URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Esperança de pau a Israel - Palestina.

Alternativa | 21 Gener, 2009 07:00

M’ha sorprès la resposta d’algunes persones tan a l’article Boicot per aturar la massacre com al fogueró  on varen col·locar cartells pacifistes demanant la fi de la massacre a Palestina, on vaig tenir dos animats debats.

Tony Judt, jueu per a més senyes, però força crític amb la política d’Israel diu “Tot el món ha estat reduït al silenci –els jueus, perquè tenen l’obligació de sostenir Israel, els no jueus, perquè tenen por de passar per antisemites. Resultat: ningú no aborda el problema”

És clar que hi ha jueus i descendents de jueus que identifiquen qualsevol crítica a les actuacions de l’Estat d’Israel amb les persecucions que han sofert els jueus des de l’Edat Mitjana (pogroms) fins el nazisme. D’aquesta manera converteixen una crítica a una actuació totalment deplorable com la d’Israel a Gaza en un acte d’antisemitisme. Igualment s'acusa d antisemitisme amb contraris al sionisme(moviment polític que afirma el dret a l'existència d'un estat jueu en base a criteris racials i ètnics.

Imatge del diari "Diagonal" on trobareu un interessant article sobre els intelectuals jueus contra el sionisme"


MAL US DEL ANTISEMITISME.  Latuff.

Tot això parteix de la persecució històrica que han patit els jueus, però també de la identificació que intencionadament ha fet l’estat d’Israel entre el seu estat i els jueus del món. Però hem de recordar que l’estat d’Israel agrupa el 40% dels jueus del món i evidentment no tots els jueus que viuen a Israel donen suport a les seves actuacions respecte a Palestina.Entre altres hi ha pacifistes jueus que lluiten per la pau des del mateix Israel, són l'esperança de pau en el futur.

 

La informació del grups l'hem tret de la pàgina del Col·lectiu Antimilitarista de San Cugat  (CASC)

Alguns col•lectius pacifistes contraris a l’ocupació

Gush Shalom va convocar una manifestació a Tel Aviv "contra la bogeria" a la Franja de Gaza i per reclamar la "fi de la massacre" i dels "crims de guerra", així com la retirada dels soldats israelians de la regió. Segons l'organització, presidida per l'exmilitar i escriptor Uri Avnery, "aquesta guerra és inhumana i innecessària" i "no pot portar res de bo a Israel". "La mort de centenars de palestins i la destrucció de les infraestructures vitals a la Franja de Gaza són actes abominables".

New Profile [Nou perfil] ONG feminista i antimilitarista que defensa un canvi de la cultura militarista israeliana. Dona suport als joves que es neguen a anar al servei militar. A diferència dels altres col•lectius qüestiona l’exèrcit i té l’objectiu de trencar la cultura militarista mitjançant un treball educatiu i polític. Tenen un fons econòmic per ajudar als refusniks empresonats (els insubmisos no cobren sous mentre hi són a la presó).

Anarquistes contra el mur Es dediquen especialment a fer accions directes no-violentes contra el mur, ara bàsicament les manifestacions dels divendres a Bil’in, als territoris ocupats, on participen palestins, israelians i internacionals.

Ta’ayush [Coexistència] Organització pacifista on treballen junts israelians jueus i àrabs contra el racisme i la segregació, tant a Israel com Cisjordània.

Dones de negre Col•lectiu de dones israelianes que des de 1988 surten cada divendres a un encreuament de carrers de poblacions israelianes amb pancartes contra l’ocupació. La guerra del Líban ha trencat la unitat que hi havia.

Bat Shalom [Filles de la pau]  Organització feminista i pacifista de coordinació de dones israelianes jueves i àrabs. Treballen per una coexistència pacífica.

ICAHD [Comitè israelià contra la demolició de cases] (http://www.icahd.org/eng/Israelians dedicats a la denúncia i l’acció directa no-violenta contra demolició de cases de palestins

Alternative Information Center [Centre d’informació alternatiu] (/Col•lectiu d’informació crítica israelià-palestí, amb seus a Jerusalem oest i Betlem.


Al diari publico Fontedevilla:

 

 

Un altre dia parlarem del boicot...

Altres col•lectius  pacifistes dins Israel són

Yesh Gvul [Hi ha un límit]  Organització de refusniks (insubmisos) selectius (es neguen a servir fora de les fronteres israelianes de 1967, als territoris ocupats, presons, etc.) encara que també accepten els insubmisos totals (es neguen a servir a l’exèrcit).

Seruv [Coratge per refusar]  Organització fundada el 2002 de refusniks selectius, no accepten insubmisos totals. Volen salvar a l’exèrcit de si mateix impedint que s’utilitzi als territoris ocupats.

Breaking the silence [Trencant el silenci]  Organització de soldats que van fer el servei militar als territoris ocupats, sobretot a Hebron, i que han decidit trencar el silenci sobre el que van fer durant la seva mili, donant testimoni dels maltractes a palestins, tortures, vexacions, etc. que van presenciar o en les que van participar. Entre ells hi ha objectors, però no es posicionen sobre aquest tema, treballen sobretot amb soldats. Es podria considerar una ONG.

A l’abril dels 2006 aquests tres grups van formar “Combatents per la pau” com lloc de trobada entre objectors, excombatents israelians i palestins, més com lloc de reflexió interna que de denúncia.

Moviment contra la guerra i anticolonial

Així s’anomena a Israel a el moviment de dissidència israelià que es posiciona contra la guerra i l’ocupació. Format per desenes de petites ONGs, grups autogestionats, col•lectius contraris a l’ocupació com els mateixos New Profile, Anarquistes contra el mur, Ta’ayush..., organitzacions polítiques de l’esquerra antisionista, sobretot Hadash [Front democràtic per la pau i la igualtat, front popular del Partit Comunista Israelià, 3 diputats] i Balad [Assemblea democràtica nacional, esquerra nacionalista àrab-israeliana, 3 diputats].

Fora d’Israel també cada vegada hi ha més jueus crítics amb Israel i destaca el grup Independent Jewish Voicis (Veus jueves independents), del qual formen part persones tan conegudes com l’historiador Eric Hobsbawm i que volen crear  “un clima i un espai on els jueus de diferents sensibilitats i obediències puguin dir el que pensen de la política que ha dut a terme el govern israelià, sense que hagin de ser acusats de deslleials o d’actuar moguts per l’odi envers ells mateixos”.

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb