URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Sáhara

Alternativa | 02 Juliol, 2008 06:04 | facebook.com twitter.com

Al ple passat es va aprovar una declaració institucional sobre el conflicte del Sàhara Occidental. Varen votar a favor encara que pensam que podia ser més  contundent.

El govern espanyol té una assignatura pendent i un deute moral, històric i polític amb el poble del Sàhara, ja que va ocupar el seu territori i va explotar els seus recursos durant més d’un segle. Esquerra Unida sempre ha tingut una postura clara  a aquest tema defensant el compliment de les més de 50 resolucions d’organismes internacionals per que es reconegui el dret d’autodeterminació del poble sahrauí

Pensam que tan el PP quan governava com  el PSOE actualment a pesar de les paraules i declaracions han contribuït a mantenir l’ocupació il·legal de Marroc. No es poden fer declaracions com aquesta i després vendre armes i signar tractats de pesca i convenis preferencials amb el Marroc que incloent l’espoli dels recursos que pertanyen al Sàhara.

En agradaria que a més a més de fer declaracions institucionals nostres companys locals del PSOE i del PP fessin alguna cosa més per que els seus companys del parlament donen d’una vegada passos materials i pràctics per que es respecti la legalitat internacional al Sàhara.

Ens hagués agradat fer també el comentari que va fer Maki a aquest blog i que ens sembla molt oportú:

 "Estic sorpres que el Consistori, per UNANIMITAT, aprovés una moció relativa a la situació del Sàhara Occidental, ex "Sàhara Espanyol", vergonyós residu de l'imperi on no es posava el sol. El meu astorament ve motivat perquè l'equip de govern va trobar en el seu dia,que no podia opinar sobre el golf de Son Bosc, a Muro, i Muro, he mirat el mapa , esta mes aprop que el Sàhara. Convendria portar-lis un mapa, a aquests de l'equip de govern..."

Imatge del blog viento del Sur.

 

 

 


DECLARACIÓ INSTITUCIONAL SOBRE EL CONFLICTE DEL SAHARA OCCIDENTAL

 

 

El conflicte del Sahara Occidental, l’antic Sahara Espanyol, continua sense resoldre’s trenta-tres anys després de la firma dels Acords de Madrid, en virtud dels quals Espanya va cedir a Marroc i a Mauritània el territori de la que havia estat la seva colònia. El Sahara Occidental segueix essent, al conjunt del continent africà, l’única ex-colònia que no ha passat per un procés de descolonització que el dugués a l’exercici de la sobirania.

 

El poble sahrauí viu, de 1975 ençà, en condicions dramàtiques. Una part important de la població viu exiliada als campaments de refugiats de la inhòspita regió algeriana de Tindouf, i depèn de l’ajuda internacional per sobreviure. Una altra part viu al territori actualment ocupat per Marroc, que l’ha sotmès a un intens procés de colonització, contrari a la legalitat internacional, i que explota les riqueses que en justícia corresponen al poble sahrauí, tals com els bancs de pesca i els jaciments de fosfats de Bucraa.

 

La població del Sahara Occidental se sent abandonada per una comunitat internacional que no ha tengut la voluntat de fer efectiva la decisió de les Nacions Unides de celebrar un referèndum en què el poble saharauí pogués decidir sobiranament sobre la seva integració al Marroc o la seva independència. Els sahrauís, després d’apostar decididament per les vies diplomàtiques de solució, veuen com el conflicte s’eternitza, sense perspectives de superació del marc actual.

 

Durant tots aquests anys, la repressió de les autoritats marroquines contra els activistes sahrauís dels territoris ocupats ha estat constant. Un recent acte del jutge Baltasar Garzón, admetent a tràmit una denúncia contra responsables de desaparicions de dirigents sahrauís, n’és una bona mostra. En els darrers anys, hem assistit a un revifament de les reivindicacions i protestes dels sahruís dels territoris ocupats, a les quals Marroc ha tornat a contestar amb repressió. Les més prestigioses organitzacions de defensa dels drets humans han denunciat arrestaments, maltractaments i manca de les més elementals llibertats.  L’antiga colònia espanyola està sotmesa, a més, a un dur bloqueig informatiu per part de les autoritats marroquines. L’Alt Comissariat de les Nacions Unides va redactar, l’any 2006, un informe on denuncia aquestes greus violacions dels drets humans i que, incomprensiblement, no ha estat publicat.

 

El Parlament de les Illes Balears fa seus els sentiments de solidaritat de la societat balear cap al poble sahrauí.

 

Reitera, per tant, la seva demanda d’una solució negociada al conflicte, acceptable per ambdues parts, justa, basada en les resolucions de Nacions Unides i en l’exercici del dret d’autodeterminació, i plenament respectuosa de la legalitat internacional.

 

Expressa, a més, la seva preocupació per la greu situació de violació dels drets humans que es pateix al Sahara ocupat.

 

Parlament de les Illes Balears, 11 de març de 2008

Comentaris

Pepe

Zapatero y Mohamed VI obviarán el tema del Sáhara

Pepe | 08/07/2008, 11:00

Una cosa són les mocions i altra són les actuacions, el PSOE segueix sense fer res significatiu a aquest tema.

Avui al diari Público.

Zapatero y Mohamed VI obviarán el tema del Sáhara
El rey alauí recibe al presidente español el viernes en Oujda. Es el primer encuentro tras la crisis por la visita de los reyes a Ceuta y Melilla.

Tras romper una tradición que viene de la etapa de Felipe González en La Moncloa, cuando el primer visitado por los presidentes españoles inmediatamente después de hacerse con la victoria en las urnas era el rey de Marruecos, José Luis Rodríguez Zapatero realiza su sexto viaje al exterior y recala en Marruecos, concretamente, en Oujda.

Allí se reunirá con el rey Mohamed VI y con el primer ministro del país, Abbas El Fassi. Con ambos, el jefe del Ejecutivo español tratará los principales asuntos de las estrechas relaciones bilaterales que mantienen España y Marruecos, especialmente, en el ámbito de la migración, la economía, la empresa o la cooperación al desarrollo -España es el primer país donante en Marruecos-.

Sin embargo, hay un tema que se sorteará como el más profundo de los charcos o, a lo sumo, se rozará con cuidado: el conflicto del Sáhara Occidental, la antigua colonia española. Y eso que quienes conocen a Zapatero saben que tiene buena memoria. Por eso, es imposible que haya olvidado que en su primera visita a Marruecos, el 24 de abril de 2004, confiaba en que saharauis y marroquíes alcanzasen "un gran acuerdo".

El presidente hablaba de un esfuerzo de la diplomacia española cuyos resultados se percibirían "en seis meses". Pero hoy, seguimos como estábamos, con dos posiciones enfrentadas e inamovibles: un Estado independiente que promulga el Frente Polisario y una autonomía bajo bandera marroquí.

De nada han servido los planes bakers, los mediadores del Consejo de Seguridad de la ONU -el último, Peter Van Walsum, a punto de tirar la toalla-, las conversaciones de Manhasset (EE.UU.) en las que nunca pasa nada, las reivindicaciones de Argelia -que envía mensajes al propio Zapatero- o las llamadas de auxilio de las ONGs que trabajan en la antigua colonia española advirtiendo de la situación dramática de los saharauis.
Nido de terroristas

Hoy empiezan a surgir, además, advertencias por parte de fuerzas de seguridad internacionales, que alertan del peligro de esta zona. "Hombres y niños sin hacer nada; sin futuro;... -relataba no hace mucho uno de estos expertos a Público- ¿Hay mejor campo de reclutamiento para el terrorismo de Al Qaeda que estos campamentos donde la gente se siente abandonada y en donde la semilla del odio germina con tanta facilidad?".

G. Caldentey Crego

Felicitacions & altres

G. Caldentey Crego | 02/07/2008, 10:55

Bravo per la nota i inici de feina relatius a l'incompliment de la normativa de instal·lació de cartells publicitaris a sòl rústic!!!!
Com duis la redacció de les mocions 65 hores i "directiva de la vergonya" (Retornament d'immigrants-camps de concentració)?
Jo he aplegat molt de material, però encara no m'hi he posat a la redacció. Passau-me el que dugueu fet, com si són només comentaris i/o altres feines.
Salutacions i fresca,
Guillem

Potti

Re: Sáhara

Potti | 02/07/2008, 06:53

El que hauria estat preocupant és que no hagués sortit la moció.

- Votam perquè estam en contra de la fam al món?
- SIII!!
- Votam perquè volem un sistema de patents més just?
- SIIII!!!
- Votam per aturar el 'pelotasso' X d'aquí a la vora?
- Nooooo (que a mi m'esquitxa...)

I com pel tema Saharaui a nivell local només poden fer petits actes de solidaritat (campanyes, acollides, qualque projecte d'intervenció...) i no tancar el problema sempre queda bé. :)

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb