URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Respectar als animals 1

Alternativa | 02 Octubre, 2008 06:00 | facebook.com twitter.com

 Com ja hem comentat al darrer ple varen presentar la nostra moció relativa a evitar el maltractament dels animals.

La sala es trobava plena de caçadors que varen poder escoltar els nostres arguments i el seu president va poder participar al ple. El diferents grups polítics varen donar llibertat als seus regidors a la votació. S'ens va demanar votar la moció punt per punt i el varen acceptar. Tots els punts varen tenir a favor el nostre vot i el del regidor del PSM; Biel Cerdà i acada punt va haver regidors de tots els partits  que es varen abstenir (5 o 6 segon el punt).

De la mateixa es varen aprovar per unanimitat els següents punt:

.-Que es compleixin els acord presos pel mateix Ajuntament abans esmentats.

.-Que des de l’Ajuntament de Pollença no es donin subvencions públiques per a espectacles ni competicions  que produeixin la mort i/o dolor a animals.


.-Que l’Ajuntament de Pollença es declari Municipi amic dels animals i difongui aquesta iniciativa.

Aquesta va ser la nostra argumentació:

De tots els éssers que poblen la Terra, l’ésser humà és el qui té més capacitat per evitar el sofriment dels altres, si bé és cert que també és el qui menys fa en aquest sentit.

El grau de respecte i protecció dels drets dels animals és un indicador del grau d'humanització i civilització de qualsevol societat. Els animals, com la resta de la comunitat biòtica, no són coses a la disposició del seu posseïdor o propietari, sinó éssers vius que senten i actuen de manera autònoma.  És per això que hem de considerar als animals com béns valuosos en si mateixos, i atorgar-los drets que protegeixin aquelles qualitats de la seva existència del dany i el sofriment que la nostra societat els pot ocasionar de manera innecessària

La protecció dels drets dels animals és una salvaguarda de la nostra pròpia supervivència com espècie, doncs afavoreix la difusió dels valors de respecte al mitjà natural, tan necessaris en el marc d'una cultura per a la sostenibilitat.

En els darrers anys ha augmentat molt la consciència ciutadana de cara al respecte i la protecció de la vida i la dignitat dels animals. Afortunadament de cada vegada hi ha més sensibilitat per aquest tema i gràcies a la ciència cada dia sabem més coses sobre els animals, entre elles la seva capacitat de patir igual que nosaltres.

Les lleis s’han anat adaptant a poc a poc a aquesta nova sensibilitat i a molts de nivells tenim ja normes que tendeixen explícitament a protegir els animals dels abusos i les conductes incíviques o poc respectuoses amb ells, especialment aquelles que atempten contra la seva vida de manera innecessària o contra la seva dignitat i benestar.

Des de l’any 1978 existeix una Declaració Universal dels Drets dels Animals en la qual es recull i es proclama aquesta sensibilitat pel respecte i la protecció que els humans devem als animals i que ha estat assumida i aprovada per la UNESCO i la ONU.

Tenim la Llei autonòmica de les Balears de Protecció dels animals que viuen a l’entorn humà, la 1/92 que prohibeix específicament l’ús d’animals en festes i espectacles on aquestes puguin ser objecte de mort, tortura, mal tractes, danys, patiments, etc.

I a Pollença des de fa bastants d’anys  s’havia arribat a un consens a l’Ajuntament per tal de no promocionar ni participar en activitats lúdiques o esportives en les quals els sacrificis i morts d’animals hi fos present. Igualment tenim acords que donen suport a totes aquelles iniciatives tendents a evitar les actuacions que provoquen patiments innecessaris als animals. Tenim acords que aproven substituir el gall en la festa del Pi i demanar al Bisbat la substitució del me a la festa del Corpus. Però tots aquests acords de ple i junta de govern han estat paper mullat i això a pesar de que a la Sala hi ha regidors que varen participar d’aquells acords. I m’agradaria saber per què? Per què no compleixen els acords? On resta la serietat d’aquest Ajuntament? Quina democràcia és aquesta?

Continuarà.... 

 Anunci de la campanya d' "Acção Animal" i "Liga Portuguesa dos Direitos do Animal", dues organitzacions pro-drets animals de Portugal. 

 

 

 

 

Moció relativa a declarar Pollença, municipi amic dels animals i  evitar el maltractament animal.

José Luís García Salvador, regidor i portaveu del grup Alternativa Esquerra Unida- Els Verds, proposa la següent moció per a sotmetre a la consideració del proper ple municipal de setembre

Exposició de motius.

Atès que la Declaració Universal dels Drets dels Animals de l’ONU, en el seu article 10 diu “Cap animal ha de ser explotat per divertiment de l’ésser humà. Es prohibeixen els espectacles i exhibicions incompatibles amb la dignitat de l’animal”, i al seu article 11 diu “Tot acte que provoqui la mort innecessària d’un animal és un crim contra la vida, és a dir, un biocidi”.


Atès que l
’article 4.1 de la Llei 1/1992, de 8 d’abril, de protecció dels animals que viuen en l’entorn humà prohibeix l’ús d’animals en festes o espectacles on aquests puguin ser objecte de mort, tortura, maltractaments,danys, sofriments, tractaments antinaturals o es pugui ferir la sensibilitat dels espectadors.

 

Atès que el 24 de juliol de 1997 el ple del Ajuntament de Pollença va aprovar el compromís de la Corporació de no organitzar, promocionar ni participar en cap tipus d’acte o activitat en la qual sigui requerida la mort d’algun animal.

 

Atès que l’any 2002 es varen lliurar set-centes setanta-quatre signatures de ciutadans demanant que no es segueixin utilitzant animals a les festes populars de Pollença

 

Atès que el 27 d'agost del 2002 la comissió de govern va acordar manifestar el seu suport a totes aquelles iniciatives tendents a evitar les actuacions que provoquen patiments innecessaris als animals, i transmetre la petició ( 774 signatures) a la Comissió de Festes i a l’Area de Serveis Socials per que prenguessin les mesures necessàries per a la substitució del gall en la festa del Pi de Sant Antoni . A la mateixa comissió es va acordar transmetre al Bisbat de Mallorca la petició referent a llevar l’aneyll de la processó del Corpus Christi.

 

Atès que a la Comissió de Govern de l'Ajuntament del 26 de maig de 2004 va "reiterar el seu suport a totes aquelles iniciatives tendents a evitar  les actuacions que provoquen patiments innecessaris als animals. Així mateix s’iniciaran els tràmits per prendre les mesures necessàries per la substitució del gall en la festa del Pi de Sant Antoni".

 

Atès que l’any 2006 ANPBA (Asociación Nacional para el Bienestar Animal) va fer dues queixes davant la Conselleria d’Agricultura el “Defensor del Pueblo”, per haver utilitzat un gall viu a la festa del pi de Sant Antoni, i la Conselleria d’Agricultura va prohibir l’acte amb un gall viu . Sense que tinguem cap notificació de que s’hagi aixecat aquesta prohibició.

 

Atès que el 8 de gener de 2008 es va aprovar un acord per unanimitat a la junta de govern per demanar que no se celebrés cap campionat de pesca submarina al terme municipal per evitar la sobreexplotació del fons marí.

 

Atès que entenem que una societat civilitzada és incompatible amb el maltractament dels animals  com a forma de divertiment..

 

Atès que entenem que hem d’avançar en els drets dels animals, per evitar-los patir inútilment i menys per diversió.

 

Atès que a la processó de la festa del Corpus hi participa un menet acabat de néixer al qual no s’alimenta ni es dona de beure  durant dies, i  sofreix, amb els bots durant tot l’esdeveniment un patiment completament innecessari.


Atès que es fa sofrir a un gall a la festa del pi sense que participi directament a la festa, ja que resta invisible durant tot l’esdeveniment. I tenint en compte que mantenir el gall no pot suposar una excepció a
la Llei de Protecció Animal de 1992, ja que no s’ha demostrat la presència d’un gall viu al pi 100 anys abans de la promulgació de la llei 1892. La documentació  més antiga que va presenta l’Ajuntament datava de 1897.

 

Atès que almenys un cop per any s’instal·la al municipi un circ exhibint  animals no autòctons fora del seu hàbitat, amb el conseqüent maltractament que això suposa en animals salvatges que resten tancats i transportats com a mercaderies.

 

Atès que en el poble es celebren anualment campionats de caça i pesca, i que es practiquen aquestes activitats per a competir a veure qui mata més quantitat.

 

 

Per tot això, aquest regidor presenta al ple de l?Ajuntament, amb la intenció de veure-la enriquida amb les aportacions de la resta de grups polítics i per a la seva aprovació si procedeix la següent moció.

 

MOCIÓ

 

1.-Que es compleixin els acord presos pel mateix Ajuntament abans esmentats.

 

2.-Que es substitueixin per rèpliques els animals vius de la festa del Pi de Sant Antoni i de les Àguiles.

 

3.-Que l’Ajuntament de Pollença  no permeti la instal·lació de circs o d’espectacles semblants que utilitzin animals en els seus espectacles.


4.-Que des de l’Ajuntament de Pollença no es donin subvencions públiques per a espectacles ni competicions  que produeixin la mort i/o dolor a animals.

 

5.-Que l’Ajuntament de Pollença no permeti  els anuncis als mitjans públics municipals de cap espectacle que produeixi la mort i/o patiment dels animals.

6.-Que qualsevol conveni de col·laboració o acord que l’Ajuntament signi amb una empresa, entitat o associació, tindrà en compte que aquesta no atempti contra els drets dels animals en qualsevol dels àmbits de l’empresa, entitat o associació.

7.-Que l’Ajuntament de Pollença es declari Municipi amic dels animals i difongui aquesta iniciativa.

 

Pollença  12-09-08.

 

Comentaris

Pepe

Convidada Esquerra

Pepe | 02/10/2008, 08:24

Benvolguts,
Obrim un petit local d'Esquerra Republicana a Pollença i aprofitant la presència del Secretari General, Joan Ridao, al Congrés d'Esquerra -Illes que es farà el matí a Palma, l'horabaixa hi haurà l'inauguració d'aquest local que consistirà en uns breus parlaments, un petit refrigeri i una copa de cava.
La inauguració serà a les 19h i durarà al voltant d'una hora i mitja.
INAGURACIÓ DEL LOCAL D'ESQUERRA-POLLENÇA
Dissabte, 4 d'octubre, a les 19 h.
Carrer de Pius XI, 24.
Pollença
Hi estau tots convidats
Moltes gràcies
Miquel Àngel Sureda

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb