URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Els valors de l'esport

Alternativa | 31 Desembre, 2008 07:14 | facebook.com twitter.com


 Aprofitant que un dels propòsits que tots ens feim quan comença un any és fer més esport, publicam un article de Joan Cifre. Us recordam que si voleu escriure un article a aquest blog l'haveu d'enviar a eurxella@yahoo.es


ELS VALORS DE L’ESPORT

        Cada dia que passa l’esport es un element més important  en la nostra societat.  Recentment el president Zapatero va anunciar que tan aviat com hi hagués reformes ministerials es crearia un ministeri de l’esport, com a mostra de la rellevància que cada vegada més té l’esport per als polítics. Una de les frases més utilitzades pels polítics és la necessitat de recolzar l’esport per la importància dels seus valors. Però quin són aquests valors?

  • La salut. L’esport  sempre s’ha relacionat amb la salut. Avui en dia pràcticament tothom es conscient de la necessitat de potenciar els hàbits saludables mitjançant la pràctica esportiva. En una societat amb un estil de vida cada vegada més sedentari l’esport es un bon mitjà per transmetre uns hàbits més saludables. També cal destacar la utilitat de l’esport com a mitjà preventiu de la problemàtica de les drogues y la millora de la salut i la qualitat de vida de la gent gran. Però en front dels beneficis evidents de l’esport tenim el dopatge com a mostra que l’esport no sempre és salut. Quan la pressió per aconseguir millors marques, quan la competició supera uns límits, l’esport clarament deixa de ser saludable.
  • La lluita per superar-se a un mateix, l’esforç i el sacrifici, no donar-se mai per vençut, en definitiva la recerca de la millora és un altre dels valors que sovint s’atribueixen a l’esport. Però si ens fitxam en l’estil de vida de les grans estrelles de l’esport, plena de luxes, si miram les seves nòmines i les comparam amb el salari mínim interprofessiona,l no podem pensar que duen una vida massa sacrificada.
  • El respecte a les regles i a l’adversari i saber acceptar les derrotes esportivament. Aquest és un valor importantíssim en una democràcia on s’ha de saber acceptar que la nostra opció no sempre és la guanyadora. En canvi, massa sovint els interessos econòmics i polítics passen  davant i ens trobam amb comportaments que no són precisament esportius i que  de qualque manera es justifiquen tant dintre com fora de la pista de joc: esportistes que miren d’enganar a l’àrbitre, lluites als despatxos per aconseguir el que no s’aconsegueix a les pistes....Un cas vergonyós es el de la corrupció constant a les federacions, funcionen amb un sistema caciquil on sempre manen els mateixos i on la participació democràtica de tots els estaments es una utopia. (que li demanin a Pere Sampol i a Mateu Alemany).
  • L’esport com a mitjà de socialització i de integració. L’esport pot servir com a eina de cohesió d’una comunitat però  molt sovint es converteix en un mitjà diferenciador de les classes socials. Encara ara (tot i els avanços evidents respecte a altres èpoques) hi ha esports per a rics i esports per a pobres. Basta comparar els sous milionaris dels esportistes d’elit amb els recursos que es dediquen a l’esport de base, les grans instal·lacions d'alguns clubs privats i casos com el del  poliesportiu del Port de Pollença que lluny de ser un lloc d’integració s’ha convertit en un vertader gueto per als immigrants.
  • L’esport ha estat històricament  una eina política. Sempre que hi ha un èxit esportiu apareixen els polítics per sortir a la foto i parlar de la importància de l’esport i els seus valors, però en el seu afer diari sobresurten els altres valors. Es dóna tota la importància als esportistes d’elit, als guanyadors, però es preocupen molt poc de fer arribar els valors de l’esport a tothom. Tristament l’esport ha estat més utilitzat  per mantenir les diferències socials  i mantenir a les classes dominants. La corrupció lligada a les requalificacions i a les construccions de grans instal·lacions esportives està molt més prop de la feina diària dels polítics amb l’esport que no els valors que tan anomenen .

L’esport no té uns valors intrínsecs. L’esport té els valors que li vulguem donar. Jo demanaria als polítics  que deixessin de fer demagògia amb els valors del esport i  utilitzar-los com a eina  d'imatge i prestigi de cara a l’electorat . Els demanaria que treballessin de debò  per fomentar els valors que realment ens poden ajudar a crear una societat més justa i en benefici de tots els ciutadans.

Comentaris

pepa martínez

Re: Els valors de l'esport

pepa martínez | 13/05/2012, 15:15

trobo que es una pagina molt bona encara que hia uns quans castellanismes

Joan

Re: Els valors de l'esport

Joan | 19/01/2011, 09:59

Jorge no entenc massa el que no has entés? L'article anomena alguns dels valors que sovint es relacionen amb l'esport( salut, esforç, cooperació i solitaritat...) el que es crítica es la manca de coherència d'alguns a l'hora de defensar-los per una banda i d'olvidar-se d'ells després. També es crictica l'utilització política de l'esport

Jorge

el valors

Jorge | 19/01/2011, 09:06

no ma quedat molt clar necesito una llista amb els valors

Joan

Re: Els valors de l'esport

Joan | 01/01/2009, 20:20

Toñi tens raó amb el tema d'en Nadal es un exemple clar i vaig pensar de posar-ho. No ho vaig fer perquè no els consider un tema esportiu ja que els diners venen de turisme i teòricament son per promoció turística. Seria el mateix si per exemple en Nadal en lloc de tennista fos actor o torero... De totes formes es evident que hi ha formes millors i més barates i sobretot mes justes de promocionar l'illa. Fralockus es clar que l'accés a les instal·lacions esportives ahuría de ser molt mes barat o fins i tot gratuït i que els clubs haurien de ser mes recolzats per no haber de cobrar quotes. És el de sempre,un tema de bona gestió dels recursos i sobretot de prioritats. Molts d'anys a tots i esper que el 2009 millorin les coses tot i què veient com estan les coses per palestina.....

toni

canvi

toni | 01/01/2009, 15:22

Molt bo l-article, meam i canvien un pooc aquestescoses a pollenca, que no pot ser

molts anys

Toñi

Re: Els valors de l'esport

Toñi | 01/01/2009, 13:40

Joan,

Moltes gràcies per l'article i pels teus punts de vista, tan encertats.
No has comentat res del que hem de pagar entre tots a un arximililionari com Nadal perquè promocioni el nom de Balears. Crec que aquests doblers estarien millor emprats en l'sport base.
M'encanta retrobar ex alumnes com tu.
Una abraçada i molts d'anys.

fra lokus

Re: Els valors de l'esport

fra lokus | 31/12/2008, 23:11

Crec que és injust que aquest article passi sense comentaris just perque la penya està de festa.

Ja vaig comentar una vegada, que per mi és injust que l'ús de les instal.lacions públiques estiguin supeditades al pagament de més 300 euros segons l'esport que vulgui practicar el nin.

Això és un filtre inaceptable, cal crear una fundació per pagar totes les despeses d'aquests equips, i que sigui la seva destresa en aquest o altre esport el veritable filtre i no la capacitat econòmica dels pares, i perquè no passi com molt bé diu en Joan al seu article, que una instal.lació esportiva com la del Port de Pollença sigui un gueto de d'emigrants de recursos econòmics baixos o inxistents

pere de la punta

sinforoseta

pere de la punta | 31/12/2008, 21:32

Desde Pampilosha da Serra al cor da Serra da Astrela, salut L'HIDROAVIÓ APAGAFOSC i a la seva pilot que ens envia missatges guapos, vos desig un nou nuevo nueve novo ano año any, moito obrigado, p de la p.

Xesca Ensenyat

Molts d'anys

Xesca Ensenyat | 31/12/2008, 20:52

L'HIDROAVIÓ APAGAFOCS us desija un bon any 9 nou: dos nous de trinca. Que entri bé i que surti bé i que entre l'entrar i el sortir no faci tala ni destrosses. I que no hi hagi inundacions ni incendis ni accidents de cap casta i que la gent torni bonal·lota i dialogant en l'acte, i que puguin xerrar amb tothom i que es puguin entendre sense haver de mostrar un garrot mal esporgat i sense haver de dir salvatjades que llavors deixen malaplaer i desfici. Perquè acceptem tothom així com és i ens acceptin així com som nosaltres, i perquè no hi hagi bregues ni desastres.
Molts d'anys a tothom, tant si són moros com si són cristians, tants si són negres com si són blancs, tant si són intel·ligents com si són un poc pardals.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb