URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Els esportistes espanyols no tenen dret a la llibertat d’expressió

Alternativa | 08 Agost, 2008 06:00 | facebook.com twitter.com

 Encara que na Toñi ha obert el seu propi blog  que us recomenam, no ens ha abandonat i ens ha enviat aquest magnífic article per un dia com avui.

El govern xinès enlluernarà (o ha enlluernat a aquestes alçades) tot el món amb una cerimònia d’inauguració dels Jocs Olímpics que deixarà bocabadat tot el que l’hagi vist. La disciplina, l’elegància i el poder econòmic del gegant asiàtic faran del seu model objecte d’admiració general. Tot això estaria molt bé si la Xina fos un país que respectàs els drets humans; en canvi, és, en la meva opinió, la pitjor dictadura del món, encara que només sigui pel nombre de persones que té oprimides.

 No fa falta recordar molts de detalls, crec que amb u en tenim prou: segons Amnistia Internacional, Xina és el país on es duu a terme quasi el 65% de totes les execucions del món: només al 2006 varen ser executades almenys 1.010 persones, encara que altres fonts eleven la xifra entre 7.500 i 8.000.

A aquestes alçades està més que clar que si la intenció del COI concedint l’organització dels Jocs Olímpics a Pequín, amb el que suposa d’aparador mundial, era animar al govern xinès a una certa democratització, els seguidors del baró de Coubertain es varen equivocar de cap a cap. No només no hi hagut cap obertura, sinó que, aprofitant l’avinentesa, s’han fet neteges que haurien de fer replantejar-se decisions com la de concedir l’organització d’un esdeveniment com aquest a una dictadura. És una vergonya que un premi com aquest caigui a un règim polític que se n’aprofitarà per fer propaganda de les seves virtuts. De totes formes, el que està passant (amb la censura a internet i tot el que s’està veient) no és inesperat. El que sí es sorprenent és el que està passant amb els nostres esportistes, el COE i el nostre govern.

Dilluns dia 4, el president del Comitè Olímpic Espanyol, Alejandro Blanco, a una reunió a la vila olímpica, va advertir els esportistes de les conseqüències de fer qualsevol manifestació política durant els Jocs: “No se pueden hacer declaraciones políticas. La consecuencia es la retirada de la acreditación y a casa”, va dir tot recordant el punt 3 de la norma 50 de la Carta Olímpica: “No es permetrà cap tipus de manifestació ni propaganda política, religiosa o racial a cap emplaçament, instal•lació o altre lloc que es consideri part dels emplaçaments olímpics”. Deixant de banda què es considera política, la primera pregunta que em ve al cap és: i si la declaració (potser del tipus “estic en contra de la pena de mort”) la fa un esportista a un carrer qualsevol d’un poble prop de Pequín? El COE –atenció, el COE, no el govern xinès- l’enviarà a ca seva? I ja, per a filar encara més prim, va la vice-presidenta De la Vega i declara que "Es evidente que la familia olímpica tiene sus propias normas que hay que respetar" (no faré demagògia dient que els règims islàmics més fonamentalistes també tenen les seves pròpies normes que, per aquesta regla de tres també s’haurien de respectar), per després afegir que "pero una cosa es su manera de pensar [de l’esportista] y otra que no se respeten las normas fijadas en esta materia". Estam arreglats!

Ara resulta que un, quan és esportista i representa Espanya als Jocs Olímpics, no pot fer ús de drets tan elementals com el dret d’expressar lliurement les seves opinions. Es veu que la Carta Olímpica està per damunt de la Constitució Espanyola! Com ha canviat la cosa! El que ni el president del COE ni la vice-presidenta De la Vega recorden és que la Carta Olímpica, al seu capítol 1, Principis Fonamentals, punt 2 –no fa falta anar tan enfora i cercar el 50.3- diu que: “aliant l’esport amb la cultura i l’educació, l’Olimpisme esdevé creador d’un estil de vida basat en la joia de l’esport, el valor educatiu del bon exemple i el respecte als principis ètics fonamentals universals”. Es veu que la defensa dels drets humans o la llibertat d’expressió no formen part d’aquests principis ètics fonamentals.

Més informació:

Amnistia Internacional.

Més imatges d'aquesta campanya d'Amnistia al blog cero en publicidad

A reporteros sin fronteras podeu participar a una cibermanifestació

Bones fotografies a http://china.hrw.org/

Comentaris

Garci

Avui al Diari de Balears

Garci | 12/08/2008, 20:58

PROTAGONISTA AVUI
Martí Ochogavía
REGIDOR DE MANTENIMENT DE POLLENÇA I AUTOR TEATRAL DURANT EL SEU TEMPS LLIURE

Portaveu d’UMPI, partit independent coalitzat amb UM a Pollença, Martí Ochogavía, compagina el seu treball com a regidor de Manteniment amb l’experiència com a autor teatral. A la seva darrera obra, hi assistiren 2.600 espectadors. Indubtable l’èxit de www.soncurt.com. És rendible parodiar-se un mateix?
Sembla que sí. No ho sé. Per la patrona les comèdies agraden a la gent, tot i que no pensàvem omplir quatre dies
el claustre. No ho havia fet ni la companyia Xesc Forteza.

La temàtica dels habitatges vacacionals té poder de convocatòria a Pollença.
Sí, supòs que molta gent s’hi ha vist reflectida i s’ha de dir que hi havia anècdotes gracioses.

Més en tindrà encara de la seva experiència política. Quan fareu una comèdia sobre
l’Ajuntament, amb el batle i el secretari?
Ja m’agradaria (rialles). Quan no hi siguin ells. El que és cert és que no vull mesclar la política, encara que hi podria posar anècdotes molt curioses i picants. És un gran tema.•

Pepe

On és la treva

Pepe | 09/08/2008, 22:52

Es veu que georgians, russos i ossetes no s'han cregut res d'això de la treva olímpica

Pepe

¿Olimpismo más de lo mismo?

Pepe | 09/08/2008, 22:49

Interessant article de Javier Ortiz

Los Juegos Olímpicos (JJOO) están mucho más emparentados con las guerras, las rivalidades a muerte y los conflictos entre naciones que con el afán de paz, la noble competencia y el esfuerzo de superación en buena lid que pretenden sus exegetas. Lo estuvieron ya en la Grecia antigua, donde jamás pusieron fin a ninguna guerra (de hecho, su prueba estelar, la maratón, se estableció para conmemorar el anuncio de una victoria militar), y lo han estado en la Era Moderna, cuyas celebraciones han bailado una y otra vez al son marcado por la relación de fuerzas interestatales imperantes en cada momento.

El repaso de los JJOO modernos refleja cómo sus responsables nunca se han situado del lado de la defensa de los Derechos Humanos, sino todo lo contrario. Durante años, el Comité Olímpico Internacional (COI) no sólo aceptó, sino que incluso recomendó que quedaran fuera de las delegaciones nacionales los atletas negros y judíos (y las mujeres, por supuesto). El COI se humilló ante Hitler en los JJOO de 1936 y, luego, con la misma devota sumisión, ante los vencedores de la II Guerra Mundial. Más tarde se adhirió a la persecución de los deportistas homosexuales y aplaudió la investigación del sexo de las mujeres tenidas por “ambiguas”.

Las autoridades olímpicas se retrataron a la perfección en 1968, tras la matanza de Tlatelolco, a pocos días de la inauguración de los JJOO de México, cuando las fuerzas represivas del Gobierno de Díaz Ordaz dispararon y mataron a cientos de estudiantes que se manifestaban pidiendo más justicia social y menos gastos suntuarios. El COI hizo como si el asunto no fuera con él. ¡Ni siquiera se declaró apenado por la masacre!

Pero tampoco nos sorprendamos. ¿A cuento de qué iba a actuar como paladín de la democracia un organismo oligárquico que selecciona a sus miembros por cooptación? Si el propio COI rechaza el control de los deportistas de base y huye de las elecciones libres, ¿en nombre de qué iba a exigir a otros –a los jerifaltes chinos, sin ir más lejos– que renuncien a lo mismo?

Los autócratas de todo signo acaban siempre entendiéndose entre sí. A fin de cuentas, les une lo esencial.

Pepe

Re: Els esportistes espanyols no tenen dret a la llibertat d’expressió

Pepe | 08/08/2008, 17:35

Gràcies per la informació Guillem llegiré les referències

Pàgina de Maribel Moreno

Re: Els esportistes espanyols no tenen dret a la llibertat d’expressió

Pàgina de Maribel Moreno | 08/08/2008, 17:31

L'esportista que ha abandonat és la ciclista Maribel Moreno sembla que ha estat un atac d'ansietat, te la seva pròpia pàgina
Hi ha molt pocs esportistes que opinen de política o drets humans per desgràcia.

Garci

Re: Els esportistes espanyols no tenen dret a la llibertat d’expressió

Garci | 08/08/2008, 14:17

Que en sabeu d'aquesta esportista espanyola que ha abandonat la concentració per la pressió que no podia aguantar?

Quan he sentit la notícia m'he posat a pensar:

-La notícia l'han dit com a de casualitat, al mig del telediari i ràpidament.
-Pressió? una esportista professional que té prou nivell per anar als Jocs Olímpics pot tenir pressió? No hauria d'estar acostumada a l'alta competició?
I tot d'una se m'han vengut aquestes coses al cap:
-Tal vegada s'ha portat malament i ha dit coses que no podia dir.
-Tal vegada no ha soportat la pressió de la dictadura i ho ha fet com a protesta.

Crec que la resposta no la sabrem. Tal vegada m'equivoc i simplement està estressada i la tele ho ha dit ràpid per no culpabilitzar-la.

Guillem Caldentey

Reporteros Sin Fronteras?!

Guillem Caldentey | 08/08/2008, 12:47

Benvolguda,
100% d'acord amb el contingut de l'article.
Això si, jo NO participaré amb RSF, ni que sigui virtualment:
- "RSF considera desproporcionada la multa a Jiménez Losantos"
(http://www.lavanguardia.es/lv24h/20080731/53511289343.html)
- S. Lamrani
- Sobre RSF contra Veneçuela (http://www.rebelion.org/noticia.php?id=46082)
- Sobre el finançament yanki de RSF
(http://www.rebelion.org/noticia.php?id=14778)
- P. Serrano: "La UNESCO vuelve a desautorizar a RSF"
(http://www.rebelion.org/noticia.php?id=64537)
Salut!
Guillem

Xesca Ensenyat

GRÀCIES TOÑI

Xesca Ensenyat | 08/08/2008, 12:46

Ara mateix faré un copy/paste al meu bloc L'HIDROAVIÓ APAGAFOCS, al post on ens hem adherit a la campanya internacional que va en el mateix sentit teu, del teu escrit.
Gràcies URXELLA per la dignitat

Bartomeu

Contaminació

Bartomeu | 08/08/2008, 12:13

Sa contaminació a Mallorca mata taurons a la mar i personas a terra!!

Biel

Corredors

Biel | 08/08/2008, 11:06

Corredor Nort,Sud,Est i Ponent,Rotondas i Ponts i pontets i túnels i més túnels.Farolas urbanas i llum i renous.Es qui han conegut sa Mallorca de fa 50 anys s'acarnissament per destruir aquesta terra sigui amb autopistes,urbanitzacions,aeroports,ports,metros,o trens ens fa caguera i oi.Qualqú sense estudis va crear del no res una illa maravillosa i tots es tècnics i especialistes,economistes i polítics,enginyers i arquitèctes què no saben res de res l'han convertida amb una Merda.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb