URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

No val tot

Alternativa | 05 Desembre, 2007 07:00


 Altre article de nostra col·laboradora habitual Toñi.

            Feia temps que volia escriure qualque cosa sobre la televisió que tenim. Si és cert que cada país té la televisió que es mereix, la nostra salut mental deixa bastant que desitjar, i no som pocs els que miram amb enveja canals com la BBC, model, per jo, del que hauria de ser una cadena pública i generalista.

            El que m’ha fet posar fil a la agulla ha estat la mort d’una jove russa després d’haver passat per un programa de testimonis, per jo un exemple penós del que és la telebasura. La desgràcia història de n’Svetlana i el seu assassí és prou coneguda i, amb els dies que han passat després de tan lamentable succés s’han pogut sentir i llegir moltes veus que es podrien resumir en dues tendències d’opinió: una que diu que a la televisió no val tot i que s’haurien de cercar mesures de regulació, ja que l’autorregulació que fa tres anys es va intentar posar en marxa no ha funcionat; i els que pensen que qualsevol forma d’immiscir-se en els continguts televisius seria una forma de censura inacceptable a una societat democràtica com la nostra.

            El que és indiscutible és que darrerament s’estan traspassant uns límits que, després del cas de les nines d’Alcàsser semblava que no es tornarien trepitjar. En aquest darrer cas, sembla que la dona que seria assassinada quatre dies després havia anat al programa enganyada i que l’equip de redacció no s’havia molestat en comprovar els antecedents penals del criminal: ja havia estat condemnat per maltractaments a una altra dona, i estava pendent de l’execució de la sentència del judici de n’Svetlana, que encara no era ferma perquè els agents judicials que l’hi havien de comunicar no havien pogut localitzar l’home. Els redactors del terrible programa de Patricia varen creure tot el que ell els va dir i, després de tot el que ha passat, encara consideren que no han fet res dolent i que no han de demanar disculpes per res. La justícia tampoc no poc actuar contra el programa, perquè el que han fet sembla que no és il.legal. Sembla que no es pot establir una relació directa entre la mort de la dona i la seva negativa a perdonar el que havia estat la seva parella, un home provadament violent a qui és més que probable que el que ell va entendre com una humiliació pública, que només ell s’havia cercat, hagués donat una empenta per cometre la seva acció criminal. El que va passar al programa no serà il.legal, però ètic segur que no és.

            El que per jo és obvi és que la televisió banalitza moltes de vegades una qüestió tan seriosa com la dels maltractaments. Crec, a més, que l’èxit de programes com l’indescriptible Escenas de matrimonio contribueix a aquest fenomen. He de confessar que ho he vist molt poc, però de vegades per mostra serveix un botó, i sempre que per casualitat m’hi he topat he canviat de canal tan indignada que no hi ha paraules per dir com em sentia: el grau de violència verbal –i de tant en tant física, això sí, de la dona cap a l’home- que es dediquen les tres parelles és tan insuportable que una es demana què es viu a moltes de llars espanyoles quan les audiències diàries de la sèrie no baixen de cinc milions de persones. El més greu és que un percentatge no petit d’aquesta xifra està format per menors que, a les deu, encara són davant de la tele. És aquest el model de parella que es vol transmetre?

            Parlant de nins, què va ser d’aquell horari de protecció al menor? No es suposava que a l’horabaixa certs continguts estarien vedats? No s’havien de posar multes als canals que no respectassin aquests pactes? Què és el que els nins poden veure a la televisió quan arriben a casa? Culebrons, programes de les vísceres, resums de formats del que ara es diu telerrealitat… Amb això berenen, juguen i fan els deures els més petits perquè, això és el que hi ha, la immensa majoria de cases tenen el televisor encès casi permanentment, i molts de pares hi col.loquen davant els seus fills perquè els faci de mainadera. Els nins, encara avui, juguen al que veuen per la tele, i si veuen gent insultant-se, venent la seva intimitat, cridant-se i faltant-se al respecte de totes les formes imaginables, imitaran aquestes actituds de forma inconscient i automàtica.

            Com quasi tot en aquesta vida, tot és qüestió de mesura i, en general, rebuig la censura, però si les pròpies televisions s’estimen més pagar les multes que prescindir d’aquests programes que tants d’espectadors i, és clar, de doblers, els suposen, tal vegada és hora de demanar accions més contundents. He parlat de situacions que s’han donat sobretot a les cadenes privades, però no s’ha d’oblidar que aquests canals estan fent servir un senyal que és d’adjudicació estatal.

                                                Sempre el roto. 

 

 


Comentaris

Garci

Re: No val tot

Garci | 08/12/2007, 20:18

Hola Uli, quin comentari més interessant. Pens, que tens tota la raó al dir, o insinuar, que la tele mostra uns valors que no son la realitat, però que al veure'ls la gent els assimila com a normals. La gent s'identifica amb escenas de matrimonio, doncs que trist que la societat sigui així. Però no podem negar gran part de la realitat, encara que exagerada.
"s’estimen, perquè poder parlar amb algú és poder estimar a algú" a aquesta frase canviaria la paraula parlar per entendre's. A vegades la gent parla però no s'escolta i així és difícil estimar.
També pens que la televisió hauria d'inculcar valors positius i estic d'acord amb la telerealitat per una cosa, la llibertat d'escollir, però l'únic problema ve quan la gent com jo que no els soportam volem cercar alternatives i aquestes son molt poques.
L'alternativa és a Internet i a la literatura. Llegia que els joves passen més temps a Internet que a la tele. Llàstima que no sigui per formar-se o aprendre.
I lo de llegir: avui m'he passat un capvespre molt bo llegint-me Requiem por un campesino español, de Ramon J. Sender. Millor que qualsevol pel·lícula que hagi vist en molt de temps.

Uli

La televisió d'avui

Uli | 08/12/2007, 19:57

Estic d'acord amb na Toñi. No és possible que el minut més vist de la televisió sigui, dia rere dia, de “l’indescriptible” Escenas de Matrimonio. Si realment això vol representar la vida real de les parelles doncs quina pena. Per viure així val més viure tot sol, no creieu? El pitjor és que ho vegi tanta gent, i és que es suposa que els hi agrada perquè s’hi veuen reflexats (sense paraules). Jo soc encara relativament jove i se me lleven les ganes de fermar-me a algú sabent que la meva vida pot arribar a n’aquest punt. I és el que diu na Toñi, ja que els nins que veuen aquests programes s’ho acaben prenent com a normal, i més si han viscut alguna situació similar a casa seva. El pitjor és que la realitat no és així, i hi ha moltes parelles que fan vida plegada sense necessitat de “picar-se” contínuament, barallar-se, insultar-se, etc. Hi ha parelles que fan altres coses a part de discutir-se: surten, es diverteixen, mantenen sexe i, sobretot, parlen, i per tant, com va dir n’Eulalia far ja uns anys, s’estimen, perquè poder parlar amb algú és poder estimar a algú, no? Si ens volen vendre un sèrie com a costumbrista, doncs almenys que mostrin totes les cares de la societat, no només la més dolenta. Però clar, això no ven, ja que la gent vol veure bullits a la “tele”.
A la televisió de masses actual (la que té més audiència i mou més diners) hi ha molts pocs programes de qualitat, molt poca oferta on realment s’ho “currin”. Jo no vull dir que tota la televisió hagi de ser de culte, ja que a tothom li agrada de tant en quan arribar a casa seva, “tirar-se” al sofà i estar una estona sense haver de pensar gaire, només descansant davant la “tele”, i fins i tot d’això es pot prendre algun profit. No obstant, almenys podrien fer una programació que si t’ha de portar algun valor que sigui un valor positiu: programes còmics (El Hormiguero: alternativa idònia per la gent que no pot soportar Escenas), sèries d’intrigues (ben fetes, com El Internado, encara que sempre li trobo errors i les trames de vegades són una mica lentes, però almenys l’argument sembla estar elaborat, vorem al final) o algun programa de “telerrealitat”, perquè no. Sí, sembla que em contradic en tot el que he anat exposant quan parlo de “telerrealitat”, però ho puc argumentar. Programes d’aquest tipus ens poden portar algun que altre valor. Veiem com viu gent en una determinada situació (de vegades fins i tot massa extrema) i podem reflexionar sobre els seus comportaments. Reflexionar jo crec que sempre pot comportar aprendre, no? I si no, també es pot veure només per passar l’estona. El problema està quan els realitzadors del programa posen en perill la vida dels concursants (com va passar en el cas de Diario de Patricia) enganant-los, jugant amb ells, fent-los partícips de la televisió quan no ho volen ser, etc. Però les coses es poden fer bé o malament, i a la televisió hi ha coses que es fan de qualsevol manera, buscant res més que audiència i diners. Estic totalment d’acord amb na Toñi (suposo que alguna cosa em degué saber transmetre a les seves classes, ;) en que la televisió actual s’està passant, no és respecte casi res. Però això tampoc crec que vulgui dir vetar la televisió, només que les coses es poden fer millor i cercar la mesura idònia (“tot és qüestió de mesura”). Mirarem de tenir una mica de fe i esperar que la cosa canviï, que les televisions canviïn. Però mentre, vist lo vist, sembla que serà millor apagar la “caixa pura” (traducció mallorquina) i agafar un bon llibre, ja que a la lectura sempre trobarem moments de plaer i, sobretot, saber.

Garci

Re: No val tot

Garci | 06/12/2007, 12:17

Pens que seria positiu un espai de debat moderat per una persona no política on és poguessen debatre les coses que passen i manquen a Pollença. La gent estaria més enterada i tot seria més transparent. Però clar, quin polític te els nassos de posar-se davant la oposició si no és perquè la llei ho obligui? Crec que l'equip de govern no aguantaria debats a la ràdio i per això crec que no s'hi exposaran.
Per vert, lo de na Pantoja i companyia no fa falta, ja son abastament "pintorescos" els nostres polítics.

Maki ocioso

Tertulia ja!!

Maki ocioso | 06/12/2007, 12:08

Jo vull tertulia, i vull que hi siguis tu, Pepe, i en Marti, i na Francisca Ramon, i en Michel, i n'Acebes, i en Zaplana, i la Pantoja, JA!! Pero tu no xerris molt, no farà falta. Ells sols es penjaran, tu tan sols donalis "corda".

Pepe

Tertúlia

Pepe | 05/12/2007, 20:23

Molt bo maki. Amb la il·lusió que en feia la tertúlia.

L'altre dia en Joan ja va dir això a Tomeu, si ja ens escolten al ple no fa falta tertúlia. Clar que s'oblida del petit detall que al ple ell presideix i pot llevar la paraula (com em va fer al ple d'octubre)i dirigir el ple com vol. Viva la democràcia i la llibertat d'expressió

Pepe

Pisa

Pepe | 05/12/2007, 20:20

Un gran informe que ens mostra la realitat de nostra educació, crec que el conseller del PP en Fiol ens volia treure a les Balears d'aquest informe no sé com va acabar el tema.

maki

ja esta be !!

maki | 05/12/2007, 18:07

Homo, Pepe, encara vols mes audiencia? No te basta que t'escoltin al Ple? Una tertulia de politics, i tu dale que te pego, i que puguin escoltar els teus arguments, perque ja sabem que en tens...? I els que han guanyat les eleccions que? Amb l'esforç que varen fer , i ala, ara tu a destapar-los. Ja esta be, ja esta be.

fralokus

Re: No val tot

fralokus | 05/12/2007, 16:16

Pepe, ahir A la ràdio van parlar del ja tristament famós "INFORME PISA"

Pepe

Tertúlia

Pepe | 05/12/2007, 15:59

De què va parlar ahir na Toñi a la ràdio? no la vaig poder escoltar.
Per cert la tertúlia de polítics segueix sense tornar.

fralokus

Re: No val tot

fralokus | 05/12/2007, 15:51

Toñi, ho ha tornat a brodar, gran article sobre els continguts no adequats per a nins, fa uns anys ANPBA va fer una petició a la Unió Europea perquè prohibissin la retransmissió de corregudes de braus, en hores que presumiblement podrien estar nins davant dels televisors, al final tot just hem aconseguit que aquestes corregudes es donin a partir de les dotze de la nit en els canals internacionals de TVE, però a Espanya se segueixen televisant a la tarda, després que el consell regulador de continguts ni es dignés a contestar, de moment la queixa la té el defensor del poble.

Toñi també brilla amb llum pròpia a la ràdio.

Rodamón

Narcoconstrucción.

Rodamón | 05/12/2007, 11:48

A Mallorca la pala és Déu!! [

Rodamón

Nous sons des mediterrani

Rodamón | 05/12/2007, 11:24

I ara cada un cert temps detonacións!!

Rodamón

Nous sons des mediterrani

Rodamón | 05/12/2007, 10:16

PIIP,PIIP,PIIP,PIIP,PIIP,PIIP,PIIP,PIIP,PIIP,PIIP,PIIP,PIIP,PIIP,PIIP,PIIP,PIIP,PIIP,PIIP,PIIP,PIIP,PIIP,PIIP,PIIP,PII,PIIP,PIIP,PIIP,PIIP,PIIP,PIIP

Rodamón

Destrucció I Devastació

Rodamón | 05/12/2007, 09:20

A Mallorca amb sa teva puta vida deixaràs d"escoltar això:TOC,TOC,TOC,TOC,TOC,TOC,TOC,TOC,POM,POM,POM,POM,POM,POM,POM,POM,POM."Són es nous sons des mediterrani"

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb