URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Injúries a la Corona

Alternativa | 27 Gener, 2009 07:00 | facebook.com twitter.com

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Al ple de desembre va ser rebutjada la nostra moció demanant la despenalització de les injúries a la Corona com un delicte especial. Pensam que no ha d'existir un tipus penal especial per les injúries a la Corona. Rebutjada epls vots en contra d'UM-UNPI, PSOE i del PP-UMP.

Wl PSM  va votar a favor.

 

Aquesta moció ha estat presentada per Andreu Caballero regidor del bloc a Inca i pel company de Diògenes Guillem Caldetey (EV-ERC) a Artà. També amb resultat advers.

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Una injúria és ofensiva faci a qui es faci per això existeix el delicte d'injúries comú que és igual per a tothom. Però al codi penal existeix un delicte especial d'injúries a la Corona amb penes de presó  de fins i tot dos anys)  i amb multes als que utilitzen una imatge de la coraon “de qualsevol forma que pugui danyar el prestigi de la Corona”. Quan es va debatre el codi penal a 1994, Esquerra Unida ja va presentar una esmena demanant la supressió d’aquests articles

No es tracta de demanar que la imatge del cap d'estat no sigui protegida sinó que aquesta ha de ser protegida com la de la resta dels ciutadans ni més ni manco.

En aquest sentit el catedràtic de dret Penal Enrique Gimbernat Ordeig l'ha resumit molt bé quan va defensar que la portada de la revista  el Jueves que va ser segrestada i posteriorment multada no era una injúria sinó simplement exercir el legítim dret a la llibertat d'expressió. Aquesta portada no tractava de vulnerar l'honor dels Prínceps  sinó que simplement criticava la subvenció lineal per naixement de 2.500 euros posant com exemple a Felipe i Letícia de gent amb una vida regalada a costa de l'erari públic.

Aquesta denúncia va ser interposada per iniciativa del Ministeri Fiscal el que va provocar la preocupació de la casa real  per la gran difusió del tema. Curiosament això  que s'hagués evitat sense l'existència d'aquests articles, ja que per la resta d'espanyols la injúria és un delicte privat que només pot ser perseguit a instància dels ciutadans.

Es de pur sentit comú que si un crema un retrat del rei no està insultant al ciutadà Juan Carlos sinó que està manifestant, amb més o manco encert, una opinió sobre una institució. I és un principi bàsic de la democràcia que les institucions es troben subjectes a crítica.

Una persona que fa funcions de poder ha de poder ser criticat a la seva activitat pública, això és llibertat d'expressió i de crítica política. Una altra cosa són les injúries que afectarien a l'àmbit personal i contra les que podrien reclamar com una altra persona.  Ni tan sols el codi de la dictadura de Primo de Rivera de 1928  va  estendre la protecció penal als pares del rei i els seus descendents.

Mentre que per la resta d'espanyols el Codi Penal distingueix entre els delictes i faltes d'injúries les que es realitzen contra el rei i els seus familiars  són sempre un delicte i passa a l'Audiència Nacional.

A la majoria dels països democràtics no existeix diferència alguna de penalitat entre les injúries expressades contra el cap d'estat i la resta de ciutadans.

A més aquests drets diferents no tenen la contrapartida de responsabilitat superior sinó tot el contrari, ja que el rei és irresponsable del seus actes.

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Com deia Antonio Machado “Nadie es más que nadie, por mucho que valga un hombre, nunca tendrá valor más alto que el de ser hombre.

 

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb