URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Sant Antoni més participatiu

Alternativa | 15 Gener, 2008 15:00 | facebook.com twitter.com

Demà vos esperam a nostre fogueró al costat del Museu Municipal. Bona companya, riades, Urxella de paper i algun missatge per nostres pròcers estan assegurats...

La grip, la feina i la ressaca ens han complicat molt les coses, però gràcies a l'ajuda, anims i col·laboració de la gent amiga d'aquest bloc sortirà endavant. 

Pens que una festa com aquesta sense una fogueró crític amb l'Ajuntament no seria igual i segur que el fogueró del PSM enguany no possa a en Joan coronat per na Francisca i en Biel . 

Quan a partir dels desastres, accident inclòs, de la darrera Patrona varem fer al ple tota una serie de preguntes i propostes (la patrona al ple, veure article) entr elles  Obrir un debat públic el més participatiu possible per replantejar-se les festes del poble. Michel ens va remetre a la comissió de festes a la que segons ell tothom està convidat i ens va convidar a participar a la seva següent reunió. Ja varem dir en aquell moment que la gent mai s'han assabentat  de les  reunions d'aquesta comissió i que no dona la impressió de ser una comissió que fomenti la participació. Mesos després el temps ens dona la raó, ni ens han informat ,ni ens han convidat a les reunions per aquestes festes. Després ens diuen que si som radicals, que si són destructius... SÓN UNS POCAVERGONYES. 


El funcionament de la comissió de festes suposa una absurd secretisme i amiguisme, dona la impressió de que la Comissió de festa és un coto tancat a la participació de la gent que amb les seves idees podrien millorar la festa i senti-se més participes .

Per exemple estam totalment d'acord en el que comentava ahir Jaume és un error fer un espectacle de foc amb entrega dels premis,la mateixa revetla de St. Antoni a les 12 pm a la plaça Major. Ja que el que fa és convidar a la gent a abandonar els diferents foguerons d'arreu del poble i que tota la gent es concentri allà mateix. L'any passat ja es va fer i els foguerons , el vertader esperit de la festa van quedar desserts.

Igualment la Comissió era un bon lloc per debatre i discutir el polèmic tema de la utilització d'un gall viu a la festa  del pi. Sabem que nostra posició no és majoritàra ( encara que fa quatre anys es van recollir 774 firmes per quno se segueixin utlitzant a nimals a les festes populars) però pensam que cal un debat sobre el tema sobre tot si pensam r que l'any passat  ANPBA ( Asociación Nacional para la Protección y Bienestar de los Animales) va interposar una denúncia administrativa davant el Govern Balerar i una queixa al defensor del poble demanant que es deixi d'utilitzar el gall a la festa del pi de Sant Antoni.
Nosaltres donam suport a la seva petició, a la que també va donar suport  la Comissió de Govern de l'Ajuntament del 26 de maig de 2004 ( quan na Francisca era batllessa)  que va literalment " reiterar el seu suport a totes aquelles iniciatives tendents a evitar  les actuacions que provoquen patiments innecesaris als animals. Així mateix s'iniciaran els tràmits per prendre les mesures necessàires per la substitució del gall en la festa del Pi de Sant Antoni" Si no han cumplit aquest acord és simplement per motius electoralistes- populistes. Aquest és el nostre Ajuntament, de memòria fràgil quan es poden perdre vots.
 
És antipopular canviar una tradició, però l'èsser humà ha avançat canviant tradicions. Seria fàcil sustituir el gall per una replica digna i la festa no perderia res.
 
Per terminar una glossa de Madò Alternativa l'esquerrana,  publicada amb un parell més a l'Urxella número 15 que repartirem demà al fogueró.
 
             Aquí a Pollença passa,

        el que passa a molt de llocs,

        encimenten les muntanyes,

        i el carrers tots tenen Clots,

        mentre tant ens volen vendre,

        que ecologistes són,

         i en passar per la Font,

         el vilar o can cap de bou,

         he de mirar a un altre banda,

         per dissimular el meu plor.

 

 Fotografia del fogueró del 2007 on recordavam la promesa de l'estació d'autobusos, la situació només ha millorat un mica recentment amb la nova aturada, encara molt allunyada del transport públic que mereixem.

Comentaris

en bosses

gall

en bosses | 18/01/2008, 20:13

Per la televisió es va veure con queia la senalla, ja vos podeu imaginar el cop. Devia estar a uns cinc metres.

Garci

Re: Sant Antoni més participatiu

Garci | 18/01/2008, 17:10

Hola Maria. Jo no ho vaig veure com queia el gall. I crec que poca gent ho va veure. Com deiem, el gall juga un paper secundari i ningú li presta atenció.
Lo de les declaracions de la gent és molt trist. Segurament ho feien pel què diran. I si la resta de Mallorca veu que és real el maltractament? millor dir que no hi ha gall... Com se pot fer una cosa així. La gent és molt hipòcrita i no pensa més que amb la tradició. No enumeraré tradicions del tot bèsties encara que se me venen moltes al cap.
Per cert, molt bo l'article de'n Pere Salas.

fralokus

Re: Sant Antoni més participatiu

fralokus | 18/01/2008, 17:10

Maria B. desconec el que passa a Barcelona, ha de ser l'aigua o alguna cosa que mengeu, però la veritat és que els mallorquins que aneu a estudiar a Cataluña, torneu canviats, ara tu des de Barcelona demanes que no hagi gall en el pi, conec gent de Santa Margalida i Muro defensors de la festa dels anneres de Ca'n Picafort, que van passar unes temporades estudiant en Barcelona i ara són els seus majors detractors, tenim un expedient x a Catalunya

Pepe

Gall

Pepe | 18/01/2008, 16:46

Bones.
Cati,Sant Antoni de festa religiosa ja només té el nom, aquest diumenge cerca a l'església una centèsima part de la gent que ahir era al Pi.

El tema del referendum em sembla benissim, però has llegit l'article o hasopinat al tum tum per que a l'article el que demanavem precisament era més participació deiem

"La Comissió era un bon lloc per debatre i discutir el polèmic tema de la utilització d'un gall viu a la festa del pi. Sabem que nostra posició no és majoritàra ( encara que fa quatre anys es van recollir 774 firmes per quno se segueixin utlitzant a nimals a les festes populars) però pensam que cal un debat sobre el tema sobre tot si pensam r que l'any passat ANPBA ( Asociación Nacional para la Protección y Bienestar de los Animales) va interposar una denúncia administrativa davant el Govern Balerar i una queixa al defensor del poble demanant que es deixi d'utilitzar el gall a la festa del pi de Sant Antoni."

Esper més tolerància per la teva part ja que si t'ha molestat un article no vull ni imaginar el que faries davant una campanya. El teu primer comentari tenia un cert regust a xenofòbia i intransigència i aques darrer té més insults que arguments.

El gall només és el premi simbòlic i no sé per que us posau tan nerviosos quan xerram de substituir-ho per una figura.

Ahir em varen dir que havia dos galls el de veres i un de pelutxe.

Clar que no feim tot bé, però tenim la valentia de dir el que pensam i fer el que diem.

Estic d'acord amb tu també en que m'agradaria governar, ara per primera vegada en molt de temps n'hi ha una oposició de veritat al poble, igual ja és hora de que hagi un govern una mica racional també.

En quant al tema de la llei i els 100 anys, crec que fralokus té la raó.

De totes maneres per que vegis que les tradicions poden canviar i que el pi de Sant Antoni ha tingut els seus alts i baix i canvis crec que has de llegir l'article d'en Pere Salas:
PERE SALAS VIVES Actualment Sant Antoni és la segona festa en importància del municipi, si es té en compte la participació que desperta tot el relacionat amb la celebració del Pi. No sempre havia estat així, però sí que és cert que es tracta en essència d´una de les tradicions més arrelades i originals de Pollença; i com totes les festes de llarga durada s´ha inventat i reinventat al llarg del temps.
El Pi de Sant Antoni no es altre cosa que una cucanya en honor al Sant, que consta de diversos actes. Fins a la segona meitat dels cinquantes del segle XX, la celebració tenia lloc dia 16 de gener, per tant el dissabte de la festa pròpiament dita, quan el pi era portat des d´un de les moltes possessions del terme pels homes de l´obrer -després de la vila- a la plaça del Mercat. Seguidament, un parell de bèsties elegides per a la ocasió, s´encarregava d´estirar-lo fins a la plaça vella, on era untat amb suc de figuera de moro i productes similars que fan relliscar abans de ser plantat. Instants després, encara amb llum natural, no devien ser més de la cinc del capvespre, els pocs pollencins capacitats per pujar es disputaven, sempre dins un cert orde, ser els guanyadors, davant el nombrós públic espectant. El premi era el gall col·locat a la ramera, elevada uns vint metres del terra. Quan els animals de ploma feren més nosa que altre cosa, es començaren a afegir diners per engrescar als jovençans. Invariablement, el pi era llevat el primer dia de quaresma, sense que fos estrany, sinó més bé al contrari, tombar algunes teules o la canonada d´alguna de les cases del voltant. Tot en honor al Sant.
Tanmateix, a finals dels cinquanta i, sobretot, principis dels seixanta, la festa de Sant Antoni en general i el pi en particular, entraren en una franca decadència, al temps que desapareixia la pagesia, amb les pertinents someres, muls i mules; i es reprenia el procés de secularització iniciat a principis de segle però interromput durant la guerra i la postguerra. No té res d´estrany que la colcada -o les beneïdes- es deixassin de celebrar per alguns anys, símptoma que la modernitat donava l´esquena a la tradició. O també que el clergat local es desfés per complet de la part cívica de la festa. Al mateix temps, l´Estat franquista desplaçava al diumenge més proper les festes que no fossin de guardar. Tot anava en contra de Sant Antoni que semblava en fase terminal. La primera conseqüència de tot plegat, fou la concentració de tots els actes en un únic dia, el 17 de gener, ja que no es podien mantenir dos dies de celebració. Així i tot, Sant Antoni anava de roda batuda. Fou llavors, 1965 aproximadament, quan una sèrie de regidors de l´Ajuntament del moment, decidiren reestructurar la festa per poder salvar el que es considerava essencial. No era la primera ni seria la darrera vegada que passava cosa semblant, per molt que els pretesos guardians del folklore s´estirassin els cabells a cada ocasió de canvi. La decisió més important fou la de donar un nou caràcter a la festa del Pi. Desapareguda la figura del "parell" i seguint la moda inaugurada al Port de Pollença que feia poc temps havien començat a crear el seu propi pi de Sant Antoni, l´Ajuntament decidí obsequiar amb un dinar de botifarrons, arengades i llangonisses als que volguessin anar a cercar el Pi de la possessió on havia estat tallat. Curiosament, gràcies a les bones relacions de la municipalitat amb els propietaris de Ternelles, la família March, a partir de 1965 gaire bé es va institucionalitzar que el pi procedís d´aquest indret. Encara que el 1969 el pi i el dinar foren a Colonya, des d´aquella data invariablement s´ha portat de Ternelles. Això no es suficient, però, per canviar la denominació de l´esdeveniment, com sovint es fa en l´actualitat. Vull dir que no es tracta del "Pi de Ternelles", sinó del Pi de Sant Antoni. Caldria que en prenguessin nota no pocs articulistes i molts de mallorquins, pollencins i polítics inclosos. En detalls com aquest, més que no en altres preteses pureses formals, és on es troba el sentit de la festa. Per altra part, el canvi també havia estat possible, gràcies a que el Vaticà II havia permès passar els oficis religiosos a la tarda, deixant lliure el matí de dia 17 pels actes cívics. Sigui com sigui, la veritat, és que les mesures empreses varen tenir èxit. Màxim, quan progressivament es recuperava l´interès pel que era tradicional a les societats postindustrials. Una prova d´això, és que la pròpia televisió es va fer ressò de l´esdeveniment, i el Pi de Sant Antoni va protagonitzar un dels programes de la sèrie Raíces el 1977, molt abans que IB3 no començàs les seves retransmissions ens directe. Ara, la festa tradicional i la modernització es donaven la mà, a diferència dels anys seixanta. Tant va ser així, que en les mateixes dates, els botifarrons i llonganisses foren eliminats del dinar municipal, quedant reduït al més econòmic pa amb arengades. Era igual, any rera any una generació més gran anava a Ternelles el matí de la diada, i més gent estirava el Pi des d´allà fins a la plaça del Mercat. Després, amb les mans d´innombrables joves que substituïen la força del parell, era -i és- transportat a la plaça Vella. Cada cop més tard, amb fosca negra en els darrers anys, algun dels joves assoleix el cap cucurull, després de vèncer les empentes, coses i qualque mastegot dels integrants de les colles que es disputen la pujada. Una més de les externalitats de l´èxit massiu. Com també que els defensors dels animals es fixin en el patiment del gall que encara és el premi simbòlic. Tanmateix, l´únic canvi en aquest sentit, és que aquest des de fa uns anys roman més còmode dins una senalla que no fermat pels peus. I com resulta lògic vist l´èxit, ha desaparegut, com ho feren els botifarrons fa molts d´anys, la recompensa en diners. Ni falta que fan, al manco aquest dia.

Sou una minoria el que ho voleu, al igual que molts del dois que deis. Sempre estau igual, lo únic que està bé, es lo que voltros pensau, voltros ho feis tot be, ja m'agradaria veure a meam com ho farieu... (Una proba ficticia, no li vull tant de mal a Pollença, en un parell de mesos no tedriom ni caps ni peus, les vostres ideas son molt guapes, però la vida real es bastant diferent) Si no ets o penses com EU ets una mala persona... cruel, xereca, sense cociència social. Aquest pic tenim la llei del nostre costat, mes de 100 anys de tradició, no nos la llevaran 600 ó 700 vots. Molts d'anys i Visca Sant Antoni!

Maria B.

El Gall al Pi

Maria B. | 18/01/2008, 16:14

Ahir, a pesar de ser a Barcelona, vaig poder veure la pujada del Pi gràcies a internet.
Vaig disfrutar de poder ser allà d'alguna manera.
Però he de dir, que precisament ahir, vàrem poder veure per què NO hauríem de posar cap gall damut del Pi de Sant Antoni. Per si algú no ho va veure, la corda que aguantava la senalla se va desfermar de la cintura de'n Miquel Àngel, i el gall va caure. Per sort ja no estava massa amunt(devia ser per la primera corda si no record malament), però podria haver estat molt pitjor.
A part d'això, també vull mostrar el meu rebuix cap a les declaracinos de tres homes adults que, en ser entrevistats per la reportera d'IB3 just abans de començar a aixecar el pi, varen dir i insistir en que aquest any el gall era de plàstic, quan estic BEN SEGURA que sabien que no ho era. Com pot ser que algú s'atreveixi a afirmar una mentida així en públic? de veres se pensen que ens ho poden fer creure?
I finalment, per si a algú li interessa, aquest és l'article que ha publicat el mundo
http://www.elmundo-eldia.com/2008/01/17/part_forana/1200607746.html
també deixa bastant a desitjar.

fralokus

Re: Sant Antoni més participatiu

fralokus | 18/01/2008, 15:13

Hola a tots, gràcies a Internet, ahir es va poder seguir en tot el planeta la festa del pi, si ningú diu que hi ha un gall , ningú s'assabenta.

He estat parlant amb responsables de ANPBA i han quedat gratament sorpresos, no és que li hagi agradat, ja que com a molts de nosaltres ens agradaria que no hagués una animal viu, però si cal reconeixer que el moment més delicat per a l'animal que és el moment de la plantació (per nomenar-lo d'alguna manera) va ser ràpid, i a partir d'aquí a l'animal ja no se li va molestar per res.

Per cert, segons es va comentar en ràdio Pollença i si vaig entendre bé, el gall en el pi està documentat des de 1905, per tant no es pot acollir als 100 anys d'antiguitat ja que la Llei de Protecció dels animals és de l'any 1992, i era en aquest moment quan havia d'estar documentada, acollir-se a aquesta vergonyosa "porta de darrere" seria reconèixer que l'animal sofreix. Però repeteix, amb uns petites modificacions com penjar el gall una vegada que el pi estigués plantat ja seria més que suficient.

Per altra banda, esper que tots us hàgiu divertit, jo ja vaig comentar que no era la meva festa, el foc em dóna pànic i no aguant els petards.

Garci

Cati Cifre

Garci | 18/01/2008, 14:36

Hola Cati, gràcies per participar. La veritat és que diem el que pensam, i no som infalibles ni superhomes que no s'equivoquen. Tenim aquest bloc perquè gent com tu ens digui el que pensa i participi. I que facin com tu, ens faltis al respecte i ens dediquis paraules hostils. La veritat és que més que atacar més valdria argumentar i parlar tranquilament. Ningú d'EU t'ha insultat, més bé intentarem sempre parlar i dir-te el que pensam. I el que pens és que el gall ahir no el va veure ningú, i ho vaig intentar quan el jove va baixar del pi amb la senalla. Que més dona si hi és o no? doncs si, és important, si no hi fos no patiria. Tanmateix ningú el veu i no té cap paper en la festa.
Ja hem dit que si l'estat i l'església posa dies de festa en dies religiosos, que abans eren pagans, nosaltres no tenim potestat per canviar-ho, però no anirem a treballar o ens quedarem a casa els dies festius.
Una idea que m'agradaria fer és lo que proposes, fer referendums. Però no només pel gall, sinó per tot. Nosaltres creiem amb la participació ciutadana, amb els pressuposts participatius... no pretenem governar, sinó fer un pas més i que sigui la gent que participi. No tenim la veritat i el que pretenem és que governi el poble no nosaltres.
És lògic pensar que el que pensam és lo que està bé. És lo normal. Però tenim un bloc on tothom debat i podem canviar d'opinió amb arguments. Diguem un partit que tengui aquesta eina de debat perquè tothom ens digui el que pensa i no estar tancats en nosaltres mateixos.
Salut, i no deixis de participar.

Cati Cifre

Gall???

Cati Cifre | 18/01/2008, 13:57

Bones! Per molt que ho volgueu endomassar, Sant Antoni es una festa religiosa pero bueno... I referent a lo del gall, ja vaig dir que entre poc i massa, la mesura passa... Voltros que defansau el metode asambleari, podriem fer una votació al poble a meam que opina. Sou una minoria el que ho voleu, al igual que molts del dois que deis. Sempre estau igual, lo únic que està bé, es lo que voltros pensau, voltros ho feis tot be, ja m'agradaria veure a meam com ho farieu... (Una proba ficticia, no li vull tant de mal a Pollença, en un parell de mesos no tedriom ni caps ni peus, les vostres ideas son molt guapes, però la vida real es bastant diferent) Si no ets o penses com EU ets una mala persona... cruel, xereca, sense cociència social. Aquest pic tenim la llei del nostre costat, mes de 100 anys de tradició, no nos la llevaran 600 ó 700 vots. Molts d'anys i Visca Sant Antoni!

Notícia

Día del Mundo 16-02-08

Notícia | 18/01/2008, 07:38

El gallo del 'Pi de Ternelles' en Pollença: ¿vivo o de plástico?

M.R.

POLLENÇA.- Los primeros en ser tumbados por la Ley de Protección de Animales fueron los patos de Can Picafort. Sus papeles en la función, la tradicional Amollada d'Ànneres de Santa Margalida, fueron asumidos por unos palmípedos de goma. Ahora le ha tocado el turno al gallo de las fiestas de Sant Antoni (Pollença).

A dos días para hacer equilibrismos sobre un pino de 20 metros, el gallo todavía no sabe si tendrá que actuar o será sustituido por otro candidato de plástico. Y es que el Ayuntamiento de Pollença todavía no sabe a cuál de los dos actores contratar.

Preguntado sobre la petición que hizo el Govern el año pasado de que no se utilizaran animales vivos en Sant Antoni, el concejal de Fiestas pollencí Miquel Ramon dijo que esta cuestión todavía no se había decidido. «Alegamos el año pasado porque es una tradición de más de 100 años de antigüedad. Antes el gallo se ataba, ahora está en una cesta», matizó.

'No' rotundo

A instancias de una denuncia de la Asociación Nacional para la Protección y el Bienestar de los Animales (ANPBA), el Govern recomendó al Ayuntamiento de Pollença utilizar un gallo de plástico en Sant Antoni. Las autoridades pollencines alegaron que las fiestas populares llevaban más de cien años de andadura, por lo que se eximían de la Ley 1/92 de Protección de Animales. Asimismo, el por entonces alcalde ya manifestó su «no» rotundo a sustituir el carne y hueso por el de plástico.

Un año más la polémica se avecina. El concejal de Alternativa EU-EV en Pollença, Pepe García acepta que es «antipopular cambiar una tradición». Sin embargo, cree que el «ser humano ha avanzado cambiando tradiciones», por lo que sería fácil cambiar un gallo por una «réplica digna».

En otro orden de las cosas, el concejal lamentó el «absurdo secretismo y amiguismo» que impera en las comisiones de fiestas. A pesar de que el año pasado, García reivindicó que la comisión se abriera al público, «ni nos han invitado nunca, ni hemos visto ningún anuncio público», dijo.

Pepe

Libacions

Pepe | 17/01/2008, 13:55

Les libacions dedicades a Dionisios ahir m'han impedit anar al pi del Port, ja no tinc edat...

en bosses

animals

en bosses | 16/01/2008, 23:34

(voltors)Tatxat

Maki

mesclat

Maki | 16/01/2008, 17:13

El mesclat també es un símbol de la festa, d'aquesta i moltes mes.
Referent a la simbologia religiosa de la festa, no crec que ni el 99% dels assistents i participants ho consideri, s'enrecordi o ho tingui en conte, a mes jo opino que no el te, es pura coincidencia. I el qui vulgui beneir el fogueró, posar-hi una creu o passar el rosari en ves de cantar gloses, crec que ningú de l'esquerra es fiquerà amb ell.
Crec que es ben bó d'aclarir aixó de mesclar els simbols de la sala de plens , cosa oficial però sectaria, i lo lúdic dels foguerons.

en bosses

animals

en bosses | 16/01/2008, 17:13

Cati Cfre, es nota que es una persona “normal” amb les idees i les tradicions de sempre. Pareix que tens ben clar que vas be, que els que tenen una manera de vorar-ho diferent a la teva, van malament.
Si un dia pots arribar a veure-hi mes lluny, podràs millorar com persona. D’això sen beneficiaran els animals i voltors, els que pensem diferent.

fralokus

Re: Sant Antoni més participatiu

fralokus | 16/01/2008, 15:15

Cati Cifre, discrep totalment amb el tema del gall, el vídeo que va presentar ANPBA al defensor del poble, contava amb al voltant de 50 minuts de moviments d'esquerra a dreta, cap amunt i cap a a baix, per molt protegit que aquest l'animal en la senalla, ha de suportar els moviments de l'arbre, creo que si el gall es penjarà en el pi una vegada clavat en el seu lloc, ningú es queixaria.

Déu em lliuri de voler eliminar el símbol del poble de la festa, però si estalviar-li sofriment.

Pepe

Viva les Saturanlies.

Pepe | 16/01/2008, 14:11

Pensava que el tema de les festes ja havia quedat clar al ple del Sant Crist i a aquest blog però veig que no. No passis pena no anirá a misa ,ni beneiré cap animal... No tinc la culpa de que l'església catòlica hagi robat les cel·lebracions als pagans, (a internet pots trobar un munt d'articles sobre el tema)

En quant al tema del gall respet la teva opinió però crec que la festa seria igual amb una escultura d'un gall i així segur que el gall no pateix.

Avui mateix al DdM.

Sant Antoni 2008. La historia de la celebración, según felip munar
Del paganismo a la santidad, por los siglos de los siglos
La fiesta de Sant Antoni tal como hoy la conocemos ha recorrido un largo camino a caballo entre la historia y el mito
J. AMENGUAL DOLÇ. PALMA. Puede que el diablo ande ocupado en hacer el mal los 365 días del año, pero en eso de la disputa de las almas los santos no le van a la zaga. Y si alguien lo duda, que abandone su cuerpo fiestero al vagabundeo cultural del espíritu. Entonces abrazará una certeza: todos los pueblos celebran fiestas con motivo de cualquier acontecimiento -un ciclo agrario, un hecho histórico, una feria-, y ahora, en pleno solsticio de invierno, es el turno indiscutible de Sant Antoni de Viana, del porquet i dels ases, ambos símbolos dispares del progreso de los mallorquines.
Exabruptos (punzantes, ¡oh!) aparte, ¡que se preparen los doctos y los legos! Acomódense en sus asientos, ajústense las gafas y sírvanse esa copita de lujo: si han superado el sopor de estas líneas valorarán la sabiduría de las que siguen, empapadas de leyenda, realidad y tradición santantoniera al más puro estilo de Felip Munar, profesor de cultura popular y colaborador de DIARIO de MALLORCA

En el origen, el fuego. El fuego compone, junto al agua, el aire y la tierra, los cuatro elementos de la naturaleza. Es, al mismo tiempo, vivificador y devorador, y desde antiguo ha sido asociado a los dioses como un atributo epifánico de su poder: el fuego del cielo, que estalla en el relámpago y el trueno, y el fuego de las entrañas de la tierra, que regurgitan los volcanes. En el contexto de las celebraciones de Sant Antoni, es tomado como agente regenerador que convierte la forma caduca y vieja en nueva y joven, significado esencial de las hogueras de estos días. En tiempos pretéritos, las gentes del campo arrojaban a las llamas los restos de las cosechas del año anterior como buen augurio para el año siguiente, y en algunas ciudades se quemaban herramientas y muebles viejos con la esperanza de que los nuevos tiempos que se avecinaban fuesen mejores. Poco a poco, la tradición cristiana había ido asimilando ceremonias y cultos primitivos en honor de divinidades paganas.

Los festejos del santo escenifican, pues, la asimilación de un mundo mágico de cultos primitivos dedicados a divinidades paganas protectoras de la fecundidad, las cosechas y los animales. Es más, la fechas fijadas para la celebración del santo de Viana establecen puntos de contacto evidentes con antiquísimas celebraciones paganas que tomaban el fuego como elemento ritual central; en este sentido, varios investigadores apuntan que las fiestas de Sant Antoni parecen recordar, por ejemplo, las fiestas consualias de la antigua Roma, celebraciones que buscaban preservar el ganado y las cosechas de un mal año. Festejos aparte, otro dato a tener en cuenta sobre los orígenes: estos días entramos en la semana de San Mauro y San Pablo, otros dos barbudos que, junto a Sant Antoni, recuerdan al viejo Cronos, inspirador de las saturnalias del cambio de año, que incluían en sus ritos a los remotos genios de la tierra -luego demonios perseguidores de nuestro santo- y a las hogueras de purificación y fertilización tendentes a alejar al invierno. En todo el proceso de asimilación, el de Viana también se hizo con poderes ancestrales...

Adiós a Saturno. Sant Antoni ocupó el lugar de Saturno, dios sembrador de los romanos que enseñó a los humanos a sembrar los primeros cereales. Además, es el protector de la payesía mallorquina, de los cultivos, los animales domésticos, los veterinarios, los herreros, los porqueros, los pasteleros, los jugadores de cartas o los enterradores. Asimismo, está considerado el abogado contra la enfermedad de la lepra y otras anomalías de la piel. El origen de tanta destreza hay que buscarla, quizás, en sus años de abnegada soledad.

La fuerza del desierto. El ´abat´ -como también se conoce a Sant Antoni-, fue uno de los primeros ´padres del desierto´, donde luchó sin descanso -fundamentalmente en Egipto- contra las tentaciones del astuto diablo, que llegó incluso a travestirse para engañar al santo; sin embargo, éste respondía siempre con la oración y la disciplina a las seducciones satánicas, y su santidad llegó a tal extremo que incluso los animales le confiaron su salud... y su alma.

Protector de cerdos y asnos. Tanto los cerdos como los asnos, animales de recurrente mofa popular, reclamaron en una ocasión su ayuda con éxito. En el caso del cerdo, cuenta la leyenda que estando enfermo su cerdito, una cerda imploró su intervención salvífica y no hubo decepción: moribundo como estaba, el cerdito renació, y tanto fue su agradecimiento que se pegó literalmente a los pies de Sant Antoni. Incluso se ocupó de sus despojos cuando el barbudo falleció, ascendiendo junto él al cielo a la llamada de Dios. Sobre la historia del asno, algo de lo mismo: el équido, con mala salud, le reclamó ayuda vivificadora, y el santo tampoco le falló. A partir de estas fábulas, se identifica a Sant Antoni con el cerdito, los asnos... y Viana, localidad francesa donde la tradición ubica sus restos. La devoción al santo, con sus costumbres, llegó a nuestra tierra con la conquista catalana de 1229.

Las costumbres santantonieres dibujaban antaño diferentes patrones de conducta en las fechas de celebración. Así, estaba muy mal visto hacer matances, y los animales debían ser tratados con respeto, punto éste que era llevado al extremo ya que los animales de tiro eran vestidos con los mejores ornamentos en los días requeridos. En el siglo XV, la fiesta era organizada por los gremios de arrendatarios de mulas y los ganapanes, y más tarde les cogieron el relevo los cocheros y los carreteros. Con el tiempo, los símbolos se consolidaron y sofisticaron de manera evidente.

El simbolismo de la fiesta se vertebra a partir de una serie de antiguos elementos fundamentales: los foguerons, rituales primitivos del culto al sol; los dimonis, posibles reminiscencias lejanas de los antiguos chamanes y brujos que dirigían rituales en pro de la fecundidad; las cabalgadas, que consistían en una cercavila de quienes tenían caballo por las calles del pueblo; el cerdo, animal totémico para nuestra cultura; las beneïdes, necesarias en los ritos de solsticio y que servían para pedir agua al santo en tiempo de sequía; las corregudes i carrosses, adornadas con cañas; el pino, símbolo de inmortalidad; los bailes; las gloses, con las que se ´combatía´ al lado del fuego, y las captes, para recaudar dinero para las celebraciones. Manacor, Artà, Muro o sa Pobla son algunos de los pueblos que más vibran con las fiestas de Sant Antoni.

Cati Cifre

Ja esta be...

Cati Cifre | 16/01/2008, 13:50

En primera, crec que no te cap sentit que Alternativa celebri SANT ANTONI... Voleu llevar creus i celebrau els Sants? Crec que el gall ha d'esser viu, ja que esta ficat dins una senalla i no pateix. Deixau-nos fer les nostres tradicions tranquils. No som partidari de maltractar cap animal, pero entre poc i massa, la mesura passa.

Pepe

Festa

Pepe | 16/01/2008, 12:41

Ja, ja Maki... Joan passa cada any més aviat al costat de nostre fogueró i això que sempre l'hem donat vi i menjar.
Igual si li posam una cinta i avisam als periodistes é sbona idea.
Bé us esperam a tots per debatre i discutir en torn al fogueró, si la pluja el permeteix.

Pepe

Molt bo fralokus

Pepe | 16/01/2008, 12:38

Ja pensava que ningú ens trauria aquest tema Fralokus, jo que ja havia preparat el meu argumentari.

El principal argument de totes maneres és clar com dirir un futboler; FESTA ÉS FESTA

Primer que dins el santoral S. Antoni és el sant dels animals (encara que a Pollença no tenen la delicadesa de retirar el gall viu)
Segon m'encant el simbolisme pagà de la festa; foc, dimonis, fertilització de la terra clavant el pi...
Tercer m'agrada el sentiment comunitari d'anar a cercar el pi.
Quart llegeix l'article de demà.

Maki

debeldes!!

Maki | 16/01/2008, 12:34

Avui hi haurà tres foguerons ben aprop(geograficament): El vostre , el del PSM i el de la Residència, versus Fca. Ramon. El de la Residència ja sabeu qui l'innagurarà, el del Psm en Biel, i el vostre, i aixó seria una mostra de bona voluntat per part vostra, el podria innagurar Joan Cerdà, ja que no feis l'oposició constructiva que li cal, i a vegades us atreviu a fer-li el contrari i així d'enfadat està ell. Pensa-ho, reflexioneu.

en bosses

¡¡¡

en bosses | 16/01/2008, 12:32

Bona observació Fralokus, arribem a punts de difícil coherència donada la mescla mental que tenim.

fralokus

Re: Sant Antoni més participatiu

fralokus | 16/01/2008, 11:52

Alternativa celebrant festes en honor a sants?

Incoherents

Pepe

Salut

Pepe | 16/01/2008, 07:18

Salut i bones festes per Manacor.

Joan  Ramon

Molts anys

Joan Ramon | 15/01/2008, 22:47

Ah val, ja pensava que mado pareta s'havia infiltrat.
Salut i Molts anys

Pepe

Tot en una

Pepe | 15/01/2008, 22:41

Com que Madó Pereta? Madò Alternativa l'esquerrana que no s'ha casat com l'altra i té poc que veure; és lesbiana, immigrant, atea i negra.

Una de Domingo Cup:

De grapes de grapes,
d'esclat amb esclat,
i de gats que he aplegat,
a ca nostra no hi ha rates

Joan Ramon

Salut

Joan Ramon | 15/01/2008, 21:13

Jo també en vull enviar alguna, així sempre podram dir me qualque cosa, que sinó és avorrit:
2007 a estat anys d'eleccions
i campanya electoral
Polítics fent inaguracions
bé a escarada o a Jornal.

Enguany serà any de camins,
a Ternelles hem d'anar,
a mi m'han dit s'apuntara
fins i tot en Joan cerdà´.

Salut i bon Sant Antoni

Joan Ramon

Molts anys

Joan Ramon | 15/01/2008, 21:08

Que deis que les glosses són de madó pereta?
ja o val
les suscric totes, ala
salut i república

GArci

Re: Sant Antoni més participatiu

GArci | 15/01/2008, 20:44

A un gall puc maltractar
penjant-lo a d'alt d'un pi
no me toqueu els coll(PIIIIIP)
uns quants vots he de guanyar...

Enguany la coronació hauria de ser de Biel i Francisca a Joan. La suposada esquerra corona al rei de la destrucció hauria de dir el titula del PiP.

Rodamón

Economia Criminal

Rodamón | 15/01/2008, 16:03

Hem deixat Mallorca pitjor què lo què deixaren a Sant Sebastià.¿¿Qué celebrem,doncs??El fracàs del "nostre èxit"?? [

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb