URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

L’assignatura de religió a les escoles

Alternativa | 24 Febrer, 2008 07:00 | facebook.com twitter.com

 Un nou article de na Toñi, aquesta setmana ens ha regalat ració doble perquè no us queixeu.

L’assignatura de religió a les escoles

            Hi ha coses que són tant de sentit comú, que de vegades sorprenen les reaccions de certes persones. Per a mi es tan obvi que dues persones del mateix sexe han de tenir els mateixos drets que un home i una dona, o que a Espanya fa falta una llei de terminis per a la interrupció voluntària de l’embaràs, que no puc comprendre actituds pràcticament fonamentalistes de gent que es considera lliurepensadora o, fins i tot, d’esquerres.

            El tema que vull tractar avui, també en la meva opinió de cajón, és que la religió és una qüestió particular i que, per aquesta raó, s’ha de respectar però s’ha de mantenir a l’àmbit de la privacitat. Per això estic tan sorpresa que, després de la  proposta sobre l’assignatura de religió que s’ha filtrat als diaris, hi hagi hagut reaccions tan enceses. No deix de demanar-me fins a quin punt aquesta filtració no haurà estat interessada, un globus sonda llençat pel Govern del senyor Antich per sondejar l’estat de l’opinió pública.

            Voldria dir que, en tot cas, la Conselleria d’Educació i Ciència ha proposat una solució valenta i, alhora, insuficient. És valenta per quant proposa que la matèria de religió (catòlica) no suposi una càrrega lectiva per a aquells alumnes que no volen ser adoctrinats a classe. En aquest sentit, la Conselleria de na Bàrbara Galmés (nom, per cert, que es dona com a segur a les travesses que s’estan fent sobre un possible canvi de consellers després de les eleccions generals) ha donat una passa que ningú no s’havia atrevit a fer en aquest país. No sé si molta d’aquesta gent que ha posat al crit al cel s’ha llegit l’esborrany (perquè només és això) del nou currículum de batxillerat. La proposta que hi figura és que, només per a primer de batxillerat (a segon no s’ha fet mai religió), la matèria de doctrina catòlica es deixi al final de l’horari escolar, de forma que, els alumnes que no vulguin rebre aquest adoctrinament, se’n puguin anar a casa seva. Aquella minoria que, als centres públics, vulgui rebre aquesta matèria, ho podrà continuar fent amb tota normalitat, a dues darreres hores de la jornada escolar.

            A qui me digui que la religió catòlica és necessària per entendre la nostra cultura i les nostres manifestacions artístiques, li diria que hi estic completament d’acord. Es podria oferir una matèria optativa que fos una veritable història de les religions. El que no s’hauria de consentir és que la religió (catòlica, ja veurem què passa si qualque vegada els musulmans de les nostres escoles exigeixen també el seu dret a rebre ensenyament religiós a les nostres escoles) sigui impartida per professors que estan indefensos a mans d’un bisbat que dóna certificats d’idoneïtat i els hi lleva en funció de la seva vida privada. Això sí, quan Magistratura de Treball diu que els seus acomiadaments no són legals, qui paga les indemnitzacions és el Ministeri d’Educació. Visca la separació església-estat!

            Abans havia dit que la mesura proposada era insuficient. És obvi que, per a aquells que somiam amb un estat laic, la religió hauria d’estar fora de les escoles, instituts i universitats que viuen dels doblers públics. Qui vulgui una educació catòlica (o musulmana o protestant) per als seus fills, que ho pagui a un centre privat o que assisteixi als temples o les mesquites, que són els llocs d’on la religió no hauria de sortir mai.

            No obstant això, crec que la Conselleria no ho tendrà gens fàcil. Resulta que els famosos Concordats, firmats –no s’ha d’oblidar- a l’any 1979, diuen que “la classe de religió s’oferirà en condicions equiparables a les altres disciplines fonamentals” i que “les autoritats acadèmiques adoptaran les mesures oportunes perquè el fet de rebre o no rebre l’ensenyament religiós no suposi cap discriminació”. No som jurista, però crec que no fa falta ser doctor en dret per adornar-se’n el que aquests articles diuen. Em fa la impressió que qualsevol jutge al qual es recorri, i la cúria eclesiàstica i les associacions de pares catòliques hi aniran tot d’una, sentenciarà que, deixar dues hores més a classe als alumnes que fan religió, és una discriminació respecte d’aquells que només tendran 32 hores lectives. De fet, tots els intents dels anteriors governs socialistes (oferir com a matèries alternatives ètica o estudi assistit) varen ser tombats als tribunals per aquest motiu.

            L’única solució definitiva, l’única que no implicaria discussió rera discussió cada pocs anys i que evitaria que el debat dels greus problemes de l’ensenyament s’acabi centrant en com s’ha de impartir religió catòlica als centres públics, passa, evidentment, per derogar els Concordats amb el Vaticà. Qualsevol altra actuació resultarà frustrat per a tots els que pensam que l’estat laic és el vertader camí.

 De l'interessant blog Totum Revolutum, d'un mestre de Lleida.

 

 

 

Ja sabeu que si voleu col·laborar enviant-nos escrits, idees o propostes...estarem encantats de rebrer-les i publicar-les en aquest bloc, per tal de que sigui més obert i participatiu i que totes les idees i tenguin cabuda. Així que ja sabeu, si voleu participar escrivint articles o fent-nos suggerències: eurxella@yahoo.es

 

Comentaris

nariman

youtube

nariman | 25/02/2011, 07:39

hola k tal

Pepe

D'acord

Pepe | 25/02/2008, 23:45

Totalment d'acord Margalida, crec que és un tema que ja s'hauria d'haver solucionat fa temps. Una cosa són les creences personals i altre l'educaicó pública.

L'article de na Toñi magnífic com sempre

Margalida Cifre

Religió?

Margalida Cifre | 25/02/2008, 07:51

Bon dia.
Pens que cadascú és lliure de fer i pensar el que vulgui, sempre i quan respecti les normes ètiques i morals més elementals, les quals estan reflectides a la constitució.
Una societat laica com la nostra el que ha de fer d'una vegada és deixar de banda a l'església i que aquests si volen impartir religió que ho facin igual que hi ha acadèmies privades que imparteixen classes d'informàtica o cursos de formació professional. I qui vulgui anar a misa que hi vagi però a l'escola s'ha de formar i col·laborar així amb l'educació i l'assignatura de religió hi sobre. Per contra hi ha l'assignatura d'educació per la ciutadania i me sembla molt adequada ja que explica el civisme, molt necessari a la nostra societat.
Res, que qui vulgui anar a misa que hi vagi i qui vulgui estudiar religió que ho faci, però que ho pagui ell, no l'estat.

Garci

Re: L’assignatura de religió a les escoles

Garci | 24/02/2008, 14:51

Vaja article bo! Diu exactament el que pens.
Cal derogar ja d'una vegada els concordats. I cal treballar des de tots els àmbits per laicitzar la societat. La religió cadascú la seva i a casa seva.

Garci

Re: L’assignatura de religió a les escoles

Garci | 24/02/2008, 14:36

Crec que els arguments del Pagès son del tot lògics i cal tenir-los en conta.
Cal votar Verds perquè no continui la destroça de Mallorca.

Pagès

Vota Els Verds

Pagès | 24/02/2008, 10:42

Lo únic què han conseguit partits com es PP i UM desprès de tants d'anys de governar és què a Mallorca tot estigui podrit o se podrèsqui.Un exemple és sa fruita;avans sa fruita era sana,no calia esquitxar es arbres,avui inclús en tractaments molta fruita quant l'obris està podrida.Mallorca sencera està podrida igual què una fruita i es cucs les podèu veure tots es días a n'es diaris i televisións.UM és una poma podrida què podrirà UNITAT.

Pagès

Vota Els Verds

Pagès | 24/02/2008, 10:32

Si vols què Mallorca deixí de ser un abocador en forns crematoris i on sa gent mor de càncer com lo més normal del món vota ELS VERDS i envia-los a tots a ca una puta(PP,PSOE,UNITAT)

Pagès

Vota Els Verds

Pagès | 24/02/2008, 10:23

A Alemanya muntanyes senceres moriren per sa pluja àcida i sorgiren en força ELS VERDS;a Mallorca muntanyas senceres estàn morint per sa construcció salvatge,indiscriminada i criminal auspiciada pes PP i UM.Aquí ses muntanyes són reforestades en xalets i ho hauríen de ser amb arbres.Votar ELS VERDS pot ser més important i necessari què votar Unitat

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb