URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Podem no tenir doblers, però la vida ens dóna temps.

Alternativa | 25 Febrer, 2009 07:00 | facebook.com twitter.com

Seguim resumint el darrer ple ordinari al mateix varen presentar una moció per la creació d'un banc de temps a la ciutat. A la comissió informativa varen arribar a l'acord de ser una mica menys ambiciósos i no crearem un banc si no que l'Ajuntament  ¡ donarà publicitat i informació per que els ciutadans puguin conèixer i apuntar-se a un banc de temps.

Als bancs de tems la unitat d'intercanvi és l'hora, independentment del servei que s'ofereixi o que es rebi. En temps de crisi pensam que aquesta pot ser una bona iniciativa. Els Bancs dels Temps són grups de persones motivades per a intercanviar temps, dedicant-lo a tasques puntuals fomentant així l'oportunitat de conèixer i confiar en els altres, per tal de resoldre les necessitats de la vida diària.

 

  Aquestes iniciatives van començar als anys noranta a Itàlia i s’han arrelat per tot el món amb una gran acceptació per part de la ciutadania. Moltes vegades si no s’estenen més és pel desconeixement de la gent.

Els bancs de temps són un lloc de trobada per compartir i apropar les persones, on s’aprèn a donar i a rebre sense cap tipus de transacció econòmica. És una eina molt útil per crear i ampliar les xarxes socials per a la millora de la convivència ciutadana, i oferir una major varietat de serveis als veïns i les veïnes.

 A Palam el banc de temps del barri de la Soledat i del Polígon de Llevant funciona amb gran èxit des de novembre de 2006 i forma part del programa social de rehabilitació integral d'aquestes barriades. Els responsables actuals del projecte són treballadors socials. A la mateixa Palma La regiduria d'Educació, Igualtat i Drets Cívics ha decidit dona suport a les entitats que desitgin engegar un banc del temps.

A Mallorca existeix ja l’associació “hoy por ti mañana por mi” que a Sa Pobla te 27 socis per exemple  que ofereixen i rebre tot tipus de serveis

És una activitat que no competeix amb els professionals ja que no hi ha transacció comercial per mig. Potència l’atuoestima i fortaleix els vincles entre veïns.

 Com diu un dels lemes d’aquest activitat. Podem no tenir doblers, però la vida ens dóna temps. En les nostres mans està decidir en que invertim aquest temps.

Imatge de la pàgina web de "hoy por ti mañana por mi"on podreu trobar informació molt completa del funcionament d'aquest banc de temps

 

 

A continuació la moció

MOCIÓ PER LA CREACIÓ D’UN BANC DEL TEMPS A LA CIUTAT.

El regidor d'Alternativa EU-EV, José Luis Garcia Salvador, presenta a la consideració del Ple la moció següent, perquè sigui estudiada i debatuda al ple del mes de desembre 2008.

Exposició de motius.

 

Els bancs del temps es formen a partir de ciutadans i ciutadanes disposats a intercanviar els seus coneixements, serveis o tasques quotidianes. En aquests bancs la unitat d’intercanvi és la moneda simbòlica de l’hora i no cap unitat monetària de curs legal. El seu valor és independent del servei que s’ofereixi o que es rebi. Per tant, el recurs del banc del temps són les persones i els seus intercanvis. A través dels grups d'intercanvi de temps, es motiva als ciutadans a ajudar-se  sense cap interès econòmic , donant valor als petits treballs que es desenvolupen en la vida diaria, de forma natural, i que en la majoria dels casos no reben cap valoració per part de qui els rep : petits bricolatges casolans, costura, planxat, lectura a invidents , acompanyament per passejades, ensenyament de receptes de cuina , assessorament informàtic, etc.

 

Els bancs del temps són iniciatives que reafirmen la relació i la confiança entre la gent i aconsegueixen també millorar tant les relacions humanes com els valors de solidaritat, la cooperació i la participació ciutadana. Per tant, aquests intercanvis generen una xarxa social amb un clima de confiança entre persones. És una eina d'inclusió social per als nouvinguts  i de  potencia l'intercanvi intergeneracional.

 

La creació del banc del temps serien un recurs municipal en el qual l’ajuntament hauria de coordinar aquesta xarxa amb la implicació del teixit associatiu del municipi.

 

Per tot això, aquest regidor presenta al ple de l’Ajuntament, amb la intenció de veure-la enriquida amb les aportacions de la resta de grups polítics i per a la seva aprovació si procedeix la següent moció.

 

PROPOSTES DE RESOLUCIÓ

El ple de l’Ajuntament de Pollença acorda

Primer.- Impulsar la participació dels ciutadans en un banc del temps; xerrades, anuncis a la ràdio i web municipals...

Segon.- Traslladar aquests acords a les associacions del municipi, a les quals els pugui ser d’interès els acords adoptats pel Ple.

Signatura                                                                                                        Pollença 15 de gener 2009

Comentaris

Pepe

Guillem

Pepe | 04/05/2009, 20:50

Hola Guillem, ADL és Agència de desenvolupament Local?El motiu per limitar la moció a a la informació ciutadana van ser dos relacionats. Era la manera d'aconseguir el vot a favor de l'equip de govern, que va fer la proposta de canvi, i després de tot era una manera d'iniciar al tema. Vull dir que la majoria de la gent no coneix el que és un banc de temps i van pensar que no estava malament començar per una xerrada informativa d'una gent que ja fa feina a la illa. El divendres podem veure quina és la resposta de la gent a aquesta experiència, a partir de la mateixa es pot seguir creixent.
Us esperam divendres.

Guillem Caldentey Crego

Moció

Guillem Caldentey Crego | 04/05/2009, 08:48

Hola Pepe & Cía,
La moció que teniu penjada en aquest escrit, és la que finalment es va aprovar passada la C. Informativa que també s'hi esmenta, i inclosos els canvis dirigits -pel que sembla- a no donar feina a l'Ajuntament? No teniu ADL? Quins són els motius que us van convèncer de limitar la tasca municipal a la informació ciutadana?
Meam si pegam un bot divendres a la xerrada de l'associació i ens hi trobam, podríem fer una canya.
Guillem

Pepe

Parlarem de...

Pepe | 25/02/2009, 15:14

Ahir al Boib
... es posa en coneixement general que a
l’oficina d’Intervenció d’aquest Ajuntament romandrà a disposició del públic,
per trenta dies a partir de la publicació d’aquest anunci en el BOIB, l’expedient
de modificació de l’ordenança reguladora de l’ocupació de la via pública amb
taules i cadires i altres elements complementaris i ús de terrasses i zones privades
de l’oferta turística bàsica visibles des de la via pública, aprovada provisionalment
per l’Ajuntament en sessió plenària de 29 de gener de 2009.
Els interessats podran examinar l’expedient i
presentar les reclamacions que creguin oportunes en el termini d’exposició.
Si no hi ha reclamacions, l’acord es considerarà definitiu. Si n’hi ha, la
Corporació adoptarà els acords definitius procedents, resolent les reclamacions
presentades i aprovant la redacció definitiva de l’ordenança.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb