URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

S'ha de llevar la toponímia franquista ?

Alternativa | 11 Maig, 2008 05:59 | facebook.com twitter.com

Com sabeu l'Ajuntament de Palma llevarà el 2008 68 denominacions de carrers dedicats a militars afins a la dictadura d'en Franco. Com aquest tema no estam d'acord a continuació podeu trobar dues opinions diferents sobre el tema, també esperam la vostra.

 En defensa de la toponímia franquista. Garci.

Molt se n'ha parlat aquests dies del canvi de carrers a Ciutat. Valoro positivament la iniciativa de l'ajuntament palmesà de fer una neteja als carrers i canviar els noms d'aquells que en tenen un dedicat a personatges, funests segons jo, que foren homenatjats per la dictadura franquista.

Ara bé, jo propòs que les plaques antigues no desapareixin, o si més no que se'n facin unes de noves on hi digui com es deia el carrer abans del canvi.

M'explicaré: Cal no eleminar la toponímia franquista del tot per no caure en l'oblit i per mantenir el record, sobretot a les generacions que vendran, de que durant més de quaranta anys varem tenir dictadura. És tracta de no esborrar la història franquista, deixar-la, explicar-la... per tal de fer de la toponímia una eina educativa.

Per això se m'ocorr que s'haurien de posar plaques de l'estil: "Abans FALANGISTA MULET POU (Falangista)" o "Abans avinguda Generalisimo (Dictador 1939-1975)".

Tot això servirà per museitzar molts dels carrers i que la gent pugui saber més del seu passat sense haver d'anar als llibres. Acostar el coneixement al carrer. Mai més ben dit.

I el mateix haurien de fer amb els monuments que queden per Ciutat: museitzar-los posant panells explicatius: Sa Faixina. Monument al crucero Baleares. Monument al vaixell de guerra franquista. etc, etc...

Però mai s'han d'esborrar les petjades de la història ja que ens diuen qui som i ens mostren cap on hem o no de caminar. Si oblidam la història podem repetir-la. Si la recordam, podem triar repetir-la.


Imatge del monument de sa Faixina que caldria museitzar


 La toponímia franquista ha de desaparèixer totalment dels carrers. Pepe

Crec que l'Ajuntament de Palma fa molt bé en aplicar la Llei de la memòria històrica, i llevar les denominacions de militars franquistes, l'únic merito dels quals va ser participar al cop d'Estat de 1936, que va provocar la guerra civil, la repressió posterior i 40 anys de dictadura.

No obstant això,  a Palma encara quedaran alguns noms de falangistes que s'ha dit que es llevaran en una segona fase i consider un error que no es llevin els carrers via Roma, via Alemanya o via Portugal, nomenats d'aquesta manera per l'aportació d'aquestes nacions al bandol franquista.

Els monuments i els noms dels carrers no són “història” asèptica. Per contra, signifiquen reconeixement, així com aposta per la socialització dels valors i principis representats pels homenatjat. La pervivència de carrers dedicats a sinistres personatges,  és inacceptable per una societat democràtica en el segle XXI.

 Les plaques antigues igual que els monuments com el de la feixina s'han de llevar a museus però mai deixar a un carrer o plaça, a aquests espais públics només ha d'haver   els nom o monuments de persones que han enriquit amb el seu coneixement i feina la història de la humanitat.

Crec que el model a seguir en aquest sentit seria Alemanya on seia inimaginable  carrers amb una placa que  digués; "abans Adolf Hitler (Dictador 1933-1945)", tampoc m'imagin a Alemanya un monument en honor  de la "legion Condor "com tenim a la base del Port de Pollença. El que si n'hi ha a Berlin, només referent al període feixista, és  la Topografia del Terror  una exposició a l'aire lliure que des de 1997 recorda les brutals institucions feixistes que ocupaven el lloc. A més a més es pot visitar el Museu jueu, el monument a la resistència alemanya, el monument a l'holocaust,  el monument a les víctimes de la guerra i la tirania, el museu contra la guerra... Aquesta si que és una bona manera de conèixer el passat sense haver d'anar als llibres i de no esborrar  les petjades de la història. Deixar els noms dels assassins feixistes a les plaques dels carrers encara que sigui amb una petita descripció, que al ser breve sempre serà massa neutral, suposa una  humiliació i un insult a la memòria de centenars de milers de lluitadors per la llibertat i a les seves familiars.

Als diari Balears la periodista narrava la següent història; «A l'Espanya de Franco no es fusila ningú, les persones que falten són perquè han desaparegut». Així respongué el tinent Oyaga, un 23 d'agost de 1936 a una mare que acudí al despatx d'aquest militar en recerca del seu fill republicà. Aquest tinent va morir en combat i a 1942 quan es la dictadura va canviar més de cents noms als carrers de Palma li varen adjudicar un.  Ara el nom d'Oyaga es canviarà per carrer de la Concòrdia. A mi no m'agradaria veure davall del nom de Concòrdia; abans Tinent Oyaga (militar feixista).

 Fotografia de la Topografia del Terror a Berlín. Són els murs del que eren casernes generals de les SS i Gestapo, en ple centre de Berlín . Allí van ser torturades prop de 15 mil persones, en les masmorres del servei de seguretat  El centre s'ocupa d'exposar les estructures de l'aparell policial i el sistema de terrorisme d'Estat erigit per Hitler

 

 


Comentaris

Pepe

Les plaques no són història

Pepe | 11/05/2008, 21:10

Garci segueix sense estar d'acord, es poden museitzar els carrers i llocs públics que realment tenen alguna cosa que veure amb el feixisme, cas per exemple del "Valle de los Caídos" però des del meu punt de vista no te cap sentit posar explicacions a carrers que la única relació que tenen amb el feixisme és que a 1942 a l'Ajuntament se les va ocorrir nomenar d'aquesta manera.

Igual pens del monument de sa faixina s'ha de llevar.

No borram res de la història al llevar aquestes plaques. Un bon museu per exemple al fortí d'Illetes és la millor manera d'acostar la història a la gent del carrer i als nouvinguts.

Pepe

Respecte als temes del GOB

Pepe | 11/05/2008, 21:04

El tema de s'Albufera molt greu i encara més per la negativa de Medi Ambient en reconèixer el problema.
En quant al tema de Son Bosc veig que no són els únics que demanam al Consell que intervengui, per nostra part al manco intentarem convèncer a nostres representants de que facin alguna cosa, encara que després de l'experiència de Son Espases sóc pessimistes.

Joan Ramon

Carrers amb noms dignes,

Joan Ramon | 11/05/2008, 14:43

De l'herència Franquista jo trob que el que cal deixar són els camps de presos, per recordar que cap ideologia pot passar per damunt de persones com el Franquisme o va fer.
Els carrers mereixen tenir altres noms, no són responsables de aquesta dictadura.

Salut i Branca

Comunicat GOB

Re: S'ha de llevar la toponímia franquista ?

Comunicat GOB | 11/05/2008, 12:36

Nota informativa del GOB
9 de maig de 2008

El GOB reclama davant la Ponència Tècnica d’Urbanisme del Consell la interposició d’un recurs contra la llicència del camp de golf de Son Bosc

Resta menys d’una setmana per què el Consell pugui presentar el recurs

A la passada reunió de la Ponència Tècnica d’Ordenació del Territori i Urbanisme (PTOTU) del Consell de Mallorca, el GOB va reclamar que s’instàs a la Presidenta a interposar recurs contenciós-administratiu contra la llicència de construcció d’un camp de golf a Son Bosc (Muro).

El representant del GOB va recordar que el Consell de Mallorca té entre les seves responsabilitats el vetllar per la legalitat dels acords que, en matèria d’urbanisme, adopten els ajuntaments. Com és sabut, en el seu moment el departament de Territori del Consell va remetre a l’Ajuntament de Muro un informe jurídic que apuntava la il•legalitat d’atorgar la llicència per a construir aquest camp de golf. Així idò, sembla lògic que el Consell exerceixi responsablement les seves competències i impugni la llicència, tal i com la consellera de Territori va anunciar en el seu moment. Malauradament fins ara aquest recurs no s’ha presentat, i queden pocs dies per a fer-ho, ja que la setmana que ve es compliran els dos mesos establerts per a la presentació del recurs.

Des del GOB observam amb molta preocupació la manca d’actuació del Consell de Mallorca en aquest tema. Tot i que som conscients dels condicionants polítics per què el Consell decideixi presentar recurs (no es podria amb l’oposició d’UM, partit al que pertany el batle de Muro), consideram escandalós que la institució insular decideixi no intervenir en un cas en que fins i tot la pròpia institució ha emès informe jurídic contra l’atorgament de la llicència.

Davant això, el GOB reitera la seva reclamació a la Presidenta del Consell de Mallorca, par tal que es presenti el recurs.

Comunicat GOB

Re: S'ha de llevar la toponímia franquista ?

Comunicat GOB | 11/05/2008, 12:36

11-05-2008 - DIARIO DE MALLORCA
El GOB denuncia que los vertidos fecales han alcanzado s´Albufera
Medio Ambiente asegura que, a pesar del color "achocolatado", se trata de restos de los diques

PEP CÓRCOLES. SA POBLA.

Los canales de s´Albufera, próximos al torrente de Sant Miquel presentaban ayer un claro color marrón oscuro, achocolatado, que el GOB atribuye a los vertidos fecales urbanos que días atrás alcanzaron el lecho del torrente. Medio Ambiente disiente de la opinión de los ecologistas y señala que "se trata de los restos de los diques de contención que se pusieron".

Las persistentes lluvias de toda la tarde del viernes y de toda la noche siguiente hicieron brotar las conocidas Fonts Ufanes. Estos afloramientos naturales brotan cuando las lluvias han sido copiosas y son la principal alimentación del torrente de Sant Miquel. La torrentada de la noche del viernes al sábado fue la responsable de la ruptura de los diques y de que se arrastrara material al interior de s´Albufera.
Una fuente oficial de Medio Ambiente aseguró ayer que "es tierra y piedras de los diques que contuvieron los residuos fecales". La misma fuente señala que todos los residuos mencionados "fueron eliminados mediante camiones que trabajaron día y noche", aunque precisó que "es posible que hubiera quedado algún resto que en principio no es peligroso". Lo cierto es que las aguas de s´Albufera tenían un color que evidenciaba una gran cantidad de materia en suspensión. Expertos del GOB señalan que son residuos fecales y alertan de su peligrosidad "si los próximos días hace sol y proliferan las algas, como consecuencia del aporte extra de nutrientes.Eso puede provocar falta de oxigeno y mortalidad elevada de peces".

Garci

Re: S'ha de llevar la toponímia franquista ?

Garci | 11/05/2008, 12:34

Benvolgut Pepe. Jo també estic d'acord amb el canvi de nom. I també som partidari de dur aquestes coses als museus, però la meva proposta va més enllà: museitzar els carrers i barris.
Si borram tota la història franquista dels carrers borrarem part de la nostra història. Explicar qui són els personatges i que feren tal vegada seria molt costós, però seria acostar la història a la gent del carrer i als nouvinguts. Per això som partidari de deixar l'herència franquista als carrers, explicada, això si.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb