URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Antoni Segui Bennàssar

Alternativa | 17 Desembre, 2007 16:27

 Aquest és l'expedient que ha fet  l'arxiver de l'Ajuntament; Pere Salas, sobre Antoni Segui Bennàssar pel canvi de nom de la carretera de Formentor a carrer Antoni Seguí. Si hi ha qualque cosa a dir ara es l'hora. Es poden presentar al·legacions fins el dimecres 19. Esperam també vostra opinió a aquest blog.

 

Antoni Segui Bennàssar va néixer al Port de Pollença, el 1927.

Va obtenir el títol de Batxiller Superior amb examen d'Estat, el 1946. Mestre de Primera Ensenyança, el 1952. Mestre Nacional, el 1958. l Professor elemental de la Llengua Catalana, el 1969.

Professionalment va exercir durant uns mesos corn a provisional a Muro, però seguidament va desenvolupar la seva tasca docent al Port de Pollença. Primer com a interí i després en propietat, a la desapareguda Escola Nacional Unitària d'Orientacio Maritima i Pesquera del Port de Pollença, de 1953 a 1968. Posteriorment passà, en propietat, a l 'Escola Nacional " Miquel Capllonch", avui Col·legi Públic, on ocupà el càrrec de Director, de 1968-1977, i després corn a mestre, fins la seva jubilació voluntària, el 1989. Antoni Segui, a més de preocupar-se per les tasques pròpiament educatives, es va interessar des de bon començament per les activitats extraescolars. De fet, inicià la publicació del periòdic escolar " Bocchoris", en un data tan primerenca corn és el 1968.

Igualment ha destacat per la seva implicació social en la comunitat del Port de Pollença. En aquest sentit, ha ocupat les secretaries de la Confraria de Pescadors, del Circulo Cultural, Associació Iniciatives Turístiques, Associació de Persones Majors. Per si això fos poc, ha estat regidor de l'Ajuntament de Pollença entre el 6 de febrer de 1955 fins el 4 de novembre de 1960. Corn no podia ser d'altre forma, va destacar per la seva preocupació per millorar i fomentar la situació del Moll, especialment les seves infrastructures.

Bona part d' aquesta labor social dedicada al seu entorn més immediat, es veure reflectida també en la seva faceta de periodista. Els seus articles corn a corresponsal del Diari de Mallorca, corresponsalia que va ocupar, ni més ni manco, entre 1959-1984, amb el pseudònim de A. S. Boccoritano, son un fidels testimoni de la dedicació que dedicar Antoni Segui al seu poble, i molt especialment al Moll. Un pic i un altre va donar a conèixer a tots els mallorquins els petits i grans esdeveniments protagonitzats en aquell indret, i també va denunciar, quan va fer falta, els problemes i mancances. Però no només col·laborà a la premsa regional, també va tenir temps per escriure articles a tot periòdic sorgit al terme de Pollença; corn son els casos de El Gall, Ponent, L'Espira, Cala Murta i Punt informatiu Pollença. A tot això s'han d'afegir rnultitud de conferències impartides tant a Pollença corn en el Port, sempre relacionades amb la cultura, la historia o la poesia.

Al marge dels seus escrits periodístics, ha destacat corn a divulgador de l'obra de Miquel Costa i Llobera. En aquest sentit te publicat, Supervivència de Miquel Costa i Llobera. Dades per a la Historia, commemoració del cinquantenari de la mort del Poeta, el 1973. Obra en la qual es pot resseguir tot el conjunt d'activitats que varen dur a terme en el referit homenatge, a més dels principals protagonistes implicats. També s'ha publicat el seu prego titulat, "Bocchoris i els seus Foners", prego de festes de La Patrona de Pollença de l'any 1977, editat el 1985.

Antoni Segui també ha destacat en el camp de la poesia i la creació literària. Té poemes dispersos publicats a Ponent, Sa Roqueta, Bajarí, Autores-Lectores, Arboleda, Tres Branques d'un mateix Pi, i a vàries corones poètiques i anuaris espanyols i estrangers. Els poemaris publicats són: L 'amor en quart creixent, del 1977; Un llorer per a Costa i Llobera, de 1982. A més va reeditar Poesies, del pollencí Joan Guiraud, el 1985. Ha obtingut els següents guardons: Englantina en els "II Jocs Florals de Felanitx",1967; Rosa d'Or de la Pau en el "V Certamen Poètic -Literari de la Mare de Déu de la Pau de Castellitx", Algaida el 1972; Rosella de la Plata en els "I Jocs Florals de Sineu" el 1980; Primer Premi en el "X Concurs -bilingüe- de Poesia de l' Agrupació Hispana d'Escriptors, A.H.E" el 1986; i d'altres secundaris, entre els quals anotem el segon premi en el "III Concurs de Gloses", el 1933.

També ha rebut altres distincions:

Govem Balear: "Conselleria de Cultura, Educació i Esports". ( Direcció General d'Educació). "Mestres i Artistes, Homenatge". D'International Biographical Centre. Cambridge, England. i America Biographical Institute. Raleigh U.S.A.

No hi ha dubte que tots aquests mèrits situen a Antoni Segui, mort el 3 de juny de 2002 com un dels personatges més rellevants de l'àmbit cultural de Pollença.

 

 

 

Comentaris

joan ramon

Electoralisme

joan ramon | 23/12/2007, 16:35

Del tema de Cala Carbó, jo he trobat massa de autobombo, si bé és cert que bona aprt del merit ha estat des d'aquest partit, jo crec que el merit és de tots els ciutadans que així o han volgut.
Bé, la butlleta la tens preparada Garci.
Salut

Garci

Re: Antoni Segui Bennàssar

Garci | 23/12/2007, 12:44

Joan Ramon ara que el PSM és el salvador de Cala Carbó i dona les gràcies a tots els que hi hem col·laborat, doncs comença a ser hora d'emplenar la butlleta.
Salut.

joan ramon

camins

joan ramon | 22/12/2007, 23:28

ok gràcies, ja el cridare
salut

Pepe

Mañorquin

Pepe | 22/12/2007, 22:59

Ara ja soc mañorquin, encara seré al ple de dilluns. Per cert JR, Juanjo m'ha dit que té correspondència per tu de la plataforma.

Joan Ramon

Mañooooooooo

Joan Ramon | 22/12/2007, 20:30

Ara he vist la visita dels reis Mags a l'Ajuntament, m'ha semblat molt bona.
Salut i República, Pepe Bona estada per manyolandia, que he vist que això de ser "maño" és una cosa que cirda l'atenció.
D'això se'n diu pluralitat.
Enga salutacions
Pere Josep, tenc una butlleta de afiliació per tu, que m'han dit que tens disponiblitat,
Salut

Pepe

Pare Felip

Pepe | 22/12/2007, 20:14

Només he dit que pel que m'havien dit el pare Felip no mereix cap carrer a Pollença i que no destacava pels seus valors cristians, i prefereix no entrar en detalls de tot el que m'han contat. Si consideres això un insult, és problema teu.
En quant al que dius dels nets, com diria Maki "Pues bueno, pues vale, pues me alegro", esper que eduquis als teus nets millor del que el feia el pare Felip això sí.

joan ramon

Pare Felip

joan ramon | 22/12/2007, 20:05

Això de voler insultar algú per seu lloc de naixament, Josep, deixà a les clares que ets una mica curto, amb tots els meus respectes.
i jo no he conegut el apre Felip, però és cert que molts dels seus ex-alumnes (entre ells no hi ha en Pepe) parlen pestes, qualque cosa pot ser hi hagues, no creus?
Salut i República.

en bosses

pare felip

en bosses | 22/12/2007, 19:45

Josep si dones aquets consells als teus nets, lo únic que aconseguiràs serà que els siguin com tu.

GArci

Re: Antoni Segui Bennàssar

GArci | 22/12/2007, 19:42

Jo també he sentit a parlar molt malament d'aquest home. Com diuen més avall és "vox populi". I que sigui familiar no inclou que s'hagi de venerar. I que sigui mort no vol dir que no hagi fet res mal fet en la seva vida. A veure si aprenem a valorar la mort com el que és i no un tabú.
Salut.

Toni

Pare Felip

Toni | 22/12/2007, 19:36

Josep els que parlen malament del pare Felip són molts dels seus ex-alumnes, no en Pepe.

en bosses

josep cerdà

en bosses | 22/12/2007, 19:33

Josep cerdà, que fos familiar teu, no vol dir que fos un bon cristià, pot ser que no tot el que va fer fos el mes correcta, sobretot en aquell temps.
Hi va haver pollencins que varen trobar que li vien de dedicar un carrer, altres pensaven que no el mereixia . Si es comencen a fer publiques les experiències de molts de atlots que varen anar a escola a montision amb el pare felip, veuràs com no era un model de bon cristià.

fralokus

Re: Antoni Segui Bennàssar

fralokus | 22/12/2007, 19:23

I jo que pensava que el dia dels innocents era el dia 28.

Ara de debò, amb el tema dels noms dels carrers tal com es va dir aquí, caldrà fer un reglament o posar noms d'animals o coses, està vist que amb aquests assumptes s'obren ferides, en el comentari anterior de Josep Cerdà torna a matar al missatger, sigui Pepe o el blog de Urxella en la seva integritat.

Josep, aquí simplement es fan comentaris i és "vox populi" el que aquí s'està comentant del Pare Feliu, si et sents ofès, estan els tribunals, però no venges aquí a a insultar a ningú.

Jo de nin vaig viure en el Port per tant poc puc opinar del teu familiar.

Feliç Nadal i feliç consumisme.

Josep Cerdà

No esta be parlar malament del mort ( si tens vergonya)

Josep Cerdà | 22/12/2007, 19:08

Soc familiar del Pare Felip i fere el mateix que tu, le he dit en els meus nets que cuan tu et moris parlin malament del aquell regidor pseudocomunista que va haver a Pollença que era "maño" i nomia pepe garzia.

Xesca Ensenyat

Bones festes a tothom

Xesca Ensenyat | 22/12/2007, 16:30

Ja sé que Nadal s'ha perdut una mica i que moltes vegades no és una altra cosa més que comprar (a vegades sense poder, i passant estretors). Sovint, també, un motiu de tristor, perquè recordes gent que estimaves i que ja no hi és.
En Toni Seguí (esmentat en un altre lloc d'aquest web) per Nadal sempre duia una felicitació amb la poesia que havia escrita aquell any, casa per casa... Sempre em falta, des que no hi és, la poesia d'en Toní Niní. Sé ben cert que molts, aquests dies el recorden especialment.
Quines casualitats: a banda que era cosí germà de mumare (en Toni Niní) quan se'n va anar a la Graduada de Muro a fer les pràctiques (amb una moto des del Moll cada dia, em va contar), feia d'ajudant d'un mestre que, anys a venir, fou el meu sogre. En Martí també és mort. I també rebia, cada any, la felicitació de Nadal d'en Toni Seguí.
Això són les coses valuoses de la vida, les que ens donen una idea prou clara de la índole dels seus continguts.
L'any 2008 tindrem dues opcions: volar amunt com l'àguila o escainar dins el corral amb un vol gallinaci. La decisió de fer una cosa o l'altra és vostra. Jo he triat volar amunt com l'àguila.
Amb el desig que el mal temps no se'n dugui res que estimeu i el bon temps us beneeixi amb allò que no teniu, un envii una abraçada.

Xesca Ensenyat

Sens dubte, en Toni Seguí es mereix el carrer

Xesca Ensenyat | 22/12/2007, 16:07

Havia estat uns quants dies enfeinada i ara don un cop d'ull, i francament...
Els morts han d'inspirar, o bé pietat, o sentiments pietosos. Tots morirem qualque dia, i seria tranquil·litzador que, ja que inqüestionablement ens hem de morir, la nostra societat ens pogués proporcionar unes certes garanties que quan això passarà no ens trauran les butzes per coses que ves a saber si han passat o no han passat, i sense poder-nos-en defensar.

Pepe

Perdó

Pepe | 18/12/2007, 15:34

Perdó la meva ficada de pata m'he equivocat de capellà era el pare Felip Cerdà

Garci

Re: Antoni Segui Bennàssar

Garci | 18/12/2007, 08:39

Crec que en Pepe se referia al Pare Felip Cerdà segons crec recordar d'una conversació recent.

Pepe

No és el padre Vives?

Pepe | 17/12/2007, 23:05

Molta de gent m'ha comentat que el citat padre Vives no destacava precisament pels seus valors cristians.

EN BOSSES

...

EN BOSSES | 17/12/2007, 22:36

SEGUR QUE VOLIES DIR PARE VIVES?

Pepe

Re: Antoni Segui Bennàssar

Pepe | 17/12/2007, 22:26

Crec que el que fa falta és que opini la gent que el va conèixer i com diu fralokus que facin les al·legacions si cal.
El que és cert que amb la polèmica amb aquest tema he trobat una acor unànime en que el Pare Vives si que no mereix cap carrer a Pollença.

fralokus

Re: Antoni Segui Bennàssar

fralokus | 17/12/2007, 20:38

Doncs mira Garci, crec honestament que cal valorar-lo amb els costums d'abans i no amb les d'ara, la primera vegada que ho vaig tenir de professor tenia 7 anys en el vell Col·legi Miguel Capllonch, i record que em va posar més d'una vegada de genolls en un sòl irregular que quedaves amb els genolls ben adolorits, ara que els càstigs físics eren d'allò més normal al principi dels anys 70.

Però jo em quedo amb el bo.

Cada any al final de gener fèiem l'homenatge a Ghandi en el dia de la no violència i la pau, entre altres coses.

Com vaig dir en altre comentari, va recitar en plena dictadura el Pi de Formentor en català, davant les autoritats militars, en aquells temps tota una gosadia.

Cal posar-lo tot en la balança, però em sembla injust recriminar a una persona els costums dels professors dels anys 70.

Per altra banda em sembla d'allò més just també, que si hi ha gent que estigui agraviada per ell, faci les al·legacions pertinents.

Garci

Re: Antoni Segui Bennàssar

Garci | 17/12/2007, 19:15

He sentit molts comentaris de gent agredida física i psicològicament per aquest home. Potser sigui un intel·lectual, però aquest fet agressiu fa que per jo no mereixi un carrer.
Però jo no l'he conegut. Millor que parlin els que ho han sofert en primera persona.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb