URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Una línia blanca al paisatge? (ampliació Hotel Formentor)

Alternativa | 13 Abril, 2008 06:00 | facebook.com twitter.com

Quan varen fer els primers articles sobre aquest tema al novembre del 2006, la mateixa doctora Francisca Lladó, que ha estat companya i professora a l'Institut de Pollença , ens va escriure el segúent comentari: L'any 2004 vaig fer un estudi titul L'Hotel Formentor d'Adán Diehl. Concretament és el quadern nº 16 d'ARCA . Em trob desolada davant les informacions rebudes. Com a historiadora de l'art i com a ciutadana em poso a disposició de tots aquells que vulguin més informacions sobre l'hotel.

No hem trobat l'article al que feia referència;  L’hotel Formentor d’Adán Diehl. Arquitectura,cultura i paisatge a l’entorn llatinoamericà dels anys trenta a Mallorca, Quaderns Arca nº 16, Palma de Mallorca, 2004. Però si que hem trobat penjat a internetl'article  EL HOTEL FORMENTOR DE MALLORCA: EQUILIBRIO ENTRE PAISAJE, ARQUITECTURA Y CULTURA de Francisca Lladó Pol, Professora Titular d'Història de l'Art i vicerectora de projecció cultural de la UIB

Us recomenam la lectura sencera de l'article per coneixer millor la història i valors de l'Hotel, un fragment d'aquest article:

" llama la atención la concepción armónica entre edificio y paisaje, un paisaje que hasta el momento no había sufrido ninguna intervención y que Diehl supo respetar, en especial los pinos y la playa conocida como la Caleta del Pi. Esta actitud fue lagran baza que debía atraer a potenciales turistas(...)Francis De Miomandre quien en su obra literaria Mallorca, dedicada Adán Diehl y con ilustraciones de Tito Cittadini, describió de la siguiente manera su llegada al hotel: “Llegaba de Pollença, acababa de doblar el cabo del Faro, y de repente me apareció, al final de la masa marina inverosímilmente traslúcida y azul, esa franja de arena pura, relumbrantecomo polvo de perlas y bordeada en el fondo por una línea de pinos verdes ”

A continuació us seguim donant informació sobre l'ampliació de l'Hotel Formentor, en aquest cas sobre tot visual, esperam vostres opinions i comentaris.

 Aquest és un pla  i fotografia de l'actual parcel·la de l'Hotel Formentor on no s'havia esgotat toda la seva edificabilitat.

 

Aquest és el pla general de l'ampliació de l'hotel, l'impacte de les noves construccions, gràcies a l'ampliació de places que permès l'adaptació al POOT és evident.

 

L'edifici nou més impactant és el centre de convencions - spa-bellesa-fitness a l'esquerra de l'hotel (des del mar). Els plans de l'avantprojecte com aquest que us mostram eren molt generals sense especificar mesures i volum, però sembla  el seu volum és considerable.

Aquesta és la planta baixa; spa- bellesa-fitness

 
I aquesta és la planta alta, la sala de convencions, un comentari que s'ens ha ocorrit a un bon grapat de gent, és que igual ja no fa falta l'auditori d'en Moneo. 
 
 Aquests serien els laterals 
 
 I aquestes les fatxades

 I aquesta la part posterior i principal

 

Evidentment és complicat fer-se una idea del resultat final , dimecres esperam que a la reunió amb els tècnics de l'hotel s'ens doni més informació ja que  el grup Barceló segons va dir ahir la premsa ja ha presentat el projecte bàsic d'ampliació i reforma  al Col·legi d'Arquitectes amb el nom Una línia blanca al paisatge....

 Adán Dhiel va fer una línia blanca al paisatge, però en Barceló no és Adán.

Comentaris

Hoteler de l'Arenal

Desastres a Formentor.

Hoteler de l'Arenal | 16/04/2008, 13:31

És un projecte contra l'Excel·lència turístique.

Pepe

Carta al director DdB

Pepe | 16/04/2008, 11:45

De Lo pi de Formentor al corral de cabres

Fa uns dies el senyor Miquel Àngel Escanelles ens explicava l'aventura que suposa visitar els castells emblemàtics de la nostra història que, pel que parlam aquí, són tots en un escenari paisatgístic inigualable. No record si va poder arribar a consumar l'aventura, d'entrar dins els castells, o si a pesar de tot encara va quedar ante portas. Potser val més així, perquè pel castell del Rei, si falla tot, hi ha un pla B: declarar-ne la protecció integral amb el PORN del «paratge artificial».

La qüestió d'avui, però, és que fa anys i més anys que ens estam lamentant que calen obres de restauració per als nostres monuments històrics més importants i no hi ha manera de posar una palada de ciment: tot són excuses de mal pagador. Sembla que totes les institucions esperin que no hi hagi remei mentre, diuen, estan preocupadíssimes per desestacionalitzar i augmentar la qualitat del turisme. I del castell del Rei per avall, podeu fer comptes com està el nostre patrimoni... De pena.

Amb aquest panorama, quan surt alguna iniciativa d'aquestes que, presumptament, ens ha de reactivar l'economia, sempre ha d'esser a costa de rosegar encara més la natura, recursos limitats (o ja insuficients) l'espai públic o el que sigui insostenible i a costa del que és de tots, el nostre paisatge: camps de golf, parcs temàtics, camp de Polo... el darrer invent, tot i que prou més groller, és la caça de cabres que, diuen, també serà un al·licient turístic de primera. El problema és bastant més complex, però bé, de moment ja tenim més excuses per posar més portes al camp i patent de cors per continuar degradant la natura, privatitzar camins, cales i cims. Doncs a mi, francament, em sembla que no es pot caure més avall.

«Lo pi de Formentor», «Cala Gentil»... són els símbols de la Mallorca idíl·lica. És possible que mai no hagi existit, però necessitam creure-hi; en qualsevol cas és la millor presentació que tenim i turísticament encara funciona, a pesar de les dificultats creixents per fotografiar una postal d'aquestes. El corral de cabres és el símbol de la degradació: la darrera cosa que hom veu al llindar del desert absolut és un ramat de cabres, als caps cimals on la balearització sensu stricto no pot arribar, hi afuam les cabres.

Pareix esser que part de les maniobres estranyes que s'han fet darrerament per Formentor van en aquesta direcció. Precisament Formentor, que és un dels principals llocs amb «denominació d'origen». Mallorca, el turisme illenc, deu molt a Formentor. Massa, per fer-lo malbé.

Fins i tot el mateix hotel, ben al contrari de quasi tots els seus congèneres, des dels seus inicis èpics i fins ahir mateix, ha estat tot un referent i ratificat amb la millor desfilada de personatges il·lustres. Precisament a un d'ells, Winston Churchill, se li atribueix aquesta sentència: Formentor és massa important per deixar-lo en mans dels hotelers.

Pere Llofriu

Pepe

Gràcies Xesca

Pepe | 15/04/2008, 21:57

Gràcies Xesca a aquest article es troba l'enllaç a la teva conferència.
Demà a les 16:00 és la reunió amb els tècnics de l'hotel.

Garci

Re: Una línia blanca al paisatge? (ampliació Hotel Formentor)

Garci | 15/04/2008, 18:25

Gràcies. Miraré de passar-hi. He buscat per internet i no he trobat si tenen horari d'obertura, dies...
Passaré per allà a veure si hi ha algun horari.

Francisca Lladó Pol

ARCA

Francisca Lladó Pol | 15/04/2008, 17:57

La seu d'Arca és al carrer de la Pau, 5.
Palma.
La data oficial de l'obertura de l'hotel va ser el 25 d'agost de 1929.
Vos deix un fragment d'un article publicat a El Día el 25/11/1927:: El gesto de Adán Diehl no debe pasar desapercibido en un país como el nuestro, en el que son tantos, así iletrados como gente con título, los que contribuyen a afear el paisaje, bien destruyendo lo existente, bien construyendo esperpentos arquitectónicos.

Garci

Re: Una línia blanca al paisatge? (ampliació Hotel Formentor)

Garci | 15/04/2008, 12:57

Moltes gràcies. Pots dir-me on és exactament la seu d'Arca?
Aniré a buscar aquest quadern.

Francisca Lladó Pol

Hotel Formentor

Francisca Lladó Pol | 15/04/2008, 12:19

Si anau a la seu d'Arca, podeu comprar el Quadern.
A més a més a la Fundació Càtedra Iberoamericana,depenent de la UIB hi ha penjada una conferència sobre l'Hotel Formentor que vaig donar l'estiu passat a l'Uruguai.

Director General de Fraus i Estafas als ciutadans.

Economia Criminal

Director General de Fraus i Estafas als ciutadans. | 14/04/2008, 20:46

Són més curts què una màniga de guardapits.Només això pot explicar aquest i altres projectes per l'estil.

Consellerias de Fraus i Estafas als ciutadans

Economia Criminal

Consellerias de Fraus i Estafas als ciutadans | 14/04/2008, 10:53

Aquest projecte de nou hotel és una Merda per un turisme terminal de Merda.

Pepe

Reunió interessant

Pepe | 13/04/2008, 22:31

Avui m'han parlat d'una reunió que va haver uns mesos abans de les eleccions a l'Hotel. Assistents; Barceló, Zaplana, Jaume Matas i Tomeu Cifre.Segur que parlaven de com potenciar el senderisme i el paisatge de Formentor.

Pepe

Ok dades.

Pepe | 13/04/2008, 22:29

Molt bé dades. Els plans d'aquest blog són els de l'avantprojecte. Al mateix avantprojecte no havia cap referència numèrica als volums de les noves construccions, esperam tenir més dades dimecres.
Al mateix avantprojecte si que havia xifres de la situació actual de l'hotel, parlava de 17.656 m2 de superfície cerrada total i de 317,90 m2 de superficie "porche" No comptabilitza les pistes esportives.

pepe

Cal reacionar

pepe | 13/04/2008, 14:47

No tothom passa de tot, però es veritat que hi ha una passivitat preocupant per part d'una gran part de la societat, fan falta noves associacions i noves formes de fer política.

Garci

Re: Una línia blanca al paisatge? (ampliació Hotel Formentor)

Garci | 13/04/2008, 14:45

Per quatre que no passam de la destrucció del territori ens diuen radicals.
Però la cosa canviarà. Esper que canviï. No podem seguir com fins ara, fent ulls grossos i silenciant el que tots sabem: Pollença comença a ser la "terra preciosa, més ermosa...". L'hem destruit entre tots.

jOAQUIM

HOTEL HORROR

jOAQUIM | 13/04/2008, 12:59

JO NO SOM DE POLLENÇA , QUINA PENA.

COM ES NOTA QUE POLLENÇA HA CANVIAT , ÉS UN POBLE DE DEPRAVATS QUE PASSEN DE TOT.

UNA ALTRA DESTROSSA DE PAISATGE.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb