URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Patronat d'esport i català a la sanitat.

Alternativa | 19 Gener, 2009 07:00

Seguim narrant el ple de desembre.

 

A aquest ple es va designar un nou membre al Patronat Municipal d'Esports, que propasará el PSM en substitució d'en Biel. Aprovada per unanimitat. Ens alegra saber que existeix el Patronat Municipal d'Esport ja que la seva inactivitat és total. Esperam una reunió del mateix prest i que d'una vegada es solucionen problemes que s’arrosseguen fa anys com el de la pista de futbet del Port o les deficiències de les instal·lacions de futbet al Port...

 

El següent punt va ser la moció presentada pel grup municipal PSM de suport a la Conselleria de Salut respecte a la necessitat de que el personal sanitari acrediti el coneixement de la llengua catalana per a una correcta atenció al públic. (Nivell B). Aprovada amb els vots a favor de l'equip de govern UM-UNPI, PSOE, PSM i el nostro i el vot en contra del PP-UMP. 

 

Aquesta moció va tenir el nostre vot a favor ja que l’esmentat decret no fa res més que desenvolupar la Llei de normalització lingüística aprovada per unanimitat de totes les forces polítiques l’any 1986. i l’anterior decret aprovat pel PP que eximia dels coneixements del català els professionals sanitaris va quedar derogat per una sentència judicial en contra.

 

A l’esborrany del decret es dóna un termini de dos anys per poder acreditar uns coneixements lingüístics  "molt bàsics” i s’oferirà la possibilitat de fer una prova específica i voluntària de nivell per als professionals.

Pensam que El grup PP-UMP va votar en contra sobre tot amb l’argument de que aquest decret tancaria la porta a professionals en especialitats que falta personal però la informació que tenim és que es preveu que es podrà eximir d’aquest requisit a les categories sanitàries on hi hagi insuficiència de personal, i que hi haurà unes altres mesures que flexibilitzen els terminis per obtenir la titulació.

 

El PP-UMP de Pollença  a aquest tema ha adoptat una postura similar a la de Carlos Delgado el batle de Calvià i del PP valencià. Polititzar la llengua no lleva a cap lloc i aquest decret suposa una passa endavant en els drets de les persones en la seva relació amb el servei públic sanitari. Als poble s hi ha gent que només s’expressa correctament en català i una bona comunicació entre pacients i metges és fonamental. Qualsevol professional de la medicina no hauria de tenir cap problema en tenir el nivell B de català i hauria de tenir la voluntat de atendre millor als seus pacients.

 

Un interessant article sobre el tema publicat al DdM

 

JOSEP Mª POMAR La funció del Servei de Salut de les Illes Balears, el IB-Salut, no és altra que fer factible que els ciutadans rebin la millor assistència sanitària possible, dins uns paràmetres d´eficiència i qualitat. Qualsevol altra activitat del Servei de Salut ha d´estar supeditada a aquesta finalitat principal.
La bona atenció que donen els metges, les infermeres i altre personal, s´aconsegueix gràcies als coneixements i habilitats tècniques, la tecnologia, i el clima de col·laboració apropiat entre diversos professionals. Calen, a més, components propis de la part humana de la funció assistencial, per assegurar la millor relació possible entre professionals i pacients: la vocació, el compromís personal, l´empatia i la capacitat de comunicar.
La preocupació per garantir aquesta bona comunicació i els drets lingüístics l´expressa la Llei de Salut de la Comunitat Autònoma aprovada el 2003, remarcant que en els centres sanitaris "tots tenen dret a rebre informació sanitària en la forma més idònia per a la seva comprensió i en una de les llengües oficials de la comunitat autònoma". De llavors ençà hem avançat en la millora de la informació que es dóna als pacients i els seus familiars i sabem, per les dades que tenim, que la llengua és poques vegades l´ obstacle per comprendre la informació que reben. Això no obstant, el clar desequilibri entre llengües oficials en els nostres centres sanitaris, en relació amb el seu ús, fa que el IB-Salut es proposi fer alguns passos per normalitzar la situació, respectant la legalitat i amb moderació, donant garanties que cap professional sanitari serà exclòs, d´entrada, per no conèixer la nostra llengua i, al mateix temps, que cap pacient se sentirà desatès per no haver-se pogut expressar de la manera més còmoda en una llengua oficial
El punt de partida del IB-Salut no és, de cap manera, el mateix que el del conjunt de la Comunitat Autònoma. La realitat d´uns serveis transferits fa quasi set anys, en els quals mai fins ara no s´ha plantejat un pla de normalització lingüística, ni tampoc no s´hi han convocat oposicions, requereix una norma específica, adaptada a la normativa quan a drets i obligacions lingüístiques.
Per altra banda hi ha l´interès -i la necessitat en alguns casos- de propiciar la incorporació als nostres centres de metges i infermeres de la resta d´Espanya o d´altres països, que ens obliga a ser prudents -en un primer moment- amb l´exigència de coneixements de català i a ser actius per facilitar que, una vegada que hagin ocupat la seva plaça, puguin trobar suport, mitjans i comoditat per aprendre de forma bàsica el nostre idioma, per atendre millor els seus pacients

Aquesta anàlisi, raonable i mesurada respecte de l´aplicació de la Llei de Normalització Lingüística, s´ha recollit en un esborrany de Decret que, sorprenentment, ha trobat una certa oposició que s'ha manifestat confonent l'opinió pública sobre el contingut de l'esborrany i la seva intenció.
Més sorprèn aquesta oposició quan, sense aquesta regulació hauríem d´aplicar la norma general que no s´adapta a les peculiaritats del sector sanitari, i obligaria als oponents a la norma a demostrar uns coneixements més alts de català. El Decret que promou la Conselleria de Salut fixa per a les categories del grup C2 uns nivells de coneixement de la llengua catalana corresponents al certificat A (coneixements orals) i per els grups A1, A2 i C1, els del certificat B, en ambdós casos uns requeriments per sota del que s´exigeix als funcionaris i treballadors de la Comunitat Autònoma, com a norma general.

La realitat és que el Decret que es vol aprovar beneficia als concursants perquè permet que qualsevol persona, amb la titulació professional requerida, i sense cap títol oficial que reconegui el seu nivell de català, es pugui presentar abans de l´oposició a una prova específica de llengua catalana, per acreditar els seus coneixements. Hi ha també una clàusula, que amaguen els qui volen criticar la norma, ocultant part del seu contingut, segons la qual el propi IB-Salut pot eximir transitòriament de tots els requisits de coneixement de la llengua quan estigui motivat per la manca de professionals. Sobre aquest punt ja s´ha manifestat que en les oposicions que es convoquin el 2008, el 2009 i el 2010, aquesta excepció serà aplicada a metges i infermeres. Si d´això es dedueix clarament que qualsevol metge o infermera podrà presentar-se a les oposicions, guanyar una plaça i ocupar-la i que te dos anys per demostrar uns coneixements mínims de la llengua, on és el problema ?

Comentaris

Pepe

Re: Patronat d'esport i català a la sanitat.

Pepe | 19/01/2009, 21:47

"Kinsky" la realitat és que hi ha persones majors que coneixen i entenen el castellà però que a l'hora d'expressar-se el fan molt millor en català.

Només es demana el nivell B que no és per expressar-se per si per entendre.

Igualment que recordes la Constitució podem recordar l'estatut d'autonomia, la llei de normalització lingüística i unes quantes lleis més que exigeixen el coneixement del català.

Kinsky

Loque seaporunvoto

Kinsky | 19/01/2009, 20:52

"Polititzar la llengua no lleva a cap lloc i aquest decret suposa una passa endavant en els drets de les persones en la seva relació amb el servei públic sanitari. Als poble s hi ha gent que només s'expressa correctament en català i una bona comunicació entre pacients i metges és fonamental." Esto es puro maniqueismo demagógico;la Constitucion Española obliga a todos los españoles a conocer el castellano como lengua oficial del Estado .

Klaus

Bilingüismo ya!!!

Klaus | 19/01/2009, 20:33

Yo tengo la solución al bilingüismo en sanidad: jubilación anticipada a los sanitarios que no sean biligües

Y bilingüismo al 50%: una palabra en un idioma y otra en otro. Al que se equivoque: jubilación anticipada y a contratar a otro

Pepe

Re: Patronat d'esport i català a la sanitat.

Pepe | 19/01/2009, 20:29

Com bé dius és una broma de mal gust que esperam s'acabi el més prest possible. O sigui que comenci a funcionar d'una vegada per totes.

Joan

Re: Patronat d'esport i català a la sanitat.

Joan | 19/01/2009, 07:47

Això del patronat es una broma no?- S'ha reunit mai?- Qui son els membres que el componen?- Quins objectius té?

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb