URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

El dret de no passar fam (nova llei de Serveis Socials).

Alternativa | 19 Juny, 2008 06:00

Demà divendres a una visita informal vindrà a Pollença la consellera d’Afers Socials, Promoció i Immigració, na Fina Santiago. Hem preparat una apretada agenda per aprofitar la seva presència. A les 18:30 anirem a la ràdio municipal, després ens reunirem amb els representants d'AFAMA i PRODIS als seus locals i per terminar assemblea. sopar a Can Ramón, com sempre farem la xerradeta i després soparem tots junts. Estau tots convidats.

 
La Consellera ve en un moment molt interessant amb la nova Llei de serveis socials de les Illes Balears en fase d'esborrany ( substituirà l'actual Llei de l'any 1987). La nova Llei  incorpora una cartera de serveis que recull un ampli ventall de drets i deures en aquest àmbit. En l’esborrany de la normativa, es defineix com a obligatoris els serveis d’allotjament, alimentació i vestit. Per primera vegada una comunitat autónoma diura una cosa tan bàsica i esencial com que totes les persones tenen el dret de no passar fam. Així, una vegada que s'hagi valorat tècnicament que una persona o una família es troba en una situació de necessitat que l'impedeix accedir per si mateixa a una alimentació suficient -per a ella o per als seus fills-, l'administració estarà obligada a suplir-la a través de diverses possibilitats, com ara l'establiment de menjadors socials, borses d'aliments, beques per a menjadors escolars, etc.

 

A partir del moment en què el Parlament aprovi la Llei, s'iniciarà un termini de 18 mesos per elaborar una cartera de serveis socials, que s'aprovarà per decret. Aquesta cartera definirà "els drets subjectius (en matèria de serveis socials) que qualsevol persona podrà reclamar davant els tribunals; de la mateixa manera que en educació, si tens un infant de set anys, t'han de donar una plaça escolar". En aquest document figurarà la llista de serveis socials que les administracions de les Illes Balears han d'oferir als ciutadans de forma obligatòria, i els que tindran la categoria de "recomanables".L'establiment per decret i per llei de drets subjectius i de ràtios farà que la prestació dels serveis socials deixi de dependre de la voluntat política o dels professionals, "serà una llei la que establirà els drets".

Igualment, s'establiran ràtios de servei per població. Aquestes ràtios determinaran si per cada 5.000 o 7.000 habitants hi ha d'haver un educador social o un treballador social, o si cada 20.000 habitants hi ha d'haver un centre d'estades diürnes.

Un altre canvi significatiu que implicarà l'aprovació del text és l'assignació de pressuposts ampliables a les partides destinades als serveis socials. Fins ara, es tractava de partides no ampliables, amb la qual cosa una ajuda es concedia fins que hi havia pressupost. Quan aquest s'acabava, l'ajuda finalitzava.

També s'estableix que l'administració té l'obligació de garantir la resposta immediata a les situacions d'emergència social i les prestacions que donin cobertura a aquestes necessitats. 

 

A partir de l'aprovació de la Llei, tots els pressupostos relacionats amb drets subjectius de serveis socials seran ampliables, amb la qual cosa hi haurà dotació econòmica mentre hi hagi necessitats. El text també inclou que qualsevol persona que accedeixi als serveis socials en tingui assignat unprofesional de referència, tal com passa en la sanitat.

La coordinació entre les tres administracions amb competències en matèria de serveis socials -Govern, consells insulars i ajuntaments- és un altre dels aspectes que potencia la llei a través del concepte de "treball en xarxa", i que fins ara depenia de "voluntats polítiques".Aquesta coordinació s'estructurarà a través del Consell de Coordinació de Serveis Socials, en el qual participaran les administracions esmentades.

Uns altres òrgans que es crearan una vegada aprovada la llei són el Comitè d'Avaluació de Necessitats -que establirà si una persona està o no en situació d'exigir el compliment d'un dret subjectiu- o el Comitè d'Ètica -format per professionals, membres de la UIB i persones de reconegut prestigi-, que recomanarà actuacions en casos en què la persona usuària dels serveis socials no pugui decidir, ja sigui per una incapacitat o per minoria d'edat.

També es crea un òrgan de participació entre l'administració, les entitats sense ànim de lucre, la Universitat de les Illes Balears i els sindicats: el Consell de Participació dels Serveis Socials. I es fa un reconeixement explícit als professionals d'aquest camp, als quals es garanteix el dret a la formació contínua.


La nova Llei de serveis socials
es negociarà amb tots els partits polítics, els professionals dels serveis socials i les entitats relacionades ipot iniciar la seva tramitació parlamentària a partir del mes d’octubre de 2008.

 Aquesta Llei  suposa "configurar el quart pilar del benestar social, amb els tres ja existents: sanitat, educació i pensions", als quals s'afegiran els serveis "que han de cobrir les necessitats bàsiques de les persones, que són els serveis socials".

Accedeix al esborrany de la Llei de Serveis Socials.

A l'article de la wikipèdia sobre l'estat del benestar fan aquest diagrama tan clar que hem de canviar. 

 

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb