URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

CAMÍ PÚBLIC DE TERNELLES. 2

Alternativa | 09 Octubre, 2008 06:00 | facebook.com twitter.com

2.- És el camí de Ternelles públic?

Sense cap dubte el camí de Ternelles és un camí públic. Compleix no un, sinó els dos requisits bàsics per ser considerat públic, ha tingut un ús general des de temps immemorial i l'Administració ha intervingut sobre ell,  i a més a més es troba molt documentat.

Al llibre de Joan Ramon Bosch i Pere J. Garcia. El camí de Ternelles història, natura, problemàtica, tancament  i excursions per un paratge inoblidable, podeu trobar un acurat resum de la documentació que demostra el seu ús públic i les inversions de l’Administració al mateix. També podeu llegir les nombroses referències al seu  caràcter públic a les pàgines del catàleg dedicades al camí de Ternelles (document pdf).

Només per tenir una petita idea transcribim el primer document sobre el manteniment públic del camí que tenim és de fa més de 600 anys:

El mes de setembre de 1397, el virrei Hug d'Anglessola va remetre una carta al balte de la parroquia de Pollenca: "Carta sobre l'estret de Ternelles per secorriments de aygues esta fort mal encums i en tal manera que els viandants qui per aquell han de passar no ho poden fer sens grans perills. 1 al ser cosa de gran interés del rey i dels seus que es faci fer manament al mostassaf de Pollenca que adobi el cami ... ".

El 12 d' octubre de 13 97 el virrei tornava a escriure el següent: "L'altre jorn vos srivim una letra de la tenor següent per tenor de la qual vosltre lo mostassaf de Pollenca ha comencada la obra e reparació del dit camí pero no la ha acabada i lo procurador reial per interés del rei i dels servents que guarden el castell de Pollenca passen i han de passer per dit camí i per en Gullem Marí quei tot die ell sos companyons han de passar per lo dit carní anant a la seva alqueria de Ternelles han suplicat que no soIs dany evident als caminants que havets de passar per aquell més encara del senyor rey i la cosa pública ... " (ACA. Reg. 2357).

Als segles següents els habitants de Pollença varen seguir pagant les reparacions i millores del camí que ara s’ha fet seu na Leonor March ( al pdf teniu la informació concreta).

Es veu que se segueix la tradició familiar ja que Joan March  solia dir :

 Si robas un pan, te llamarán ladrón. 

Si robas un millón, te dirán estafador. 

Pero si robas cientos de millones, te llamarán magnate y se arrodillarán ante ti.

Com ja varen comentar la conclusió del coordinador del catàleg de camins és categòrica:

No hi ha cap document que fonamenti la quilificació del camí de Ternelles com de caràcter privatiu. A la documentació que aporta el catàleg de camins hi ha prou fonaments que permeten qualificar l'esmentada via com a camí de titularitat pública.

 3.-És possible que al llarg del temps el camí hagi perdut la seva condició de públic?

Això és totalment impossible ja que  els camins com a béns d’ús públic són: inalienables, inembargables e imprescriptibles (art 80 de la Llei 7/1985, de 2 d’abril, Reguladora de les Bases de Règim Local.),

 O sigui el que era un camí públic al manco de manera documentada als segles XIII,XIV,XV,XVI,XVII,XVIII,XIX i XX segueix sent públic al segle XXI per molt que digui na Leonor o el seu administrador. 


Extracte de l'acte de presentació del llibre citat  a youtube, gentilesa d'en fralokus.

Comentaris

Pepe

Paciència

Pepe | 09/10/2008, 22:32

Comprenc Garci que crema que l'Ajuntament faci cinc anys que te un catàleg on diu clarament que Ternelles és un camí de titularitat pública i encara s'hagi d'esperar... Però tinc plena confiança a la Secretària de l'Ajuntament que a més a més té experiència a un cas similar. Esperem que això no s'allargui molt més.

Garci

Re: CAMÍ PÚBLIC DE TERNELLES. 2

Garci | 09/10/2008, 15:27

No estic d'acord amb esperar. Hem de passar diumenge. I no hi ha perquè esperar a la burocràcia per obrir un camí públic, amb un acord ja pres, encara que per temes burocràtics encara no hagi estat publicat.

Pepe

Esperarem una mica més

Pepe | 09/10/2008, 15:01

Avui hem presentat un escrit en el que demanam al batle un decret d'alcaldia per ordenar que s'obrin les barreres situades al camí públic de Ternelles i que en cas de no fer-ho el propietari, ho faci de manera subsidiària l'Ajuntament.

No es farà, després de parlar amb la secretària de l'ajuntament m'ha convençut de que encara que estava ben raonat ja que havia un acord com l'aprovació del ple, legalment és més convenient esperar a la publicació de l'acord al BOIB amb el llistat de camins.

Pepe

Re: CAMÍ PÚBLIC DE TERNELLES. 2

Pepe | 09/10/2008, 14:54

La he enviat també al diari Público i País, ja veurem si la publiquen.

Camins

Excursió

Camins | 09/10/2008, 13:57

Avui Reunió referent a l'excursió al Club Pollença a les 21 hores.

Salut

Camins

Camins

Camins | 09/10/2008, 10:53

Fa moltaa gracia que el Porteveu del PP, Tomeu Cifre dubti de la seva titularitat pública, alomillor és perque té la barca a Cala Castell i no vol molestar a "La señora"?
Tal vegada és perque entre usurpadors de camins públics s'han de recolzar?

Tot pot ser.

Salut

Joan Ramon

Ternelles SL

Joan Ramon | 09/10/2008, 09:18

M'agrada la carta Pepe.

Salut i enhorabona.

Pepe

Carta

Pepe | 09/10/2008, 07:40

Avui carta al Diario de Mallorca.

José L. García. Port de Pollença.
Pasear por Ternelles
¿Se imaginan ustedes que una vecina cerrase un camino público,  por el que además se accede a un bien de interés cultural y a una cala, y las autoridades municipales no hicieran nada? Es difícil imaginarse algo así en pleno siglo XXI, pero es la realidad a la que nos enfrentamos diariamente en Pollença.
Para entender mejor el tema hay que decir que la vecina en cuestión es Leonor March, nieta del banquero que financió al bando vencedor en la guerra. Una señora a la que se ha permitido y se permite mantener cerrado un camino público que pasa por su extenso latifundio de Ternelles,
Tal vez piensen que hay dudas sobre el carácter público del camino. No es así: hay documentos desde el siglo XIII hasta la actualidad de inversiones públicas para el mantenimiento y mejora del camino.
Eso, sin embargo, no parece importar ni a la señora March, ni a las autoridades. Frente a eso, a los ciudadanos sólo nos queda la libertad de seguir luchando por intentar pasear por el camino público de Ternelles. El domingo lo volveremos a intentar.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb