URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Crònica de la xerrada sobre camins públics i oberts.

Alternativa | 23 Març, 2008 07:00 | facebook.com twitter.com

Dimecres dia 19 de març varem organitzar una xerrada sobre els Camins públics tancats a Pollença. A les vuit del vespre al Centre Cultural hi havia una quarantena de persones i ja estava tot preparat per a la xerrada. Hi havia plànols de Pollença amb els camins tancats marcats i el projector no deixava de mostrar-nos fotos de camins i paisatges que ara no podem gaudir per culpa de les barreres.

Joan Ramon Bosch va inniciar el parlament explicant-nos breument que era la Plataforma Pro Camins Públics i Oberts i la seva tasca. I tot seguit en Jaume Cerdà ens va explicar una mica la legislació.

Segons la llei de bases de règim local els camins, que son bens d’us públic, són  inalienables, inembargables i imprescriptibles. Això vol dir que si un camí ha estat públic en algun moment de la història, aquests ho ha de ser sempre, per molt que no s’utilitzi. Un camí no deixa de ser públic. Només  amb un expedient d’alteració jurídica pot canviar la situació. I això ha de ser aprovat pel ple de l’ajuntament.

Un greu problema amb que és troben a l’hora de determinar la titularitat dels camins és que a l’inventari de bens locals més recent(1988), que és on figuren tots els bens del municipi, des de quadres a camins, doncs en aquest inventari no hi figuren els camins públics rurals. Per tant no tenim la relació d’aquests que seria molt important per a reafirmar la titularitat pública d’alguns camins. Així com tampoc al PGOU 1990, a la xarxa municipal viaria, no estan escrits els noms dels camins.

 
A la foto Jaume Cerdà a l'esquerra i Joan Ramon Bosch a la dreta 
 

Una llei interessant que ens varen recordar és que per llei l’ajuntament ha d’investigar i obrir camins de titularitat pública, així com els ha de mantenir nets i adequats pel seu us. Aquí va sortir la pregunta, perquè l’ajuntament no fa la seva feina?

El tema que més temps va ocupar a la xerrada fou el de la confecció i aprovació del catàleg de camins. Els conferenciants ens varen dir que el catàleg només és un principi. Que aquest catàleg és important perquè en ell s’assenyalen molts camins públics que surten a un mapa cadastral anys 50 tot i que al cadastre surten més camins que al catàleg. Amés hem de tenir en conta que molts camins petits s’han deixat d’utilitzar i no surten al catàleg. Per totes aquestes coses i per la obligació per llei, l’ajuntament ha de seguir fent feina no només per recuperar els camins sinó per anar actualitzant aquest catàleg i anar ampliant-lo, ja que no és ni prop fer-s’hi definitiu ni complet.

Clar ens va quedar també que el catàleg no s’ha aprovat per un tema de voluntat política. Aquest catàleg fa més de 2 anys que resta per aprovar i pareix que a cap polític governant l’hi ha interessat aprovar-lo. L’excusa era la falta d’un segon d’arquitecte, ja que el que hi ha està saturat. Però fa mesos que hi ha un segon arquitecte, i encara no s’ha fet res.

A la xerrada varem parlar de moltes més coses impossibles de resumir, però si que farem menció a alguns dels camins dels que és parlà amb més incís.

Per exemple se va xerrar del camí de Ternelles i de com els interessos de la família Marc han fet que el consistori optés per la fórmula més restrictiva en quant al nombre de persones que poden passar cada dia. Hem de recordar que la titularitat pública és va ratificar després d’anys de plets. Avui en dia resta tancat i l’ajuntament no fa complir ni la restrictiva ordre d’obertura al·legant que estan a l’espera de la resolució de les al·legacions presentades tant per la família Marc com per la Plataforma.

En quant al Camí del Coll d’en Patró, ens varen recordar que va ser aprovat el més de setembre l’expedient per iniciar la recuperació del camí per part de l’ajuntament. Però se queixaren que la única feina des de setembre ha estat la que la plataforma ha fet, aportar informació arxivística i declaracions jurades de persones que diuen usaven aquest pas. Aquest camí, segons els ponents és històric i d’una bellesa molt destacable.

Per acabar xerrarem d’una cosa que varen fer notar i que ens pareix molt trista. Des de que l’ajuntament va posar els indicadors de fusta, indicant els camins públics, s’ha tancat més camins que els que ja hi havia tancats. La successió de fets és la següent: l’ajuntament posa l’indicador, algú tomba el cartell, tot seguit posen una barrera. I l’ajuntament mira cap un altre lloc i no fa res.

Però aquests problemes no son endèmics de Pollença, hi ha molts pobles que sofreixen el tancament dels seus camins. Per exemple a Manacor i a Artà fins i tot se va refusar el fer i aprovar els seus respectius catàlegs.

Comentaris

Joan Ramon

Camins

Joan Ramon | 24/03/2008, 20:44

ja o he vist, em sembla perfecte
Salut

Garci

Re: Crònica de la xerrada sobre camins públics i oberts.

Garci | 24/03/2008, 20:33

Joan Ramon, t'he enviat un mail fa un moment. A veure que en penses.
Els camins a partir del plenari que ve tenen 4 mesos per solventar el problema del catàleg.

Joan Ramon

Camins

Joan Ramon | 24/03/2008, 20:08

Estic d'acord amb tu Garci, que de moment la problemàtica de camins no ha millorat.
Salut

Joan Ramon

Catàleg de Camins

Joan Ramon | 24/03/2008, 18:26

JA en duim dos anys, i meam si s'aprova el catàleg, que ja és ben horaaa¡¡¡

Salut

Macia

Camins

Macia | 24/03/2008, 17:45

Idoi així haureu de empenyer fort.

Garci

Re: Crònica de la xerrada sobre camins públics i oberts.

Garci | 24/03/2008, 17:44

No t'ho pots ni imaginar...

Fins i tot hi ha governants que son senyors...

Macia

Camins

Macia | 24/03/2008, 17:40

Tan pesen els "senyors" a Pollença que els governants es veuen condicionats?

Garci

Re: Crònica de la xerrada sobre camins públics i oberts.

Garci | 24/03/2008, 17:19

Ànims. És trist haver d'arribar a aquests extrems en temes tan clars com que els camins públics han de seguir sent-ho.

Joan Ramon

Camins

Joan Ramon | 24/03/2008, 16:58

Dir que estam posant en marxa una asociació anomenada ADIM, per tal de tenir una entitat registrada, i l'intenció és poder tenir entitat Jurídica, vist el vis, aquest Ajuntament i el de Manacor ens donaran molta feina.
Salut

Garci

Re: Crònica de la xerrada sobre camins públics i oberts.

Garci | 24/03/2008, 16:54

Hola Tomir. El nou reglament d'ocupació de l'espai públic està en camí. Però pel que hem vist encara és més abstracte que l'anterior.
El que calia era fer complir l'anterior i no fer-ne un altre més laxe.
De totes maneres, ja veurem com acaba.

Tomir

Camins

Tomir | 24/03/2008, 16:15

Si es defensen els bancs públics de Plaça com els camins públics, haviat a Plaça no tendrem Bancs per seuré.

Garci

Re: Crònica de la xerrada sobre camins públics i oberts.

Garci | 24/03/2008, 16:09

Tens raó JRV. No ens hauria de sorprendre que els polítics vagin a una xerrada. Però com que és inusual ens estranya.
Lo seu seria que tots s'interessassin per tot el que passa. Però com que està tan partiditzat tot, només se preocupen del seu àmbit o el del seu partit.

Joan  Ramon

Camins

Joan Ramon | 24/03/2008, 15:57

Em referia al camí del Coll de Siller i al camí del Port de Pollença a Cala Carbó, per cert haurien de confluir totdos al camí de Can Botana, que és el camí que empreaven els pescadors.
Salut

Joan Ramon

Camins

Joan Ramon | 24/03/2008, 15:55

A mi de la notícia en fa gracia una cosa, pareix que Joan Cerdà desconeixia aqest conveni, quan en Joan en va ser parr d'aquest conveni, entre altres coses era regidor de urbanisme.
Per altra banda el que ha de fer l'Ajuntament es defensar els dos camins, totdos són dins el catàleg, un de ells està dins el PGOU i l'altre té testimonis orals de 6 pescadors de més de 90 anys que certifiquen que de joves utilitzaven aquest camí com a pas de pescadors.
Salut

JRV

puntualització

JRV | 24/03/2008, 15:30

Garci, una puntualització que crec que pot servir per a tot hom quan es parla de si una questió es competència d'un politic determinat o no:
- Qualsevol ciutadà, tan si viu de la politica com si no,com si governa o esta a l'oposició, es pot interesar per qualsevol questió pública de forma politica o particular. No fa falta que la questió sigui "de la seva competència".
- Tan Biel Cerdà com M.A.Sureda, es presentaren a les eleccions amb un programa electoral amb amplitut de temes i questions, no tan sols per defensar els àmbits que gestionen actualment.
Estic content que ambdos vinguessin a la conferència, es ben normal, i entenc la teva sorpressa agradable.
Ara be, et faig notar que ja hem arribat a un punt que quan un regidor va un poc mes enllà del que es el seu radolet, pareix que ha fet ous de dos vermells, quan el normal seria que TOT l'àmbit col·lectiu intereses a TOTS els regidors. En aquest cas , dos politics (A mes de Pepe, es clar) actuaren d'acord amb l'expressat a les eleccions i al que s'espera d'un representant públic. Els altres s'enfoteren , i aquesta anomalia ja ha esdevingut normal i porta al descredit ben merescut de la clase politica col·lectivament parlant.

GArci

Re: Crònica de la xerrada sobre camins públics i oberts.

GArci | 24/03/2008, 12:36

Avui al diari Ultima Hora surt la notícia de que el Camí de Siller potser no acabi sent públic. La cosa és que fa un any se va signar un acord amb el propietari en que s'acordava que el camí restés obert durant dos anys i després se faria un canvi de traçat.
1-Amb quina legitimitat pot cedir un camí públic a un particular l'ajuntament?
2-Si un camí és públic ho ha de ser sempre, per llei.
3-Obert dos anys? però si fa molts mesos que està tancat!
4-I els propietaris que els faran passar un nou camí per dins casa seva, no tenen res a dir?

Massa interrogants té tot això, i ha sortit per part de Joan Cerdà per desacreditar al PP. Hauria de dir aquest senyor tota la part de culpa que té per no aprovar el catàleg, per mantenir tancats camins...
La legislatura passada PP-UM va ser funesta pel tema camins, i aquesta no ha millorat.

Garci

Re: Crònica de la xerrada sobre camins públics i oberts.

Garci | 23/03/2008, 23:19

Ostres Fralokus, acab de veure ràdio Urxella l'entrevista a ne'n Pepe. Quin curro! Està molt bé la "carta de ajuste".
Demanaré que ens facin un logo d'alternativa ben fet perquè no quedi pixelat i borrós.
Per cert, alguns youtubes de l'entrevista els puc obrir emprant firefox, la resta segueix igual.

No us perdeu la feinada que fa fralokus amb ràdio Urxella, passau i feis una ullada!

Garci

Re: Crònica de la xerrada sobre camins públics i oberts.

Garci | 23/03/2008, 22:55

Molt content de que vengués en Biel Cerdà, director general de patrimoni.
Tot i que no sigui competència seva ni a l'ajuntament ni al consell segur que dona una mà.

...

Errada

... | 23/03/2008, 19:11

Volia escriure Esquerra Unida.
Salut

Joan Ramon

Xerrada

Joan Ramon | 23/03/2008, 19:02

I van assitir el regidor d'Esquerra Unica, el del PSM i el que fou candidat per ERC.

Gràcies per les lloances Garci, però el millor premi seria obtenir millors resultats, esper que en això el temps ens sigui aliat.

Salut

lluisa

Re: Crònica de la xerrada sobre camins públics i oberts.

lluisa | 23/03/2008, 18:30

em deman si aquesta xerrada va ser de l'interès d'algun polític (a més de vosaltres, vull dir)
gràcies

Garci

Re: Crònica de la xerrada sobre camins públics i oberts.

Garci | 23/03/2008, 14:23

Estau fent una feina desinteressada molt gran. Estam molt agraïts. És del tot merescut el reconeixement que vos va fer el GOB donant-vos el premi alzina.
Llàstima que allà no hi hagués més de 40 persones. Hauríem d'haver estat 2000.
Quan li comentes a algú que hi ha gent que s'apropia de camins públics la gent al·lucina.

Joan Ramon

Camins

Joan Ramon | 23/03/2008, 14:15

Si és cert. Es com a molt cntradictori, però està duguent més feina de la que esperavem en començar amb aquest trui, però no per això renunciarem a un dret tan legitim.
Salut

Garci

Re: Crònica de la xerrada sobre camins públics i oberts.

Garci | 23/03/2008, 14:05

La xerrada va ser molt profitosa. Va quedar clar que reobrir un camí públic és dificilíssim!

Joan Ramon

Xerrada

Joan Ramon | 23/03/2008, 13:59

Una petita puntualitzacio:

L'únic que hi ha al tribunal en referència a Ternelles és un recurs contra la regulació de pas a Ternelles per part de MENANI SA (és a dir, família March). Però el que sol·licitam és que qui o regula, baldament hi haguí un recurs sigui una administació pública, doncs una servitud de pas a de ser regulada per l'administració pública, mai per una etitat priivada, fet que si s'està produïnt a ternelles, ala salutacions, vaig a passetjar una mica que avui fa un dia preciós.
Per altre banda esper que fos profitosa la xerrada per la gent que ens va escoltar.

Salut

Xesca Ensenyat

Aleluya, Aleluya, Aleluya

Xesca Ensenyat | 23/03/2008, 10:06

MOLTS ANYS PER PASQUA, ESTIMATS CONVILATANS!

MOLTS D'ANYS I ENGUANY QUE NO CONT!

BONES FESTES DE PASQUA!

PER PASQUA S'ACABEN ELS VIA CRUCIS, I EL MEU TAMBÉ S'HA ACABAT

AVUI HA SORTIT L'ÚLTIMA VINYETA A

L'HIDROAVIÓ APAGAFOCS
un bloc de

mesvilaweb.cat

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb