URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Una mica d'història

Alternativa | 07 Juny, 2008 06:00

 Seguim comentant el ple de maig, avui parlam de la moció que va presentar el grup PP_UMP. Restauració, conservació i digitalització del “Plano geométrico del término de Pollença”  de 1858 de Pedro Moreno Ramírez. Aprovada per unanimitat.

 Aquest pla  es troba al museu municipal,i al ser consultat per molta de gent es troba en un mal estat de conservació i  deteriorament. El pla te un clar valor patrimonial i històric. A la moció el grup del PP-UMP també es va comentar que el pla tenia un valor legal a l’hora de confrontar parcel·les, camins, cases etc. 

La moció demanava la seva restauració i conservació, i després aplicar  tècniques (digitalitzcions, microfilmacions etc..) perquè aquest document pugui ésser consultat per tots els ciutadans  que així ho demanin. Al debat Biel Cerdà va comentar que ja tenia pensat aconseguir alguna ajuda del Consell per fer aquestes feines.

No he pogut veure el mapa però si realment  servia per cobrar els impostos al segle XIX dins els sistema d'amillarament la seva fidelitat com font jurídica és dubtosa. 

Una mica d'Història. 

A 1845  Ramón Santillana i Alejandro Mon varen fer una gran  reforma de la Hisenda Espanyola que dins aquell moment era un vertader desastre. A aquesta reforma s'introduïen  noves contribucions: sobre els immobles, sobre  la indústria i el comerç, i sobre el consum .

En aquest cas es interesa la contribució d'immobles, cultius i ramaderia que era una bona idea ja que es tractava d'un impost directe i proporcional sobre la propietat rústica i urbana, però tenia un problema greu i es que no havia cap cadastre fiable, el darrer era del segle XVIII. A falta de cadastre l'administració central fixava el que pensava recaudar , el repartia entre les províncies i les autoritats provincials deian a cada poble el que havia de pagar segons la riquesa censada als seus amillaraments (aquest mapa formaria part d'aquest repartiment) Per tant el repartiment de la contribució es fonamentava a les "amillaraments" , realitzats pels ajuntaments, un procediment que facilitava la ocultació de la riquesa per part dels grans propietaris i cacics que controlaven els municipis on predominaven jornalers analfabets. Només el propi control entre pobles i cacics locals, el que no pagaven uns l'haurien de pagar altres, evitava que l'ocultació fos encara major.

Les darreres estimacions parlen d'una ocultació cap al 1870 d'un 20% de la superfície i uns 500 milions de la riquesa rústica.  

A ràdio Urxella podeu escoltar tot el ple

 

Exposició de motius:

Atès la Llei 16/1985, de 25 de juny, “del Patrimonio Histórico Español”, a l’article  52. punt 1 determina:

Que Tots els posseïdors de bens del patrimoni documental y bibliogràfic estan obligats a conservar-los, protegir-los, i mantenir-los en llocs  adequats.

Atès la Llei orgànica 1/2007, de 1 de març, per la qual s’aprova l’Estatut d’Autonomia de les Illes. A l’Article 18 punt  3 determina:

Que els poders públics de les Illes Balears vetllaran per la protecció i la defensa de la identitat i els valors i interessos del poble de les Illes Balears i el respecte a la diversitat cultural de la comunitat autònoma i el seu patrimoni històric.

Atès que en el museu de Pollença hi ha el “Plano geométrico del término de Pollença”  de 1858 de Pedro Moreno Ramírez.

Atès el seu valor  patrimonial, històric  i documental.

Atès el seu valor legal a l’hora de confrontar parcel·les, camins, cases etc.

Atès que és consultat per molta gent.

 

Atès el seu estat  de conservació i el deteriorament que sofreix cada vegada que es consulta.

Per tot el que s’exposa, el grup PP-UMP presenta al ple de l’Ajuntament de Pollença, amb la intenció de veure-la enriquida amb les aportacions de la resta de grups polítics  i per a la seva aprovació si procedeix, la següent

Proposta d’Acord:

1-     Què l’Ajuntament dediqui una partida a la restauració i conservació del “Plano geométrico del término de Pollença”  de 1868 de Pedro Moreno Ramírez.

2-     Què  una vegada restaurat es realitzin les oportunes tècniques (digitalitzcions, microfilmacions etc..) perquè aquest document pugui ésser consultat per tots els ciutadans  que així ho demanin.

 

3-     Què en el cas que l’ajuntament de Pollença no pugui assumir aquest cost, que s’insti  al Consell de Mallorca  i concretament al Departament de Cultura i Patrimoni, perquè dugui a terme aquesta tasca. 

 

Pollença,  15  de maig de 2008.

Comentaris

Pepe

Re: Una mica d'història

Pepe | 07/06/2008, 16:18

En caciquisme han canviat les formes però no el fons.

JRV

Significatiu

JRV | 07/06/2008, 15:37

Cualquier tiempo pasado fue : Igual?

Pepe

Re: Una mica d'història

Pepe | 07/06/2008, 14:58

JRV una altra dada de l'itinerari vital de Guillem Cifre de Colonya que hem fet avui: L'estat va donar 3.000 pts per l'escola de D. Guillem, L'Ajuntament res; no tenien ni un dur, et sona?
En quant al mapa m'imagin que la manipulació venia a les fitxes que l'acompanyaven; extensions, produccions... Avui em comentaven com aquest tipus de mapa s'ha perdut a la majoria de municipis o es troba en moltes pitjor condicions que el de Pollença

Xesca Ensenyat

HI HA MOLTA D'OBRA DE CONSTRUCCIÓ

Xesca Ensenyat | 07/06/2008, 12:50

a L'HIDROAVIÓ APAGAFOCS

un bloc de vilaweb.cat
actualitzat permanentment

UNA ALTRA VIDA, 45

ja en podeu disposar a tot drap en els vostres monitors

JRV

miscelania

JRV | 07/06/2008, 11:47

Referent al planol, als anys 80 us puc assegurar que encara es feia servir, al manco amb finalitats orientatives. Estava a una paret del que era abans intervenció, i com que molts regidors no sabien que era , s'ha preservat.
En quan al PiP d'aquesta setmana, he tingut temps de llegir dos articles. Un es de na Rosa Albis referent a les escoles de finals de segle XIX i principis del XX, on es pot comprovar la miseria moral dels Consistoris d'aquells temps per el que fa a l'ensenyament i altres questions, i que afortunadament la salvació venia de fora, mal que pese. L'altra es sobre Toni "Gall", el ballador, també es un vertader document històric damunt les dificultats de supervivència de tot hom, però especialment dels infants de casa pobre, i la brutalitat en que eran tractats. Visca el GPS, però viva també la S. Social i l'ensenyament obligatori. Evidentment, per a mi, la nostàlgia d'aquell temps només pot ser fruit de la demència senil o l'amnesia

Garci

Re: Una mica d'història

Garci | 07/06/2008, 09:39

És una molt bona cosa poder conservar aquest plànol. Tot i els dubtes d'en Pepe aquesta és una font toponímica exel·lent. I tot i els problemes que pugui tenir, tenim la sort de tenir-la.
Enhorabona als que l'han presentada aquesta moció.
Darrerament paresc del PP.

Camins

Mapa

Camins | 07/06/2008, 08:31

El pla de Moreno Ramírez ja i podem veuré grafiats el camí de Ternelles, el Camí vell de Lluc i altres, és prou interessant la seva conservació, de fet nosaltres per tal de poder-lo servir, tenim un seguit de imatges digitalitzades, per tal de poder conservar-les.

Salut

fralokus

Re: Una mica d'història

fralokus | 07/06/2008, 08:31

Visca el GPS

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb