URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Injúries a la Corona

Alternativa | 28 Gener, 2009 07:00 | facebook.com twitter.com

 Al ple de desembre es va rebutjar la nostra moció pde despenalització del delicte especial de les injúries a la Corona. Pensam que no ha d'existir un tipus penal especial per les injúries a la Corona. Rebutjada amb els vots en contra d'UM-UNPI, PSOE i del PP-UMP. El PSM va votar a favor de la nostra moció.

UM_UNPI i PSOE vàren restar una altra vegada muts, el que consideram una actitut antidemocràtica vergonyosa. Què es pensen que per tenir majoria això és una dictadura?

Aquesta moció també va ser rebutjada a Inca i a Artà on la vàren presentar Andreu Caballero regidor del Bloc a Inca i Guillem Caldentey company de Diògenes i regidor d'Els Verds - Esquerra a Artà

Una injúria és ofensiva faci a qui es faci per això existeix el delicte d'injúries comú que és igual per a tothom. Però al codi penal existeix un delicte especial d'injúries a la Corona amb penes de presó  de fins i tot dos anys)  i amb multes als que utilitzen una imatge de la coraon “de qualsevol forma que pugui danyar el prestigi de la Corona”. Quan es va debatre el codi penal a 1994, Esquerra Unida ja va presentar una esmena demanant la supressió d’aquests articles

No es tracta de demanar que la imatge del cap d'estat no sigui protegida sinó que aquesta ha de ser protegida com la de la resta dels ciutadans ni més ni manco.

En aquest sentit el catedràtic de dret Penal Enrique Gimbernat Ordeig l'ha resumit molt bé quan va defensar que la portada de la revista  el Jueves que va ser segrestada i posteriorment multada no era una injúria sinó simplement exercir el legítim dret a la llibertat d'expressió. Aquesta portada no tractava de vulnerar l'honor dels Prínceps  sinó que simplement criticava la subvenció lineal per naixement de 2.500 euros posant com exemple a Felipe i Letícia de gent amb una vida regalada a costa de l'erari públic.

Aquesta denúncia va ser interposada per iniciativa del Ministeri Fiscal el que va provocar la preocupació de la casa real  per la gran difusió del tema. Curiosament això  que s'hagués evitat sense l'existència d'aquests articles, ja que per la resta d'espanyols la injúria és un delicte privat que només pot ser perseguit a instància dels ciutadans.

Es de pur sentit comú que si un crema un retrat del rei no està insultant al ciutadà Juan Carlos sinó que està manifestant, amb més o manco encert, una opinió sobre una institució. I és un principi bàsic de la democràcia que les institucions es troben subjectes a crítica.

Una persona que fa funcions de poder ha de poder ser criticat a la seva activitat pública, això és llibertat d'expressió i de crítica política. Una altra cosa són les injúries que afectarien a l'àmbit personal i contra les que podrien reclamar com una altra persona.  Ni tan sols el codi de la dictadura de Primo de Rivera de 1928  va  estendre la protecció penal als pares del rei i els seus descendents.

Mentre que per la resta d'espanyols el Codi Penal distingueix entre els delictes i faltes d'injúries les que es realitzen contra el rei i els seus familiars  són sempre un delicte i passa a l'Audiència Nacional.

A la majoria dels països democràtics no existeix diferència alguna de penalitat entre les injúries expressades contra el cap d'estat i la resta de ciutadans.

A més aquests drets diferents no tenen la contrapartida de responsabilitat superior sinó tot el contrari, ja que el rei és irresponsable del seus actes.

Com deia Antonio Machado “Nadie es más que nadie, por mucho que valga un hombre, nunca tendrá valor más alto que el de ser hombre".

El debat. 

 

El grup del PSM va compartir la nostra opinió defensant que des d’un punt de vista republicà, socialista i nacionalista es defensa que la figura del Rei tengui la mateixa protecció que la resta dels ciutadans.

El grup PP-UMP va argumentar que l a modificació del Codi penal no és l’àmbit de competència del Ple de l’Ajuntament. Nosaltres pensam que com a Ple municipal i representants polítics més propers als ciutadans podem  fer suggeriments; en aquests moments, s’està discutint una reforma del Codi Penal, i si tots els Ajuntaments o una majoria aprovassin mocions en aquest sentit, no quedaria més remei que escoltar-ho des del congrés. També li varen recordar  que la II República va arribar després que a les eleccions municipals guanyassin els partits republicans.

De la pàgina de kalvellido

 

A continuació la moció. 

“MOCIÓ DESPENALITZACIÓ DE LES INJÚRIES A LA CORONA.

            EXPOSICIÓ DE MOTIUS:

            1.- La Corona, com qualsevol institució en una democràcia, ha d’estar exposada a la crítica política, inclòs, naturalment, el qüestionament mateix de la institució monàrquica.

            2.- El codi penal espanyol, als articles 490 i 491, recull el delicte d’injúries a la família reial espanyola, com un tipus penal especial del delicte d’injúries comú previst als articles 208 i 209. Aquesta especialitat es tradueix en una major penalitat respecte de les injúries considerades greus i la tipificació com a delicte de les injúries lleus (que no existeixen al tipus comú ja que són considerades falta a l’article 620.2). D’altra banda, aquests preceptes despleguen la seva protecció respecte de tota la família reial i no únicament respecte del Cap d’Estat.

            3.- Aquests preceptes exerceixen una sobreproteció penal de la família reial espanyola, difícilment compatible amb el dret fonamental a la igualtat que estableix l’article 14 de la Constitució espanyola i també amb un estat democràtic.

            4.- Més encara, tal com han manifestat més una setantena de juristes i professionals de l’advocacia, aquests articles constitueixen una limitació directa de l’exercici dels drets fonamentals a la llibertat ideològica i a la llibertat d’expressió de les ciutadanes , i sovint són utilitzats per condemnar determinades opinions polítiques, convertint-se en vertaders delictes d’opinió, difícilment encaixables dins d’un estat democràtic que propugna valors com la llibertat i el pluralisme polític.

            Per tot això, aquest regidor presenta al ple de l’Ajuntament, amb la intenció de veure-la enriquida amb les aportacions de la resta de grups polítics i per a la seva aprovació si procedeix la següent moció.

            PROPOSTA DE RESOLUCIÓ:

            Per tots els motius exposats, el Ple de l’Ajuntament acorda.

            1.- Expressar el seu rebuig a l’existència d’un tipus penal especial per al delicte d’injúries a la corona espanyola i insta les autoritats legislatives a la despenalització d’aquests tipus delectius especial del delicte d’injúries comú.

            2.- Remetre aquest acord al Parlament de les Illes Balears, al Congrés del Diputats i a la Casa Reial.“

Comentaris

David

El PP-UM és la Mort

David | 29/01/2009, 08:55

PP-UM=Ecocidio de Mallorca.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb