviant-nos escrits, idees o propostes...estarem encantats de rebrer-les i publicar-les en aquest bloc, per tal de que sigui més obert i participatiu i que totes les idees i tenguin cabuda. Així que ja sabeu, si voleu participar escrivint articles o fent-nos suggerències: eurxella@yahoo.es

 

Comentaris

Pepe

Terrorisme domèstic

Pepe | 18/11/2007, 16:45

A se m'oblidava comentat que estic d'acord amb tú T que no es pot parlar de terrorisme domèstic, ja que en aquest cas parlam d'individus sense cap connexió entre ells, sense finalitat política ni social. Assassins covards sí, terroristes no.

Pepe

Gràcies T

Pepe | 18/11/2007, 16:41

Gràcies per la teva opinió T.

Pens que si que podem parlar de terrorisme, avui al diari público hi ha un reportatge sobre tots els grups xenòfobs
que utilitzen el terror amb una finalitats política i social ( hi ha un munt).
Es tracta d'aterroritzar als immigrants i aconseguir la seva fugida, expulsió u ocultació.
Des de l'assassinat de Lucrecia Pérez (emigrant dominicana assassinada a 1992) a la de Carlos Palomino aquest fenòmens va in crescendo. Segons el moviment contra la Intolerància ha hagut 75 assassinat desde 1992.
Igual que al terrorisme etarra hi ha el que es diu kale borroka o terrorisme de baixa intensitat a aquest tipus de terrorisme hi ha accions com la del metro, atacs a edificis de la Comissió d'Ajuda al refugiat ( a València 6 atacs en un any, pallises...
Alguns d'aquests atacs són pur odi visceral fet per individus aïllats com és el cas del metre però una bona part són realitzat per grups organitzats. El que passa que són multiples i petits només els falta unitat. Però recorda que el terrorisme del segle XXI no és com el del segle XX, el terrorisme xenòfob igual que el d'Al Queda cada grup és autònom i independent però amb una ideologia i finalitat comú.
Les autoritats haurien de començar a reaccionar.

Garci

Re: La sentència de l’11-M

Garci | 18/11/2007, 12:35

Parlant de Terrorisme xenòfob no només son agressions com la del metro(que per jo tampoc és terrorisme). El terrorisme és organitzat, amb sigles o sense. Del que crec que parlava Pepe és de l'agressió i mort per part de d'un militar d'ultradreta de Carlos, un antifeixista. El grups feixistes o neofeixistes surten amb força arreu de l'estat. Manifestacions de Democracia Nacional, Falange,...se'n fan cada setmana. Aquest és el terrorisme xenòfob organitzat que surt amb força.

Gràcies Toñi, la carta del diari la vaig escriure just després de veure les fotos de la destrucció. Amb la ràbia a dins, que és quan s'escriu millor, però també amb el perill de caure en l'error de la precipitació.

I lo del referendum, jo crec que s'ha de ser valent i cercar solucions per poder-lo fer. Només així reduirem el problema. Per molta polícia i tancs que enviem a Esukadi no arreglarem res si no és parlant i cercant solucions.

T

Re: La sentència de l’11-M

T | 18/11/2007, 11:17

Pepe, jo no sé si xerraria de terrorisme xenòfon sense haver-m´ho pensat molt. És igual que quan es parla de terrorisme domèstic per referir-se als maltractaments cap a les dones. Jo entenc el terrorisme com una acció violenta, sí, però de grups organitzats que reivindiquen les seves accions en nom d'unes sigles. L'atac del metro de Barcelona, que tantes vegades s'ha vist a la televisió de forma gratuïta, és terrorisme? En la meva modesta opinió, no.

Pepe

Terror d'extrema dreta

Pepe | 17/11/2007, 23:07

Molt interessants els comentaris, m'agradaria introduir una preocupació per un nou tipus de terrorisme que cada vegada té més força a Espanya i del que hem parlat avui a uan reunió d'EU a Inca es tracta del terrorisme xenòfob, racista d'extema dreta. Avui Javier Ortiz a la seva columna recordava que al darrer any ha hagut 2.000 agressions. I això en un moment de bonança econòmica, no vull pensar el que passarà quan arriben les vaques flaques.

joan ramon

D'acord

joan ramon | 17/11/2007, 22:43

Totalment d'acord toñi
salut

Toñi

Per en Bosses

Toñi | 17/11/2007, 21:50

Es veu que escrivíem alhora. Moltes gràcies un altre pic.

Estic completament d'acord amb tu amb la dreta que tenim i l'esforç que s'ha de fer només perquè aquesta gent que creu en disparates teories conspiratives s'aturi a pensar una mica, però és difícil perquè molts de votats del PP ni es plantegen el que els diuen o fan els seus dirigents: ells voten cegament i es creuen el que els diuen polítics que falten a la veritat amb un cinisme que esgarrifa. És una llàstima, però mentre el terrorisme doni els vots necessaris per arribar a governar, quan és una qüestió prou greu perquè es consideri de veritat una qüestió d'estat, la solució serà ben complicada.

Toñi

Re: La sentència de l’11-M

Toñi | 17/11/2007, 21:34

Joan Ramon, és evident que tots els pobles haurien de tenir el dret de decidir sobre la qüestion de l'autodeterminació, i es pot fer en un clima de normalitat, com s'ha fet al Quebec. El problema és que, avui per avui, fer un referèndum al País Basc (que és l'única forma que puc contemplar per saber què volen els bascos) planteja uns problemes que em semblen de difícil solució. I no m'estic referint al que molta gent diu sobre que mentre ETA mati no s'hauria de fer cap consulta; al contrari, ETA no ha de marcar cap calendari ni ha de donar "permís" deixant les armes perquè es pugui fer un referèndum. La primera qüestió que s´hauria de resoldre, i no és menor, és qui votaria a un hipòtetic referèndum? Tots els bascos, visquin o no a Euskadi? Només els euskalduns? Els de Navarra? Els territoris del Sud de França? A partir d'aquí, tothom votaria en llibertat, fins i tot a poblacions on la pressió abertzale és brutal? És possible fer una consulta popular com aquesta amb l'actual llei de partits? Es respectaria el resultat si la majoria de bascos diguessin que no volen l'autodeterminació, o es posarien en dubte els resultats i es tornaria a començar (sembla que els nacionalistes no pensen en aquesta opció, ben viable si es coneix una mica com està configurada avui en diu la població d'Euskadi)? I se m'acudeixen més preguntes de difícil resposta ara mateix. Està claríssim que s'ha de ser valent i està claríssim que una legislació repressora representa més un problema que una solució. S'haurà de negociar, però mentre hi hagi associacions com l'AVT, emissores com la COPE i personatges com n'Acebes, n'Aznar i en Mayor Oreja, amb tant de predicament a sectors molt amplis de la societat espanyola, serà ben complicat. Només un govern a qui no importàs el resultat d'unes eleccions futures ho faria possible, i crec que això no està en la natura de cap governant, com a mínim en aquest país.

Respecte a una altra qüestió que planteges, és evident que el terrorisme d'estat és també terrorisme i, en la meva opinió, més execrable, perquè el mateix estat que ens hauria de protegir és el que es manifesta de la pitjor forma possible. No es pot lluitar contra els terroristes amb els seus mateixos mitjans, perquè perdem tota la raó: si mates a qui mata te poses a la seva alçada. Però l'autoderminació no es pot defensar amb les armes mai i crec les idees no es poden defensar amb morts damunt de la taula.

Garci, és cert que el PP en certa forma necessita a ETA, perquè el discurs de la branca més d'extrema dreta (bona part del populars)només te sentit en una situació de violència. Fent una variació d'una frase molt famosa durant la transició, "contra ETA es viu millor".
Ah! T`he llegit al diari; has estat molt bé, com sempre, valent, clar i sentit.

en bosses

l'11-M

en bosses | 17/11/2007, 21:29

Molt bo l’article, com sempre Toñi.
Em resulta estrany veure i sentir tanta polèmica sobre aquest tema dels atemptats de l’11-M.
Dic això referent a que esta tan clar que pareix increïble que encara hagi tanta de gent que o dubti, com poden tenir dubtes de les autories intel•lectuals?
Jo crec que de aquí a deu o quinze anys sen parlarà de la quantitat de ciutadans de aquest estat que tenien una part important del seu cervell infectada de PPitis. Esper que amb lo tens aquesta malaltia es pugui eradicar.
Sempre tendrem dretes i esquerres però tal vagada un dia, la dreta espanyola sigui mes “normal” similar a altres països europeus.
Fins que arribi el moment haurem de ser comprensius amb els nostres veïnats afectats per l’infecció i explicar-los que es curaran si trien be la papeleta.

joan ramon

PP-ETA (?)

joan ramon | 17/11/2007, 19:58

El terrorisme sorgeixi d'on sorgeixi és exacrable, en aquests moments atemptar contra una vida humana no pot justificar cap defensa ideològica.
Per tant per a mi l'article és plenament encertat.
Per altra banda, dir què quan deim qualsevol tipus de terrorisme em de entendre també el de l'estat, el de organitzacions terroristes de qualevol cairé...
això emperò pens que no pot servir d'excusa per cercar solucions a problemàtiques com la basca, i negar el dret a decidir també és una manera de terrorisme, evidentment menor que la de segar la vida d'algú, però també és una manera de ofegar la llibertat.
Aixó dons, un mon on la demòcarcia entesa com la llibertat de decidir d'un poble encarà és enfora a l'Estat Espanyol, d'aquí que sense jo volerjustificar-ho, encarà hi hagí organitzacions amb pes social que justifiquin l'ús de la força.
d'aquí que vegí necessaria una mica de valentia per part de l'Estat espanyol el conflicte basc encarà haura de patir la lacra de la violència pens jo.
ës evident que al PP la organtizació ETA li ha servit per poder alimantar la seva pretesa defensa de la PAtria, però el PsoE tampoc ha estat massa valent en aquest conlicte, i per a mi totdos tenen un paper centrelista i poc respectuos amb les identitats diverses de l'Estat Espanyol.
Salut

TERRA LLIURE

Re: La sentència de l’11-M

TERRA LLIURE | 17/11/2007, 19:41

si es coneixes tota la veritat de eta,el pp ja estaria il-legal.Molts atentats corren mediaticament a carrec d eta i son altres q els perpetuan.podeu estar segurs q i ha partits politics legals q son més perillosos q eta. per exemple l atentat q va sofrir aznar, va ser un montatge puro i duro...

Garci

Re: La sentència de l’11-M

Garci | 17/11/2007, 08:08

Els grups terroristes fan atemptats per buscar sortir als mitjans. ETA per culpa del PP no ha hagut de fer atemptats per sortir. A l'inrevés, la gent, cansada de la teoria del PP, veia a ETA com a millor que el terrorisme islamiste. És el joc inconscient de l'enemic del teu enemic.
El PP ha fomentat a ETA fins a la sacietat. I la veritat, no se que pensar: pretenien desprestigiar o donar força a aquesta organització? Sabent que el PP i ETA se retroalimenten... no se que pensar.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb