URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

La legió Còndor ha de ser història

Alternativa | 22 Juny, 2008 06:00 | facebook.com twitter.com

All ple de dijous presentam una moció per què l'Ajuntament demani al Ministeri de Defensa la retirada del monòlit dedicat als pilots de la legió Còndor, que es troba a la base d'hidros del Port de Pollença,  amb d'inscripció  "Varen caure per la llibertat d'Espanya a la batalla contra els bolxevics els pilots d'hidroavions... segueixen els noms i llinatges de tretze pilots i la data de la seva mort."(adjuntam fotografia.

El Ministeri de Defensa ha de complir la coneguda com llei de Memòria Històrica ( llei 52/2007, per la qual es reconeixen i amplien drets i s'estableixen mesures a favor dels qui van patir persecució o violència durant la Guerra Civil i la Dictadura)

 Al segle XXI i després de 30 anys de democràcia ja és hora de terminar amb aquestes exaltacions de la Guerra Civil. Els monuments públics han de ser ocasió de trobada i no han de servir per  legitimar la la violència que es va utilitzar per establir règims totalitaris contraris a la llibertat i dignitat dels ciutadans.

 A l'igual que es va fer amb el monument que havia a l'entrada del Port de Pollença ( dedicats als que varen morir pel bàndol feixista) pensam que aquest monòlit ha de ser dipositat al  museu militar del Castell de San Carles per convertir-se en un record històric contextualitzat i explicat, i això és el que demanam a nostra moció.

La Legió Còndor fou el nom que va rebre la força d’intervenció aèria que l’Alemanya nazi envià en ajuda del les tropes  del general Franco. La guerra civil va ser un camp de proves del que després faria  l’arma aèria alemanya  a la II Guerra Mundial.

Des de la base del Port 6 aparells bimotors Heinkel 59 i un trimotor Junker Ju-52 W amb flotadors varen jugar un paper important a la guerra. El Junker servia d'enllaç amb la península (Cadis) i els Heinkel bombardejaven de dia i de nit tota la costa republicana de Cartagena  a Port Bou, només al mes de gener de 1938 varen fer 65 sortides. El seus objectius eren els ports,estacions ferroviàries, pesquers,  els vaixells mercants (per exemple varen enfonsar el mercant danès Edith que es dirigia a València amb un carragament de carn). 

El monolit que demanam retirar va ser inaugurat el 25 d'octubre de1938 amb  el nom de set caiguts, al desembre s'afegiren sis noms més.

Podeu trobar tota aquesta informació i més   a l'excel·lent llibre La guerra civil a Pollença. La revolta contra la rebel·lió. de Jaume March, Andreu Cerdà i Pere Salas. Editorial: Documenta Balear, S.A.

 

Molt interessant l'article de Pep Corcoles ahir al Diario de Mallorca: "El último vestigio de la Legión Còndor", podeu trobar dades històriques de les actuacions de la Legió Còndor.

 Fotografia del monòlit. 


A continuació la moció.

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Proposta del regidor i portaveu del grup Alternativa Esquerra Unida- Els Verds, José Luis García Salvador, per  sotmetre a la consideració del proper Ple Municipal relativa a  la retirada del monòlit de la Legió Còndor.

Exposició de motius.

Atès que la llei 52/2007, per la qual es reconeixen i amplien drets i s’estableixen mesures a favor dels qui van patir persecució o violència durant la Guerra Civil i la Dictadura, coneguda com Llei de Memòria Històrica, a la seva exposició de motius senyala: que  ningú es pot sentir legitimat, com va ocórrer al passat, per utilitzar la violència amb la finalitat d’imposar les seves conviccions polítiques i establir règims totalitaris contraris a la llibertat i dignitat dels ciutadans, el que mereix la condemna i repulsa de nostra societat democràtica.

 

Atès que a la mateixa llei es diu que s’ha d’evitar tota exaltació de la Guerra Civil i que els ciutadans tenen dret a que els símbols públics siguin ocasió de trobada i no d’enfrontament, ofensa o greuge. Indicant al seu article quinze que les administracions públiques adoptaran les mesures oportunes per la retirada de plaques commemoratives d’exaltació de la Guerra Civil.

 

Atès que  a la base militar situada al Port de Pollença hi ha un monòlit dedicat als pilots de la legió Condor amb l’inscripció  “Varen caure per la llibertat d’Espanya a la batalla contra els bolxevics els pilots  d’hidroavions... segueixen els noms i llinatges de tretze pilots i la data de la seva mort.”

Per tot això, aquest regidor presenta al ple de l'Ajuntament, amb la intenció de veure-la enriquida amb les aportacions de la resta de grups polítics i per a la seva aprovació si procedeix, la següent proposta

Proposta d'acord.

- Que l'Ajuntament demani al Ministeri de Defensa, en compliment de la citada llei, la retirada del citat monòlit i que a ser possible sigui dipositat al  museu militar del Castell de San Carles per convertir-se en un record històric contextualitzat i explicat.

 

Pollença 13-06-08.

Comentaris

G.

Re: La legió Còndor ha de ser història

G. | 25/06/2008, 07:30

si, el enlace para leer la nota directamente de la pagina web de la BBC es:

http://news.bbc.co.uk/hi/spanish/latin_america/newsid_7462000/7462657.stm

perdón ayer me despisté y no te lo envié de forma correcta. Un saludo.

Pepe

Uruguay heridas que no cierran

Pepe | 24/06/2008, 22:33

Mientras Uruguay se prepara para marcar el próximo 27 de junio el 35º aniversario del último golpe de Estado, esta semana comienzan a tomar declaraciones en un juicio histórico.

Gregorio Álvarez
El ex general Gregorio Álvarez está siendo juzgado por delitos durante el gobierno de facto.

Decenas de militares darán su versión de hechos ocurridos durante el gobierno militar, en la causa al ex gobernante de facto Gregorio Álvarez, quien se encuentra en prisión desde diciembre pasado.

Álvarez, de 82 años de edad, está siendo juzgado por el delito de desaparición forzada, relacionado con el traslado clandestino de 30 disidentes uruguayos desde Argentina en 1978 y su posterior desaparición.

Por otra parte, el presidente Tabaré Vázquez, primer gobernante de izquierda, inició conversaciones con militares y miembros del ex grupo guerrillero Movimiento de Liberación Nacional- Tupamaros, sectores que protagonizaron violentas confrontaciones que derivaron en el régimen de facto, que tuvo lugar entre 1973 y 1985.

Desaparecidos en Uruguay
Entre los desaparecidos uruguayos hubo varios niños.

Vázquez dejó en claro que no se busca poner un punto final a lo ocurrido. Su objetivo es alcanzar una "reconciliación" y un compromiso de ambas partes para que "nunca más" se repitan los episodios de violencia.

En un futuro, ¿quizás?

¿Creen los uruguayos que es posible cerrar las heridas de lo que ocurrió durante un régimen militar que finalizó hace 23 años y que dejó unos 200 desaparecidos?

El consenso es que no, al menos por ahora.

"A partir de que el Gobierno permitió que se iniciaran juicios y detenciones -lo que algunos ven como justicia-, se rompió el estatus quo", dijo a BBC Mundo Carlos Ramela, integrante de la Comisión para la Paz, que investiga la situación de los detenidos-desaparecidos.

Tabaré Vázquez, AP
El presidente Tabaré Vázquez inició conversaciones con militares y ex guerrilleros Tupamaros.

"Los militares consideran que se rompió el equilibrio que les brindaba la Ley de Caducidad y de Amnistía. Los familiares de los desaparecidos siempre pretenden más porque es justo desde su punto de vista: pretenden que sigan los juzgamientos y es muy difícil para ellos poner un punto final", concluyó.

Desde que asumió el Gobierno de Vázquez, en 2005, se ha enviado a prisión a una decena de militares, al ex gobernante de facto, Gregorio Álvarez, al presidente civil del gobierno militar, Juan María Bordaberry, y al ex canciller Juan Carlos Blanco.

La Ley de Caducidad, aprobada en 1986, prohíbe el enjuiciamiento de los ex militares acusados de haber cometido violaciones de derechos humanos en Uruguay en la época del régimen militar.


Creo que se van a cerrar las heridas cuando todos los que participaron ya no estén. El sentimiento en las dos partes fue fuerte. Es muy difícil que a alguien a quien le mataron un padre, un hijo, o un tío pueda sentir que se cierran esas heridas
Daniel Stolovich, hijo de un detenido político durante el gobierno militar.

Sin embargo, la norma deja fuera a los delitos iniciados en otros países y a los civiles.

Poco optimismo

A pesar de que para los familiares de desaparecidos los juicios a ex militares y las investigaciones han dado algunos frutos, ellos creen que aún falta mucho camino por recorrer.

"Las heridas no se pueden cerrar desde el momento que los militares siguen negando lo que hicieron, mientras no digan la verdad.

"Ya se han encontrado restos de desaparecidos, sabemos que ellos los llevaron presos, los torturaron, los mataron y no dicen dónde los enterraron.

"Hasta que no lo digan y se arrepientan de haberlo hecho no se puede hablar de nunca más", aseguró a BBC Mundo Luisa Cuesta, de Madres y Familiares de Detenidos-Desaparecidos.

Juan María Bordaberry, ex presidente de Uruguay
Bordaberry, quien gobernó entre 1972 y 1976, se encuentra en prisión.

Del lado militar tampoco hay optimismo sobre la posibilidad de cerrar las heridas del pasado.

"Así como están las cosas me parece completamente inviable", dijo a BBC Mundo el general retirado Luis Pírez, presidente del Centro Militar.

"Mientras los militares sigan desfilando por los juzgados, estén presos no se sabe por qué -por cualquier denuncia-, mientras vayan los antropólogos a investigar con la prensa al lado, mientras el presidente siga sacando casos fuera de la ley de caducidad, es imposible".

El senador y ex guerrillero tupamaro José Mujica dijo a la prensa que cree que el tema se va a laudar cuando todos los protagonistas hayan fallecido, algo con lo que parecen concordar varios de los que de alguna forma están vinculados al tema.

"Creo que se van a cerrar las heridas cuando todos los que participaron ya no estén. El sentimiento en las dos partes fue fuerte.

El senador y ex guerrillero tupamaro José Mujica , AP
Algunos, como José Mujica, creen que el tema se resolverá cuando los protagonistas hayan fallecido.

"Es muy difícil que a alguien a quien le mataron un padre, un hijo, o un tío pueda sentir que se cierran esas heridas, dijo Daniel Stolovich, hijo de un detenido político durante el gobierno militar.

Paola Fryd, también hija de un preso político en el gobierno de facto, dijo a la BBC que "no se puede decretar el nunca más ni lo que le pasa a la gente con lo que vivió".

"Yo siento que tengo la responsabilidad de transmitir lo que pasó y lo que viví siendo una niña. Creo que sería bueno que a ningún niño más le pase eso con su papá por pensar diferente".

Quizás cuando se conmemoren 65 años de aquel 27 de junio de 1973, en lugar de los 35 que se recordarán próximamente, la sociedad uruguaya esté preparada para sentir que las heridas, de alguna forma, se cerraron. Sólo el tiempo, y lo que acontezca en ese lapso, lo dirá.

Garci

Re: La legió Còndor ha de ser història

Garci | 24/06/2008, 21:43

Hola G. no entiendo esta dirección. Podrias poner el enlace donde pone web.

Gracias.

G

Re: La legió Còndor ha de ser història

G | 24/06/2008, 20:09

perdon la direccion correcta es esta: BC Mundo América Latina Uruguay heridas que no cierran.mhtmht

G

Re: La legió Còndor ha de ser història

G | 24/06/2008, 20:09

perdon la direccion correcta es esta: BC Mundo América Latina Uruguay heridas que no cierran.mhtmht

G

Re: La legió Còndor ha de ser història

G | 24/06/2008, 20:09

perdon la direccion correcta es esta: BC Mundo América Latina Uruguay heridas que no cierran.mhtmht

G.

Re: La legió Còndor ha de ser història

G. | 24/06/2008, 20:06

de res garci mirate esto: C:Documents and SettingsMiróMis documentosBBC Mundo América Latina Uruguay heridas que no cierran.mht
salutacions

Pollença i el monument als assassins de la Legió Còndor

Re: La legió Còndor ha de ser història

Pollença i el monument als assassins de la Legió Còndor | 24/06/2008, 19:23

Gràcies G. Crec que la moció sortirà per unanimitat després haurem de lluitar per que el Ministeri de Defensa ens faci cas.

Miquel López Crespí ha fet al seu blog una referència a nostra moció amb dos vídeos sobre la Legió Còndor.

Garci

Re: La legió Còndor ha de ser història

Garci | 24/06/2008, 19:00

Esperem que surti endavant aquesta moció G. Molta gent pensa que això és remoure la merda del passat. Si, va ser una merda el passat quan uns feixistes s'aixecaren en armes contra un règim democràtic legítim, quan uns assassins ompliren les cunetes de sang i amés se'ls feu homenatge.
Això és merda del passat. I mocions com aquesta crec que ajuden a llevar tanta mala olor, no a remoure.

G.

Re: La legió Còndor ha de ser història

G. | 24/06/2008, 13:37

Excelente el trabajo de Pep Córcoles. Y un buen tema para llevar al pleno de Pollença, que lejos de dividir une.
Saludos.

Notícia

Re: La legió Còndor ha de ser història

Notícia | 24/06/2008, 11:23

Avui la notícia al mundo.

Pepe

Comentari

Pepe | 23/06/2008, 22:00

Marçal Isern de l aMemòria Històrica de les Illes Balears ens ha dedicat aquest comentari.

Son batalladors aquesta gent de pollença. Però llàstima que la seva formació a nivell nacional, no tingués tanta sensibilitat a l'hora de pactar la llei de la (Des)Memòria Històrica. I així els hi ha anat.
Salut.

Que hem de dir, estam d'acord, la llei ja varen escriure al seu dia que és un gran simulacre.

Pepe

Fins demà

Pepe | 22/06/2008, 23:03

Bona nit fralokus, és normal el monolit no es troba a la part més transitada de la bas. Però una vegada que es trobes a la carretera citada és fàcil de veure ja que es troba a altura i amb una petita plataforma davant. Les escales de pedra per accedir al mateix si que es troben mig cobertes per la vegetació

fra lokus

Re: La legió Còndor ha de ser història

fra lokus | 22/06/2008, 22:47

"Cristo bendito", vais estar quinze mesos per alla i no em vaig donar compte de la existència del "pedrusco" aquest.

Pepe

Re: La legió Còndor ha de ser història

Pepe | 22/06/2008, 22:12

Per cert avui he anat a la base per comprovar la ubicació del monòlit, al veure que fins i tot el Ministeri de Defensa no tenia constància de la seva existència volia comprovar que encara era. I efectivament es troba al costat de la carretera que va per la part de dalt de la base a l'altura dels hangars.

Pepe

Re: La legió Còndor ha de ser història

Pepe | 22/06/2008, 21:59

M'imagin que el tema d'aquesta subvenció sortirà al ple, però fa unes setmanes el diari Úlltima Hora també parlava d'altres subvencions que s'havian perdut per terminar una obra fora de termini.
Un desastre més de gestió.

Biel

Construcció

Biel | 22/06/2008, 20:40

Sa construcció és destrucció econòmica i un camí equivocat per Mallorca.Ens empobreix a tots com a poble.Ha estat màfie,saqueig i robo.Nomès servèix per blanquetjar diners a ses màfies internacionals i no servèix ni a l'intères general ni a la societat.Des gran festí des mafiosos sa gent d'aquí no té dret ni a ses miques.

Garci

Re: La legió Còndor ha de ser història

Garci | 22/06/2008, 08:51

Si aquesta notícia és veritat algú hauria d'explicar moltes coses.

Però això, si no té una explicació lògica, és molt molt greu!

VICENTE PEQUEÑO

LA INOPERANCIA DE FRANCISCA RAMON

VICENTE PEQUEÑO | 22/06/2008, 06:26

pollença
El consistorio pierde una subvención de 230.000 euros para ampliar la residencia
VOTE ESTA NOTICIA

J. FRAU. POLLENÇA. La conselleria de Asuntos Sociales, Promoción e Inmigración del Govern ha recortado en 196.924 euros una subvención de 229.726 euros que ya estaba concedida al ayuntamiento de Pollença para llevar a cabo las obras de ampliación de la residencia de personas mayores. Finalmente, la cantidad que percibirá el consistorio pollencí asciende únicamente a 32.802 euros.
La subvención solicitada por el Ayuntamiento fue concedida por la conselleria de Presidencia en junio de 2007 por un importe de 229.726 euros, aunque el consistorio justificó únicamente el 14,2 por ciento del coste total del proyecto de la residencia. Por este motivo, el Govern ha recortado la ayuda para ajustar la cantidad al mismo porcentaje de la justificación de la obra por parte de Pollença.
El portavoz del PP, Tome Cifre, critica la "gestión ineficaz" del equipo de gobierno y principalmente del área de Servicios Sociales, gestionada por el PSOE.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb