URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Democracia al simulacre

Alternativa | 29 Agost, 2008 06:00 | facebook.com twitter.com

Un amic ens ha fet arribar aquest escrit per reflexionar una mica sobre les eleccions a càrrecs dels simulacres de moros i cristians. Esper que hi faceu molts comentaris ja que la molèstia d'aquest col·laborador anònim no ha estat poca, i la voluntat és debatre-ho. Gràcies T. per participar. I ja sabeu, si voleu participar enviant-nos els vostres escrits, els publicarem encantats mentre no faltin al respecte a ningú, estiguem o no d'acord amb el contingut.

Democracia al simulacre


    Voldria aprofitar, ara que ja han passat festes i s'acaba l'estiu, per obrir un debat, tal volta una mica trivial (per desengreixar de tots els marrons politic-econòmic-socials que ens envolten), però que realment es troba al carrer. Al ser referent a la patrona, ara és el moment d'obrir el debat i prendre una decisió i no esperar a l'any que vé.
    Les eleccions a càrrecs del Simulacre de Moros i Cristians foren, en el seu dia, una molt bona opció. Va servir per desenquistar un procés d'elecció subjectiva i també per fer la primera sortida festiva de la patrona. Aquesta primera festa prepatrona ja és el suficientment madura perquè fem una reflexió respecte el caràcter democràtic de l'elecció. En un cas com aquest, la democràcia no s'ha de caracteritzar per la possibilitat de que
tothom trii el seu candidat, sinó per la igualtat d'oportunitats entre tots els pollencins. Ningú s'ha qüestionat mai la conveniència de triar les àguiles, els cavallets, la dama dels cossiers o els mateixos cossiers per elecció popular, ans al contrari, es dona a tots els joves i les joves les mateixes possibilitats de ser elegits. Perquè en el cas del càrrecs no és així? Puc entendre que al principi el fet de fer unes eleccions va ajudar molt al llançament d'aquesta festa prepatronal, però ara ja ha madurat i, com se podria dir, la festa va tota sola. Hem pogut veure ens aquests anys molts casos de càrrecs que han guanyat, o ho han intentat, per via del populisme (sopars, copes, cafès i puros) i d'altres que ho han fet arrastrant a la gran quantitat de coneguts que tenen, per raons diverses (negocis, bars,...). Inclús inercanviant els cromos d'un any a l'altra dins la mateixa pandilla d'amics (enguany tu, l'any següent jo,...). Tot això fa que molts joves mai tenguin la possibilitat de disfrutar com a protagonistes d'una festa que possiblement duen més al cor que molts dels que han participat -o si mes no tant com ells-.
    Per tant, rompent una llança a favor de la igualtat d'oportunitats, s'hauria de substituïr l'elecció de càrrecs per un sorteig públic. Es pot estudiar que els candidats hagin de complir una sèrie de prerequisits per presentar-se al sorteig, entre d'altres mantenir l'edat mínima i fora molt convenient presentar un aval de firmes de gent que se comprometi a ajudar-los durant el combat (per exemple 30 o 40 firmes).
    Ah, no passeu pena, el sorteig pot ser el mateix dia que fins ara es feien les eleccions, amb barra de bar, cornetes i tambors i posterior gat a Can Moixet.

    P.D1: és vera que no hi ha exactament les mateixes oportunitats en els sorteigs de dama i àguiles pel tema dels paperets. És també una cosa a estudiar això d'eliminar el poder tenir més d'un paper, perquè treu l'oportunitat a les mes joves. Jo personalment ho trauria.

    P.D2.: absteniu-vos d'indicar que les dones no tenen les mateixes oportunitats, o ja veig venir una dama amb barba :-)

 

 

Foto del bloc den Potti 
Si passeu per allà hi podreu trobar moltes i molt bones fotos. 
 

 

Comentaris

jaume

Carrecs

jaume | 01/09/2008, 14:07

Jo no estic d'acord amb que quedar últim sigui humillant ... vists els elegits de molts anys (no sempre ni tots) un es demana si quedant últim no en surts reforçat enlloc de perjudicat, almenys queda clar que no ets home de bar, populista, gallet, etc. etc.

Margalida Amengual

Simulacre

Margalida Amengual | 30/08/2008, 07:37

Que m'agrada de poc sentir això de "no ho pot ser tothom". Me recorda quan jo era petita quan a ca les monges només aguantaven el ciri les de "casa bona". Com bé diu en Turgut la Patrona és una festa i no cal posar-se tannt trascendentals, que els pirates son de bromes!

Garci

Re: Democracia al simulacre

Garci | 29/08/2008, 17:23

Jo també pens com en CIAO... que aquesta democràcia que ens toca viure és un simulacre.

Crec que la paraula democràcia té un sentit que no és el seu, i que aquesta democràcia no és el millor dels sistemes.

Democràcies n'hi ha moltes, i molt diferents. No som partidari de que el poble és el responsable si s'equivoca. Si el poble s'equivoca en una votació cada 4 anys, però la resta del temps no és escoltat, més bé ningunejat, no se li pot donar la culpa.

Però ara hem desviat el tema.

Pens com na Margalida i en Fralokus que la gent que no té prou popularitat hauria de poder ser el que sempre ha somiat. El text proposa mecanismes d'ajuda, com son els avals, etc...

fra lokus

Re: Democracia al simulacre

fra lokus | 29/08/2008, 17:15

Per molta gent ser Joan Mas, Dragut, lloctinent, abanderat o membre de l'Ajuntament Vella és un objectiu molt important per la seva vida, per altres no és més que una bauxa més a l'any o la bauxa de l'any.

Crec que una gran part dels pollencins escoltar l'alborada ens posa la pell de gallina, però els carrecs dels simulacre són altres herbes. És veritat el que diu na Margalida Amengual, si féssim una enquesta de que si ens agradaria fer algun carrex al simulacre molt diriem que "sí" sense dubtar, però molts ni proven d'apuntar-se perque no tenen una popularitat que es guanya arrossegant-se pels bars i participant de la vida pública del la vila.

Molts, per motius laborals o altres, no poden ser a Pollença o hi son just per dormir, no són coneguts ni tenen vida social al poble, sempre hi ha excepcions, "però ben contades". Com diu na Tourette "la democràcia és el menys dolent del sistemes", un bon tema per un bon debat.

Garci

Re: Democracia al simulacre

Garci | 29/08/2008, 16:40

Me pareix bé la idea. Així tothom tendria les mateixes oportunitats, no es crearien "recelos" ni rivalitats.

Batlle ho ha de poder ser tothom, però també la gent hauria de poder fer mocions de censura si no compleix.

En quant a l'spam jo no en tenc massa idea. Però he parlat amb el nostre tècnic informàtic :-) i m'ha dit que els spams venen des de diferents IP i no se poden bloquejar. Finalment és millor borrar-los que moderar els comentaris.

Joan

Batle ho pot ser tothom.

Joan | 29/08/2008, 14:07

Estic d'acord amb en Turgut, i a més pens que batle també o pot ser tothom, basta veuré que molts candidats es preocupen més per crear-se una imatge que per gestionar bé el poble. Per ser Director de la banda de música si que s'ha de tenir un nivell i títol que et capaciti, per les altres dues coses nomes la majoria d'edat i la nacionalitat Espanyola.

Així ens va.

turgut

Joan Mas ho pot ser TOTHOM

turgut | 29/08/2008, 13:22

Amiga Tourette, basta repassis els Joan Mas que han sortit de les votacions, i te n'adoinaras que, vist el ganado, Joan Mas ho pot ser TOTHOM. Esteim xerrant d'un acte festiu. Per ser director de la banda s'han de tenir aptituts, pero per Joan Mas??? Va, fora bromes, fica't al simulacre i veuràs que no és tant com pareix. Ademés si es necessitassin unes aptituts no se faria per votacions, sino per casting. Que te a veure les votacions amb les aptituts de l'elegit? Mira si no tots els politics que se passetjen.
Respecte tenir el grup d'amics, estic d'acord. Aquí hi hauria la necessitat de presentar-se amb uns avals compromesos amb el candidat.

Tourette

Democracia al simulacre

Tourette | 29/08/2008, 13:11

No tothom pot ser Joan Mas, de la mateixa manera que no tothom pot ser batle o director de la banda municipal. Amb això me refereisc a quue per ser Joan Mas s'han de tenir unes aptituts, y la popularitat és una d'elles. Qui fagi el paper de Joan Mas ha de ser algú capaç de movilitzar gent i ser capaç de tenir un grup d'amics i coneguts que se vulguin deixar la pell per un dia per elñl i per la festa. A més de les qualitats físiques. En Joan Mas ha d'imposar en tots els sentits i a més tenir la resistencia suficient com per donar la cara tot el dia.
Dit això, massa feim de donar la mateixa oportunitat de presentarse a tothom, indistintament d'edats o estatures.
Pot ser les quiexes haurien d'anar més dirigides als votants, que s'haurien de guiar per criteris més objectius i no pel simple fet de coneixer o no coneixer, o de si te conviden o no. I com se sol dir sempre de la democracia, l'actual sistema es el meny xerec dels sistemes possibles.

CIAO

Por un momento...

CIAO | 29/08/2008, 13:04

...pensé que te referías al simulacro de democracia que nos toca vivir.
PERO VEO QUE NO ES ESO.

Margalida Amengual

Democràcia al simulacre

Margalida Amengual | 29/08/2008, 11:43

Jo estic d'acord amb que seria més just un sorteig; com bé ha dit aquesta persona seria més just perque ara, si no ets ben popular, ho tens cruu per guanyar. Jo conec gent que s'hi presenteria i no ho fa perque sab que quasi bé es impossible que el voti la gent suficient per guanyar i no guanyar o quedar als darrers llocs a les votacions es com un poquet "humiliant", entre cometes, no creis?

fra lokus

Re: Democracia al simulacre

fra lokus | 29/08/2008, 10:33

Entre ahir i avui h'esborrat "un cristo" de spam.

turgut

anti-spam

turgut | 29/08/2008, 10:31

He trobat aixo que et pot servir... perdonau per discutir això en el fil que no toca

6. Com evitar els comentaris publicitaris o spam?
Tots els usuaris haurien d'activar els filtres de protecció contra l'spam. Per això cal entrar dins l'eina d'administració, accedir a la secció Arranjaments > Exclusió de contingut i activar aquest complement. Després cal fer el mateix amb els complements, Exclusió d'IP i Validació de retroenllaços, en aquest últim complement cal activar les tres opcions de validació de retroenllaços disponibles. Opcionalment també es pot activar el complement de Moderació de comentaris per posposar la publicació dels escrits fins que siguin revisats i marcats com a comentaris vàlids. Com a remei definitiu també es pot desactivar l'opció de rebre comentaris d'un o varis articles, editant l'article o articles que tinguin problemes d'spam

Garci

Re: Democracia al simulacre

Garci | 29/08/2008, 10:25

Turgut, aquesta possibilitat no existeix a aquest bloc. Lo únic que se pot fer és moderar els comentaris i això suposa que els comentaris no sortiràn fins que jo o en Pepe mirem el correu i validem els comentaris. Això mata el debat, perquè poden passar hores.
Crec que és millor seguir borrant spams.

turgut

Re: Democracia al simulacre

turgut | 29/08/2008, 09:59

Crec que Pollença ha de tenir la paraula però en boca dels seus polítics, que haúrien de debatre la solució més justa. Al cap i a la fi si fas un referendum tornaràs a tenir el mateix problema que si fas les eleccions.

Garci, l'spam s'esta menjant els comentaris. Pot ser seria l'hora d'intrduir la necessitat d'un codi per fer cada comentari. No es tan molest com sembla i t'estalviaras tota aquesta basura.

fra lokus

Re: Democracia al simulacre

fra lokus | 29/08/2008, 08:25

Seria molt bo obrir un debat, un pollenci que per motius laborals no és a Pollença i fins i tot fora de l'illa, no té el "ganxo" que pugui tenir un "barman" o altre pollenci que estigui tot el dia donant voltes pels bars.

Pollença té la paraula, un "referendum" pot ser la solució, però abans cal debatir.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb