URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

ELS CLUBS ESPORTIUS (NECESITAM UN NOU MODEL).

Alternativa | 05 Maig, 2009 06:00 | facebook.com twitter.com

Avui  publicam un nou i interessant article d'en Joan Cifre. Us recordam que aquest blog està obert a tothom i que si voleu escriure un article  l'haveu d'enviar a eurxella@yahoo.es . Quan més veus diferents i més debat hi hagi millor.

ELS CLUBS ESPORTIUS (NECESITAM UN NOU MODEL).

            Fa uns dies ens varem reunir una colla de vells amics per fer un partidet de bàsquet i recordar vells temps. Recordàvem com ens reuníem a l’antiga escola Miquel  Capllonch , botàvem la barrera ens passàvem hores i hores jugant. Per cert, aquesta situació que es donava degut a que les úniques instal·lacions esportives eren les escolars, sorprenentment es torna repetir ara ja que el poliesportiu del moll ha “desaparegut” misteriosament i els al·lots tornen botar les barreres de les escoles per poder jugar, però això dona per un altre article.

            Com anava dient, recordàvem els nostres inicis esportius. En el meu cas, després de ser rebutjat de l’equip de futbol em vaig aficionar al bàsquet, això va succeir més o menys quan tenia uns 11 anys. Però no va ser fins 2 anys desprès que vaig començar a jugar en un equip federat, evidentment a Pollença i coincidint amb la inauguració del poliesportiu. En aquells moment l’únic requisit per poder jugar era treure un carnet de soci valia unes 5000 pessetes (anuals) i que hagués places lliures cosa que en el cas del basquet  era més fàcil que en el cas del futbol. Avui en dia crec que les quotes més barates deuen ser les del club bàsquet Eu Moll (uns 200 euros anuals).

            Cal dir que avui en dia la situació ha canviat molt. En aquell temps dur endavant un club esportiu era molt més fàcil. Normalment bastava que es posessin d’acord quatre pares per aconseguir quatre duros per els equipatges i el material. Els clubs eren petits i més familiars, evidentment sempre hi ha hagut  pares implicats i pares que passen de tot, però com els clubs eren més petits la feina no era tanta. Per altre banda en aquells temps no teníem massa alternatives d’oci i els nins quan no érem a escola érem al carrer. Avui en dia si un pare s’ha d’implicar en cada activitat que fa el seu fill hauria de deixar la feina.

            Els entrenadors normalment eren qualque professor que tenia els capvespres i els caps de setmana lliures, els propis jugadors quan anaven tornant grans i qualque pare. No hi havia les exigències que hi ha ara en quant ha titulacions i ningú cobrava. Avui en dia els entrenadors han de fer un esforç de temps i econòmic per aconseguir les titulacions., els pocs que hi ha estam bastant més preparats i tenim més responsabilitats per tant també es just que cobrem per la feina  que fem. Sobretot en alguns casos en que ens apropem a les 20 hores setmanals.

            Els arbitratges és també un dels grans problemes, és una de les despeses més importants dels clubs sinó la més important. En aquell temps hi havia pocs clubs i per tant no feien falta tants arbitres, pintaven menys partits i era també més una afició que una altra cosa. Avui en dia un àrbitre pot arribar a arbitrar set o vuit partits en un cap de setmana i es just que valori econòmicament, sobretot tenint en compte el poc respecte que normalment se’ls hi té. També cal dir que hi hauria d’haver més control damunt les federacions ja que mouen molt de diners i caldria saber on van.

            Els espònsors eren més bons d’aconseguir, per una banda perquè feien falta menys diners i també perquè hi havia menys clubs, avui en dia quan entres a un bar ha demanar que col·laborin  normalment ja n’han passat  set o vuit d’altres clubs o associacions. L’actual crisi també ha fet molt mal en aquest aspecte ja que gran part dels col·laboradors venien del sector immobiliari i  de la construcció.

            Personalment crec que aquest model de club esportiu està esgotat i que entre tots hem de mirar de trobar un altra model. L’única manera que tenen els clubs de sobreviure és caminar cap una major professionalització i al mateix temps hem de garantir que tothom pugui accedir a l’esport amb independència del seu nivell econòmic i social. És important que els tècnics que dirigim els clubs estiguem cada vegada més preparats i qualificats ja que la societat actual ens demana que a més a més de fomentar uns hàbits saludables ajudem en la important tasca de la integració dels nouvinguts.

L’esport va nàixer sent  una activitat elitista , en els seus inicis sols el practicaven els membres de la noblesa i la burgesia, amb el temps l’esport ha guanyat rellevància dins la societat i s’ha estes ha gran part de la població. Es deure de les institucions pública fomentar i garantir que l’esport arribi a tothom.

M’agradaria acabar l’article agraint a totes aquelles persones que de forma desinteressada han contribuït a crear i mantenir els clubs esportius que tan importants són dins la nostra societat.

La trist imatge del camp de futbet? del Port

 

Comentaris

Pepe

Convocatòria

Pepe | 05/05/2009, 21:35

El proper dissabte, 9 de maig, a les 18.00 hores, a la plaça d'Espanya de Palma, hi ha la Cadena Humana "Drets per la Llengua" organitzada per l'Obra Cultural Balear.

Garci

Re: ELS CLUBS ESPORTIUS (NECESITAM UN NOU MODEL).

Garci | 05/05/2009, 18:50

Joan, realment has fet una molt bona reflexió.

Tot s'està capitalitzant moltíssim. Es necesiten cada cop més diners per fer qualsevol cosa i hem d'anar en compte de no caure en la discriminació per aquest motiu. Tothom hi ha de tenir dret. Per això és tan necessària la col·laboració de l'administració.

Jo vull demanar, que és millor donar els diners a un club privat o fer un club públic?

Pepe

Re: ELS CLUBS ESPORTIUS (NECESITAM UN NOU MODEL).

Pepe | 05/05/2009, 17:02

Hola Hans al tema de l'auditorium esperam que hagi més informació i participació de la que ha hagut fins ara. De moment només puc dir que estam fem feina.

Pepe

Esport

Pepe | 05/05/2009, 16:58

L'ideal és un bon esport de base que pugui donar bons professionals, però si s'hagués de triar que preferim; un club d'atletisme o un acte anual com la mitja marató?

Murillo saps que pot escriure a aquest blog quan vulguis.

Hans

Moneo

Hans | 05/05/2009, 13:10

Pepe, has metido en el clavo. Consulta popular. El resto no vale. Mi apoyo total y el 90 % del Moll.Costruir es una cosa, matener otra (sin oferta publica)NO, a una gestion politica sin apoyo popular.

Murillo

Bones Joan

Murillo | 05/05/2009, 12:41

Joan ets un... Peró me cae bién el...
Jo també defens l'esport i em costa entendre com no es reconegut per la societat com un mitjà de integració i altres punts a favor. Es veritat que hi ha nins que no practiquen esport per motius econòmics i és molt trist, que l'estatus social separin els nins. Per sort jo feina atletisme, i no es pagava quasi res, però una quota mensual de vint i pico d'euros per fer esports nins petits, ja em diràs. Jo em deman si la societat està preparada per creure amb l'educació i l'esport, ho veim a Pollença, que el pressupost de festa és... sense comentaris... eh, Joan no tenc ganes de xerrar de pressupostos... enviem un missatge cada vegada que escriguis un article... Crec que persones com tu, que expressen les seves idees en públic, és el que fa falta a aquest poble... la gent te por de expressar-se en públic... supòs que això bé d'anys enrere. A jo no em cridis per botar barreres, tenc el peu fotut i faig rehabilitació...@@@ Per cert si hi ha qualcú que em dona branca, enviem un missatge, i ho llegiré, que la darrera vegada, abans del nivell b de Català, em varen donar branca...

Joan Cifre

Gracies Pepe

Joan Cifre | 05/05/2009, 12:23

Gracies Pepe! Lo teu es impressionant, hi ha qualque cosa que no hagis fet en aquesta vida? Crec que alguns agrairienque tornasis a entrenar, es igual si no en saps...
Totalment d'acord amb tú amb els dos apunts que has fet.
Jesse, n'hi idea del tema del club Atme i això que quan jo entrenava la secció de bàsquet hi formava part, varen ser bons anys.

Jesse Owens

Club Atme.

Jesse Owens | 05/05/2009, 12:19

Algú sap que ha pasat amb el club atme colonya Pollensa?
A part de organitzar la mitja marató (cosa que me sembla molt bé, com així no monten una escoleta de atme? M'estranya que el batle que tan li agrada correr no hagi fet més en aquest sentit, era un club molt important hi s'ha perdut.

Pepe

Auditori

Pepe | 05/05/2009, 12:11

Respecte a l'auditori a la fi s'ha fet un pla d'usos i gestió que ja comentarem a aquest blog.

Pepe

Un gran article

Pepe | 05/05/2009, 12:08

M'he posat nostàlgic.

A més de botar barreres, jo puc parlar de jugar al carrer o als parcs. Al meu cas com no jugava bé al futbol em vaig passar al handbol, curiosament després (sense tenir ni idea) vaig entrenar a equips de nins de futbol i bàsquet, vaig arbitrar partits de bàsquet... Com diu Joan eren altres temps.

Actualment com molt bé ha resumit Joan la situació és complicada, s'ha professionalitzat l'esport però l'administració no està a l'altura.
Un tema que també s'hauria de revisar seria el de les federacions esportives i el seu funcionament opac i antidemocràtic en moltes ocasions.

Joan Cifre

ElS CLUBS ESPORTIUS

Joan Cifre | 05/05/2009, 11:39

Gracies Miquel, la situació actual no és fàcil, els pares estan descontents per que paguen molt i els entrenadors per que cobram poc. A més avui en dia treballar amb nins és una gran responsabilitat. La solució passa per un canvi de model que han de coordinar les institucions públiques. Ajudes ja sigui directament als clubs o a les famílies que no puguin pagar les quotes. També ajudes o descontes a les empreses que patrocinin els clubs. Per exemple,la solució l'hem de trovar entre tots.

Miquel Sánchez

Re: ELS CLUBS ESPORTIUS (NECESITAM UN NOU MODEL).

Miquel Sánchez | 05/05/2009, 08:16

Nova enquesta, damunt l'auditori de Pollença.

A l'anterior enquesta.

3 persones es pentinen amb la clenxa enmig (18,75%)

5 persones amb la clenxa a un costat (31,25)

8 persones no es pentinen perquè no tenen cabells (50%)

Segons aquesta enquesta el darrer negoci que s'ha de posar a Pollença és una perruqueria.

Miquel Sánchez

Re: ELS CLUBS ESPORTIUS (NECESITAM UN NOU MODEL).

Miquel Sánchez | 05/05/2009, 07:24

Molt bon article Joan, això ja ho em parlat més d'un pic i abans d'aquestes darreres eleccions municipals durant el debat que va organitzar DM al Club Pollença, un pare ja es va queixar d'aquesta situació que no és exclusiva del nostre poble i l'altre dia el president del C.E. Consell (Miquel Vidal) ja deia que els pares estan suportant el futbol base a n'aquesta comunitat autònoma.

L'altre dia es parlava del Patronat d'esports, jo et vaig comentar el tema de la Fundació, es un tema prou delicat, però s'ha de parlar.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb