URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

EU i el Pla Ibarretxe

Alternativa | 07 Febrer, 2008 06:46 | facebook.com twitter.com

Voliam contestar als que es cuestionen el federalisme d'EU i utilitzen com argument l'oposició d'IU al pla Ibarretxe. Resulta realment curiós que  la mateixa gent que demana a EU conventir-se en un partit nacionalista , no es qüestiona el regionalisme d'UM.  Supòs que tot és resultat de la mala consciència de anar col·ligats amb un partit  co-responsable de quatre anys de destrucció i corrupció intensa a les illes.

La Proposta d'Estatut Polític de la Comunitat d'Euskadi també conegut com a Pla Ibarretxe, és una proposta de canvi de l'estatut d'autonomia de la Comunitat autònoma del País Basc feta el 2001 pel PNB. El ple del parlament basc  va aprovar la seva tramesa al Congrés dels Diputats d'Espanya per 39 vots a favor i 35 en contra (30 de desembre 2004). Els tres diputats d'Ezker Batua (IU al País Basc) varen votar a favor. Però ja en el debat que podeu llegir a l'enllaç podeu trobar les al·legacions d' EB que no varen ser acceptades per PNB-EA.  El gener de 2005, el president del parlament basc va lliurar la proposta d'estatut al president del Congrés espanyol, per al seu debat i votació, essent rebutjat l'1 de febrer per 313 vots en contra (PSOE, PP, IU, CC i CHA), 29 a favor (PNB, CIU, ERC, EA, Na-Bai i BNG) i 2 abstencions (ICV). La raó del rebuig d'IU i l'abstenció de nostres socis d'ICV no va ser el dret a l'autodeterminació,que sempre ha defensat IU sino altres raons que podeu llegir al debat i que pas a resumir. 

 El pla Ibarretxe i el federalisme de lliure adhesió que defensa IU són propostes substancialment diferents, encara que no antagòniques. Coincidim en la defensa del dret d'autodeterminació, la ciutadania basca te dret a decidir lliure i democràticament el seu futur, i en la necessitat d'avançar en l'autogovern.

Però també hi ha divergències, la nostra identitat és molt diferent en el polític i en el social del PNB  igual que és diferent respecte a UM.    

Una diferència de partida es troba ja a  la manera mateixa de plantejar el debat. Ibarretxe va plantejar un debat bilateral, entre la Comunitat Autònoma basca i l'Estat espanyol. Esquerra Unida té una vinculació federal, que és un dels trets importants de la nostra identitat. I per tant, el que defensem per a Euskadi ho defensem també per a la resta dels pobles de l'Estat espanyol. El federalisme de lliure adhesió no està plantejat en clau de bilateralitat o excepcionalitat, sinó en clau de multilateralidad... No es tracta doncs de transformar les relacions entre Euskadi i l'Estat espanyol, sinó de transformar el mateix Estat espanyol fent-lo avançar cap a un Estat realment plurinacional, pluricultural i plurilingüe.

A més d'
aquest plantejament sobre la naturalesa de l'estat, hi ha també moltes altres coses que ens diferencien del projecte del PNB. Des del punt de vista de drets socials, de drets laborals, etc., vam plantejar l'existència de drets mínims comuns per al conjunt de l'Estat que no depenguin de les decisions de cada comunitat. Parlem, naturalment, dels mínims. Uns mínims que han d'estar oberts a millores i progressos, al mateix temps que existeixin mecanismes de solidaritat en tot el que té a veure amb la Seguretat Social, amb el règim fiscal, etc.

Tampoc compartim com demana el Pla sales especials del Tribunal Constitucional ni àmbits especials de relació amb l'Estat, sinó que defensem àmbits federals, tant en el Senat, en el Tribunal Constitucional, com en els models de tot tipus de relacions amb la Unió Europea.

Altra diferència, Esquerra Unida defensa el concepte de ciutadania  enfront del
de nacionalitat
, perquè crèiem i perquè
seguim  creient que les nacions es basen  en la lliure concepció dels seus ciutadans, com una realitat que emergeix per la voluntat majoritària del conjunt de la seva ciutadania; no tant com una realitat històrica o no tant com una realitat que es basi en altre tipus de característiques que no siguin aquelles que dimanen de la voluntat majoritària dels seus ciutadans i les seves ciutadanes.

Tampoc ens semblava raonable que al Pla no es regulessin els drets i deures, i que es remetessin a una regulació posterior. Quant al model que el text oferix, segurament és vàlid per a la majoria de la ciutadania basca, però no és vàlid per al consens. El model d'Estat lliure associat pot ser vàlid per al nacionalisme basc, però no serveix per una gran  part de la ciutadania basca.

Dos visions diferents sobre el pla

Del surrealista blog Fantástico club de fans no oficial de Felix Daniel un punt de vista humístic.

 
I la visió més intelectual de Màximo. 

 

 

Comentaris

Pepe

???

Pepe | 09/02/2008, 23:33

La veritat @ que me resulta difícil pensar que no ets una persona propera al PSM.

No entenc la diferència que fas entre termes polítics i termes partidistes. Al principi de l'article deixava molt clar les raons d'aquest article; defensar a EU davant de les acusacions dels UMites.
El pla Ibarretxe, el seu mal nom el diu clarament es tracta d'un tema de partit, del PNB.

@

Re: EU i el Pla Ibarretxe

@ | 09/02/2008, 18:07

Els nostres nous socis??? Jo no tenc cap soci.
Ara parlàvem del Pla Ibarretxe, de que IU no li va donar suport i de que en la meva opinió fou un error. Crec que aquest debat l'has passat de termes polítics a termes partidistes.

Pepe

La prueba del algodón

Pepe | 09/02/2008, 15:58

@podem baixar i parlar de fets concrets, les paraules són molt guapes però quan se vota es decideix és quan realment es veu on és cadascú.

El PP ha fet el "paripé" demanant més protecció per exemple a Cala Blanca, però quan ha tingut que votar les llicència de Son Bosc han demostrat qui són, igual que ha fet UM. Com deia l'anunci "el algodón no engaña"

Repassa el que han fet els vostres nous socis de viatge UM al debat i votació de la reforma de l'estatut. Qui es va quedar molt curta és UM que va donar suport al PP i el PSOE. EU va estar al costat del PSM i Esquerra defensant un estatus més ambició.

Us sap greu anar amb un partit regionalista de centre dreta i còmplice de la destrucció de la Illa, el comprenc, però no intenteu justificar aquesta decisions amb acusacions a EU.

@

Autonomia regional

@ | 09/02/2008, 13:03

Garci: "l'autonomia regional" ja la va reconèixer en Franco amb els furs bascos i navarrencs. Les "regiones y provincias" son cosa d'altra temps. Si no es reconeix la plurinacionalitat de l'estat espanyol i el dret a l'autodeterminació(i això implica la possible independència dels territoris que ho escolleixin) EU es queda molt curta, tant com el PP i el PSOE.

Pepe

D'acord.

Pepe | 08/02/2008, 11:42

Bon dia Margalida estam d'acord, fa ja quatre anys que estic a "política" i el panorama és més bé fosc i brut, però si la societat civil no intentam reaccionar i fer política, la política la faran altres i els resultats són els que tu dius.

Margalida Amengual

Autodeterminació

Margalida Amengual | 08/02/2008, 11:25

Hola bon dia. Pepe es per el que dius de que la política ens afecte a tots que m'agrada estar informada i admir a gent com tú que vol ficar-se amb embolics cada dia per defensar els drets de la gent d'un poble. Però això no lleva que pensi com abans vaig dir, que la política es bruta i no tothom es veu capaç de entendreu-ho o de fer-hi front. A jo me crispa molt veure les injusticies que cada dia fan, en tots el sentits, els qui manen, i crec que una d'elles es el problema del Pais Basc; ningú té vertadera voluntat de sol.lucionar el problema, ningú i, mentrestant, els qui paguen les conseqüencies son les persones, moltes vegades amb la seva vida. No hi ha dret, a mí no em val que recorrin a la Constitució per excusar-se, els morts ja no hi poden recórrer, per això dic que no m'agrada la política, o per ventura hauria de dir els polítics.

Pepe

Immigrants

Pepe | 08/02/2008, 09:37

Fralokus estic preparant un article sobre el tema.

Pepe

Autodetermianció

Pepe | 08/02/2008, 09:35

Bones Margalida crec que a ningú ens agrada la política professional però ens agradi o no les decisions polítiques ens afecten a nostra vida quotidiana .
Al tema de l'autodeterminació totalment d'acord, crec que s'ha de fer una reforma constitucional ja en aquest i altres temes, però si es fa es farà per que el Príncep tendrà un fill ( quina tristor) i segur que PSOE i PP arriben a acords per canviar poca cosa, i l'autodeterminació no està als seus programes.

Pepe

"Ojala que llueva café en el campo"

Pepe | 08/02/2008, 09:30

Bon dia @ i gràcies per participar, encara que normalment no estam d'acord valor molt que vulguis participar i debatre.

L'article bàsicament el que vol explicar és que l'oposició al Pla Ibarretxe per part d'IU no va ser pel tema del'autodeterminació com s'ha dit a molt d'articles i comentaris.

El PNB és molt lliure de defensar el pla Ibarretxe, és el seu pla, i la independència d'Euskadi, i nosaltres som igual de lliures de defensar un projecte diferent. Clar que el PNB no ha de defensar els drets nacionals o la igualtat de la resta de comunitats, no és el seu projecte però si el nostre una República Federal sense cap "tutela espanyolista" sinó fonamentada en un valor bàsic la Igualtat de drets.

Supòs que pràcticament tothom està d'acord en la idea abstracta de que els drets mínims comuns són universals.El problema és quan això s'arriba a la posar en pràctica. Per exemple el Pla Ibarretxe defensa una Seguretat Social Basca, nosaltres pensam que s'ha de mantenir una Seguretat Social comú.

Si el pla va arribar al parlament de Madrid va ser gràcies als vots d'Ezker Batua, o sigui sense aquests vots el pla no hagés sorgit "de la voluntat de la majoria del poble basc", ja que amb els vots de PNB, EA i tres de Sozialista Abertzaleak (altres tres en contra) no hagés sortit. I la voluntat d'EB, o sigui d'una part imprescindible de "la majoria del poble basc" no va ser acceptada pel pla ja que les seves al·legacions no varen ser aceptades

Pagès

El PP-UM és la Mort!

Pagès | 07/02/2008, 17:48

A fora vila hi veurás dos tipos de casas:Ses des pagesos,moltes d'elles esfondrades i amb estat de ruina i ses des corruptes,narcotraficants i batles imponents com castells.Així han volgut què sigui Mallorca.Déu farà Justicía.

fralokus

Re: EU i el Pla Ibarretxe

fralokus | 07/02/2008, 15:24

"Señores" ja tenim "el clavo ardiendo" pels españyols. L'extrema dreta té la solució.

L'aument de l'atur, la delinqüència, tota la culpa és dels inmigrants.

Per manca de politiques reals d'esquerres, els patriotes venen a salvar a Espanya.

La pilota és a la teulada de l'esquerra. ¿Solucions?

Margalida Amengual

Euskadi

Margalida Amengual | 07/02/2008, 13:32

A mi no m'agrada la política, gens. En general la trob una cosa molt bruta i per això no em fa ganes xerrar-ne. Però si que m'agradaria dir una cosa: Jo crec fermament en la autodetarminació dels pobles. No se si el Pla Ibarretxe està bé o no o si es millor el que defensa EU o no; però lo que si crec es que s'hauria de deixar decidir al poble basc, i a tots el pobles que així ho vulguin, el que vol fer amb el seu futur i no entenc perque encara no s'ha fet. Que es anticonstitucional? Jo crec que no; si vivim a una nació democràtica i lliure no hauria d'esser així. Segurament estic pecant d'ingenua.

Garci

Re: EU i el Pla Ibarretxe

Garci | 07/02/2008, 09:21

Jo també pens que va ser un error anar contra la voluntat del que a Euskadi s'havia decidit. Això va ser anar contra l'autonomia regional(principi que EU té assumit)
Així hi tot no m'agraden segons quines coses del pla.

@

Excuses de mal pagador

@ | 07/02/2008, 08:46

Per mi els drets mínims comuns son universals per a totes les persones independentment del lloc del Mon on visquin, pero això no és excusa per anar en contra de la voluntat majoritària dels bascs. D'aquest article n'extrec que IU defensa el "cafe para todos" i la tutela espanyolista. Efectivament el PNB planteja una proposta bileteral Euskadi-Espanya, pero que voleu? que el PNB es posi a defensar els drets nacionals extremenys, murcians, castellano-lleonencs? estan arreglats si han d'esperar a tot el pelotó per poder avançar.
A més aquest no és el Pla del PNB, sino el Pla sorgit de la voluntat de la majoria del poble basc, voluntat que IU va cohartar (com el PP i el PSOE).

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb