URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Recorregut arqueològic.

Alternativa | 31 Març, 2008 06:00 | facebook.com twitter.com

El primer punt del ple de març era el nomenament de representant municipal a la Junta Insular d'Aigües de Mallorca. L'equip de govern ´va proposar a Joan Cerdà i de suplent a Jaume Plomer. Vaig argumentar que seria més lògic que el representat a la Junta Insular d’Aigúes hauria de ser  Jaume Plomer o Biel Cerdà, per raons òbvies. Un com a regidor de medi Ambient, i l'altre com a delegat a l'empresa municipal que gestiona l'aigua potable de la major part del municipi. Però com diu JRV això tal volta pertorbaria la vocació d'omnipresent de Joan Cerdà, el "dotze oficis, tretze desgracies" i evidentment no varen canviar la seva decisió. 

El segon punt va ser nostra proposta de redacció d'un projecte bàsic per a la creació d'un recorregut arqueològic ( varen partir d'una moció que va presentar el company de Diògenes i regidor verd d'Artà, Guillem Caldentey). La idea era molt clara, a Pollença tenim un patrimoni arqueològic desaprofitat i abandonat, 108 jaciments,  i pensam que s'hauria  de seguir el model de Menorca i aprofitar aquesta riquesa cultural. 

 La nostra argumentació (obra d'en Garci) es va fonamentar a  la Llei 12/1998 de 21 de desembre del Patrimoni Històric de les Illes Balears que té l'objectiu de la protecció, la conservació, l’enriquiment, el foment, la investigació i la difusió del patrimoni històric de les Illes Balears, perquè puguin ser gaudits pels ciutadans i puguin ser transmesos en les millors condicions a les generacions futures.

 A la mateixa llei diu que els poders públics promouran, per tots els mitjans al seu abast, la conservació, la consolidació i la millora dels béns integrants del patrimoni històric de titularitat pública i privada. Els propietaris, titulars de drets o simples posseïdors de béns d’interès cultural o catalogats tenen el deure de conservar-los, mantenir-los i custodiar-los de tal manera que se’n garanteixi la salvaguarda dels valors.  Biel (actual director de patrimoni) i Joan (anterior director de patrimoni) argumentaven que com  la major part del patrimoni  arqueològic es troba a propietats privades no es podia fer el projecte, cosa que evidentment no és certa.
El que diu la llei és que les administracions públiques competents col·laboraran amb els propietaris i titulars de drets sobre béns culturals per a la conservació, la recuperació i la difusió d’aquests, mitjançant la prestació de l’assessorament tècnic i jurídic necessari i, si s’escau, de la concessió d’ajudes de tipus econòmic financer. Com ja varen tractar a l'agost del 2006 hi ha jaciments com el de Can Daniel totalment abandonat i en procés de desaparició.

 Un altre argument utilitzat per Biel és el que el Consell està preparant un itinerari i que s'incluren les coves del Alzinar de la Cala (les úniques que són a una propietat municipal). Li vaig replicar que aquesta actuació del Consell no pot ser excusa per no fer cap actuació per part de l'Ajuntament ja que és la seva responsabilitat  la conservació i el manteniment dels béns del patrimoni històric de titularitat municipal i senyalitzar l’emplaçament dels béns integrants del patrimoni històric que es trobin en el terme municipal respectiu, ordenar les vies d’accés i adoptar les mesures de protecció respecte del trànsit de persones i vehicles.

Al debat (penjat a internet) va restar molt clar que no havia cap interés ni voluntat  per part de l'equip de govern de fer res a aquest tema, i això que simplement es tracta de començar a fer feina.

És impressionant que tan Joan com Biel, hagin ocupat o ocupen  el càrrec de director insular de patrimoni i mostren un gran desconeixment i manca de voluntat de fer feina al patrimoni històric-cultural de Pollença.

 Finalment la moció va sortir amb l'abstenció de ll'equip de govern  i el vot a favor del grup  PP-UMP. El que està clar és que  haurem de lluitar per que es compleixi aquesta moció.

El patrimoni oblidat: Can Daniel

 

A continuació nostra moció.

lA

PRO

PROPOSICIÓ DE REDACCIÓ D'UN PROJECTE BÀSIC PER A LA CREACIÓ D'UN RECORREGUT ARQUEOLÒGIC EN QUÈ S'INCLOGUIN LES TASQUES DE NETEJA, SENYALITZACIÓ I HABILITACIÓ DE L'ENTORN -QUAN S'ESCAIGUI- DELS JACIMENTS ARQUEOLÒGICS

 

 

Proposta del regidor i portaveu del grup Alternativa Esquerra Unida- Els Verds, José Luis García Salvador, per ser inclosa a l’ordre del dia del proper ple ordinari de març per ser debatuda i votada.

Exposició de motius:

.- Atès que Pollença és un lloc privilegiat de jaciments arqueològics importants, alguns dels quals ja han estat excavats.

.- Atès que cal recuperar i protegir els valors culturals, artístics i històrics de Pollença i difondre la riquesa cultural, artística, arqueològica i històrica de Pollença.

.- Atès que la creació d'un itinerari o ruta que unís els jaciments aportaria visibilitat als mateixos, no només turística o cultural, sinó també de caire científic i institucional.

 .- Atès que el patrimoni històric- cultural de Pollença ha de ser un instrument formatiu bàsic al servei de les activitats dels Centres docents del poble, a la vegada que cal explotar dins l'àmbit turístic, i d'una manera racional i coherent, aquest patrimoni artístic, històric, arqueològic i cultural.

.- Atès que el Departament de Patrimoni històric del Consell Insular de Mallorca pot donar el seu assessorament en la redacció d'un projecte d'aquestes característiques.

.- Atès el caire cultural, històric, paisatgístic i turístic d'aquesta ruta arqueològica es podrien cercar altres línies de finançament, per exemple dirigides a impulsar la desestacionalització del turisme.

Proposa al plenari el següent acord:

1.- El Ple  de Pollença  insta l'equip de govern a la redacció d'un projecte de creació de recorregut arqueològic a Pollença, a tal efecte, es demanarà l'assessorament del Departament de Patrimoni Històric del Consell Insular de Mallorca..

2.- Aquest projecte de creació d'un recorregut arqueològic es finançarà mitjançant les línies de subvencions del Consell per a patrimoni històric, però també mitjançant altres possibles línies de subvenció atès el seu caràcter de producte turístic diferenciat.

Comentaris

Xesca Ensenyat

Actualització

Xesca Ensenyat | 31/03/2008, 13:37

Ja hi tornam a esser:

UNA MICA D'HISTÒRIA, AMB ACOTACIONS 3

L'HIDROAVIÓ APAGAFOCS

un bloc de mesvilaweb.cat

Xesca Ensenyat

Actualització de

Xesca Ensenyat | 31/03/2008, 09:50

L'HIDROAVIÓ APAGAFOCS

un bloc de mesvilaweb.cat

UNA MICA D'HISTÒRIA, AMB ACOTACIONS 2

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb