URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Els debats televisius

Alternativa | 22 Febrer, 2008 07:00

 Avui a IB3;EL DEBAT A QUATRE.

A partir de les 21.45 hores, el canal autonòmic balear emetrà el debat electoral a quatre entre els candidats polítics al Congrés. Antoni Garcies, PSOE; Maria Salom, PP; Marisol Ramirez, EU-Els Verds, i Pere Sampol, Unitat per les Illes, es batran en debat i per primera vegada a través d'IB3.

L'encarregat de moderar aquest debat serà el periodista de Diario de Mallorca, Mateu Ferrer, i es realitzarà en directe des del Parlament de les Illes Balears.  

L'article setmanal de na Toñi, per gaudir.

            Molt s’ha xerrat darrerament dels debats que, als pròxims dies, mantendran el president del govern i el cap de l’oposició. Ja fa quaranta anys que els americans s’adonaren de la importància que, per a bona part de l’electoral, tenien els debats televisius entre els candidats a La Casa Blanca. Només fa falta recordar aquell duel entre Kennedy i un Nixon que, amb una corbata desencertada i una ombra de la barba que li havia crescut des que s’havia afaitat al matí, donava una imatge de deixadesa que el seu contrincant va aprofitar per mirar la càmara i demanar al públic: “Vostè li compraria un cotxe usat a aquest home?”. L’electoral americà va donar la resposta, i en Kennedy va guanyar unes eleccions que abans no tenia gens clares.

Quan n’Aznar va ser president del govern, es va negar a fer un debat amb el candidat del PSOE: qui governa té molt més que perdre a un cara a cara televisiu que l’aspirant, perquè el poder desgasta i és molt fàcil trobar punts qüestionables a qualsevol tasca de govern, mentre que prometre és gratis.

            Els darrers debats televisius entre els dos candidats amb més possibilitats a l’hora de formar govern són els que enfrontaren Felipe González i Aznar l’any 1993. Tots recordam aquell primer, on un González sobrat va rebre una cura d’humilitat a mans d’un aspirat que sabia el que es jugava (el PP sempre s’ha mirat molt al mirall de la política nord-americana) i que s’havia preparat l’espectacle televisiu com una eina decisiva per convèncer els indecisos. Al segon, el sevillà va demostrar que havia assimilat la lliçó i, com un alumne aplicat, va fer tots els deures, i va guanyar.

            Aquells darrers debats ja varen suposar una tasca d’enginyeria televisiva i es va discutir des del color del fons fins l’alçada de les cadires. Però, comparant-los amb el que ha costat arribar a un acord ara, aquelles exigències de fa quinze anys avui semblen un joc de nins. Les dades que s’anaven filtrant no podien ser més sorprenents. És clar que els moderadors poden decantar molt la balança, però és que s’han arribat a tractar qüestions absurdes: el color del fons ha estat un assumpte molt delicat, perquè les tonalitats vermelloses podien inclinar subliminalment cap al PSOE i les blaves cap al PP; s’ha sortejat qui entrarà primer a l’estudi i, clar, qui tancarà cada debat; s’ha posat en dubte la profesionalitat de càmeres i realitzadors, i qualcú ha estat vedat per un dels partits després d’unes investigacions quasi inquisitorials; però és que fins i tot s’ha requerit un servei de cronometratge digital, com als partits de bàsquet, perquè cap dels dos interlocutors tengui ni mig segon més que l’altre.

            Una, que és molt ingènua per segons què, es demana si de veres és tan important el color de la camisa o la mida de les mànigues de l’americana d’una persona que es postula com a president del govern. Hi ha votants que canvien el seu vot o van a votar quan no feien comptes fer-ho en funció d’aquest tipus de detalls insignificants? Les empreses de sondeigs, l’experiència i la sociologia diuen que sí. Per la fiabilitat de les primeres no posaria la ma al foc, però tenc la impressió que això pot arribar a passar aquí ben prest, si no està passant ja.

            La bona notícia és que tots aquests entrebancs no han impedit que es celebrin els debats. Dissortadament, una notícia dolenta és que, amb tanta planificació i amb tanta exigència rígida, ja ens podem fer una idea del que veurem: un debat absolutament encorsetat, on en Zapatero i en Rajoy duran les seves intervencions escrites per l’aparell dels seus partits i apreses de memòria, i les vomitaran com si fossin lloros, sense escoltar ni respondre l’altre.

            L’altra mala notícia, més important que l’anterior, és que aquests debats estiran completament coixos, perquè a les eleccions del 9 de març no només es presenten dos candidats. Donar aquesta publicitat gratuïta i absolutament extraordinària a dos partits polítics que tenen una maquinària electoral brutal i uns mitjans econòmics molt superiors a les altres formacions polítiques és injust i fa encara més difícil aconseguir el vot als partits més petits. Tal vegada des del punt de vista televisiu un debat amb cinc o sis candidats no sigui tan atractiu com un cara a cara entre Zapatero i Rajoy, però si se respectàs la igualtat d’oportunitats, i no es cercàs només l’espectacle televisiu, això és el que tots hauríem de gaudir dia 25 de febrer i dia 3 de març.

 

Sobre el debat a quatre a les Balears podeu llegir un article al blog de Marisol, un fragment,

"Estoy indignada, por la falta de democracia, de criterio periodistico y por la manipulacion partidista que se hace de una herramienta - el debate televisado- que  se pone una vez mas al servicio de los intereses politicos mas zafios en contra de los intereses ciudadanos que si se merecen un debate real con candidatos/as valientes que se atrevan a mirarse a los ojos para defender sus posturas mas allá de las divergencias politicas.

Esta democracia es un fraude.Tenemos que cambiarla."

Ja sabeu que si voleu col·laborar enviant-nos escrits, idees o propostes...estarem encantats de rebrer-les i publicar-les en aquest bloc, per tal de que sigui més obert i participatiu i que totes les idees i tenguin cabuda. Així que ja sabeu, si voleu participar escrivint articles o fent-nos suggerències: eurxella@yahoo.es

Comentaris

Joan Ramon

Son Bosc

Joan Ramon | 23/02/2008, 15:16

El Golf és a Son Bosc, només per precisar, a Muro, i és cert, vendra per la gràcia de UM.
Això trob és un fet que no es pot obviar.
Salut

D'acord amb tu, Antioni.

Antoni

Debat

Antoni | 23/02/2008, 14:30

Jo votaré na Marisol.ho va fer molt bé, la millor.

Pensava votar Unitat però, que va ni aigua en els venuts!,

Dilluns UM donarà llicència Golf Son Bosch.

Garci

Re: Els debats televisius

Garci | 23/02/2008, 12:11

Pel proper ple a nen Pepe li hem de fer una camiseta alusiva a alguna cosa, com per exemple: "no al crucifix!" o millor, "Camins oberts!", o encara més, "Me cago en to!"

Pepe, ja has trobat el teu Alter Ego.

Garci

Re: Els debats televisius

Garci | 23/02/2008, 12:03

Llàstima que jo tampoc vaig poder veure el debat. Teniem assemblea i aferrada de cartells. Però pel que dieu ho va fer molt bé.

A jo també m'agrada com a candidata d'EU-EV a les properes autonòmiques.

Pepe

Pepe

Pepe | 23/02/2008, 10:16

Avui tinc les noces del meu cunyat i ahir ja va començar la festa, tinc enregistrat el debat, a veure quan el puc veure i puc opinar.
Demà teniu l'oportunitat de parlar amb ella de tot el que comentau, polèmiques incloses i d'altres temes

fralokus

Re: Els debats televisius

fralokus | 23/02/2008, 09:33

Santiago, me lo has quitado de la boca, creo que debería ser la candidata al Govern dentro de tres años, naturalmente si no se forma una megacualición de esas para desbancar al PP y que despùés pacta con el diablo.

ramon

Re: Els debats televisius

ramon | 23/02/2008, 08:33

A mi el que m'avorreix i deceb cada vegada que parla és en Sampol, no en sap més que els altres, però s'ho pensa

Joan Ramon

Debats sense interacció.

Joan Ramon | 23/02/2008, 08:14

A mi de Marisol Ramirez m'ha perascut de més que parlar de imposició d'una llengua, una persona que presumeix de dur 37 anys a aquesta illa, trob que hauria de entendre que el català ha de ser la llengua vehicular d'un a una televisió pública, que per altra banda crea un debat totalment fermat, en això estic d'acord amb ella.Pel demes crec que va estar molt bé
A mi en Sampol no em va decebre, m'ha decebut la coalició previa a la que representa.
PSOE poca cosa.
Maria Salom, aquella que guardava els dobles del tunel de Solller, la més "cara dura" de tots, volguent negar que les obres del Metro van ser defectuoses....

SANTIAGO

DEBATE ELECTORAL EN BALEARES

SANTIAGO | 23/02/2008, 07:32

El debate electoral que vimos ayer en IB3, Canal 4TV i Televisió de Mallorca, recordaba un poco al discurso aburrido que nos suelta nuestro monarca cada año el día de noche buena. Lo digo por lo aburrido de la mayoría de las locuciones de los candidatos y por la escenificación de dar el debate a tres bandas.
No me sorprendió nada Marisol. Hace muchos años que se del gran valor que tiene como comunicadora. Sin duda es la mejor comunicadora que hay en las islas. Quizás le falte un poco ese perfil de Política. Donde quiero llegar, es, que más allà de estas elecciones (donde lo que se vota es ZP o Rajoy) Marisol Ramirez es un valor en alza y una excelentísima candita a presidir el Govern de les Illes. Daros cuenta de eso. Esta campaña servira de aprendizaje. No desgasteis después del 9 de marzo este valor, reforzarlo, vale la pena.
En cuanto al presentador o moderador del debate, creo que para nada era el más adecuado: facilmente catalogable políticamente, parcial, buscador del protagonisme en todos sus debates, en fin...
Con la cantidad de buenos periodistas que hay en esta tierra, fueron a elegir a el último de la lista.

fralokus

Re: Els debats televisius

fralokus | 22/02/2008, 23:19

Pepe, Marisol és la teva versió femenina, contrària a imposicions a l'hora de parlar, políticament incorrecta, el detall de la samarreta, la teva versió femenina

fralokus

Re: Els debats televisius

fralokus | 22/02/2008, 23:14

Aixó no és un debat, ha, ha.

He de reconèixer que Marisol al principi no m'ha agradat, i no m'ha agradat per aquest feminisme militant excloent que semblava que brollava de la seva persona, però la meva parella ha aplaudit aquests comentaris, els homes també hem tingut les nostres tragèdies, hem hagut d'anar a matar-nos uns als altres per l'honor de persones que ni sabíem qui eren, ni que volien, i fins a fa molt poc en el teu millor moment de la vida havies d'anar a servir a la pàtria (15 mesos en el meu cas).

Després brillant, ha estat brillant els altres "previsibles" PP i PSOE barallant-se per ximpleries, el PP obstinat en baixar els impostos, el PSOE en el progrés que jo sincerament no veig, i Sampol el més previsible de tots reivindicant les illes però sense que voler ofendre a ningú.

Marisol ha posat els punts sobre les "is" en temes com política social, immigració i cooperació internacional.

I jo m'uneixo als seus crits SAHARA, SAHARA, SAHARA; SAHARA.

La seva frase més brillant "La riquesa d'aquestes illes ha vingut pels forasters i treballadors d'aquestes illes no pels constructors"

Marisol has estat gran.

Pepe

Debats

Pepe | 22/02/2008, 19:19

Al debat d'avui està tot molt estipulat i crec que el periodista serà un convidat de pedra.
El debat del club de Pollença el dijous el moderarà Esteve de la ràdio.

uest cas va estar per damunt molts candidats, per molt que pesi.

Re: Els debats televisius

uest cas va estar per damunt molts candidats, per molt que pesi. | 22/02/2008, 18:58

Si és cert lo de'n Mateu Ferrer, Va estar molt bé veuré com alguns candidats que havien dit que lis pareixia bé que els candidats sense regidor no dfossin al debat, desprès de cara al públic van lementar que no i fossin.
Massa educat va ser Mateu Ferrer de No contar con havien anat realment les coses.
Per altre banda no m'agrada molt l'estil i formes de'n Mtteu Ferrer, però en aq

Pepe

I els periodistes.

Pepe | 22/02/2008, 11:32

Com diu na Toñi amb tantes normes s'han carregat l'essència d'un debat.
La veritat que amb aquest tipus de debat no fa falta ca periodista, ahir podiam substituir a Matias Prats per un ordinador.
Es trist veure com es denigra la feina dels periodistes

fralokus

Re: Els debats televisius

fralokus | 22/02/2008, 11:15

No, jo vaig veure el "patetico de madrid".

Pepe

debat economia

Pepe | 22/02/2008, 10:44

Per cert algú va veure el debat d'ahir de Solbes - Pizarro. Només vaig aguantar una estona, molta de macrocifra, temes absurds com si el creixement previst serà del 2,5 o del 2,8... fon blau i idees molt similars. Les diferències en el tema econòmic entre PP i PSOE són mínimes.
Per exemple un tema en el que cap dels dos partits ha fet cap avanç significatiu és el del frau fiscal.
Aquest és el programa d'EU-EV a aquest tema.
EU-EV recolza la vaga de tècnics d´Hisenda i proposa més mitjans i recursos per lluitar contra el frau fiscal

Des d´EU-EV “en la forma i en el fons” les reivindicacions dels tècnics de l´administració d´Hisenda a Balears, que es concentren avui a Palma en demanda de millores i recursos per a la lluita contra el frau fiscal.

A Balears ja existeix una delegació especial d´Hisenda per a la lluita contra el frau fiscal, no obstant, tal i com el personal tècnic reivindica avui, aquests mitjans són del tot insuficients, ja que només s´han pogut investigar arreu de l´Estat al voltant del 2% de les empreses sospitoses d´evadir imposts.

A pesar de les altes taxes d´economia submergida i de frau fiscal, des de Balears només s´està treballant en uns 200 casos, mentre que a comunitats com Galícia aquesta xifra ja arriba al milenar. “No és creïble que el frau fiscal a Balears es xifri en només 300 milions d´euros, en comparació amb Catalunya o Madrid, on el frau sobrepassa els 1.500 milions d´euros anuals”.

“El frau fiscal creix des de 2004 a Balears de l´ordre d´un 10% anual, i l´ecomomia submergida es situa entorn al 18% a les nostre Illes”, i això són cents i cents de milions d´euros que es podrien dedicar a mesures socials. “El PP i PSOE parlen de reduir imposts, però poc de combatre el frau fiscal”, en opinió de la candidata, Marisol Ramírez.

A més, des d´EU-EV proposam al nostre programa les mesures següents per lluitar contra el frau fiscal:

* la creació d´un cos especial de Policia fiscal;
* la creació d´un observatori de control de l´economia submergida;
* un registre de billets de 500 euros.

Això permetria recaptar més de 6000 milions anuals arreu de l´Estat, uns 500 milions d´euros a les Illes Balears, els quals es podrien invertir en polítiques socials, necessàries per al benestar de la majoria de la població de la nostra Comunitat autònoma.

Pepe

El debat

Pepe | 22/02/2008, 10:39

a4, del tema de Mateu Ferrer només vull comentar que va ser el DdM el que va excloure a Esquerra del debat.

Però Joan havia demanat excloure tant a Esquerra com a nosaltres i després va fer teatres per demanar la participació d'Esquerra davant de tothom. Aquest fet unit a enterar-se de que ni Esquerra ni nosaltres participàvem a la tertúlia de la ràdio municipal va treure del seu paper de moderador a en Mateu.

Fa unes setmanes varen tenir l'oportunitat de rectificar quan hem demanat la participació d'Esquerra a la tertúlia de polítics i UM-PSM i PSOE han votat en contra (el PP es va abstenir)

Garci

Re: Els debats televisius

Garci | 22/02/2008, 08:44

Vaja article, molt bé. Tens tota la raó, però el meu grau d'indignació no m'hagués deixat escriure d'aquesta manera.
És trist que PSOE, que gastarà 13 milions d'euros per la campanya, i PP que en gastarà 20, encara gaudeixin de privilegis. Amés, per ser els grans la junta electoral o com se digui dicta que tenen més minuts gratuïts a la ràdio i més minuts a la televisió. I per si fos poc, tots els programes de tele i ràdio i la premsa parlen més del PSOE i el PP, la resta estan marginats.
I una darrera cosa, tots els canals se peguen per fer entrevistes a Zapatero i a Rajoi, i els altres???

D'això en diuen democràcia quan s'acosta més al joc tornista de la restauració allà pels anys de principi de s.XX.

JOAN

a4

JOAN | 22/02/2008, 08:34

En Mateu Ferrer és el manco indicat per dur-lo a terme és un sicari del Diario de Mallorca i una persona que exclou a partits democràtcs .Podem fer memòria de les darreres eleccions.

QUINA PENA!

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb