URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Una dona/un home un vot ? i 2.

Alternativa | 02 Abril, 2008 07:00 | facebook.com twitter.com

Com ja varen comentar ahir la principal injustícia de l'actual llei electoral és la circumscripió provincial a unes eleccions que són nacionals, al que s'ha d'afegir la LLei d'Hondt i el límit del 3% que afavoreixen els dos grans partits majoritaris. IU ha necessitat 481.500 vots per aconseguir cadascun dels seus dos diputats al Congrés, mentre que al PNB només li han fet falta 50.541 vots per a cada un, al PSOE 65.470 vots, al PP 66.470 vots i a CiU 70.392 vots
 
Voliam comentar altres punts d'aquest tema.
 
1.- El lloc de residència dels ciutadans marca també el valor del seu vot. Qui viuen en les zones rurals, en les zones més despoblades tenen un vot que pot valer fins a cinc vegades el de qui viuen en les zones urbanes. Amb 90.954 habitants segons el cens de 2004, Soria té tres representants en el Congrés dels Diputats. Madrid té 5.718.942 habitants i 35 representants en el congrés, Barcelona 5.052.666 habitants i 31 diputats. Cadascun dels tres legisladors sorians representa a 30.218 ciutadans, mentre cada parlamentari madrilenyla responsabilitat de representar a 163.398 conciutadans. En Barcelona aquesta xifra ascendeix a 162.989 persones. Els defensors d’aquest sistema, argumenten que això es fa per corregir l’efecte negatiu que suposa que les províncies menys poblades tinguin molt poca representació al Parlament, però la pregunta seria per què tenim el Senat, que en teoria és la cambra de representació territorial?
 
2.- Les correccions en la distribució d'escons que es fan en cada convocatòria electoral en funció dels canvis demogràfics creen injustes paradoxes com la pèrdua d'un escó a Astúries o a Biscaia, perquè els guanyin Alacant i Huelva, dues províncies la població de les quals ha crescut gràcies a l'arribada d'immigrants que, curiosament, no poden votar. «Un ciutadà un vot», lema de capçalera de qualsevol democràcia  és a Espanya senzillament mentida. La solució que em sembla més justa, seria fer que els emigrants disposessin del dret al sufragi actiu i passiu. Però mentrestant, No seria el just distribuir els escons d'acord amb el nombre de votants?
 
3.- El que no és cert és la crítica que habitualment fan alguns partits antinacionalistes com Ciutadans o UPD, que argumenten sense raó que s’ha de modificar la Llei Electoral perquè els partits nacionalistes estan sobrerepresentats al Congrés dels Diputats. Amb les dades a la mà, qui està veritablement sobrerepresentat és el PSOE i el PP, i de quina forma! El PNB sí que surt certament beneficiat amb la llei vigent, doncs obté 2 diputats més (de 4 passa a 6) dels que hauria obtingut amb una circumscripció única. ERC (1,2 % vots), per contra, n’hauria obtingut 4, 1 més dels 3 (-0,9% escons)que ha aconseguit. CiU va obtenir el 3% de los vots i te  el 2,9% de diputats.

 A la fi, la discussió podríem allargar-la indefinidament, però el cas és que mentre els dos grans partits nacionals surtin beneficiats amb aquest sistema, molt probablement no s’abordarà una reforma de la Llei Electoral, i el bipartidisme cada cop s’anirà accentuant més.

A més de la iniciativa d'IU  que podeu signar a la capçalera del blog, he trobat aquest blog reforma electoral on també tenen una recollida de signatures i abundants articles i informació sobre el tema. 

Altres blogs dels que he tret informació: 

 Kabila  Lugar de encuentro de tod@s y con tod@s y contra tod@s. Debate, lucha y desenfreno

Comentaris

Pepe

Manel

Pepe | 08/04/2008, 09:39

Cada nova elecció es fa la promesa de que el Senat funcionarà realment com una cambra territorial i fins ara...
Faré un comentari al teu article.

Manel

La meva visió

Manel | 08/04/2008, 01:01

Concretada aquí,

http://maiorica.balearweb.net/post/48284

(és massa llarg per copypastejar-lo).

Afegiria que el Congrés representaria el tot de les parts, i el Senat les parts d'un tot. O sigui: al Congrés, l'Estat (una circumscripció) i al Senat el territori (les comunitats autònomes, i després les seves demarcacions en lloc de les províncies).

Espanya podria tenir fins a 100 circumscripcions, com França, i utilitzar-les al Senat.

Pepe

No tot és la llei electoral

Pepe | 04/04/2008, 15:10

Et pots creure "comunista de veritat" que ara mateix havia retallat aquest article per possar-ho també a aquests comentaris.

Estic totalment d'acord amb Javier Ortiz i estic preparant un article sobre el tema.

Comunista de veritat

Molta comèdia

Comunista de veritat | 04/04/2008, 14:34

És cert que el sistema electoral no és just perquè no és proporcional, i per moltes alres raons, entre elles les econòmiques, però Esquerra Unida en temps de Julio Anguita va obtenir amb les mateixes regles 21 escons. Aquest fet per si mateix parla de la misèria de l'Esquerra Unida actual. Aqui teniu un article que en parla:
La izquierda aburrida

Javier Ortiz
Público

La izquierda española que se pretende menos acomodaticia –la que se vincula de uno u otro modo, por activa o por pasiva, a la tradición proveniente del Partido Comunista de España– se sumerge cada tanto en debates que, por lo menos a mí, que procedo de otros pagos políticos, ideológicos y hasta geográficos, me resultan chocantes.

Uno de esos debates recurrentes es el que enfrenta cada tanto a los que se presentan como “realistas” contra quienes son tildados de “utópicos”.

Me llama la atención que, antes de entrar en harina, la gente que discute sobre esas cosas no parta de la experiencia. Porque lo que muestra la experiencia es que, cada vez que los llamados “realistas” han marcado la línea de conducta (primero en el PCE, luego en Izquierda Unida), sus resultados prácticos han ido demoledoramente a peor.

El primer y más afamado “realista” fue Santiago Carrillo, cuya gran astucia en la dirección del PCE durante la Transición llevó a su partido no sólo a un aparatoso descalabro electoral, sino también a una desmoralización de mil pares.

Tras un triste paréntesis, del que alguna vez valdrá la pena tratar en serio, esa izquierda optó mayoritariamente por respaldar a Julio Anguita. El “utópico”, “califa”, “visionario”, etc., encabezó una espectacular recuperación electoral de IU. (¿No merece ese fenómeno alguna reflexión? Así sea sólo semántica: ¡un utópico que encuentra sitio!)

Tras la retirada de Anguita, no sé si más propiciada por el hastío que por la mala salud –tampoco son asuntos tan distintos–, volvió la dirección de los “realistas”, o de los más o menos “realistas”, contemporizadores y pactistas. El balance está a la vista.

La cuestión central para la izquierda no es (no debería ser) qué se necesita para triunfar electoralmente. Para triunfar electoralmente hay que ser de derechas. De manera descarada o camuflada. Triunfa quien apoya el capitalismo, a la OTAN y a la UE… Al orden establecido.

Lo que queda ridículo y no interesa a casi nadie es que pretendas que no estás en ese bando, pero que respaldas a su “ala progresista”. ¿El ala progresista del bando reaccionario? Anda, no marees.

La proposta de la Universitat de Granada.

Re: Una dona/un home un vot ? i 2.

La proposta de la Universitat de Granada. | 03/04/2008, 11:24

Gràcies Eli havia llegit aquesta proposta, de la mateixa no m'agrada que es faci un segon i tercer repartiment, aquest darrer benefícia clarament als dos partits majoritaris.
De totes maneres aquesta reforma també necessitaria de la reforma de la Constitució, ja que a més d'utilitzar al segon i tercer repartiment la circumscripció nacional, parla de 420 diputats ( la CE estableix entre 350 i 400).

Eli

Sistema Electoral

Eli | 03/04/2008, 10:18

A la Universitat de Granada també es van proposar uns punts de reforma de la Llei Electoral, per tal d'aconseguir una proporcionalitat major, sense caure en els errors de països con Itàlia i afavorir sa governabilitat.

Aquesta informació va ser publicada a n'es diari El País fa devers un mes. Si no la vau llegir, vos ho recoman. Salut!

Pepe

Dades sense canviar la CE no sé que t'he de dir.

Pepe | 02/04/2008, 22:26

Després de llegir totes les teves explicacions i diversos articles els canvis que jo vull signifiquen canviar la Constitució, ja que el principal problema per mi és la circumscripció provincial que crec que no té cap sentit.
Però el tema està ben negre aquesta és l'opinió sobre el tema als seus programes això deien PSOE i PP:

PSOE: "Las reformas relacionadas con el sistema electoral siempre han de venir avaladas por el consenso, a poder ser, de todas las fuerzas políticas. Si se plantea un debate sobre su reforma, el PSOE buscará el consenso de todos..." Página 215 del documento

PP: "Crearemos una Comisión de Expertos para el análisis y evaluación de nuestro modelo electoral, a partir de nuestra experiencia a lo largo de los últimos treinta años." Página 29 del documento.

Dades

Sistema electoral

Dades | 02/04/2008, 21:34

A veure banyet i passant de la CE, quins canvis sustancials feries al sistema electoral?

Pepe

Gràcies Dades

Pepe | 02/04/2008, 21:17

Crec que ha arribat l'hora de fer una reforma de la Constitució que es va fer a unes circumstàncies molt especials.
Crec que quasi un milió de tots mereixen més de dos diputats.
Estic d'acord en que és mes factible canviar la Llei electoral de Balears en el sentit de rebaixar el mínim del 5% a Mallorca al 3% com era abans. És un tema que ja he comentat amb membres de la direcció d'EU i com bé dius interessa també a PSM, Esquerra i UM. Esper que entre tots facin alguna cosa però el PSOE no és massa receptiu a aquesta idea i m'imagin que el PP tampoc.

Salvem es Jonquet

Re: Una dona/un home un vot ? i 2.

Salvem es Jonquet | 02/04/2008, 17:21

El Jonquet ja té bloc: http://salvemesjonquet.balearweb.net/

GArci

Re: Una dona/un home un vot ? i 2.

GArci | 02/04/2008, 17:15

Per cert, comparteixo l'opinió d'un hortelà al seu comentari. Però les acusacions d'aquest tipus no són bones.
En quant a la pregunta, podem mirar d'esbrinar-ho si té o no llicència.

GArci

Re: Una dona/un home un vot ? i 2.

GArci | 02/04/2008, 17:11

Amic hortelà, dubto de que no ho fas amb mala llet, però el comentari em veig obligat a borrar-lo. A no ser que aportis alguna prova, millor no dir aquestes coses.

Dades

Llei Electoral

Dades | 02/04/2008, 15:54

1-No es questió de coneixements, sinó de sentit d'Estat i de sentit comú, i si no t'has d'enfadar, mentres no us en sortigueu de la panada mental que teniu en aquest tema no sabreu veure amb claretat quin terreny polític trepijau. Si creus que el millor es la representació proporcional a nivell d'Estat sense minims hi ha d'haver un canvi constitucional en aquest tema i això no veig que ningú ho planteji.
2- En quant al tema de la proposta del CERLE me sembla que empitjoraria la representació dels grups minoritaris com EU, ja que en circumscripcions de 5 a 8 escons el que passaria seria el mateix que el que passa actualment amb el senat, que sortirien tots els candidats dels partit majoritari en cada circumscripció. Exemple, a Madrid només sortirien candidats del PP i a Barcelona del PSC i així per a tot arreu.
3- El que crec realment important i factible, encara que improbable políticament, seria canvial la Llei electoral de Balears en el sentit de rebaixar el mínim del 5% a Mallorca al 3% com era abans. Amb el 3% EU-Verds i el PSM tendrien quasi assegurada la seva presència parlamentària i no s'haurien de fer coalicions forçades per tal de tenir presència parlamentària. Ara, qualsevol canvi a nivell d'eleccions general EU i te més a perdre que a guanyar.

Pepe

Opinions

Pepe | 02/04/2008, 15:08

Moltes gràcies Dades, no tinc tants de coneixements com tu sobre sistemes electorals però que sigui millor que altres sistemes no el fa bo. Pens que aquest sistema és francament millorable i qu eel Congrés actual no és proporcional al que ha votat la gent.

1.- Per què un 3% si un diputat representa un 0,29% dels vots?

2.- A les candidatures tipus GIL els interessa més les eleccions municipals que les generals.

3.- No penses que amb la circumscripció provincial en certa manera ja s'ha caigut en el perill que tu dius de defensar interessos sectorials , en aquest cas nacionalistes. Crec que el programa d'unitat és un exemple d'això.

Pepe

Ok

Pepe | 02/04/2008, 14:56

Cap problema Garci encara era un esborrany.
Al que estau per Pollença us record que avui a les 18:30 a la ràdio municipal hi ha tertúlia de polítics.

Garci

Re: Una dona/un home un vot ? i 2.

Garci | 02/04/2008, 14:23

Pepe, he penjat un article sobre l'Urxella 17, i he hagut de traslladar l'article Jg un dia més tard.

Dades

Llei electoral

Dades | 02/04/2008, 13:29

El punt 1 de l'escrit anterior no respon a la proposta del CERLE. Ja donaré la meva opinió més tard.

Dades

Llei electoral

Dades | 02/04/2008, 13:02

1-Ja que m'ho demanes te contestaré de forma superficial després de donar una ullada ràpida al document.En principi pareix que no te en compte per a res la CE, així hi tot pareix que es basa en el sistema de majories unipersonal, sistema tipus USA o britanic. Es un sistema que no te en compte per a res les candidatures minoritàries. Al meu parer es un sistema per a marginar les opcions minoritàries. Amb aquest sistema EU mai trauria cap diputat.
2- El sistema electoral regulat per la CE crec que es un dels millors del món, hi ho dic jo que som antiespañolista, perque dona opció a les minories a treure diputats. Per exemple a les provincies de Barcelona i Madrid amb un 3% de vots treus diputat segur i això no passa crec a cap país europeu. A Alemanya que te un sistema proporcional global(encara que mixte) la circumcripció es de tot el país i per computar s'ha d'haver tret un mínim del 5%. Amb aquest sistema EU (3,80%)no trauria cap diputat.
3- Per a l'estabilitat del sistema crec que hi ha d'haver uns minims per poder optar a l'elecció ja que si no fos així hi hauria candidatures tipus Mario Conde, GIL, o de qualsevol empresa un poc forta tipus immobiliàries, bancs, grups religiosos, caçadors,etc. amb moltes possibilitats de treure diputats i les candidatures en lloc de defensar interesos generals defensarien interesos sectorial o de grups de pressió, i tornariem al gremialisme de l'edat mitja.

Pepe

Francesc

Pepe | 02/04/2008, 11:49

Tens raó Francesc.
La reforma del Senat per que sigui realment una cambra útil de representació territorial és un tema etern. Ahir a la constitució del Senat es va dir com sempre que es constitueix aquesta cambra que la prioritat seria la reforma de la cambra.
A vegades jo també em qüestió si fan falta 350 diputats amb aquest sistema de "partitcràcia"

Pepe

Formentor

Pepe | 02/04/2008, 11:43

En principi les opinions de la gent que ha vist la reforma de l'edifici són positives. El que me preocupa són els projectes que poden venir darrera o al costat.

Francesc Bibiloni

Re: Una dona/un home un vot ? i 2.

Francesc Bibiloni | 02/04/2008, 10:43

Ara que u deis, per què serveix u senat? Càmara de representació territorial és, no? Idò per què votam directament u senadors en vers de votar un partit? Seria més lògic que votàssim u diputats que ens representen a tots segons u nom i u senadors que ens representen a tots però dins una província segons les idees de cada regió i que s'invertissin les funcions de manera que u senat presentàs propostes de cada regió i u diputats les revisassin de manera que no es preoduissin injustícies entre províncies. O pix fora de test?
Bé, personalment sempre he pensat que u senat sobra.

Garci

Re: Una dona/un home un vot ? i 2.

Garci | 02/04/2008, 10:30

Si no és destrueix de més per fer aquesta obra, no té perquè ser dolent. És normal que estem recelossos del que pugui passar. Però és sabut que l'hotel necessita reformes.

fralokus

Re: Una dona/un home un vot ? i 2.

fralokus | 02/04/2008, 10:22

Els nous propietaris de l'Hotel Formentor es mereixen tot el suport possible perquè l'Hotel Formentor torni a ser un referent en el Mediterrani, record que em va entrar bastant de riure quan en alguns sectors de Pollença es van posar les mans en el cap quan es va consumar la venda. Es demanava protecció quan la veritat el que es volia protegir era un edifici obsolet i degradat, i els més greu és que ningú es va atrevir a dir-li a l'antic propietari que era el culpable de la degradació de l'edifici, tabús pollencins sense superar.

Ara el projecte parla d'una reforma que segons el batle sembla correcta, ja sabem per aquí com les gasten els hotelers, però l'Hotel Formentor té colque cosa especial que li fa únic i per tant la propietat haurà d'anar amb cura per no deteriorar l'entorn, ja que a ells són els primers que els interessa que l'entorn sigui agradable, tranquil i sobretot natural.

Consellerias de Fraus i Estafas als ciutadans

Corrupció

Consellerias de Fraus i Estafas als ciutadans | 02/04/2008, 08:09

PP i UM=Corrupció i Traició,Fraus i Estafas miris a on miris,blanqueig des Narcotràfic,Expropiacions injustes,morts per sobredosis,autopistes i urbanitzacións de Merda per a porcs,desaparescuts sense què ningú en sàpigue res(Forats Negres,Triangle de las Bermudas),fotos i més fotos,Gran satisfacció col·lectiva davant es Gran Desastre què es veu per tot arreu,Directors Generals de Fraus i Estafas col·locats estratègiquement,Consellerias de lo matèix,4x4 i modelitos,mentres tant al carrer sense sostres en cames ortopèdiques dormit dins es caixers,morts per sobredosis,Super Mercats de Drogue legals,gitanos en Mercedes i VPO,sa policia què davant es problemas què t'han duit devant ca teva te demana què deixis de tocar es collons!!

Pepe

Notícia

Pepe | 02/04/2008, 07:39

Avui al DdB i UH, notícia sobre la reforma a l'hotel Formentor.

Els propietaris de l’hotel Formentor volen esbucar l’edifici per augmentar 103 places
Segons l’avantprojecte de l’obra l’aspecte exterior de l’hotel nou serà molt similar al del original

ELENA BALLESTERO. Pollença.
Els propietaris de l’hotel Formentor n’han presentat un avantprojecte d’obra a l’Ajuntament de Pollença, que preveu la demolició per fases de totes les edificacions existents, per construir-hi un edifici nou que mantindrà l’estètica de l’original. Així ho confirmà ahir el batle de Pollença, Joan Cerdà, que, a manca dels informes tècnics, explicà que a priori la proposta compleix la legalitat vigent, per la qual cosa serà viable. L’avantprojecte de reforma conserva l’escalinata d’accés i els jardins i proposa la demolició de l’edifici actual, que se substituirà per un edifici d’estètica exterior semblant que permetrà ampliar el nombre de places hoteleres de les 247 que té ara fins a 350.

L’ampliació de places hoteleres s’ajusta a la nova normativa urbanística de Pollença, que encara està en tramitació. A més, l’avantprojecte inclou la construcció d’un SPA devora l’edifici principal, i és que pareix que la intenció dels propietaris és que l’hotel pugi de categoria i pugui obrir tots els dies de l’any. Segons explica el batle, la demolició de l’establiment s’ajusta a la normativa, ja que no es tracta d’un edifici protegit.

En l’actualitat, la normativa urbanística vigent a Pollença és el Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) de l’any 1991, que permetia ampliar el nombre de places de l’hotel Formentor fins a 550 (en aquests moments en té 247). Durant el procés d’adaptació del PGOU al Pla d’Ordenació de l’Oferta Turística (POOT), que encara està en tramitació, es limità la possibilitat d’ampliar les places hoteleres, de manera que una vegada que entri en vigor el text nou es permetran 350 llits a l’hotel Formentor, que són exactament els que preveu l’avantprojecte que ara presenten els propietaris.

Precisament divendres es preveu que el Consell Consultiu informi favorablement de l’adaptació del PGOU al POOT per a la seva aprovació definitiva, que es podria demorar aproximadament un mes. Encara que durant un temps s’especulà que la reforma de l’hotel hauria d’esperar fins a l’entrada en vigor de la normativa nova, el cert és que segons l’avantprojecte que s’ha presentat a la Sala no hi ha motiu per a aquesta espera, ja que s’adapta a la normativa més restrictiva (la que ara entrarà en vigor).

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb