URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Accessibilitat, 15 anys de retard.

Alternativa | 02 Octubre, 2006 16:42

Avui hem presentat a l'ajuntament un pla d'accessibilitat i supressió de Barreres Arquitectòniques. Un pla que ja s'ha aprovat a Son Servera a proposta de nostra regidora,  i que té com finalitat iniciar una feina que fa 15 anys ja s'hauria d'haver començat.
Un dels drets més bàsics de totes les persones és el de poder desenvolupar-se plenament, malgrat les dificultats i impediments que tenguin. Quan parlam d'accessibilitat no parlam només de donar un servei específic a un grup reduït de persones amb mobilitat reduïda, discapacitats i majors, per a poder realitzar les tasques quotidianes o simplement gaudir d'un moment d'oci. En realitat és un problema que afecta a totes les persones, sense excepció, perquè tots tenim manca de mobilitat en un moment o altre de la nostra vida: - quan som infants perquè encara no sabem caminar - si tenim la desgràcia de patir un accident o una malaltia - o si perdem la capacitat de moure'ns quan som grans.
És el nostre deure cívic, perquè sense accessibilitat no hi ha vertadera qualitat de vida però també legal, ja que la llei autonòmica 3/1993 estableix que el 2008 s'haurien d'haver-se eliminat totes les barreres arquitectòniques en els espais d'ús públic. A dos anys d'acabar-se el termini no només no s'ha fet pràcticament res sinó que inclós a les noves contruccions o reformes tampoc s'ha tingut en compte el tema.
Durant el Pacte de Progrés es va formar una Taula per a l'Accessibilitat  que agrupava associacions i que va començar a fer feina. Amb el pacte PP- UM ha hagut una retallada important dels pressuposts dedicats a aquest tema. Avui el batle Tomeu Cifre del PP ha tingut bones paraules respecte a nostra proposta, esperam que de les paraules es passi als fets, i per això fa falta una partida pressupostària.
A Pollença la situació és especialment greu hi ha un munt d’espais públics vells i nous amb unes barrerres molt importants; el propi ajuntament, museu, biblioteques, ràdio municipal..

A continuació el pla que hem presentat

Pepe García coordinador  d'Esquerra Unida-Els Verds  al municipi de Pollença, presenta a l’ajuntament  la següent proposta relativa a: La immediata posada en marxa del Pla d'Accessibilitat  i Supressió de Barreres Arquitectòniques Municipal.
EXPOSICIÓ DE MOTIUS:
 Atès que a l'Estat Espanyol, segons l'enquesta sobre discapacitats, deficiències i estat de salut (Institut Nacional d'Estadística 1999), hi ha entorn a 3'5 milions de persones amb qualque discapacitat.
 Atès que es obligació de les Administracions públiques desenvolupar i lluitar pel compliment del principi d'igualtat consagrat a l'article 14 de la Constitució Espanyola,  és obligació de les institucions la de promoure les mesures necessàries per a que les persones amb discapacitats puguin viure amb plenitud de drets i participar amb igualtat de condicions que la resta de ciutadans a la vida econòmica, social i cultural de l'Estat.
 Atès que el decret 20/2003, de 28 de febrer de supressió de barreres arquitectòniques obliga a les administracions locals a executar un Pla Especial d'Actuació amb l'objecte d'adaptar progressivament les vies públiques, els parcs, els jardins i la resta d'espais d'ús públic.
 Atès que  d'acord amb l'apartat primer de la disposició transitòria primera de la Llei 3/1993, de 4 de maig, abans del 21 de maig de l'any 2008, s'hauran d'adequar al reglament aprovat pel decret 20/2003, de 28 de febrer tots els medis de transport, els espais lliures d'us públic (carrers, parcs, places, platges i demés espais públics) i edificis d'accés públic ja siguin de titularitat pública o privada.
 Atès que el finançament del Pla Municipal d'Accessibilitat i Supressió de Barreres Arquitectòniques no el pot assumir totalment l'Ajuntament per raons pressupostàries.
 Atès que segons la legislació, tant autonòmica com estatal preveuen  partides de finançament a través d'un Fons Autonòmic per a la Supressió de Barreres Arquitectòniques i un règim d'ajudes per adaptar els edificis públics.
 Atès que segons el decret 20/2003, de 28 de febrer que aprova el Reglament de Supressió de Barreres Arquitectòniques obliga a adaptar l'accés a les platges i que són competència de l’Administració de Costes.
 Atès que el municipi de Pollença és un municipi turístic amb una gran quantitat de platges amb gran afluència de persones.
 
 Atès que, segurament, el consistori de Pollença considera prioritari adaptar els espais públics a la normativa d'accessibilitat i supressió de barreres arquitectòniques.
PROPOSTA D:
 Elaborar un catàleg d'espais lliures d'ús públic i edificis de titularitat municipal pendents d'adaptació que s'ha de remetre al Consell Assessor per a la millora de l'accessibilitat i la supressió de barreres arquitectòniques.
 Elaborar de manera urgent i prioritària i executar progressivament un Pla Municipal d'Accessibilitat  i Supressió de Barreres Arquitectòniques.
 Sol•licitar al Consell Assessor per a la millora de l'accessibilitat i la supressió de barreres arquitectòniques la  col•laboració i ajudes necessàries.
 Exigir tant al Govern de les Illes Balears, més concretament a la Conselleria d'Obres Públiques, Habitatge i Transports, com l'Institut Balear de Serveis Socials i Esportius de Mallorca el finançament necessari per dur a terme l'adaptació del nostre municipi a la normativa actual i, per tant que augmenti partida pressupostària destinada al Fons per a la supressió de barreres arquitectòniques.
 Demanar a la Delegació de Costes de les Illes Balears l'adaptació urgent de les platges del municipi a la Normativa d'Accessibilitat i Supressió de Barreres Arquitectòniques, ja que aquest espai no és de competència municipal.
 Adherir el municipi de Pollença al conveni marc IMSERSO- F. ONCE.
 Remetre el present acord a: l'Hble. Consellera d'Obres Públiques, Habitatge i Transports, Hble. Consellera de Salut i Consum, Hble. Conseller d'Economia, Hisenda i Innovació, Hble. Conseller de Turisme, a l'Il•lm. Sr. President de l’Institut de Serveis Socials i Esportius de Mallorca i a l'Excm. Sr. Delegat del Govern Central i, si està format, al Consell  Assessor per a la Millora de l'Accessibilitat i la Supressió de Barreres  Arquitectòniques.
 
Pollença, a 31 d'octubre de 2006
 
SR. BATLE DE L'AJUNTAMENT DE POLLENÇA.

Comentaris

Pepe

Gràcies

Pepe | 03/10/2006, 21:40

Gràcies, m'enrecord de la feina del concurs de fotografia, a veure si tinc un moment per cercar l'arxiu.

Tomeu del Lloquet

Re: Accessibilitat, 15 anys de retard.

Tomeu del Lloquet | 03/10/2006, 14:28

Vaig sentir el programa de ràdio i va estar molt bé. Molt ben xerrat. Endavant que a això no s'hi pot negar ningú.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb