URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

CAMÍ PÚBLIC DE TERNELLES. 5

Alternativa | 12 Octubre, 2008 06:00

 Avui és el dia. Fins al final hem intentat aconseguir que les institucions públiques defensin els interessos comuns, això no ha estat possible.

El dijous varen presentar un escrit en el que demanavam al batle un decret d'alcaldia per ordenar que s'obrissin les barreres situades al camí públic de Ternelles i que en cas de no fer-ho el propietari, ho fes de manera subsidiària l'Ajuntament. Hi ha un antecedent i és que el 25 de maig de 2006 l'Ajuntament ve fer un decret de batlia en aquest sentit per llevar les barreres de la carretera vella de Lluc (després no el va fer complir amb l'excusa de que era competència del Consell).

Fer aquest decret és l'actuació lògica de l'Ajuntament després de l'aprovació definitiva del catàleg de camins del municipi al ple del 25 de setembre, per unanimitat, ja que al mateix catàleg el camí de Ternelles /camí de l'horta / camí del castell del rei i cala castell, es classifica com a camí públic en el que a més a més l'administració ha intervingut al llarg del temps.

E
n compliment dels arts 70 i 71 del reglament de béns locals[1]  l'Ajuntament pot recuperar la possessió del camí sense necessitat d'acudir als tribunals, ja que no significa cap tipus de pronunciament sobre la propietat del camí.

Pensàvam que no s'havia d'esperar més per fer aquest decret ja que avui és l'excursió, que fou notificada al consistori a 23 de Setembre de 2008 i l'administrador de la propietat de Ternelles ha declarat a la premsa que el camí és privat i que la barrera de la finca es trobarà tancada.

 
Pensàvam que després de tan de temps de tancament d'un camí públic ja era hora que l'Ajuntament defensés l'interès general davant de la usurpació d'un bé públic .

Sembla que jurídicament és més convenient esperar a la publicació del catàleg al BOIB, després d'anys podem esperar uns dies, però una vegada que es faci aquesta publicació tornarem a demanar aquest decret i esperam que es faci i compleixi . No som nosaltres els que hem de demostrar la titularitat pública del camí més que demostrada i documentada sinó que és la propietat la que ha de demostrar per què el considera privat i l'ha tancat.

 Avui estic segur que els ciutadans donarem un exemple clar i rotund del que volem; passejar tranquil·lament per Ternelles. Les autoritats demostraran avui a qui serveixen. Na Leonor  demostrarà si realment vol ser una Senyora o vol seguir la tradició caciquil del seu padrí.

 Tot i més el comentarem a aquest mateix blog. Bona excursió.

Per calibrar el poder de na Leonor transcribim aquesta part d'un article de la Plataforma pro camins públics i oberts.

... El passat més de setembre des de la Plataforma Pro camins Públics i oberts és va decidir convocar una excursió el Diumenge 12 d'Octubre per reivindicar el pas per aquest camí, per això mateix informarem a informarem a Delegació de Govern i a l'Ajuntament de Pollença d'aquest fet, com feim habitualment a qualsevol convocatòria, però es veu que aquesta no deu ser una convocatòria com les altres per les autoritats, dóna't que per primer cop Delegació de Govern ens va contestar diguent que no era competència seva autoritzar aquestes excursions (no demanàvem permís, només informàvem) i per altre banda,  una excursió que té lloc el Dia 12 d'Octubre, el Director General de Biodiversitat, actuant d'ofici, segons ell perquè algú l'havia informat de que teníem penjada aquesta convocatòria al nostre Bloc  http://camins.balearweb.net (no deu ser l'administrador de la finca que l'avisa , i a més diu que el camí es seu?) ens avisa in extremis Divendres 10 d'Octubre Migdia de què havíem de sol·licitar a Xarxa Natura, organisme que forma part de la Conselleria de  Medi Ambient alguns permisos per entrar a algunes àrees d'exclusió. Bé, l'excursió arribarà fins allà on arribi, sense trepijar àrees de exclusió. La història, la llei i la raó estan del nostre favor, i seguirem reivindicant que Ternelles és un camí públic. Estaria bé  que els Director General de Biodiversitat, els consellers de Territori i altres càrrecs que cobren uns dobles dels contribuents per defensar el patrimoni públic i millorar la qualitat de vida dels ciutadans, ens acompanyessin per defensar els béns públics, per tal  de defensar el que és de tots, els assegurem que serem bona gent, nosaltres si creuam la finca de Ternelles o farem pel camí que confronta amb ella, anirem a peu i serem respectuosos amb la natura,  no  entrarem ni amb cotxe, ni amb quads, ni tan sols a caçar o a pescar,  i no tenim la barca guardada a Cala Castell per amistat amb la propietat, altres si.

Volem tan respecte pel medi ambient com per tots els Ciutadans, i som els primers interessats en que es conservi el nostre entorn, per tot això, l'èxit de l'excursió és el de reivindicar a les institucions que permetin a tots els ciutadans poder tenir accés a aquest camí.       

 Del llibre de Tomeu Vilanova i Mateu Cerdà. Itineraris de Pollença.
Ternelles i el castell del rei. 1994.

 

 



[1] Article 70.
1. Les Corporacions Locals podran recobrar per si la tinença dels seus béns de domini públic en qualsevol temps.
Article 71.
1. El procediment per a la recuperació de la possessió podrà iniciar-se a través de les formes previstes en l'article 46.
2. La recuperació en via administrativa requerirà acord previ de la Corporació, al que s'acompanyaran els documents acreditatius de la possessió, tret que es tractés de repel·lir usurpacions recents.
3. Aquest privilegi habilita a les Corporacions Locals perquè utilitzin tots els mitjans compulsoris legalment admesos, sense perjudici que si els fets usurpadors tenen aparença de delicte es posin en coneixement de l'autoritat judicial.

Comentaris

turgut

Re: CAMÍ PÚBLIC DE TERNELLES. 5

turgut | 15/10/2008, 22:21

Pepe, tu mateix dones l'argument de perquè es mantenen camins publics tancats. L'administració s'hauria de gastar un dineral per conservar-los, evidentment el propietari deixaria de gastar-s'hi un duro. L'administració no té un xavo, i menys per aquest tema que consideren secundari respecta d'altres. Per tant, l'administració prefereix que els camins siguin sent públics en els catàlegs (no vol que perdin la condicio de publics) pero vol que els continuin cuidant els propietaris de les finques colindants. I així seguira fins que hi hagi un consens respecte d'on surten els doblers, i no nomes per netejar-los (que ja es molt) sino per cuidar marges, patrulles forestals, condicions minimes de seguretat, etc, etc,... Una proposta que deix caure perquè sigui discutida: public no vol dir gratuit. Tenim molts exemples de coses publiques que no son gratuites, ni tampoc accessibles per tothom. Perquè no s'estableix un sistema de tal forma que ajudin al pagament de la conservació aquells que disfruten dels camins? Podria ser per exemple un carnet de pas. Tenim un exemple ben clar en l'impost de circulació, el que te cotxe paga la conservació de les vies urbanes. El que vol passar per camins publics que pagui la seva conservació. Crec que un cami public no pot considerar-se al nivell d'un acces social basic (sanitat, educacio,...) i inclus aquests serveis els pagam directament (llibres, medicaments, quotes AMPAs,...). Alerta, estic xerrant de pagar a l'administració, no als propietaris colindants, perquè l'administració en faci la conservacio.

Pepe

Comparacions

Pepe | 15/10/2008, 16:50

Per cert Santio com puc comparar un camí públic obert amb altre que es troba tancat?

Pepe

Argument insostenible

Pepe | 15/10/2008, 16:50

Santi et remetiex al qeu deia a l'article número 4:

Entre els arguments que més he pogut sentir és que la gent embrutaria i podrien fer algú desastre a la finca que es troba molt ben cuidada. Per desgràcia és cert que hi ha gent que no sols respectar el que és públic i tots valoram que Ternelles hagi escapat a la febre constructora de Pollença, però això no significa no justifica el tancament d'un camí públic. Us imaginau tancar un carrer per que la gent l'embruti, o tancar l'institut per què els alumnes fan desperfectes... Des del moment que el camí és públic l'Ajuntament s'hauria de fer càrrec de la seva neteja i manteniment com va fer durant segles, ni més ni manco. I a més a Pollença tenim un regidor de camins amb dedicació exclusiva que estic segur que atendria qualsevol queixa de na Leonor.

Santi

Camí de Ternelles

Santi | 15/10/2008, 16:41

Es clar que m'agradaria poder dispondra de tots els camins de Mallorca oberts a tots els excursionistes, però, amb tota seguretat, la majoría no es conservarien com els de domini privat. Heu caminat pel Camí de Muntanya, a Alcudia, que condueix al Coll Baix?, Podeu comparar'lo-ho amb es Cap de's Pinar, de caire privat?. Ni molt menys. El Camí de Muntanya fa pena. Les voreres estan plenes de brutor, ampolles de plàstic, llaunes, restes de menjar: una verdadera vergonya; per aixó, per estalviar incendis i vandalisme, Camí de Ternelles millor tancat, malgrat els propietaris de la finca no tinguin raó.

Pepe

Re: CAMÍ PÚBLIC DE TERNELLES. 5

Pepe | 12/10/2008, 20:11

Aquesta gent després que no esqueixe de parts i quarts a altres temes.

fra lokus

Re: CAMÍ PÚBLIC DE TERNELLES. 5

fra lokus | 12/10/2008, 17:39

Avui m'he sentit com "el tonto del barrio", fins a tres persones a Pollença quan m'han vist amb la motxila m'han demanat si hi haviem passat la tanca, com bons pollencins val més no anar a emprenyar la senyora

Pepe

uagh

Pepe | 12/10/2008, 17:26

Avui ha estat un dia trist per la justícia, la igualtat i la política.
Una vegada més s'ha demostrat que les institucions públiques no tracten per igual a tots els ciutadans i que es posen als servies dels poderosos.
VERGONYA, VERGONYA, VERGONYA.

Xesca Ensenyat

ACTUALITZACIÓ

Xesca Ensenyat | 12/10/2008, 07:18

De L'HIDROAVIÓ APAGAFOCS

un bloc de mesvilaweb.cat

amb el post, penjat ara mateix, CAMÍ DE TERNELLES PÚBLIC I OBERT

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb