URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

La quinta del vídeo

Alternativa | 18 Abril, 2009 06:00

Aquí tenim un nou artícle de Miquel Sánchez. Esper que el disfruteu.

“La quinta del vídeo” va ser el nom que li va posar un contertulià d’una emissora de ràdio als que ara tenim entre 45 i 50 anys (jo tinc 44 però em consider d’aquesta quinta). Nosaltres de jovenets varem tenir l’honor de manejar els primer reproductors de vídeo del mercat, varem veure com el sistema VHS es va menjar els sistemes BETA i 2000, que curiosament ambdós eren molt superiors al VHS, coses de la tècnica i del mercat,  anteriorment, varen veure com el color es menjava el blanc i negre als reproductors de televisió., varen sofrir les averies del “repetidor d’eu Puig de Maria” que ens tenia sense servei setmanes senceres, la caòtica posada en funcionament dels repetidors de Alcúdia i Pollença que quan es veia la “primera” no es veia el “UHF” i viceversa, varen veure com el SINCLAIR(*)  entrava a l’Institut de Pollença (on ara és la casa de cultura) i un alumne donava les classes perquè el professor  assignat no tenia n’idea del que era un ordinador, molt de canvis en molt poc temps.

Uns varen anar a la universitat, uns altres varen anar directament al mon labora,l i altres varem tenir el episodi entremig de la formació professional, i damunt aquesta gent tracta aquest article.

El que varem cursar la formació professional al final dels anys 70 o inics de 80 tècnicament estem quedant obsolets, només el tenir un esperit autodidacta o haver caigut a una empresa que vol tenir al dia als seus empleats pot fer que això no passi. Aprofitant aquest dies el meu amic Tomas ha vingut de Suècia, ell com jo és d’aquesta quinta, però a diferència d’Espanya l’estat suec li obliga per llei a tenir 50 hores anuals de reciclatge i posada  al dia dels seus coneixements en ofimàtica i informàtica en particular, aquestes hores obligatòries no just fan que en Tomas sigui més productiu a la seva empresa si no que també l’empresa rep una compensació per les hores que en Tomas és a l’escola, perquè aquesta formació té lloc en hores de feina. A Espanya i a Mallorca això no existeix i hem hagut d’aprendre i pagar de les nostres butxaques els cursos d’informàtica, xarxes , web i altres derivats que no acabaríem mai per no quedar al camí o a l’atur, cursos, llibres i altre material que no és precisament barat i a vegades s’ha de acudir a la pirateria informàtica per poder aprendre aquestes matèries, i a més fora d’horari de feina amb el perjudici de temps que nos pots compartir amb la família o amics.

Per això no és estrany que en Tomas estigui al dia, d’informàtica, parli perfectament a més del suec, anglès, alemany i un poquet de mallorquí, no molt.

En resum, un dels nostres problemes és la falta de productivitat diuen els empresaris, però poques solucions podem donar en segons quines activitats amb els coneixements dels anys  70.

Cal formació efectiva per la gent que està fent feina i no just pel que estan aturats, però com sempre aquí li donarem 30 voltes a les coses.

Miquel Sánchez

(*) SINCLAIR XZ. Petit ordinador personal amb 1 kb de memòria que va sortir al mercat als final del anys 70, l’institut de Pollença en tenia dos per les pràctiques d’informàtica de l’antic B.U.P.

 

 

Comentaris

Miquel Sánchez

Re: La quinta del vídeo

Miquel Sánchez | 18/04/2009, 19:14

Anem per feines, ja teniu a la secció de tertulies de polítics, la tertúlia del 4 de març, la tertúlia després del ple de febrer.

Garci

Re: La quinta del vídeo

Garci | 18/04/2009, 17:10

M'agrada l'article Miquel. Per cert, molt ben escrit.

Crec, com diu en Pepe, que Suècia va molts passos endavant. Invertit en qualitat dels treballadors i en formació al final té molts més beneficis.

Pepe

Re: La quinta del vídeo

Pepe | 18/04/2009, 16:37

Joan com diuen en castellà " en la variedad está el gusto".
Miquel acabaré idealitzant a Suècia, és un país del que ens resten molt de coses per aprendre.

Joan Ramon

VHS

Joan Ramon | 18/04/2009, 13:44

Vist el vist, jo penso Joan que ja està bé que hi hagí algún article relaxant.
Per cert Miquel, jo vaig ser de la segona generació, no el va poder innagurar el VHS, m'ha agradat però l'article, a mès se que ets una persona a qui l'apasionen totes aquestes tecnologies.
Salut

Joan

Re: La quinta del vídeo

Joan | 18/04/2009, 11:05

Miquel molt bon article, una pena que no sigui un poc més polèmic desprès d'aquets dies que la cosa ha estat força animada.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb