URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Salvem Formentor 2.

Alternativa | 21 Desembre, 2008 07:00 | facebook.com twitter.com

Les similituds entre Es Guix i Formentor des del punt de vista de protecció ambiental són evidents: Els dos són Paratge Pintoresc (Decret 984 de 24 de març de 1972), Paisatge protegit ( Pla provincial d'Ordenació de Balears aprovat el 4 d'abril de 1973) Bé d'Interès Cultural (DT 8ª de la llei 16/1985) i Àrea d'Assentament dins Paisatge d'Interès (art.5.1 de la llei 1991), i es troben envoltants d'una Àrea Natural d'Especial Interès, protegida per la Llei d'Espais Naturals.

A més a més Formentor ha merescut la qualificació de paisatge Protegit i àrea d'interès florístic ( Norma 3 del PGOU i informe d'ICONA de 1984) i d'Espai Natural especialment protegit (POOT)

No cal citar tan de llei per apreciar els valors especials de Formentor.

Tan el Guix com Formentor varen ser qualificats com Sòl urbà als anys 90, però ni un ni altre disposavan a l'entrada en vigor de la Llei d'Espais Naturals cap instrument de desenvolupament urbanístic. Ni es Guix, ni Formentor disposen dels serveis necessàries per a  que els terrenys tenguin la consideració de solar ( clavegueram, enllumenat, voreres...) Però tan l'Ajuntament d'Escorca com el de Pollença han donat llicències condicionades a la simultània urbanització . Pel que als dos casos podem parlar de falsos urbans.

Per desclassificar es Guix , el Consell ha considerat que per la llicència calia la prèvia autorització de Patrimoni Històric a l'esser qualificat com Paratge Pintoresc i tenir la condició de Bé d'Interès Cultural. Igualment ha considerat que feia falta un Pla Especial de Protecció exclusiu del paratge.

La disparitat de criteris del Consell ha restat molt clara al cas de l'obra d'Alfonso Cortina a Formentor. Quan l'Ajuntament va ordenar la incoació d'expedient de revocació de la llicència al no tenir la prèvia autorització de Patrimoni Històric, el Consell va informar a l'Ajuntament de que no calia la mateixa autorització de Patrimoni que si que considera necessària a es Guix. D'aquesta manera es va facilitar la legalització de les obres. Patrimoni hauria d'aclarir la sorprenent i grossera contradicció de demanar una cosa al Guix i altra diferent a Formentor.

El cas, però, és que a Formentor ens trobam exactament amb les mateixes circumstàncies que es Guix, però el Consell ha pres decisions discordants. La diferència de tracte jurídic a es Guix i Formentor és evident:


a)    Es Guix queda desclassificat
b)    Formentor es manté el caràcter de sòl urbà i el mateix Consell  va aprovar el passat mes de maig    l'adaptació del PGOU de Pollença al POOT que va mantenir com a urbà els terrenys de Formentor-

Al ple de demà presentarem una moció d'urgència demanant al Consell de Mallorca que apliqui urgentment  a Formentor els mateixos criteris que a Es Guix,  adoptant quantes mesures siguin oportunes per a la seva protecció. Que  revisi la classificació de sòl urbà que té actualment una part de Formentor i dugui a terme la desclassificació d'aquest sòl, evitant la construcció de noves edificacions.

A l'excel·lent fotoblo del nostre amic Biel Perelló podeu trobar informació i aquesta imatge de la campanya del GOB als anys 80 per salvar Formentor, encara sóm a temps. 

 

Al seu dia al Diario de Mallorca es va fer el següent fotomuntatge sobre el futur de Formentor.

 

 

 


Comentaris

Pepe

Bosses

Pepe | 21/12/2008, 21:04

Ens unim a la felicitació de webverd l'ASSOCIACIÓ DE COMERCIANTS DE POLLENÇA (ACP),
a l'AJUNTAMENT DE POLLENÇA i als comerços que s'han adherit a la iniciativa d'eliminació de les bosses
de plàstic als seus negocis dins el marc de la campanya "NO EMBOSSIS POLLENÇA".

Els comerços donen als clients una bossa de tela, de bona qualitat, reutilitzable i a més, plegable.

Enhorabona i esperam que la iniciativa s'estengui a tots els comerços.

La Gent Activa

JAUME

La Gent Activa | 21/12/2008, 18:17

Bones Jaume, estam en contacte amb Joan Pau. Enhorabona pel projecte, clar que col·laborarem i ajudarem en el que podam.

JAUME

Gent Activa

JAUME | 21/12/2008, 16:05

Ep Pepe, com va tot? Continuau així, fotent branca a Pollença. Bé, abans de tot em presento. Som en Jaume i crec que alguna vegada ja he escrit algun comentari en aquest magnífic blog canyero. Jo juntament amb altres companys com en Joan Pau Jordà ens hem embarcat en el embrionari encara ara projecte de Gent Activa. Desitjo i esper que puguem col·laborar. gentactiva.balearweb.net
Salut i Revolució
Jaume

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb