URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Un enterrament civil

Alternativa | 07 Desembre, 2007 07:00 | facebook.com twitter.com

Primer article que ens ha escrit Pere de la Punta,esperam que s'animi i ens en faci arribar més. Una bona reflexió sobre els enterraments civils en general i les mancances de nostre cementeri en particular (unes mancances sobre les que pensam fer una futura moció, Francisca ens va aportar un bon grapat d'idees).

La reflexió d'aquest article va sortir a partir de l'enterrament del Pep Coll (dilluns de la setmana passada).  Que sigui el nostre petit homenatge i record a ne'n Pep.

UN ENTERRAMENT CIVIL 

      Abans no hi havia opció: quan qualcú es moria els de la casa i familiars vestien el mort i després de posar·lo al taüt el vetllaven tota la nit, mentre hi anava passant tot el veinatge per donar el condol i ajudaven  a entretenir la nit en vetlla fins l’endemà que es feien les exèquies religioses. El capellà passava el rosari acompanyat dels escolanets; tot seguit, en comitiva amb el cotxe dels morts estirat per un cavall, el duien a l’església, i allà, de cos present li feien el comentual (?). Acabada la cerimònia, els ciriets i les atxes l’acompanyaven fins el cementiri per donar-li sepultura en la més estricta intimitat, la qual cosa no passava amb els actes religiosos on gaire bé hi havia participat tot el poble, depenent de l’anomenada del difunt. I, si era de primera, segona o tercera, fins i tot es pagava perquè anessin a donar el condol.

      Però els costums  canvien i avui dia, amb una societat molt més secularitzada, es van imposant a poc a poc els enterrament civils, prescindint dels serveis religiosos. “No el s’enduen per l’església”, diuen alguns. Idò bé, això tan simple que seria donar sepultura al finat, té les seves complicacions per manca de protocol establert. Així els primers enterraments civils foren poc concurrits; però ara, de cada cop hi va més gent al cementiri a complimentar les famílies en els seus sepelis. Fins i tot ja és freqüent que es reciti algun poema o bé es toqui alguna peça musical.

     El  que sí es nota a faltar al poble és un local adient on es puguin fer les cerimònies civils d’una manera còmoda. No estaria de més que s’habilitàs una sala amb cadires o butaques per no haver d’estar drets a l’entrada del cementiri o bé el voltant de la tomba mentre els fossers fan la seva feina. A aquesta sala, si tant m’apureu, hi podria haver un piano i unes taules per fer un berenar o prendre una copeta a la memòria del difunt, que salut ja no se li pot desitjar perquè no en té gens. Per mostra pot servir la despedida que se va fer fa poc al Teatre de la Comedia de Madrid a Fernando Fernán-Gómez,  on de cos present hi va anar desfilant amics, familiars i polítics, mentre sonaven tangos i alguns llegien textos i poemes (sempre és mes interessant i emotiu que els gori-goris dels capellans i la desfilada a correcuita davant la banquera dels endolats bisbissant “quelvegemalcel”).

del blog libertad y plaza

 

 

 

Comentaris

Pepe

No oblidam

Pepe | 09/12/2007, 23:20

Francisca com diu Garci el tenim present, poc a poc, i el mateix el puc dir a pollencina, no ens oblidam dels temes

Garci

Re: Un enterrament civil

Garci | 07/12/2007, 21:08

Per jo Pep Coll ha estat més que un veí. Record escoltar el futbol a la ràdio els diumenges capvespre, segurament per culpa seva vaig acabar essent del Madrid. Record anar a jugar a tenis i la paciència que devia tenir d'aguantar com tres nins petits intenten ferir les pilotes. Record haver anat a correr amb ell, Record anar a veure al Pollença quan encara jugava a can Escarrinxo, al corner dret de la porteria, els dos nins i en Pep amb els amics. Record aquell cotxe gris, llarg, que s'alçava quan arrencava, que tenia la lletra H per matrícula. Record el pin-pon... Record moltes coses però mai cap crit ni cap renyada.
I recordaré sempre la seva despedida. Va ser senzill i bonic, però sobretot emotiu.

Aquí queda el meu record i el meu petit homenatge a nen Pep i a la seva família.

fralokus

Re: Un enterrament civil

fralokus | 07/12/2007, 19:27

Sacrilegi, cremareu a l'infern

GArci

Re: Un enterrament civil

GArci | 07/12/2007, 15:24

Hola Francisca, tenim les teves aportacions al tema guardades a l'espera de fer una moció. El problema és que som pocs i tenim moltes coses. Així que anim a col·laborar a tothom que vulgui.

francisca bennassar

ENTERRAMENTS CIVILS I CEMENTERI

francisca bennassar | 07/12/2007, 07:51

Bon dia a tots, bon dia i bon caminar als que estan per la Serra.
Totalment d'acord amb tu Pere Cànaves. Jo ja vaig llençar aquesta idea al blog el dia de Tots Sants. Per favor, preniu-vos aquest tema ben en serio, que és una mancància molt important que tenim a Pollença.
Com ja veig fer al seu moment, afagiria al comentari de'n Pere, la posibilitat de poder contar amb un crematori a Pollença.
Gràcies

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb