URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

De jornalers a amos (Guillem Cifre de Colonya 1)

Alternativa | 11 Juny, 2008 06:00 | facebook.com twitter.com

Ja sabeu que pensam que no és suficient amb fer activitats culturals ( veure web oficial  commemoració) sinó que també fa falta un record pràctic de les idees encara vives de D. Guillem, per nosaltres un referent humà i polític. .veure articles els actes de l'any Guillem Cifre de Colonya. Evidentment qui vulgui conèixer la biografia de D. Guillem ha de llegir  l'imprescindible  llibre de Pere Salas, Guillem Cifre de Colonya. Un sant que no anava a missa ( El Gall editor, 1999), base fonamental de nostres articles.

Nosaltres ens hem plantejat  narrar la seva vida a una sèrie d'articles relacionant la seva vida amb imatges, temes actuals, plantejant preguntes, dubtes i obrint debats. 

 1.- Guillem Coll Torrandell i Antònia Cifre Seguí

Els  "pares" de  D. Guillem eren  jornalers a 1848,així consta al llibre de registre de batejos, com la majoria de pollencins i mallorquins. No tenien terres pròpies suficients per subsistir i havien de llogar la seva força de treball. La seva vida i condicions de treball  eren molt precàries; treballant des de nins, sous baixos, jornades laborals de moltes hores,, mal alimentats i evidentment amb poques possibilitats de reivindicar els drets propis, ja que "callar i fer feina" era un valor important a l'hora de ser contractat. 

Les bicicletes dels jornalers i jornaleres  a la plaça de Sa Pobla a mitjans dels anys cinquanta. Del blog. Literatura catalana contemporània. 

La situació dels jornalers  era molt similar als actuals immigrants sense papers que esperen, a les places dels pobles i ciutats, que algú els exploti. Sobre aquest tema us recoman l'excel·lent pel·lícula de Ken Loach. En un mundo libre..., una visió de les relacions laborals des del punt de vista dels que fan negoci a costa dels més dèbils. Sempre hem de recordar el que som i d'on venim. 

Immigrants a Elx esperat descarregar camions, veure article i vídeo interessant a http://ceuelchedigital.com/archivo/108/a-la-espera-de-una-oportunidad 
 

Quan Guillem Coll Cifre va néixer  el 1852, al mateix registre de batejos ja es diu que la professió  del "pare"és "labrador" o sigui que és ja l'amo de la possesió de Colonya. El senyors solien donar en arrendament a un amo les seves possessions, perquè aquest dirigís la seva explotació. Evidentment era un pas molt important ja que es passava de jornaler a contractar jornalers i situava a la família Coll-Cifre a una situació per damunt de la mitjana de la població.

Entrada a les cases velles de la possesió de Colonya.

 Què havia passat entre 1848 i 1852? Tal vegada Guillem Coll era un excel·lent jornaler i havia mostrat grans aptituds a la seva feina, fent-se valer davant del seu senyor. Això no era excepcional, però si que va ser extraordinari el que va passar més endavant a la vida de Guillem Coll Cifre i tal vegada les dues coses el pas de jornalers a amos i de Guillem Coll Cifre a Guillem Cifre de Colonya abans Coll es troben relatcionades d'alguna manera.

Finestra medieval amb arc conopial de les Cases velles de Colonya. 

 M'agradaria saber què varen pensar Guillem i Antònia quan deixaren de ser jornalers? S'oblidaries dels seus humils orígens? Com tractarien als que  abans eren companys i ara havien de contractar i imposar les condicions de treball? Voldrien imitar als senyors?

Emigrants mallorquins a Amèrica de la pàgina Balear exterior 

 

 

 

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb