URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Gràcies Eva Cerdà pel teu Contrapunt.

Alternativa | 05 Maig, 2008 16:00

Volem donar les gràcies a Eva Cerdà per les paraules escrites al contrapunt del Punt Informatiu de Pollença de la primera quinzena de maig. Sense entrar en el tema d'Iniciativa Ciutadana, que deuen estar orgullosos d'aquest reconeixement públic, volem agraïr les paraules que dedica al nostre regidor Pepe García. 

Com diu d'Eva en Pepe ha demostrat que és republicà, no només amb la qüestió de l'abril sinó essent l'únic regidor que va votar a favor de la moció en favor de la Tercera República al ple d'abril.

I també, com remarca la periodista, els altres grups polítics han demostrat que el tema republicà no els interessa i que en el cas del PSM només ho han fet per "figurera".

Contrapunt

UNA LLIÇÓ

Eva Cerdà

 

La conferència del Doctor en Història, el pollencí Pere Salas, sobre “Guillem Cifre de Colonya i el republicanisme” va ser una lliçó magistral. Per això mateix, no gosaré resumir el contingut, però sí recordar que Guillem Cifre de Colonya, com a bon republicà, va anteposar sempre el benefici de la ciutadania al propi benefici.

Per exemplificar aquest principi que mai no va trair Don Guillem, el Doctor Salas va referir-se a les energies que dedicà durant la seva etapa de regidor, perquè l’Ajuntament posàs en marxa una escola pública. El mateix Pere Salas va fer notar que Cifre de Colonya tenia una escola privada i que un centre públic perjudicaria el seu negoci. Ara bé, beneficiaria la ciutadania i això estava per damunt del seu benefici personal.

Aquest magnífic exemple de la qualitat humana de Don Guillem em va fer pegar una ullada pel divers auditori que omplia la Sala Polivalent del Centre Cultural i quina va ser la meva sorpresa? Idò, que no hi havia cap més regidor de l’ajuntament de Pollença que el d’Alternativa, Esquerra Unida — Els Verds (Alternativa, EU-EV), Pepe García. De 17 regidors que formen el consistori pollencí, només un, i de l’oposició, es va interessar per conèixer el vessant polític de Don GuiIlem, i això que són els mateixos que han declarat el 2008 corn a Any Cifre de Colonya.

Ben segur que no tot el públic era d’Altenativa, EU-EV, ja he dit que era força divers. Ara bé, d’allò que se’n diu “polítics actius” d’altres formacions, n’hi havia comptades excepcions.

I per què? No ho sé, però puc intuir que és per motius partidistes. De fet, aquest 2008, a Pollença, hi ha hagut dues celebracions paral1eles en record de 1’ aniversari de la proclamació de la II República. D’una banda, hi ha hagut l’original “Abril de República” que, des de fa cinc anys, celebra Iniciativa Ciutadana per Pollença, o la seva gent. 1, per altra, l’Ajuntament ha organitzat un seguit d’actes alternatius que ben bé s’haguessin pogut incloure dins la programació “Abril de República”. Però, sempre hi ha un però, no va ser així per la figurera o vés a saber perquè, no entraré en raons.

Ara bé, vull manifestar que la gent d’Iniciativa va donar una lliçó digna del mateix Don Guillem a certs politiquets pollencins que s’encaparrotaren en celebrar l’aniversari de la República pel seu compte. 1 és que, almenys als actes que vaig assistir (un organitzat per l’Ajuntament i dos, per Iniciativa), sempre em vaig trobar amb gent d’Iniciativa, cosa que no puc dir dels altres. Per entendre’ns, 1’ 11 d’abril a la projecció del documental Aigua Clara hi havia la classe política “oficial” de la programació alternativa i la gent d’Iniciativa, entre altres. Perú el 14 d’abril, a la plaça dels Seglars i el 18 d’abril, a la conferència de Pere Salas, de- hades vaig mirar i vaig ser incapaç de trobar un regidor, que no fos Pepe García. Si no el vaig poder afinar, no va ser degut a la meva miopia, sinó perquè brillava per la seva absència.

 

 

 

Comentaris

Xesca Ensenyat

Bon dia

Xesca Ensenyat | 07/05/2008, 08:20

Us record que L'HIDROAVIÓ APAGAFOCS s'actualitza permanentment, i que avui ha tret el lliurament 15 de la novel·la UNA ALTRA VIDA.
També us enganx un post de Carme-Laura Gil, que fou Consellera de Cultura de la Generalitat, amb Jordi Pujol. Ho ha publicat avui al seu bloc de Vilaweb.
x

L'Omarisme i la victòria del llibre
carme.laura | dimecres, 7 de maig de 2008 | 08:32h

Algunes gents recordem amb el cor encongit les escenes de la crema de llibres de l'obra de Bradbury, Fahrenheit 451º, convertida en pel·lícula per Truffaut. Es convertí en la metàfora universal i diàfana de l'aversió a la cultura i la consideració del llibre com una amenaça creadora i transmissora d'idees.

No recordo qui fou qui digué que "els llibres del meu enemic són el meu enemic", principi ideològic que s'ha exercit violentament des de l'inici de l'escriptura amb la crema de llibres i destrucció de biblioteques.
Des de la invenció del llibre, l'elit de prohomes i governants posseïdors d'obres escrites crearen bibilioteques privades o comunitàries, les més antigues conegudes són les dels temples de les ciutats de la Mesopotàmia i la més famosa la de Nínive creada pel rei d'Assíria Assurbanipal.

L'any 747 aC. Nabonassar, rei de Babilònia, ordenà destruir tots els arxius de les dinesties anteriors amb la folla idea que seria considerat el primer rei de la ciutat. Gairebé 100 anys després el califa Omar incendià la famosa biblioteca d'Alexandria que deixà cremar durant sis mesos, el califa raonà la seva monstruosa decisió dient: "si aquests escrits són conforme al Corà són inútils; si no ho són, han de ser destruïts". La destrucció de llibres és la concreció persecutòria de les idees i les religions fins a la seva destrucció i anihilament, el que és conegut com "l'omarisme".

L'omarisme viu soterrat sempre a l'aguait, ressorgeix com una bèstia virulenta al llarg del temps. Sant Pau ordenà destruir llibres "pagans" a Efes; el cardenal Cisneros, franciscà inquisidor general, després de l'assalt a la Madrassa de Granada va fer cremar els llibres de la biblioteca fundada el 1394 pel rei nazarí Yusuf I, requisant-ne abans prous per a construir el fons de la bibioteca de la Universitat d'Alcalà d'Henares que creà.
En temps més propers als nostres l'omarisme ha actuat cegament. Ara fa 75 anys, a l'Opernplatz de Berlin hi hagué la coneguda crema de llibres pels nazis; fa 16 anys, el 1992, fou incendiada la biblioteca de Sarajevo i en fa sis , a la guerra de l'Irak, van desaparèixer un mil·lió de llibres de la biblioteca de Bagdad i 10 mil·lions d'antics documents, molts d'ells otomans.

L'omarisme no ha mort, té aspectes diversos. El paper crema a 451º Fahrenheit. La creació, les idees i l'escriptura són incombustibles i perseguits encara.
Versió per imprimir (format PDF)
Afegir-hi un comentari

Pepe

Bon dia JRV

Pepe | 06/05/2008, 10:00

Estic totalment d'acord JRV amb les virtuts que assenyales per ser un bon periodista. Crec que el sentit crític respecte al poder és imprescindible per ser un bon periodista, per desgràcia és més comú trobar la sumisió que la rebeldia.

També crec que no s'han de repicar campanes ni caure a "la autobombo".

Joan Ramon veterà

opinió

Joan Ramon veterà | 06/05/2008, 08:12

Aixó de que per ser periodista has de tenir el títol hem sembla que no es legalment preceptiu per exercir, a mes no crec que sigui cap garantia de ser bon periodista. Crec mes convenient una bona dosi d'honradessa i integritat, i un poc de seny. Cada dia puc tocar amb les mans que les titulacions universitaries, majorment no son garantia de professionalitat, contrariament al que creia un temps. Tampoc crec que perque un "contrapunt" ens sigui favorable haguem de repicar les campanes. Si el que ens es favorable es l'objectivitat i la imparcialitat, doncs collonut, per a nosaltres els que intentem lluitar per elles, i per Eva que les sap exercir. I en aquest cas estaria ben posat el títol de "Contapunt" , i tal volta "Contrapés" també seria avinent, perque seria el contrapés als condicionants econòmics que s'imposen a qualsevol publicació, seria la nota digna que hauria d'haver a qualsevol mitja de comunicació, mes enlla de la pura supervivència econòmica.

Pepe

Re: Gràcies Eva Cerdà pel teu Contrapunt.

Pepe | 05/05/2008, 22:29

A TV MALLORCA [M]

DIMARTS 6 DE MAIG - 22:05 HORES

L'hortolà de canyet, el reciclatge de tònners i les reivindicacions de la Plataforma Pro Camins Públics Oberts, a "L'Aguait"

Com és habitual, en aquest capítol s'emeten tres reportatges. En el primer, "L'Aguait" ha acompanyat l'ornitòleg José Luís Martínez en una jornada de treball de camp de l'estudi que està realitzant sobre l'hortolà de canyet, un aucell molt desconegut i en perill d'extinció.
En el segon reportatge veurem com es reciclen els cartutxos i els tònners de les impressores i fotocopiadores. A l'empresa Reciclam ens han mostrat tot el procés, que és beneficiós des del punt de vista econòmic i ambiental.
Per a la realització del tercer reportatge, "L'Aguait" va assistir a l'excursió reivindicativa convocada per la Plataforma Pro Camins Públics Oberts, que reclamava l'obertura del camí vell de Pollença a Lluc.
A més, "L'Aguait" inclou una secció d'actualitat, amb notícies i convocatòries, i la secció "la pregunta de la setmana", que en aquesta ocasió explica què són els ases de raça autòctona mallorquina.

Pepe

Re: Gràcies Eva Cerdà pel teu Contrapunt.

Pepe | 05/05/2008, 22:20

Pens que està molt be tenir un diari i una editorial local però l'ajuda institucional no hauria d'arribar en forma de publicitat, calendaris... si no que seria més interessant fer altres tipus de coses com itineraris educatius, culturals... Una cosa que es va fer fa un parell de legislatures.

Garci

Re: Gràcies Eva Cerdà pel teu Contrapunt.

Garci | 05/05/2008, 21:11

Hola Bosses. Pensa que a dins del PiP poques coses hi ha en referència a nosaltres, tot hi haver fet nosequantes notes de premsa i dues mocions al ple, més de 20 precs i preguntes...

Possiblement siguem el partit més actiu en aquest aspecte i així hi tot no ens treuen el que ens agradaria. Tot i saber que no el podem fer nosaltres per complet el PiP.

Però l'article d'Eva m'ha sobtat molt i per això l'he copiat i l'he posat aquí. Per cert, jo sempre llegeixo el PiP.

en bosses

Re: Gràcies Eva Cerdà pel teu Contrapunt.

en bosses | 05/05/2008, 20:48

Per els comentaris que havia sentit he agut de llegir el contrapunt, cosa que no solc fer perquè no val la pena. En questa ocasió les coses son molt diferents, ja m’agradaria que n’Eva seguís aquesta línea sincera i constructiva i que me fes ganes de llegir els seus articles.
Esper que en Joan no els hi retiri la publicitat.

Pepe

Re: Gràcies Eva Cerdà pel teu Contrapunt.

Pepe | 05/05/2008, 19:24

Molt bona feina Garci, estic segur que el grup Barcló anirà amb cura amb els jaciments, un periodista m'ha dit que avui tècnics de Barceló s'havien entrevistat amb un arqueòleg de patrimoni.

Garci

Re: Gràcies Eva Cerdà pel teu Contrapunt.

Garci | 05/05/2008, 18:34

Estic molt content que la feina que vaig fer aixecant-me prest un dissabte serveixi per preservar el jaciment i que la gent i la premsa s'interessi pel tema. Esper que s'interessin per bo!

Pepe

Re: Gràcies Eva Cerdà pel teu Contrapunt.

Pepe | 05/05/2008, 18:28

Bones ja he tornat de Sevilla, Garci avui m'han fet un munt de telefonades per la nota de premsa del jaciment de Formentor

Crec que va ser una pena que no hagués més polítics a la conferència de Pere Salas, tots tenim molt que aprendre de D. Guillem, sobre tot el que comenta na Eva de posar els interessos públics.
per damunt dels interessos privats.

Crec Joan que si no vaig errat na Eva ha estudiat filologia catalana.

Com ja vaig opinar a la tertúlia de polítics el que me preocupa del darrer PIP és que només parla d'un punt del darrer ple; l'aprovació del plec de clàusules de la piscina. Crec que un diari local hauria de dedicar al manco un article al que es debat i vota al ple.

Garci

Re: Gràcies Eva Cerdà pel teu Contrapunt.

Garci | 05/05/2008, 18:26

Perdó, no conec si ha estudiat o no periodisme. De totes maneres, o faci bé o malament,tengui o no títol, fa feina de periodista al Punt Informatiu de Pollença.

joan

periodista???

joan | 05/05/2008, 18:13

m'ha agrdat l'article. Però em sorpren que titlleu de ¿periodista? a Eva Cerdà. està a es diari pel que tots sabem, però no és periodista ni molt manco.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb