URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

No al sofriment animal. Les àguiles a Pollença

Alternativa | 23 Maig, 2008 06:00 | facebook.com twitter.com

Aquest proper diumenge es celebra a Pollença la festa del Corpus Christi amb el tradicional ball de les àguiles i Joan Pelós. Fins aquí bé. Però Joan Pelós, personatge que balla i pega bots durant unes quantes hores, va abillat amb una mascara, una creu i un menet (corderito) recent nat a dins una bossa. I el problema? us demanareu. Doncs que el pobre animal, que normalment té menys d’una setmana de vida perquè pesi poc, amb tants de bots i cops acaba molts cops amb ossos dislocats, cops, marejos, es pixa i caga damunt(per no embrutar-se amb els líquids de l’animal normalment l’envolten amb una bossa de plàstic), i fins i tot algunes vegades ha mort. I a tot això li hem d'afegir que en moltes ocasions, pel tema del pixat i les merdes, no l'alimenten els dies abans de la "gran actuació". I ara jo em deman, perquè ha de sofrir aquest animalet? Vull deixar clar que l’animal no juga un paper fonamental a la festa, tan sols és un adornament més de la vestimenta, i només se li veu el cap que treu fora de la bossa. Per tant, no podrien posar-ne una rèplica no-viva? Només perquè sigui una tradició hem de consentir aquest sofriment?

Iniciativa Ciutadana per Pollença el 2004 va fer una campanya per llevar l'anyell.

 

 

 

 

Comentaris

Pepe

Gràcies

Pepe | 29/05/2008, 10:19

Gràcies per la informació, ha hagut molt pocs anys que el menet hagi arribat a morir. A més a més crec que darrerament els que feu de S. Joan Pelós conscients del problema intentau cuidar al menet el màxim (gràcies per això també. Com tu dius crec que la responsabilitat del tema és de la església que organtiza la festa.

Sant Joan Pelos 2008

El Menet

Sant Joan Pelos 2008 | 29/05/2008, 10:01

Hola a tots i a totes, som el Sant JoanPelos d'aquest 2008.
El menet que vaig dur dins la bossa i suportatat amb la meva ma esquerra, es viu, ahir a la tarda vaig anar a veurer-lo i encara dui la marca de la creu i mamava sense cap tipus de problema i a la vegada el vaig veure molt valento.
Esta clar que pot ser que alguns anys hagi patit, pero no es el cas del d'aquest any, ja que jo vaig tenir molta cura de que no patis, li vaig donar aigua durant la processo i el refrescava amb aire fresc.
El duia ben subjecte i estava prou tranquil.
Del tema de llevar-lo o no depen de l'organitzacio de la festa i no del jove que balla.

Garci

Re: No al sofriment animal. Les àguiles a Pollença

Garci | 28/05/2008, 19:41

Que digui aquestes coses una persona amant de les festes com en Potti me pareix que dona un reforç molt gran a la nostra postura.

Suscrit al 100% la proposta de Potti

Potti

eps!

Potti | 28/05/2008, 14:55

Quan al meu comentari dic coses hem refereixo a 'actes institucionals' i altres moments on sigui significatiu el veurer-lo viu.

Pepe

Gràcies Potti

Pepe | 28/05/2008, 14:31

Gràcies Potti pel teu punt de vista, n'hi ha massa de gent que no vol saber res de canviar tradicions, quan en aquest cas que sigui viu o una replica digna no canviaria res la bellesa de la festa.

Potti

Re: No al sofriment animal. Les àguiles a Pollença

Potti | 28/05/2008, 14:20

Jo, com sempre, veig això des de fora de Pollença i enguany voltava per la processó. Tal volta no tenc tant endins aquesta tradició com la podeu tenir vosaltres. Som foraster dintre del que cap.

Veure la diferència de l'estat en el que se troba quan comença i veure com acaba la veritat és que fa esgarrifar. Veure com se l'emporten dintre d'una bossa de plàstic allà un cop arribats al temple i veure com penjava el cap del sarró com si fos mort no dona gaire bona imatge. I sobretot veure que realment no importa gaire el fet de que sigui viu o sigui un ninot (no fot res allà dintre) fa que tengui simpatia amb els que el volen canviar per un de 'mentides'.

O fins i tot emprar-ne un parell. Tenir-ne un de viu per les coses més simbòliques i, en el moment de la processó, posar un de sintètic. I si voleu amb el pes real que tendria un de veres perquè el Sant Joan se tengué que esforçar com tots els altres.

> Xesca. Jo al meu blog he publicat un parell de fotografies. No se si te serviran.

fralokus

Re: No al sofriment animal. Les àguiles a Pollença

fralokus | 25/05/2008, 11:02

Xesca, demà aniré a veure en Toni, un dels músics.

"estoy en ello".

JRV

convivència amb la barbarie

JRV | 25/05/2008, 09:38

Quepueblomasculto...etc. No hi ha cap poble ni comunitat que no tingui les seves contradiccions. Alemanya ha sigut i es tal volta un dels pobles o nacions mes cults i avançats tecnològicament, i ja veus les barbaritats que han comés i les guerres que han muntat, Castella ha donat sants a reompres (dels que van a missa o la diuen, pintors, literats, i no es va tallar un pel de massacrar indis o muntar inquisicions, i així tots els pobles. Si les minories assenyades i civilitzades de cada comunitat, i les minories imposen les seves idees amb molta feina, coratge i habilitat, impera sempre la barbarie

Xesca Ensenyat

I on podríem comprar aquest disc de Corda Amarada?

Xesca Ensenyat | 25/05/2008, 07:10

M'ho sabries dir, fralokus?

fralokus

Re: No al sofriment animal. Les àguiles a Pollença

fralokus | 24/05/2008, 22:08

hi ha un disc del grup "corda amarada" crec que nom, hi ha algún músic de la processó, que hi ha aquest tema.

Xesca Ensenyat

Moltes gràcies, Garci

Xesca Ensenyat | 24/05/2008, 21:11

Em faries molt contenta si ho podies aconseguir.
I no, no passa res: l'any qui ve faré un vídeo amb el mòbil i el penjaré a you Tube.
Un B 7

Garci

A Xesca

Garci | 24/05/2008, 18:13

Hola Xesca, no tenc res de les Àguiles. Avui vespre segurament veuré un company que va tocar el violí molts anys a la processó i li demanaré si té alguna cosa.

La veritat és que és estrany que no hi hagi cap youtube. Jo si hi anés faria un vídeo per tu, però no faig contes anar-hi.

Faré gestions a veure si trob musiqueta per tu i te diré coses.

Xesca Ensenyat

I aquest mp3?

Xesca Ensenyat | 24/05/2008, 18:02

Garci, guapo: tu no tindries un mp3 de Les Àguiles? Ja no dic un vídeo, perquè fa devers una setmana que m'hi escarràs per devers youTube, i no hi ha manera humana. He vist totes les goranades que s'han fet a Pollença en els 10 darrers anys, però de Les Àguiles, ni un borrall. Què és, que qualcú té l'exclusiva? Els ianquis els aplicarien la llei anti-trust, van contra els monopolis...

Joan Ramon

Salut

Joan Ramon | 24/05/2008, 17:33

Idoi´així el percentatge encarà és més favorable a tu.

També crec en el valor de fer les coses per les que creus, més que per les que creguis que et poden reportar més redit econòmic, amb això no vull dir que no ens hagem de guanayr tots les sopes, però pens que no ha de ser l'únic objectiu de estar a aquest món.

Salut i República,

Pepe

Gràcies

Pepe | 24/05/2008, 16:46

Gràcies JR,me crec el que faig i això és la meva avantatge.
Només dir-te que el grup PP-UMP són sis no cinc.

Pepe

a Ioé.

Pepe | 24/05/2008, 16:43

Jo faig classes d'història, adoctrinar el fa l'església.
La manca de maduresa és inherent a la joventut però no exclusiva.
M'agradaria veure quan de gent de la que defensa a capa i espasa les tradicions de l'església és realment catòlica i segueix la seva doctrina.

Garci

Re: No al sofriment animal. Les àguiles a Pollença

Garci | 24/05/2008, 16:40

I a loé només li diria si ha sigut mai alumne de Pepe.
Jo no ho he estat, però conec a molt poca gent que n0hagi parlat malament o en aquest sentit que tu dius.

Podem parlar de l'anyell, però no fa falta caure amb el descalificatiu.
Pots donar-me un motiu raonable de perquè s'ha de dur un menet viu?

Garci

Re: No al sofriment animal. Les àguiles a Pollença

Garci | 24/05/2008, 16:38

PORQUENOSECUELGAALPARROCODELCUELLO subscric tot el teu comentari, menys el nom que has posat. A Pollença se'ns omple la boca de pollencinisme i de tradició. Però això és tot. Ploren per la patrona, se'ls posa la pell de gallina amb el Pi de Sant Antòni, som els millors del món i no hi ha terra més bonica...
El sofriment animal fins i tot ens fa sentir més d'aprop la festa.

Garci

Re: No al sofriment animal. Les àguiles a Pollença

Garci | 24/05/2008, 16:36

Xesca, tens tota la raó, i no em cansaré de repetir-ho: un anyell de peluix seria fins i tot millor perquè seria un símbol d'alliberament del sofriment a un animal.

Xesca Ensenyat

Crec que m'heu convençuda...

Xesca Ensenyat | 24/05/2008, 14:13

Ara he repassat els vostres missatges i, realment, sempre que es pugui evitar un sufriment (DE QUI SIGUI: PERSONA O ANIMAL), s'ha d'evitar.
No sé si la memòria ja em falla, no he notat res: però me sona que una vegada, amb l'excusa (raonable) que les Àguiles eren molt antigues, deixarien aquestes antigüitats al museu i en farien fer una rèplica per assajar o per ballar. Em sona que ho varen fer i hi va haver moltes crítiques, però crec que no em va semblar malament. Per què hem de ser tan literals? Tanta literalitat el que fa és posar de manifest la manca de recursos, són els mètodes del "treato requional": si l'escena figurava que tenia lloc a Pollença, havia de sortit una muntanya de Pollença fort-i-no-et-moguis... Ai.
Aquest ball tan elegant, aquesta música preciosa (no hi ha una altra música que em faci identificar tant la sòbria elegància d'una Pollença que encara no s'havia lliurada en braços de la vulgaritat i del "parné") és la figura que ha sabut articular d'una manera més exacta, més completa i amb un art més refinat allò que jo entenc per pollencinor. Em faria enyorar moltíssim de Pollença poder sentir Les Àguiles, ja ho sé: però no em priveu d'aquesta emoció, perquè no podré venir. Per què no m'enviau un mp3 que el pugui enganxar al bloc? O tu, franlocus, que ets un crack, veig, per què no m'envies un vídeo i el penjaré? Em fa molta il·lusió.
No havia acabat de dir que, ben mirat, és més decent posar un peluix, com ha suggerit em sembla que Garci. Que guaiti el caparrí d'un peluix del sarró de Sant Joan Pelós no farà menys bella la seva dansa, ans la hi farà més, amb el llustre del detall d'haver alliberat una petita bestiola d'un sufriment: el sufriment que moltes vegades exigeixen aquells que es tenen per grans artistes, només que han oblidat que grans artistes només ho poden ser, per començar, si no són cruels.

PORQUENOSECUELGAALPARROCODELCUELLO

QUEPUEBLOMASCULTOELDEPOLLENSA

PORQUENOSECUELGAALPARROCODELCUELLO | 24/05/2008, 13:46

Es curioso que Pollença sea un pueblo que se las da de culto y progresista, a saber, grandes pedagogos y filantropos, escultores, escuela pollensina de pintura, aladid de los museos rurales, festivales de musica clasica, etc, etc, pero en el fondo somos un pueblo de paletos ( soy de Pollença) que en las fiestas "populares" hacemos sufrir a los animales de pelo y pluma en mor de la tradicion , tan traida y llevada para justificar lo injustificable en el siglo XXI. Pero que le vamos a hacer ..... de todas formas los guiris que nos alimentan , como solo vienen en verano, no ven esas barbaridades y asi vuelven año tras año. Salud

Joan Ramon

Enhorabona

Joan Ramon | 24/05/2008, 12:21

PEpe tens raó, en ioe en una cosa té raó, tens les idees Joves, com a persona jove d'esperit, que no es deixà manipular pels poder fàctics. Cosa de cada cop menys frequüent a aquest municipi.
Enhorabona per la tasca que estau fent des de l'oposicio, el pp amb 5 regidors fa menys oposició que tu totsol, i ja no en vull parlar de la gestió de l'equip de govern, que em sembla lamentable.

Salut i república.

Ioé

Anyells

Ioé | 24/05/2008, 12:18

A veure si ets tu Pepe el que el massa jove i encara no tens les idees clares.

El que voldràs dir és que encara no els has pogut adoctrinar...

Pepe

Re: No al sofriment animal. Les àguiles a Pollença

Pepe | 23/05/2008, 17:59

Jo crec que si t'hem entès Fralokus, el tema és que normalment hi ha molt de pressió familiar; que si ma mare, que la pradina... Passa el mateix que amb la gent que tria casar-se per l'església a pesar de no anar mai a missa ni seguir les creences cristianes.

fralokus

Re: No al sofriment animal. Les àguiles a Pollença

fralokus | 23/05/2008, 17:03

Avui sembla que estic espès i no se m'entenen les coses, mai estic a favor d'emprar animals vius quan aquests puguin sofrir un tracte antinatural com en aquest cas, és més, si per jo fos la vergonyosa porta de darrere dels 100 anys d'antiguitat també desapareixeria, el que jo defens és poder celebrar la processó amb un anyell sintètic, tot el contrari.

I no compareu a Joan Pelós amb un torero, un torero és la pitjor persona del món i el més vergonyós que té el nostre país i qualsevol país que es diu a si mateix civilitzat.

Garci

Re: No al sofriment animal. Les àguiles a Pollença

Garci | 23/05/2008, 16:35

Fralokus, l'animal sofreix. Deixaries triar a un torero si han de matar al brau o si l'han de torturar?

Vols dir que la il·lusió de la seva vida, de les àguiles i Joan Pelós, és passejar un menet?

Trist, molt trist, perquè el menet gairebé passa inadvertit i només fa que sofrir.

Amés, he parlat amb en Jaume, Joan Pelós d'enguany, i ell em va dir que entén la nostra postura però que no serà ell qui s'enfronti amb la gent el primer, amés està la seva família... si això no és presió...

Pepe

Re: No al sofriment animal. Les àguiles a Pollença

Pepe | 23/05/2008, 16:16

He conegut un bon grapat dels darrers S. Joan Pelós, com el d'enguany i la majoria són massa joves i no tenen les idees clares. M'en record d'un que defensava vehement la necessitat d'utiltizar un anyell viu i quan li vaig demanar que significat tenia l'anyell i la figura de S. Joan Pelós no tenia ni idea.

fralokus

Re: No al sofriment animal. Les àguiles a Pollença

fralokus | 23/05/2008, 15:43

Pressió? No hi ha pressió quan tens les idees clares, i tu Pepe ets un exemple.

Quin "peloteo"

Pepe

Massa pressió

Pepe | 23/05/2008, 15:37

Crec que no es pot deixar aquesta decisió en mans de S. Joan Pelós, ja que significaria traspassar-li molta pressió,ja saps que els defensors de les tradicions tenen la tradició de ser molt intransigents.

fralokus

Re: No al sofriment animal. Les àguiles a Pollença

fralokus | 23/05/2008, 15:18

Jo vull anar més lluny.

Dimecres passat en Ràdio Pollença, les al.lotes que han d'interpretar les àguiles, el al.lot que ha d'interpretar a Joan Pelós, així com familiars dels protagonistes van estar parlant de devocions, emocions i dedicació a una festa i sobretot al compliment d'un somni.

Crec que ningú és amo d'espatllar "els somnis" d'una persona, en el cas de Joan Pelós, se li hauria de donar l'opció de triar entre un anyell autèntic o un sintètic, simplement que tingués l'opció de triar, i en cas de triar un sintètic respectar la seva decisió, perquè estic segur que triar un anyell sintètic, automàticament seria separat de la celebració pels gurus "del correcte i l'incorrecte".

Es va reconèixer en la xerrada que van mantenir en la ràdio que en alguns moments l'anyell ho passava malament, també es va posar èmfasi que després es posava molt afany que l'anyell sobrevisqués i creixés.

Resumint, hauria de ser una decisió personal del portador de l'anyell.

Ells just van demanar que no plogués, esperem que no plogui, que tot surti bé i que puguin gaudir de l'anyell durant molts anys.

Garci

Re: No al sofriment animal. Les àguiles a Pollença

Garci | 23/05/2008, 13:30

També pens que el sofriment humà és lo principal. Però ara està en les nostres mans evitar el sofriment del menet. Qui pot esser tan bèstia com per no estar d'acord amb això?

Fa uns anys ja varem parlar amb el sr. Batlle i el rector de la parròquia i la resposta va ser que el menet seguia.

Garci

Re: No al sofriment animal. Les àguiles a Pollença

Garci | 23/05/2008, 13:28

Enhorabona a la Plataforma. És un premi del tot merescut.

Joan Ramon

Camins

Joan Ramon | 23/05/2008, 12:35

Ara m'acaben de avisar que la Obra Cultural Balear dins els seus premis anuals, ha premiat a la Plataforma Pro Camins Públics i oberts, els premis Dissabte dia 31 a Inca.
Molta anys

Salut i branca

Margalida Amengual

El menet

Margalida Amengual | 23/05/2008, 11:16

Jo sóc de la mateixa opinió que voltros, el mè no es imprescindible per lo que seria millor que el sustituïssin per un de pelux, que ni ha de molt fidels als de veres i ningú se'n donaria conta. A mí en fa patir veure'l per por de que ell pateixi. Igual tampoc mai aniria a veure una corrida de toros perque el patiment dels bous m'escarrufa i, per molt que ho intenti (i ho he intentat, de veres), no sé com a ningú li pot agradar. Però això ja son coses personals de cada un. Es clar que na Xesca té raó quan vol dir que no es pot comparar el sufriment humà amb el sufriment animal, però aquí, del que es tracta, es d'evitar el patiment d'un animal que no té per qué sofrir ja que la processó es pot fer perfectament sense ell.

Xesca Ensenyat

Problemes tècnics

Xesca Ensenyat | 23/05/2008, 09:28

Haureu vist que tots els enllaços de L'HIDROAVIÓ APAGAFOCS han desaparegut. Són problemes tècnics que segurament avui estaran solventats.
M'agradia saber si hi ha algun you Tube o similar disponible perquè jo el pugui penjar demà al meu bloc, i també fotografies de Les Àguiles.
El debat obert sobre l'anyell és interessant, sempre que no serveixi per emmascarar atrocitats d'actualitat rabiosa, com el desastre contra la dignitat de l'ésser humà que ara mateix assota la pobre gent de Birmània, sobretot els nins. Podeu obrir un arxiu al meu bloc que mostra un bebè mort que una grua l'ha tret del fang i el transporta com si fos la cigonya. Fa horror. Jo no el puc mirar. També hi ha alguns you Tube sobre això mateix. I el desastre del Tíbet i de la Xina. I aquí mateix, a Pollença mateix, no importa anar més enfora. El llegir no ens ha de fer perdre l'escriure. Hi ha una ceguesa general que escarrufa, i escamots de robots sense humanitat que actuen impunement.
Jo sóc partidària d'indultar el xotet de Sant Joan Pelós. Però, i els altres? Per què han d'acabar a la brasa?
Per començar, la població s'hauria de fer vegetariana. Jo estava molt millor de salut quan vaig ser vegetariana, per això hi he tornat. Ahir vaig fer llentilles, només amb verdura, i varen esser mel. Però si n'hi ha que no volen ser vegetarians, que no en siguin. Hem de mirar de combinar l'alimentació, les festes populars i els sentiments humanitaris; una cosa no ha de llevar l'altra.
A desgrat dels problemes tècnics, puc actualitzar: només que em surten signes estranys. Avui, UNA ALTRA VIDA 31 (ja està publicat), i més coses.
Gràcies per l'hospitalitat.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb