URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Per què enviam tan pocs alumnes a la Universitat?

Alternativa | 26 Novembre, 2007 07:00 | facebook.com twitter.com

 Per començar bé la setmana un article de na Toñi per reflexionar i debatre, el tema és molt interessant

Per què enviam tan pocs alumnes a la Universitat? 

Arrel d’un comentari que en Pepe fa fer en aquest mateix blog, he estat reflexionant sobre aquesta qüestió, que ell mateix va plantejar. No ho va poder expressar millor: per què tan pocs alumnes pollencins arriben a la Universitat? Fent una mica de càlcul ràpid i aproximat, entre els tres centres educatius que imparteixen 1r de ESO al nostre terme municipal (els dos IES i la concertada de Montision) tenim vuit grups d’alumnes que cada any comencen la seva Educació Secundària a Pollença (no parlaré dels que estudien a Inca o a Palma, perquè no en tenc dades). Doncs, d’aquests vuit grups, només un començarà la Universitat.

            Aquestes xifres ens indiquen que un percentatge baixíssim d’alumnes pollencins continuen la seva formació amb estudis universitaris. És veritat que no tothom ha de fer estudis superiors, però no és menys cert que un dels indicadors que mesuren l’estat del benestar a un país és la seva taxa d’universitaris. A una població objectivament tan rica com Pollença, aquest percentatge hauria de ser molt més alt del que és.

            Quan un es posa a cercar les causes d’aquesta situació, es troben de dos tipus. Per una part, hi ha un grapat d’aspectes diguem-ne generals: la poca inversió en educació no universitària es tradueix, per exemple, que comunitats com la Basca i la Navarra, amb una inversió molt més alta, tenen unes xifres molt més baixes de fracàs escolar. El boom de la immigració també s’ha de tenir en compte, ja que, malauradament, pocs nouvinguts acaben l’ensenyament obligatori, i ja no parlem del batxillerat. No s’hauria de descartar tampoc la manca d’hàbits reals dels adolescents espanyols, que en general s’han passat una educació primària fent poca feina (de fet es senten expressions com el fracàs encobert de primària que es destapa als instituts). Finalment, hauríem de contemplar altres qüestions més etèrees, com ara el poc esperit de sacrifici dels nostres joves, el desfasament que hi ha entre el que el sistema ensenya i com ho fa i el que ells viuen... Però és evident que aquestes qüestions afecten tot l’estat per igual (llevat, tal vegada, de la immigració a certes comunitats autònomes) i no justifiquen per què Balears en general i Pollença en particular estan a la cua en nombre d’universitaris.

            Amb això entraríem a l’altre tipus de paràmetres que s’han de tenir en compte: els que són propis de la idiosincràsia balear i que compartim amb comunitats com València i Catalunya, que també son davanteres en fracàs escolar i figuren al darrera de totes les estadístiques d’educació. Per què les comunitats d’Extremadura i de Galícia són les que més universitaris tenen? Perquè no tenen un mercat laboral com el que tenim aquí: els nostres alumnes deixen d’estudiar molt aviat perquè troben tot d’una feina, normalment al món del turisme, que els dóna 1000 o 1200 euros cada mes; per a un jove de setze anys, que mai ha guanyat un euro i que està avesat a la setmanada de 20 o 30 euros, es tracta de molt de doblers i no es veu que es tracta del que en castellà es diu pan para hoy, hambre para mañana. Es guanyaran la vida molt dignament si el cicle econòmic no canvia radicalment i continuen venint turistes a les Illes, però si no tenen formació no podran fer una feina qualificada mai.

            Pel que fa a Pollença en concret crec s’ha d’afegir a més la qüestió de les rendes en general i de les finques en particular. Hi ha molts de joves d’aquí que saben que podran viure (un altre pic, si les coses no continuen més o manco com ara) del lloguer de la casa –il.legal o al.legal molts de pic, però quina importància té això aquí- o de les cases que ara mateix ja estan llogant els seus pares. Pels que venim d’una família que no ens deixarà res, era important estudiar per fer unes coses que nosaltres enteníem com  millorar a la vida. Pels que saben que rebran una herència sucosa, els estudis no són una prioritat. Els falta motivació i això es nota quan es tracta de decidir si un es vol esforçar o si s’estima més viure de l’esforç que han fet uns altres. Per cert, quan a Estat Units es va plantejar l’eliminació del que aquí es diu impost de successions (el que grava les herències) molta de gent s’hi va oposar amb l’argument que els fills s’havien d’esforçar per aconseguir arribar al que els seus pares tenien. Què curiós que aquí, tan americanitzats com estam, es faci just el contrari.

 

 


 

Ja sabeu que si voleu col·laborar enviant-nos escrits, idees o propostes...estarem encantats de rebrer-les i publicar-les en aquest bloc, per tal de que sigui més obert i participatiu i que totes les idees i tenguin cabuda. Així que ja sabeu, si voleu participar escrivint articles o fent-nos suggerències: eurxella@yahoo.es

Comentaris

Garci

Re: Per què enviam tan pocs alumnes a la Universitat?

Garci | 03/12/2007, 13:41

És clar que si. Els de lletres no som productius. I tens raó, hi ha excepcions en que bons professors arriben a tenir plaça, però conec boníssims docents i historiadors que s'han hagut de ficar a l'àrea d'educació perquè no els han volgut a l'àrea d'història. Farien ombra als que hi ha.

Toñi

Re: Per què enviam tan pocs alumnes a la Universitat?

Toñi | 03/12/2007, 11:40

Garci, crec que hi ha excepcions i que no sempre entren els pitjors ni els que surten beneficiats del nepotisme imperant (tu saps molt bé que qualcú molt proper a mi és un boníssim exemple de persona molt vàlida que, superant un munt d'entrebancs i sense "padrinos" s'ha fet un lloc a la UIB), però, per mala sort, aquests són l'excepció.
Estic d'acord que manquen optatives i manca interès en les carreres "de lletres". Estaràs d'acord amb mi que la universitat en general (no només la UIB)cada vegada prepara més persones per al mercat laboral enlloc de persones pensants, que hauria de ser la seva màxima funció. Jo he anat darrerament a una jornada per a tutors de batxillerat a la UIB i el rector i companyia varen fer servir unes estadístiques i un llenguatge tan mercantilistes que va haver gent que va protestar i, un parell, es varen aixecar i partiren.

Garci

Re: Per què enviam tan pocs alumnes a la Universitat?

Garci | 03/12/2007, 09:49

A la UIB fa falta oferta d'estudis, d'assignatures optatives, d'inversió en les carreres socials(que se veuen molt mal parades devora les carreres "productives"), fan falta nous professors(molts dels que hi ha venen sense oposició ja que eren els únics que hi havia en el moment d'obrir la universitat ara fa 30 anys) i fa falta un sistema fiable per permetre entrar a donar classes als millors i no boicotejar-los des dels departaments per por a que siguin millors que el que hi ha. Això només fa que entrin els pitjors.

Toñi

La Universitat de les Illes Balears

Toñi | 03/12/2007, 08:55

Yo, que he conocido la UIB, puedo decir que su caso es el de la pescadilla que se muerde la cola: como hay pocos alumnos, hay poca inversión y como hay poca inversión es una universidad desprestigiada, con pocos alumnos y menos aún con alumnos brillantes, que hacen todo lo posible por irse a otras universidades de más prestigio.
En cualquier caso, la UIB no es una universidad de las peores: es de las del montón y esas cosas que se decían de anuncios de trabajo en los que se pedían licenciados por cualquier universidad excepto por la de aquí, son leyendas urbanas que yo he oído decir de la universidad del País Vasco (la pública, claro, porque con la de Deusto nadie se atreve), de la de La Laguna, de la de Murcia... Es curioso cómo, cuando en una población hay un solo centro de enseñanza (sea de secundaria o universitaria), la gente tiene la tendencia a desprestigiarlo, con razón o sin ella.
Lo que sí que es verdad es que la universidad es absolutamente endogámica y ninguna reforma de las que se han hecho han atacado ese vicio que lastra todo el sistema.
Otra cosa que me gustaría añadir es que hace falta un mapa universitario coherente: hay carreras (aquí y en otros lugares) con cinco alumnos matriculados en 1º, y con más alumnos que profesores en toda la licenciatura. ¿No sería más lógico eliminar esas carreras de algunas universidades y ofrecer mejores estudios en sólo unos lugares concretos? Claro, pero a ver quién le dice a un profesor universitario que su plaza se extingue y que debe trasladarse a otra facultad... Es evidente que esto que estoy diciendo rige sobre todo para la Península, porque aquí el problema de la insularidad obliga a mantener el máximo número de estudios posibles, incluyendo por supuesto los de Medicina. Es mucho dinero el que se necesita para ponerlo en marcha aquí, pero dentro de nada se podrá aprovechar Son Dureta como hospital universitario.

Pepe

Almogaver

Pepe | 02/12/2007, 17:29

Hola Almogaver, está claro que en este país la educación se considera un gasto y no una inversión y así nos va.

Por otra parte la universidad mantiene unos sitemas endogámicos en la elección d esus profesores que no ayudan a mejorar la calidad de la enseñanza. En el caso que yo conozco ( Historia) en Zaragoza tuve la suerte de que en el departamento de Contemporánea se apostó por abrir el departamento a gente que provenía de otras universidades y que encontraron plaza por su calidad, pero eso no es lo más habitual.

Lo de la facultad de medicina,clama al cielo, faltan médico y a la vez no se hace nada por solucionar el problema que con el envejecimiento de la población irá a más.

En cuanto al tema del liberalismo como sdecía la bruja avería; Viva el capital.
Y así nos va.

Almogàver

Facultades

Almogàver | 02/12/2007, 09:31

¿Como es posible que siendo una de las comunidades que más aportan, vía impuestos, a las arcas de Hacienda tengamos la porquería de universidad que tenemos?
No es de extrañar que, con la baja calidad de los estudios impartidos, la desmotivación y la falta de rigor académico sea una de las principales causas del escaso número de alumnos universitarios.
Y se da el fenómeno de que los verdaderamente interesados suelen ser los que de más medios económicos disponen y suelen acabar en universidades , estatales o privadas, de la peninsula.
Por no tener no tenemos ni facultad de medicina, imprescindible y de las que se hace inimaginable su no existencia en cualquier comunidad con una renta per cápita de las más elevadas del territorio estatal como son las Illes Balears.
Se importan doctores en medicina de todas las procedencias, comunitarias y extracomunitarias mientras carecemos de cantera propia. Pero no precisamente por falta de vocaciones.
Como siempre la culpa del sistema ultraliberal propugnado por el Partiducho Pantojuno:
El fin último es la capacidad de manejar a los profesionales del sector (sea el que sea), desubicados y dóciles para tirar el mercado de trabajo a la baja y, en última instancia, desacreditar los servicios públicos con la vista puesta en la inmediata privatización salvaje de estos.
Lo singular es que los supuestos partidos de progreso se hagan complices del proceso en ciernes.

Pepe

A jdt.

Pepe | 28/11/2007, 22:21

Perdona jdt m'han dit que t'havia molestat l'acudit anterior que acompanyava aquest article, i el comprenc. Encara que era un acudit i que es vera que n'hi "amateurs de la pedagogia i la psicologia" que classifiquen massa aviat als alumnes també és cert que n'hi ha alumnes amb problemes d'hiperactivitat, necessitat educatives especials... Bé perdona de nou i esper que t'agradi més el nou acudit del roto.

Toñi

Re: Per què enviam tan pocs alumnes a la Universitat?

Toñi | 28/11/2007, 09:16

Només dues puntualitzacions: quan es parla de fracàs escolar, s'entèn el nombre d'alumnes que no han acaban l'ESO, no els que no arriben a la Universitat (i així i tot, a jo no me surten les xifres que deis que na Francisca diu). I respecte als mileuristes, si els que estudien cobren això com a mínim tenen l'opció de, qualque dia, cobrar més... O fer feina millor, que també es qualitat de vida tenir més vacances, tenir bons horaris, fer una feina que t'agradi i que t'aporti un creixement personal... Els que no han estudiat moltes vegades no poden ni aspirar a això.

Joan Ramon veterà

pediatra

Joan Ramon veterà | 26/11/2007, 19:58

Cert que clama al cel que no hi hagi pediatra a Pollença. Tambe seria convenient demanar per que tampoc hi ha ni tan sol infermera , encara que sigui a temps parcial, es a dir , unes hores, a la Residència Sant Domingo, ja que hi hamolts malalts crònics i la major part dels residens prenen fàrmacs, alguns de prescripciò freqüent i complicada, i no hi ha cap facultatiu que controli.

Pepe

Palera

Pepe | 26/11/2007, 18:12

No sé fralokus les notícies que ens arriben del sector d ela construcció és que la crisi ja és aquí. Si va a llegir ahir l'entrevista a na Munar al DdM també el deia.

fralokus

Re: Per què enviam tan pocs alumnes a la Universitat?

fralokus | 26/11/2007, 17:48

Ara per a fer "duros" a Pollença, el més recomanat és una "màquina excavadora" amb tots els seus accessoris.

Oblida't de matemàtiques, història, ciències ni ximpleries similars

fralokus

Re: Per què enviam tan pocs alumnes a la Universitat?

fralokus | 26/11/2007, 17:43

Complementant la petició de Francisca Bennassar, m'agradaria saber el per que els habitants d'un vila de 16.398 hab. com diu Francisca, hem de perdre tot el matí a Inca per una cosa tan simple com una radiografia.

No li dono la culpa a l'Ajuntament, però s'hauria de fer un inventari de serveis indispensables que no tenim.

Ja no et dic res per a renovar el D.N.I., amb l'antic perfecte, ara cal estar a la 6 del matí a Palma o Manacor, quin "madrugón".

Pepe

Pediatra

Pepe | 26/11/2007, 17:36

Respecte al tema del pediatra pens que a un PIP fa poc , no m'enrecord qui explicava que el problema era el dèficit de professionals, de totes maneres indagarem a l'assumpte.
Com dius la majoria dels regidors llegeixen aquest blog, a veure si perden la por i s'animen a participar.

Pepe

Doblers i felicitat

Pepe | 26/11/2007, 17:33

Un argument molt utilitzat pels professor per motivar als alumnes és si no estudies no trobaràs un bon treball... Però clar com diu l'article i na Francisca aquest argument ha perdut molt de pes. A pollença n'hi ha un munt de gent amb molt de doblers sense estudis, i encar que els doblers no són la felicitat ajuden.

francisca bennassar

POLLENÇA NO TÉ PEDIATRA. PEPE, TÉ DEMANO QUE TRASLLADIS AQUESTA PREOCUPACIÓ AL PLE. GRÀCIES

francisca bennassar | 26/11/2007, 16:12

Bones tardes a tots:
Aquesta setmana hi ha Ple, no? Doncs aprofito la confiança per traslladar-vos un tema que me preocupa, que té deman per favor Pepe, preguntis al Ple.. El trasllado al blog perquè, segurament , la resta de polítics de Pollença, que ben segur llegeixen aquest, puguin preparar-se la resposta en temps.
Des de que Martí Rotger (metge pediatra) es va jubilar, hi d’això ja fa més de 2 anys, el PAC de Pollença no compta en cap pedriata. Pollença, amb un cens de 16.398 (revisió cens 2006) no només hauria de tenir un pediatra fitxo, sinó uns quans.
Es cert que els nins no estan desatesos perquè hi ha un metge que els he rep consulta (en Joan), però, malgrat la bona voluntat d’aquest senyor i la seva preocupació per posar-se al dia en matèries infantils, cal dir que no és pediatra, per tant, els nostres infants no tenen el servei adequat.
Aquest és un tema que cal solucionar ja, hi des de fa més de dos anys no he vist a cap polític preocupar-se pels temes sanitaris d’aquest poble.
El batle, el regidor de sanitat (no se si n’hi ha) o algun regidor de l’equip de govern s’ha passat algun dia pel PAC de Pollença a veure com van les coses?
El batle o algun regidor de l’equip de govern s’han passar algun dia pel PAC de Pollença a demanar a la gent que espera consulta si està ben atesa?
El batle o algun regidor de l’equip de govern s’han passar algun dia pel PAC de Pollença a demanar als metges i infermeres s’hi troben que les necessitats del Pac estan ben cobertes? Si calen millores?
El batle o algun regidor de l’equip de govern son coneixedors de la no existència d’un pediatra a Pollença? Quina solució han previst?
Gràcies

Garci

Re: Per què enviam tan pocs alumnes a la Universitat?

Garci | 26/11/2007, 12:16

Amb els números de l'estat que ens dona Francisca(30% de fracàs) no s'apropen ni de molt al cas de Pollença. Si, com diu Toñi, un de cada 8 grups que comencen la secundària l'acaben, doncs és un 20% d'encert escolar, o el que és el mateix, un 80% de fracàs. La veritat que això es mereix un estudi a fons per posar-hi remei.
Una societat inculta i poc preparada és el que ens espera en un futur si seguim així.

Garci

Re: Per què enviam tan pocs alumnes a la Universitat?

Garci | 26/11/2007, 12:13

Molt bo l'article. Sempre diuen que els diners duen diners. Però en aquest cas és a l'inrevés. Lo de no haver d'esforçar-se per obtenir diners perquè no et fan falta, la falta de perspectives a llarg plaç més remunerades(que solen passar per la universitat, tot i el que diu Fralokus), els diners fàcils de temporada al sector turístic, les altes rentes dels pares que ho donen tot als seus fills...
Tot aquest panorama que ve de tenir molts diners fa que la gent no els valori i no s'ho treballi per anar a la universitat a formar-se.

fralokus

Re: Per què enviam tan pocs alumnes a la Universitat?

fralokus | 26/11/2007, 11:43

A mi, m'agradaria afegir altra cosa que per res està en contra d'aquest magnífic article, i és la poca expectativa de treball per als "titulats universitaris", hi ha advocats que estan pagant per fer les seves pràctiques, i les ofertes de treball per a informàtics i similars són de pena.

Crec, com ha fet el meu cosí, que les expectatives estan fora de la illa, malgrat aquesta ximpleria que la "roqueta estira". El món no s'acaba a Crestaix

Per cert, el meu cosí s'ha fet català.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb