URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Memòria i oblit d'una guerra

Alternativa | 17 Setembre, 2008 18:00 | facebook.com twitter.com

Demà dijous dia 18 comença la sèrie "Memòria i oblit d'una guerra" de la qual ha estat coguionista el nostre company y amic Albert Herranz. Serà cada dijous a les 22,40 a Televisió de Mallorca. Els capítols seran els següents:
 
 1.- Índex. Història d'una república.
 2.- Palma, el trencament de la pau.

 3.- Pollença, la república resisteix.
 
4.- Vint dies de guerra.
 5.- Algaida, la memòria és un foc colgat.
 6.- Inca, on és el meu padrí?
  
 7.- Porreres, la mort darrera l'oratori.
 8.- Manacor, el centre de la tempesta.
 9.- Calvià, els arbres de la memòria.
  
10.- Mallorca, una gran presó.
11.- Felanitx, història de dos batles.
 12.- Bunyola i Sóller, el tren de la memòria.
13.- Creuer Baleares. Memòria en pedra.

Comentaris

Pepe

Informació sèrie

Pepe | 18/09/2008, 14:09

Cada dijous a les 22:40, programada fins a 26 capítols de 30 minuts de durada.

El programa s'emtrà els dijous a les 22:40 i es repetirà el dissabtes a les 19:30 hores i els diumenges a les 21:10 hores.

Memòria i oblit es constitueix en la primera compilació audiovisual dels esdeveniments i els testimonis que ha deixat la Guerra Civil a Mallorca. Compta amb la participació d’historiadors i investigadors com Josep Massot i Muntaner, Llorenç Capellà, Manel Suárez, David Ginard, Bartomeu Garí i Miquel Duran entre d’altres, i amb col.laboracions de prestigi com la de l’hispanista Paul Preston.

I l’esforç de la producció s’ha plasmat en la recollida d’imatges de diferents arxius audiovisuals d’època com el NO-DO, L’Instituto Luce d’Itàlia, o l’Arxiu de la Imatge i el So del Consell de Mallorca, així com arxius privats com els de la biblioteca March i el de Miquel Font...

La sèrie anirà fent una repassada dels esdeveniments més rellevants entorn a la data del 18 de juliol de 1936, i els fets que es desfermaren arreu de Mallorca després de l’esclat de la Guerra Civil. Així, durant els 26 episodis setmanals seran d’especial interès els successos a Manacor, Felanitx, Pollença, Porreres o Palma, tots ells amb el suport de testimonis presencials dels fets, alguns d’ells ja desapareguts, i per tant d’un valor testimonial incalculable.

Si voleu fer qualsevol consulta, aportar el vostre testimoni o donar qualsevol informació que trobeu rellevant d’aquella época ho podeu fer a través de la següent adreça de correu electrònic memoriaioblit@tvmallorca.net

1. La guerra i la postguerra a Mallorca.

18/09/2007

Una visió general del que serà la sèrie. Un primer capítol amb imatges històriques, opinions dels historiadors amb reflexions que ens donaran una visió de conjunt del que va significar la guerra i la postguerra a Mallorca.
2. Palma, el trencament de la pau.

25/09/2007

Aquest capítol ens parlarà de la Mallorca republicana i les primeres setmanes de l’alçament feixista. Els antecedents i el desenvolupament de la II República a Mallorca centraran una primera part, mentre que la publicació del ban de guerra i les primeres mesures repressores per part dels alçats centraran la segona part del capítol.
3. Pollença, la República resisteix.

02/10/2007

Contràriament al que diu la memòria popular hi va haver intents de resistència a l’alçament franquista: a Palma, Sóller, Sa Pobla i Pollença, entre d’altres poblacions. El cas més destacat va ser a Pollença on la República va durar tres dies més que als altres indrets de l’illa. Durant aquest període els representants de la dreta foren respectats. Només la perspectiva de la manca de recolzament per part de les autoritats republicanes de la península va fer desistir als seus defensors.
4. Portocristo, vint dies de Guerra.

09/10/2007

A traves de diversos testimonis construïm una “crònica coral” dels esdeveniments provocats pel desembarcament de Portocristo i els seus efectes a tota la comarca.
5. Algaida, la memòria és un foc colgat.

16/10/2007

A Algaida la memòria de la guerra és ben present, tot i que que es comenti en veu baixa. Testimonis de l’època i historiadors ens ajudaran a entendre uns fets que no s’han pogut oblidar.
6. Inca, on és el meu padrí?

23/10/2007

Maria Antònia Oliver Paris segueix, des de fa anys, el rastre del seu padrí, Andreu París, desaparegut. Ella i la seva família s’han convertit en un exemple de convicció i tenacitat en la lluita per a la recuperació de la memòria. La història de la desaparició de París ens permetrà també donar a conèixer els fets que van ocórrer aquells dies de guerra a la seva ciutat, Inca.
7. Porreres, la mort darrera de l’oratori.

30/10/2007

Narrarem la història de la guerra a Porreres amb el testimoni principal de Maria Ripoll (neboda del darrer batle republicà). Analitzarem els afusellaments massius efectuats darrera l’Oratori de la Sta. Creu, la detenció del batle i el seu germà i la repressió desfermada contra tots els esquerrans del poble per part dels falangistes. També dedicarem un espai dins el capítol al Pou de Son Lluís. Antònia Moll, filla de Mateu Moll i Garcias –Ratat-, una de les tres persones llençades a un pou, ens relatarà la seva història. Així mateix contarem amb la participació de l'historiador Bartomeu Garí.
8. Manacor, el centre de la tempesta.

06/11/2007

Manacor va ser el centre repressiu de Mallorca. Als seus cementeris (primer al Cementeri Vell, després al de Son Coletes) s’afusellaren i cremaren centenars de republicans i altres víctimes de la repressió feixista.
9. Calvià, els arbres de la memòria.

13/11/2007

Aquestes dues poblacions, i en concret Calvià, varen ser un feu de llibertat a través de la seva tradició associativa enfront del caciquisme dominant dels terratinents. Calvià i Capdellà irradiaven les tradicions progressistes als municipis veïns. Al ponent de Mallorca es practicaren assassinats i fets luctuosos durant la Guerra Civil. A Calvià hi ha el Fortí d’Illetes, indret on s’afusellaren a moltes víctimes de la repressió feixista. A Calvià també existeix el “Bosc de la Memòria”, primer monument recordatori dels morts republicans.
10. Mallorca, una gran presó.

20/11/2007

Amb el testimoni de diferents supervivents de la repressió que van patir presó i l’ajuda dels investigadors, visitarem els principals centres de reclusió i camps de concentració on van anar a parar milers de persones. Molt de presoners només van aconseguir sortir de la presó quan els van dur cap a la mort.
11. Felanitx. Història de dos batles.

27/11/2007

El període republicà es va viure amb molta efervescència a Felanitx, que mantenia uns estrets lligams amb la Ciutat Comtal fins al punt de tenir a l’illa el malnom de “la petita Barcelona”. A través de la història de dos felanitxers de llinatge Oliver (l’un apotecari republicà i l’altre menestral anticlerical) farem un viatge per un poble que va viure dins l’esperança en el futur per caure dins la por pel devenir. L’apotecari Oliver va ser perseguit pels seus ideals republicans fins a perdre-ho tot, mentre que el menestral Oliver va ser assassinat d’una manera cruel per haver col•locat tatxes a la pujada de la processó a la Verge de Consolació.
12. Bunyola i Soller, el tren de la memòria.

04/12/2007

Les històries personals d’Antoni Far i Pep Delgado ens serviran per explicar la Guerra Civil a Bunyola i Sóller. Antoni Far és nebot-nét d’un dels protagonistes de la repressió a Bunyola i està visitant les víctimes, juntament amb l’historiador Xavier Margais, intentant fer-se una idea de l’abast de la repressió. Pep Delgado és nét del caporal de carrabiners que fou assassinat pels fets de resistència ocorreguts a l’estació del telègraf de Muleta.
13. El creuer Baleares, memòria en pedra.

11/12/2007

Un darrer capítol del primer bloc dedicat a constatar la vigència de la simbologia franquista als nostres carrers. Una crònica dels fets ocorreguts al creuer Baleares.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb