URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Transparència contra la corrupció 1

Alternativa | 09 Gener, 2009 07:00 | facebook.com twitter.com

Al ple de desembre es va aprovar la nostra moció(amb una esmena del PSM) d'adequacio als Registres de Declaracions de Béns patrimonials i Activitats a la Llei del Sol 8/2007 i publicacio a la pagina web de l'Ajuntament. Es tracta d'augmentar la transparència i a l'igual que s'ha fet a Sevilla, Getafe, Vigo o Oviedo de publicar la declaració de béns patrimonials i activitats dels càrrecs electes.  Aprovada per unanimitat amb l'esmena proposada pel PSM de que la publicació a la pàgina web sigui voluntària.

Aquesta va ser la nostra argumentació. 

 

La nostra moció no demanava sinó adaptar-nos a la llei del  Sòl . A aquesta llei havia una sèrie de modificacions respecte a la declaració de béns que fem els regidors al principi de legislatura.

- La primera és que un ciutadà ja no necessita acreditar un interès legítim directe per accedir als registres d'Activitats i de Béns.

- La segona modificació és que s'amplia el contingut del Registre de Béns Patrimonials, havent-se d'incloure: participació en societats de tot tipus, amb informació de societats participades, així com liquidacions d'imposts sobre la Renda, Patrimoni i, en el seu cas, Societats.

- La tercera modificació és que les declaracions de bens i activitats han de ser publicades amb caràcter anual amb la finalitat de que pugui haver cert control sobre el patrimoni dels responsables públics.

Els ajuntaments de Sevilla, Gijón Oviedo, Getafe, Santiago de Compostela, el Grado... han triat com opció per donar la màxima transparència i comoditat als ciutadans la publicació  dels bens i activitats dels seus regidors a les pàgines web municipals.

Als companys del PSOE els varen recordar que el mes de juny  la ministra d’habitatge  Beatriz Corredor, va posar com exemple a aquest municipis i  va assegurar que els Ajuntaments que no publiquen anualment les seves declaracions incompleixen les mesures anticorrupció de la Llei del Sol.

Els municipis utilitzen com excusa per no publicar les declaracions que la disposició addicional novena de la Llei de Sòl assenyala que la publicació es faria segons els termins fixats a l’Estatut Municipal, però aquest Estatut no s'ha arribat a aprovar.  

Un argument que també utilitzen els Ajuntaments per no complir la llei és el de la protecció de dades. La profesora titular de Dret Administratiu de la Universitat de Santiago de Compostela (USC), Alba Nogueira, ha explicat sobre la suposada invasió de la intimidat de las persones que a la Llei de Régimen Local es fixen excepcions pels regidors i les seves famílies que tinguin amenaçada la seva seguretat (un Registro Especial de intereses).

Compartim l'opinió de la ministra les Administracions públiques; els Ajuntaments s’han d’adaptar a la societat de la comunicació i a las noves tecnologies, i tots els Ajuntaments haurien de seguir l’exemple dels Ajuntaments que ja han donat aquest pas es tracta de garantir que els càrrecs públics no cerquin l’enriquiment personal.

 El pavelló de Suècia a l'exposició  de Zaragoza tenia aquest cartell a la seva entrada. Demà comentam el debat i publicam la moció..

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb