URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

La creu de Girberto.

Alternativa | 18 Setembre, 2008 06:00 | facebook.com twitter.com

  Una aprovació important a la junta del 3 de juny(pdf) va ser la del pressuposts de 28.471 euros més IVA  l’exposició de l’obra “Estel - Creu de Girberto Zorio a l’’Església del Convent de Sant Domingo de Pollença , del 18 de juliol al 14 de setembre.

A la pàgina Cultura Pollença ja ha hagut un debat sobre el valor artístic de l’obra exposada, personalment no em va agradar i després de trobar la fotografia que acompanya aquest article encara estic més convençut que  l'art povera del que és un dels màxims exponents en Girberto Zorio, tenia sentit intel·lectual i polític als revolucionaris anys 60. Avui quaranta anys aquest art ha estat engolit pel mercat i ha acceptat no sortir del terreny inofensiu de l’estètica, el que per un moviment com aquest és la mort.  

 Però deixant el tema artístic l'altre debat és sobre la necessitat d’exposicions com aquesta quan a Pollença hi ha un munt de mancances bàsiques.

Per tenir una major perspectiva del tema hem de dir que al pressupost de la partida de “museus, exposicions, actes, impremta” era de 60.000 euros, o sigui que l’exposició del claustre ha suposat un 50% d’aquesta partida. També havia una participació privada d’Humiclima que ha aportat 6.000 euros.

Com hem comentat a altres ocasions, parlant del Festival  el problema pensam que és el poc rèdit que treu el municipi d’una programació cultural amb actes importants com aquesta exposició o  el Festival  (120.000 euros), d’un bon  patrimoni cultural, d’un gran número d’artistes i galeries.... El nostre potencial és enorme Hi ha un par de bons exemples sobre el tema; quan al PIP es va entrevistar a Joan Pons, director artístic del Festival i li varen  demanar com es veia el Festival als ambients internacionals, el va respondre sincerament que abans de ser nomenat director no havia sentit parlar gaire del Festival… L’altre exemple seria veure l’ excel·lent pàgina Cultura Pollença. Ha estat la iniciativa privada i no l’Ajuntament qui ha sabut difondre la variada i amplia activitat cultural del municipi.

 Com deiam a la secció  de cultura del nostre pla de futura gestió cal definir, protegir, difondre i explotar racionalment les moltes possibilitats i recursos que ofereix el patrimoni cultural de Pollença.

És evident que ja hi ha organismes e institucions que fan actuacions en aquest sentit, però la manca de coordinació, el desinterès a vegades, la passivitat en molts casos i, per damunt de tot, la inexistència d’un pla global d’actuació, fa necessària la creació d’un projecte que unifiqui esforços i criteris amb un sentit positiu i enriquidor per desenvolupar l’àmbit cultural pollencí. 

Aquesta fotografia és d'una "altra obra" de Girberto Zorio  de 2005  " Del forat de l'infern al forat del Vesubi"  Centre d’Art Contemporain, Thiers, France. 

 
Com vaig dir a Cultura Pollença; actualment els intermediaris, els crítics d’art, comissaris i galeries han creat una xarxa d’interessos econòmics on conviuen un bon grapat de vividors que xuclen dels impostos del públic que deprecien.
 

Comentaris

Pepe

JRV

Pepe | 24/09/2008, 11:19

Estic d'acord JRV. Per altra part és clar que UM-UNPI no ha renunciat a seguir amb les seves mangarrufes i s'ha d'estar atent

Respecte al trasllat la setmana passada na Francisca em va dir que només faltava un tema d'electricitat... Què t'he de dir JRV.

JRV

cotorrades no!

JRV | 24/09/2008, 09:37

Jo demano un poc de rigor quan es tracta de expresar-se en questions de persones que ocupen un lloc de feina. I pel que conec, la nova directora del museu va passar unes proves prou riguroses i imparcials, fins i tot en contra de l'intenció, habitual a UM, de posar els seus. Certament, moltes mangarrufes en la contractació d'amigets, parents i afins no es porten a terme per l'actitut vigilant del Comite d'Empresa, de la TAG i la secretaria. També tinc bona impressió del regidor de personal en aquest sentit, però altres regidors de UM ja li han passat cameta.
Un suggeriment gens original, però necessari: Quan es traslladaran els Serveis Socials a unes dependencies mes dignes?

Pepe

Has de ser més seriós Gabriel

Pepe | 23/09/2008, 18:27

Bones Gabriel el teu comentari se m'havia passat, perdona.

Tema peixeteria, aquest mes s'ha resolt el tema de les illetes i ara ja només cal que l'equip de govern faci alguna cosa. L'any que ve es fa la reforma del Miquel Capllonch i amb el forat econòmic que tenim pens que no es podrà fer res com mínim fins el 2010.

A quins nous llocs de feina et refereixes?

Les dedicacions exclusives; varen ser els únics que varen opinar i votar en contra.

Al tema de cobrar dos sous de l’administració com fa Biel Cerdà. No estam d'acord però pensam que aquesta situació durarà molt poc, com tu dius Biel va criticar durament a Tome Cifre i ell més normal és que ell li recordàs més aquestes crítiques, si ell no el fa nosaltres no fomentarem més la divisió de l'esquerra amb un tema que està a punt de solucionar-se.

Els xalets il·legals, som l'únic grup que ha parlat clarament d'aquest tema, repassa les actes dels plens.

La llei ETV; només EU_Ev es va oposar a aquesta llei.
Com diu Garci pots llegir els 1.066 articles i 10.972 comentaris d'aquest blog i després ja em diràs si només em preocupa aquesta exposició.
Per favor una mica de serietat.

Pepe

Re: La creu de Girberto.

Pepe | 23/09/2008, 18:16

Bel estic en contra de qualsevol mangarrufa en els contractes per afavorir als amics, el problema com sempre és demostrar que hi ha alguna irregularitat.

Garci

Re: La creu de Girberto.

Garci | 20/09/2008, 16:08

Amic, has llegit el bloc?????

El tema de la cultura no ocupa ni un 1% de tot.

Hi ha articles sobre la peixeteria, sobre el doble sou de Biel Cerdà, sobre els xalets, les dedicacions exclusives, la contractació a l'ajuntament, la ETV, els lloguers abusius...

Crec que s'ha de saber abans de dir les coses.

Crec devem tenir uns 900 articles al bloc, els has mirat?

Gabnriel

Re: La creu de Girberto.

Gabnriel | 20/09/2008, 15:37

Ety pas la meva critica a la vostra web i a veure si em contestes:
pepe no facis politica en la cultura. fes-la amb els lloguers de l’ajuntament, amb la peixeteria, amb la creació de nous llocs de feina que al final ja sabem quina feina fan (res, baden tot el dia, ho sap tot el poble el que fan els homes de la vila), amb les dedicacions exclusives, amb els politics que cobren dues pagues de l’administracio…(clar que si són d'esquerres no en parlam), com es el senyor Biel cerdà que va criticar a abrtopmeu Cifre i ell fa el mateix, i voltros no vos hi posau.
la peixeteria pintada de blanc amb uralita al centre de Pollença
etc...
Els xalets ilegals
la llei ETV, que dona rentabilitat economica a les ilegalitats,
i podriem anar seguint.
pero el que a tu es veiu que mñés et preocupa son els doblers gastats en una expo que l'unic que fan es educar amb la mirada a la ciutadania. Mostrar coses que sovint no poden veure. No es un tema estetic unicament.

Garci

Re: La creu de Girberto.

Garci | 20/09/2008, 15:33

Si criticar el cost de l'exposició és fer política, doncs si.

Si sobre la cultura no podem obrir la boca, doncs anam malament.

Baix el paraigua de la cultura hi ha moltes maneres d'entredrer-la.

el gall que canta

cultura doblers esquerres

el gall que canta | 20/09/2008, 15:30

Mai hagues pensat que un grup d'esquerres fes politica amb la cultura.

bel

estel creu

bel | 20/09/2008, 15:28

Tens rao Pepe,
Volia dir estel i no creu.
pel tema de colocar gent no acab d'estar d'acord. Pel que es veu el a l'inreves nomes cal repassar les diferents arees. Ara al Museu hi ha una persona que diuen esta vinculada a l'esquerra,

Pepe

Biel creus?

Pepe | 19/09/2008, 15:01

Bel hauràs de redescobrir més a Zorio per que el que és un costant a la seva obra són les estrelles no les creus.

M'agraden més els artistes que se reinventen i així i tot són ells.

La història de l'art pens que te el seu lloc a un museu no a una exposició anual.

Toni

UM no engana?

Toni | 19/09/2008, 12:58

Crec que d'interesos el que se n'enten més és UM, basta veuré com van col·locant els "seus" per tot allà on pasen.

Aina

arts platiques

Aina | 19/09/2008, 12:52

Aquest regidor de cultura fa por.
ja coneixem les experiencies passades quan el PSM responia als interessos de Toni Marquet.

Tomeu

certamen

Tomeu | 19/09/2008, 12:51

si, hauriem de fer un certamen com fan els altres pobles. Un jurat popular, nostre, que esculli obres guapes o que li agradin, que responguin als interessos de certs "galeristes" o amics artistes de certs politics, i ja veurem que pasa en el futur amb aquestes. Que com sabem es paguen en doblers públics.

bel

a la fi ho heu compres

bel | 19/09/2008, 12:36

Enhorabona per haver redescobert, Zorio es un clàssic i que l'exposició de Pollença, es una mostra de la historia de l'art i no una proposta inovadora, com és el cas del certamen.
Si entrau més en l'obra de Zorio veureu que les creus són una constant. A més ara sortirà una publicació de totes les que ha fetes entre elles la de Pollença.

Xesca Ensenyat

UNA NOTÍCIA SENSACIONAL

Xesca Ensenyat | 18/09/2008, 10:52

Visitau el bloc de mesvilaweb.cat de Raül Romeva, l'eurodiputat d'Iniciativa-Verds. Veureu quina noticiarra que hi ha.

Repensar els concursos de pesca submarina
raulromeva | Mars i oceans (pesca, tonyina, arrossegament, Estratègia marina,...) | dimecres, 17 de setembre de 2008 | 12:05h
Els concursos de pesca submarina són habitualment motiu de controvèrsia tant al litoral català com al balear, on se celebren anualment desenes de concursos d'aquesta mena. A principis d'estiu el GOB de Mallorca denunciava un d'aquests concursos, el que va tenir lloc a Formentor (Mallorca), i ara fa pocs dies saltaven novament les alarmes al litoral català quan es va celebrar un nou concurs a Begur. De fet, alguns Ajuntaments, com el de Palafrugell, s'han atrevit fins i tot a prohibir-los, la qual cosa posa de manifest que, tot plegat, no és sinó una qüestió de voluntat política. El debat no és nou, però mereix una atenció que fins ara no se li ha atorgat. D'entrada, ho reconec, en tant que submarinista i amant de capbussar-me per gaudir del fons marí, se'm fa difícil entendre quin plaer pot comportar la caça per la caça, matar per matar, ja sigui un senglar o un mero (anfós). Coincideixo per tant amb l'opinió expressada per Biel Perelló en el seu bloc (un dels que visito amb més freqüència) així com amb l'article que el GOB de Mallorca ha fet en relació als concursos de pesca submarina, i és que trobo que, (segueix...)

Comentaris: 2
Vull llegir la resta de l'article

Pepe

Austeritat a cultura

Pepe | 18/09/2008, 08:05

He de dir que al darrer PIP el regidor de cultura Biel Cerdà (PSM) informa de que s'ha triat un artista una mica més econòmic per l'exposició d'estiu, igualment comenta que s'ha fet un replantejament del Certament d'Arts Plàstiques (esper que ens expliqui aquest replantejament al proper ple).
Estam d'acord amb aquestes mesures d'austeritat, el que no ens sembla bé és haver llevat tots els cursos i tallers (brodats, pintura...) dels darrer trimestre del 2008.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb