URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Un home/ una dona un vot ? 1

Alternativa | 01 Abril, 2008 06:00 | facebook.com twitter.com

Ens sumam a la campanya de recollida de signatures per al canvi de la Llei Electoral que ha iniciat IU

Els resultats d'aquestes eleccions han posat de manifest amb tota cruesa una realitat: la la tercera força política del país només te dos diputats amb gairebé un milió de vots. 
nostra llei electoral és obertament injusta i dubtosament constitucional. IU

De mantenir-se l'actual sistema es veurà
urgentment afectat el més elemental fonament democràtic d'un home/una dona un vot i produïx distorsions en la representació que no són admissibles. Al firmar  demanam al Congrés dels Diputats que promogui la creació d'una Comissió per a la Reforma del Sistema Electoral que pugui canviar l'actual llei, i l'aprovació de la qual permeti que la reforma sigui operativa en les pròximes eleccions generals.

La nova Llei ha d'assegurar la proporcionalitat en la representació i ha d'atorgar el pespolític que cada força mereix en funció del nombre de vots.
 
El sistema electoral espanyol va ser deliberadament dissenyat a la transició on havia multitut de partits per a afavorir la creació de majories que puguin suportar governs estables. Això es va aconseguir amb la combinació de circumscripcions petites amb , que és sense dubte la raó principal del repart injust d'escons, i un sistema de repartiment d'escons poc proporcional  ( la famosa Llei d'Hondt).
 
El problema radica que les províncies són circumscripcions massa petites com per a garantir una adequada proporcionalitat entre els vots rebuts i els representants assignats a cada opció. En Espanya, a causa de la gran concentració de població en determinades províncies, el 50% dels representants al Congrés són triats en circumscripcions on es trien 7 candidats o menys. Amb aquestes dimensions, l'habitual és que siguin 2 o 3 les forces polítiques que obtinguin parlamentaris en cada circumscripció, descartant-se la resta de vots sense representant.
D'
aquesta manera, és molt difícil que un partit minoritari es faci un buit en els òrgans de Govern. En el nostre actual sistema electoral, els únics partits que poden accedir a laparlamentària són aquells amb un respatller majoritari en el conjunt de laaquells que, sent minoritaris, tenen al seu electorat concentrat en províncies clau.

En el
cas que la circumscripció electoral fos única (el conjunt de l'Estat), bastarien 70.000 vots entre 26 milions (equivalents al 78% de participació) per a aconseguir un representant en el Congrés. No obstant això, a l'assignar-se els representants per províncies, avui dia 70.000 vots escampats no valen gens nació o
representació
 
Al problema del tamany de la circumscripció hem d'afegir altres dos. 
 
1) No es computaran els vots de les candidatures amb menys del 3% de vots en laEls representants s'assignaran a les llistes restants en funció del Sistema DHondt circumscripció, i 2) La barrera del 3%, ideada per a excloure als partits minoritaris, resulta del tot antidemocràtic quan existeixen molts òrgans de govern en els quals un 3% representa un escó (en qualsevol òrgan amb més de 34 representants, el 3% representa, almenys, un escó). En el congrés, el 3% representa 10,5 escons i un escó representa el 0,29% dels vots. D'haver un llindar per a participar en el recompte d'escons, hauria de situar-se en el nombre de vots necessaris per a aconseguir un representant, no hauria d'excloure's “a priori” cap opció política per no reunir un determinat nombre de vots. El sistema d'assignació de representants hauria de ser el qual s'encarregués d'assignar a cada opció la representació que més s'ajusti al nombre de vots rebuts.

Quant al sistema de recompte,
l'actual sistema (DHondt), basat en la metodologia de la xifra repartidora, afavoreix excessivament als partits majoritaris ( això sí no tant com la circumscripció provincial). Existeixen diversos sistemes d'assignació proporcional de representants que oferixen una millor representativitat entre vots rebuts i candidats triats, basats majoritàriament en la metodologia de la resta major. D'entre ells, el Quocient Droop és el qual oferix majors avantatges. Encara que no tan popular com DHondt, el Quocient Droop s'utilitza avui dia en la República d'Irlanda, Irlanda del Nord, Autralia i Malta, entre altres països.

Podeu veure a la pàgina Ready for tomorrow de la que he tret la informació una comparativa dels resultats del 2008 amb la llei d'Hondt i circumcripció nacional i amb quocient Dropp, circumscripció nacional i sense el 3%. D'una forma u otra IU obtenia 14 escons.
 
Per signar pots pitjar l'enllaç de la capçelera o aquest. 
 

Comentaris

CERLE

Re: Un home/ una dona un vot ? 1

CERLE | 02/04/2008, 07:02

Dades m'agradaria saber la teva opinió sobre les idees de la Coordinadora Estatal per a la Reforma de la Llei Electoral a Espanya, a mi m'ha semblat molt interessant

Pepe

Bon dia Dades

Pepe | 02/04/2008, 06:41

Bon dia Dades he llegit altres propostes com la de la Universitat de Granada que parla de 420 diputats i per tant també necessitaria d'una reforma de la CE, o la de la Coordinadora Estatal per a la Reforma de la Llei Electoral a Espanya... El que tinc clar és que cal una reforma de la llei electoral i ara després de les teves aportacions i de llegir tots aquests projectes tin clar que:

1.- Hi ha moltes idees en aquest sentit, no estam tot sols.

2.- Cal reformar la Constitució.

Dades

Llei Electoral

Dades | 01/04/2008, 22:52

Aquest professor Boix no sap que es una circunscripció electoral. Tots els seus plantajaments no són viables ni aplicables dins la lògica electoral.

Dades

a Pepe

Dades | 01/04/2008, 22:32

1- La proposta del professor Boix es clarament inviable sense canviar la Constitució i el mateix ho diu.
2- El sistema Droop,el qual desconeixia, no es proporcional ni el cap d'entendre.
3- L'únic canvi factible sensa haver de canviar la CE per a donar més proporcionalitat, a banda d'augmentar el nombre de diputats, es assignar només un diputat fixe per provincia i així s'alliberarien 50 diputats a la proporcionalitat.

Pepe

Hondt

Pepe | 01/04/2008, 22:02

Jo no diria tan com que la Llei d'Hondt no é sculpable de res, si que és cert que només te incidència a les províncies amb molt d'escons com Madrid o Barcelona.M'agradaria més un ssitema més proporcional com el delQuocient Droop.

Article d'Andrés Boix

Re: Un home/ una dona un vot ? 1

Article d'Andrés Boix | 01/04/2008, 21:57

Hola Dades gràcies per la teva bon aportació. Com bé dius per fer un canvi substancial de la Llei Electoral cal una reforma constitucional
Crec que no cal esperar a que Felipe i Letizia tinguin un fill baró (article 57) per plantejar-se que aquesta constitució ja necessita una reforma en diversos temes.
Hi ha una possibilitat de reforma de la Llei electoral ( no tan substancial com ens agradaria) sense necessitat de canviar la Constitució, l'explica molt bé Andrés Boix Palop profesor Titular de Dret Administratiu de la Universitat de València-Estudi General de València.
Resumint es tractaria d'ampliar el Congrés a 4000 diputats i els 50 diputats de més es distribuirien mitjançants els vots que no han servit per aconseguir escons directament.
Aquest seria el nou repart:
PSOE: 183 ( 164 + 19)
PP: 166 (148 + 18)
IU: 13 (5 + 8)
CiU: 11 (10 + 1)
ERC: 9 (8 + 1)
PNV: 8 (7 + 1)
CC: 3 (3 + 0)
BNG: 3 (2 + 1)
PA: 1 (0 + 1)
Cha: 1 (1 + 0)
EA: 1 (1 + 0)
NaBai:1 (1 + 0)

De totes maneres als dos grans partits no els convé cap canvi i és un tema molt complicat.

Dades

Llei Electoral

Dades | 01/04/2008, 21:09

Voldria deixar una cosa clara sobre la Llei d'Hont, ja que normalment se la culpa de tots els mals quan en realitat no es culpable de res, ja que representa la proporcionalitat matemàtica en cada circunscripció. Altre cosa es si hi ha minims per computar o si hi ha pocs escons a repartir, pero això no depen de la Llei d'Hont, sinó de la Llei Electoral.

Dades

Llei electoral

Dades | 01/04/2008, 21:01

Crec que la campanya per a la modificació de la Llei Electoral en principi està mal plentejada, donat que hi ha uns preceptes constitucionals en materia d'eleccions que son bàsicament els següents:
1- Es la Constitució en el seu article 68.2 qui assenyala que la circunscripció electoral per a les eleccions al congrés es la provincia.
2- En el mateix article assigna una representació mínima per provincia d'un escó. (La Llei electoral n'assigna 2)
3- En cada provincia i segons els escons que li corresponguin la representació es proporcional.

Així donç qualsevol canvi sustancial de la Llei Electoral, la circunscripció, implicaría una reforma constitucional i crec que s'ha de començar per aquí. Som de la opinió que primer es disoldrà Espanya que es canvii la Constitució en aquest aspecte.

Pepe

Re: Un home/ una dona un vot ? 1

Pepe | 01/04/2008, 19:34

Pràcticament un milió de vots no el consider un suport molt feble

Ready for tomorrow

Docent

Ready for tomorrow | 01/04/2008, 19:31

Docent fa anys que IU denúncia la injustícia d'aquesta llei electoral, el que passa ´´es que a aquestes darreres eleccions el tema ja ha estat sagnants. Tot arriba a un
límit.

Això no lleva com dius tu que amb aquest sistema IU va tenir 18 diputats, amb més de 2 milions de vots i que està clar que s'han fet les coses mal, ja farem un article per analitzar aquest tema no passeu pena.

No vull salvar cap moble, els meus estan a ca meva, pens sincerament que el sistema no és just i que el Congrés no representa la realitats dels votants

Per cert que us equivocau els que pensau que una circumscripció única perjudicaria als partits nacionalistes. Amb circumscripció nacional, sense límit del 3% i el quocient Drop Unitat hagués tret un diputat, igual que Aralar, Chunta, EA.... Per favor mirau la pàgina Ready for tomorrow

Quina culpa en tenen els ciutadans que IU tengui un suport molt feble arreu de l´estat.

Pepe

sorpresa més serietat

Pepe | 01/04/2008, 19:21

Sorpresa demagògia barata és la teva.
Una persona = un vot és democràcia ni més ni manco.
Que jo sàpiga a la dictadura d'en Franco no es votava.
Estam parlant d'eleccions al Congrés no del Senat que en teoria és una cambra territorial.

Pepe

Història d'un despropòsit

Pepe | 01/04/2008, 19:18

Respecte a l'artefacte d'Albercuix he mirat les actes dels plens,primer vaig fer un prec l'11 de juny i el 24 de juliol davant la manca de respostes vaig tornar a demanar. El senyor Batle Joan Cerdà va dir " es llevarà"...
Al ple del 25 d'octubre vaig tornar a demanar.
La resposta que em varen donar ja al ple de novembre va ser que no s'havia fet cap actuació, però que es tenia en compte?
Finalment al darrer ple de març vaig tornar a demanar i per llei m'han de respondre al ple d'abril. Quina serà la resposta?

Garci

Re: Un home/ una dona un vot ? 1

Garci | 01/04/2008, 17:57

Hola docent, voldria dir-te que és normal que es vulgui canviar ara, les coses se canvien quan te n'adones del problema.

Si IU és federalista ha de defensar la representació territorial. En això podria estar d'acord si fossim un estat federal.
Els independentistes es presenten a les eleccions espanyoles tot i ser independentistes.
Amb això vull dir que fins que no assolim el model federal, el govern ens governa a tots, i per això, en la pràctica tots votam a Zapatero o Rajoy o qui sigui i no als representants que en la teoria votam a cada regió.

docent1

Reforma llei electoral

docent1 | 01/04/2008, 17:47

Crec que no està bé defensar les causes quan només ens perjudiquen.

Quan IU, amb Julio Anguita, tenia devers una vintena de diputats al congrés, ningú va demanar una reforma de la llei electoral.

Crec que és injust voler salvar els mobles d´un projecte polític que té molt difícil sobreviure com a projecte estatal, mitjançant una reforma de tot el sistema.

IU com a defensor del federalisme hauria de defensar la representació territorial dels diputats.

Quina culpa en tenen els ciutadans que IU tengui un suport molt feble arreu de l´estat.

maki

bravo

maki | 01/04/2008, 17:28

Un 10 ben gros per Alternativa i un 0 patatero pels partidets PSSS...PSSS. UMUMPI sss. (Llegiu PSOE PSM i LA COLLA aprofitada )

sorpresa

Demagogia barata

sorpresa | 01/04/2008, 17:23

Una persona = un vot? Hi estaria d'acord en termes globals... i ens governarien els xinesos!
PERÒ QUÈ ESTAU DIENT! O NO VEIS QUE AIXÒ ÉS TORNAR A L'ESPANYA UNA GRANDE Y LIBRE NACIONALCATOLICISTA I FRANQUISTA?
Formentera deixarà de tenir senador també? au!
El centralisme d'IU el puc entendre, però el vostre seguidisme messell...

Garci

Re: Un home/ una dona un vot ? 1

Garci | 01/04/2008, 16:08

Abusant de la familiaritat d'aquest bloc, algú em podria explicar amb paraules planeres i senzilles que és un Pla Parcial i un Pla Especial quan se pretén urbanitzar?

Se que algú de vosaltres ho deu saber.

Gràcies per adelantat.

Franncesc Bibiloni

Re: Un home/ una dona un vot ? 1

Franncesc Bibiloni | 01/04/2008, 11:21

Veig difícil que u partits majoritaris s'avenguin a modificar la llei electoral però seria una proposta molt interessant i entretenguda, tal volta amb la propaganda social adequada hi podria haver pressió sobre els 2 partits, però u dubt molt.
Esper que hi hagui sort i d'una vegada la democràcia u sigui un poc més, que no és gens agradable u sistema actual.

Fotobloc de natura.

Re: Un home/ una dona un vot ? 1

Fotobloc de natura. | 01/04/2008, 09:52

Al fotobloc d'en Biel Perelló podeu trobar un article sobre "l'artefacte d'Albercuix". Vaig demanar la seva retirada al ple de juliol del 2007 i vaig reiterar la petició al darrer ple.
Un exemple més de passivitat per part de l'equip de govern, i de que no ens fan ni cas.

Pepe

Re: Un home/ una dona un vot ? 1

Pepe | 01/04/2008, 09:43

"La vida es una tómbola" deia la canço i la política encara més. Per plorar o riure:

Avui podeu llegir al Ddb que ERC sondeja la possibilitat de poder tenir els vots obtinguts per la coalició Unitat per les Illes i poder optar així al 5% requerit per conformar un grup parlamentari propi al Congrés dels Diputats juntament amb EU-ICV.
La principal dificultat consisteix en l'actitud d'Unió Mallorquina, el soci més centrista de la coalició.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb