URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Construcció i Turisme

Alternativa | 22 Abril, 2009 06:00 | facebook.com twitter.com

Al ple de febrer es va aprovar per unanimitat la modificació puntual de l’article 60 de l’Ordenança de Policia i Bon Govern de l’Ajuntament de Pollença. La raó del canvi és reduir les conseqüències de la crisi actual al sector de la construcció.

Aquest article prohibia a tot el sòl urbà dels nuclis de la cala Sant Vicenç i, del Port de Pollença i a les urbanitzacions de la Font i el Vilà, durant el període comprès entre l’1 de maig i el 31 d’octubre els següents treballs de construcció:

- Obres a la via pública o a terrenys d’us públic general com parcs, jardins, places, etc.

- Obres de moviment de terra o excavacions superiors a 25 metres cúbics i enderrocament d’edificacions.

- Obres de construcció utilitzant qualsevol artefacte que no respecti els nivells acústics fixats als articles següents.

 Com ja haviem comentat aquesta modificació es va presentar per sorpresa a les comissions informativa que es fan abans del ple. Un exemple més de la improvisació i manca de criteri amb la que funciona l’equip de govern. Per la nostra part fa mesos, al ple de ja haviem demanat canvis a aquest article. A diferència del sector turístic, en el cas de la construcció no hi ha la figura dels fixos discontinus, i encara que som totalment conscients de que tenim un sector de la construcció totalment sobredimensionat tenim clar que la reconversió d’aquest sector que és molt complicada però s’ha de fer, ha de ser paulatina, evitant la destrucció de llocs de feina. Igualment la situació del sector turístic tampoc és bona, com demostra el tancament de l’hotel Simar a la Cala, i per tant s’ha d’anar amb molt de cura a qualsevol tema que afecti als nostres dos principals sectors econòmics. Per tot això resulta incomprensible que un tema tan important i complicat com aquest es presentés per sorpresa i amb urgència i sense el temps de debat i reflexió que seria necessari. Estam d’acord en prendre mesures excepcionals en temps de crisi però hem de tenir en compte que hem d’anar amb molt de cura no sigui que per reduir la crisi a la construcció enfonsem el turisme.

La primera proposta de l'equip de govern era fer un canvi durant un any de l’article i reduir el període de prohibició que passaria ser de 15 de juny a 30 de setembre, una proposta que significava donar via lliure a les empreses de construcció. En el poc temps que vam tenir abans del ple el que nosaltres vam proposar és que era millor estudiar cas per cas i que els interessats haguessin de sol·licitar motivadament l’autorització que seria resolta per Alcaldia, després d’una audiència també amb el sector turístic del lloc on es fa la construcció. Evidentment s’hauria de valorar  si l’ empresa de construcció sol·licitant tenia problemes econòmics que poguessin suposar l’acomiadament dels seus treballadors, i els perjudicis que aquestes obres podrien suposar pel sector turístic de la zona.

Finalment la modificació de l’article que es va presentar al ple es va semblar suficient al que havíem demanat per votar a favor, i la redacció de l’article restaria d’aquesta forma:

  “Durant l’any 2009, l’Ajuntament podrà autoritzar obres durant el periode que va des d’1 de maig al 15 de juny, i d’1 d’octubre a 30 d’octubre, prèvia audiència amb l’empresa constructora i els possibles establiments turístics afectats on es determinarà en quines condicions es pot desenvolupar la dita obra”

Es tracta d’arribar a acords entre les dues principals fonts de feina en el municipi, cada cas es tractarà en particular, hi haurà una audiència prèvia, i serà l’Ajuntament qui posarà les condicions. El batle  es va comprometre a que s’ens informarà de les peticions i els acords als que s’arribi.

 Evidentment el tema no és fàcil ja que per donar oxigen al sector de la construcció no es pot enfonsar al turisme, i fer aquestes dues activitats compatibles no sempre és possible. Caldrà el màxim diàleg i que tots siguin capaços de adonar-se la situació econòmica a la que ens trobam. Esperam que els sectors afectats siguin conscients de la situació extraordinària que es viu, i que siguin generosos, no s’ha d’enviar ningú a l’atur.

 Al ple es va llegir un escrit de l’Associació Hotelera de Pollença  que teniu a  la continuació de l'article.

El roto al blog  

 

Escrit de l’Associació Empresarial Hotelera de Pollença, dirigit a l’Ajuntament de Pollença i als representants dels grups polítics.

Jaume Salas Torrens, en nom i representació de la l’Associació Empresarial Hotelera de Pollença, en vistes a l’aprovació inicial de la modificació puntual de l’ordenança que prohibeix realitzar obres molestes en el municipi durant la temporada turística, vull deixar de manifest la greu preocupació per part de l’Associació indicant  el que suposaria el canvi d’aquesta ordenança, allargant el periode d’execució d’obres.

L’AHP és contraria a canviar la normativa pel que podria suposar si se donàs el cas que els TTOO i clients empreguessen mesures tals com retorn dels diners de l’estancia, aturada de vendes, incluida la possible sortida de catàleg, pagament de indemnitzacions per part dels hotelers, etc.. Situació que podria ser crítica pel sector turístic  i tendria greus  repercusions per tot el Municipi de Pollença.

Desde l’AHP  tenent en compte els moments de crisi econòmica actual volem deixar una porta oberta al diàleg i al consens per trobar una solució d’ajuda al sector de la construcció, i donat el cas de que un constructor es ves amb la necessitat d‘executar una obra que implicas molesties  a qualsevol establiment turísitic d’aquesta Associació se pogués consensuar abans de començar les obres i trobar una possible solució entre els afectats i l’Ajuntament, a través de l’AHP.

En el cas de que no existigues aquesta mena de consens o possible solució, i la modificació de l’Ordenança no ho contemplàs, l’AHP es veuria obligada a recurrir a totes les mesures legals i a les administracions que calguin en defensa dels interesos dels seus associats en particular i del Municipi de Pollença en general.

 

Pollença, a 26 de Febrer de 2009

 

 

Comentaris

Pepe

Re: Construcció i Turisme

Pepe | 23/04/2009, 11:31

El tema va més enfora d'una constructora o unes obres concretes.El ple estava ple de constructors i com bé ha dit Miquel a la nostra assemble fa mesos que representants dels treballadors de la construcció ens havien demanat canvis a aquesta ordenança.
Com he comentat a l'article és un tema complicat ja que la crisi ja es troba entre nosaltres i no són temps fàcils ni per la construcció ni pel turisme. Els dos principals sectors del municipi necessiten canvis i una reconversió i clar ara això no és fàcil.

Miquel Sánchez

Re: Construcció i Turisme

Miquel Sánchez | 23/04/2009, 10:08

Albullansa just és una empresa més de construcció afectada per la crisi econòmica, com estan altres al municipi, no just han demanat les empreses mesures especials, els sindicats a les nostres assemblees també es queixaven del mateix i volien solucions, també en dates de bonança econòmica.

Albullansa

Albullansa

Albullansa | 23/04/2009, 09:40

Tenc entès que tot això bé per l'antic Tango, ja que els constructors i promotors són uns amics del batle, i han canviat l'ordenança per afavorir els interessos privats d'Albullansa. Ja vorem

Pepe

Notícies

Pepe | 22/04/2009, 14:44

Avui al Ddb:
Una bona notícia; rebaixen l'impacte del centre de congressos de l'hotel Formentor. Aquest edifici és el que més ens ha preocupat des del principi, ja veurem com ha estat aquesta rebaixa.

I al suplement altres illes podeu llegir una interessant entrevista al pollencí Xavier Espinar, enginyer industrial que treballa en la reutilització dels enderrocs de la construcció per fer formigó reciclat. Aquest formigó serà utilitzat a l'aparcament de la Gola.

Miquel Sánchez

Re: Construcció i Turisme

Miquel Sánchez | 22/04/2009, 08:13

Amb l'aspecte turístic, el Port de Pollença encara és una zona que pot gaudir dels estiuejants, no són turistes, son estiuejants, són famílies, que cerquen un apartament o un chalet petit no molt car, per pasar els mesos que els nins tenen vacances a l'escola.

Crec que s'ha de fer aquesta distinció, són gent que no vol anar a un hotel, i per aquesta raor no és pot considerar oferta il.legal.

Recordau que el pitjor turista és el que no ve, i no en de perdre aquest turistes per la caparrudesa de que alguns turistes vulguin venir a Pollença en apartaments privats envers de un hotel i enmerdem el poble d'inspectors de turisme cercant apartaments il.legals des de un punt de vista comercial, peró totalment legals des de el punt de vista urbanístic.

Miquel Sánchez

Re: Construcció i Turisme

Miquel Sánchez | 22/04/2009, 08:02

Segons m'han comentar altra gent, això és un succedani del que hauria de ser el gran parc natural de la Serra de Tramuntana.

Joan Ramon

Serra de Tramuntana.

Joan Ramon | 22/04/2009, 07:59

No i podré anar, i me szap greu, un tema interesant que ja vaig poder seguir a la presentació que en feren a l'institut.

Esper que revitalitzin el tema del tancament de camins a la serra, sinó serà un patrimoni un tant tancat aquest.

Salut i branca

Pepe

Convocatòria

Pepe | 22/04/2009, 07:17

Avui al Club Pollença (Plaça Major, 10) a les 20 h. la Consellera de Territori del Consell de Mallorca, la Sra. Maria Lluïsa Dubón farà una xerrada informativa de la proposta de Declaració de la Serra de Tramuntana com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb