URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Hereu (GCC2)

Alternativa | 17 Agost, 2008 06:00 | facebook.com twitter.com

Seguim narrant la vida de Guillem Cifre de Colonya(veure web oficial  commemoració)  per nosaltres un referent humà i polític.
Qui vulgui conèixer la biografia de D. Guillem ha de llegir  l'imprescindible  llibre de Pere Salas, Guillem Cifre de Colonya. Un sant que no anava a missa ( El Gall editor, 1999), base fonamental de nostres articles.

1r article. De jornalers a amos (Guillem Cifre de Colonya 1)

Els Cifre de Colonya eren senyors descendents d'un dels conqueridors cristians de l'illa al 1229.  El més importants pels senyors era mantenir i ampliar el seu patrimoni, i evidentment el matrimoni amb dones de la mateixa classe social era la principal via d'incrementar les terres, principal forma de riquesa, pòc amor i molt d'endogàmia. 

Guillem Ignasi de Colonya 0'Ryan era la cinquena fortuna de Pollença amb un gran patrimoni familiar (possessions de Colonya i Can Terrasa, i altres finques menors). Igual que ara, al poder econòmic s'unia el control polític. En aquell moment els senyors  ocupaven tots els càrrecs polítics, Guillem Ignasi va ser diputat (1846) i batle (1856 i 1845). Recordem que a l'época els sistema polític era el liberalisme amb sufragi censatari masculí, només una minoria d'homes rics votava i exercia els càrrecs. 

Retracte de Guillem Ignasi de Colonya 0'Ryan

En 1839 es va casar, dos anys després ja havia vist morir a la seva primera filla, dues bessones i la seva propia dona Catalina Cifre Rotger.

A 1854 Guillem Ignasi fa hereu al nin dels seus arrendataris, que només tenia dos anys. De totes maneres Guillem Ignasi no va renunciar a tenir un descendent legítim i es va casar en segon matrimoni amb la filla de Son Vila, Antònia Amer. Quan aquesta esperava un nin, Guillem Ignasi va canviar el testament però dient que en cas de que el nin arribés a morir abans dels 7 anys, l'hereu tornava a ser el nostre Guillem i si aquest moria, el seu germà Antoni. La sort es pot dir que va acompanyar a Gullem ja que el fill de na Antònia  va néixer sense vida. 

 A la pàgina oficial de l'any diu que aquesta herència és resultat del "destí", al llibre d'en Pere Salas diu que és resultat de la necessitat s'assegurar-se un hereu i la pervivència  del  llinatge Colonya (una dels punts del testament era l'obligació d'anomenarse Cifre de Colonya. A la seva conferència Pere Muntaner va dir que el més probable és que Guillem Cifre de Colonya fos fill natural del senyor ja que era un cas únic a Europa que un senyor fes hereu al fill dels amos. Aquesta afirmació no varen gustar a alguns dels presents a la conferència i això em va recordar el que em va dir una persona respecte a Pollença, aquest muncipi a vegades sembla la pel·lícula el show de truman on es prefereix una realitat construïda articialment a la veritat.

 

Fotografia d'en Bestard de les cases velles de la possessió de Colonya.

 

Un aspecte molt important del testament és que per heretar, Guillem havia d'estudiar una carrera, una cosa no molt habitual a l'época quan els senyors vivien de rendes i majoritàriament a aquest país encara es considerava el treball una cosa indigna de senyors. Molta de gent que viu actualment de rendes haurien de prendre nota.

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb