URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Xarxa de favors

Alternativa | 14 Maig, 2009 06:00 | facebook.com twitter.com

A partir de la xerrada sobre els bancs de temps del divendres passat es va arribar a l'acord de col·laborar amb l'Associació "hoy por ti". 

La gent que vulgui participar a la xarxa de favors (aquest nom és més adhient que el de banc de temps) es podrà apuntar via internet o telefònica a la mateixa Associació, o directament  a  Participació ciutadana (en aquest moment la oficina es troba al convent de Sant Domingo, entre el claustre i el museu,). A Participació podeu  trobar un fulletó informatiu que també podeu consultar a internet i que resumeix el funcionament d'aquesta xarxa de favors.

Una vegada que s'arribi a registrar un grup de cinc o sis persones, vendrà una persona de l'Associació  a fer una entrevista per donar d'alta a la gent; comprovar les dades, explicar les normes... Com mínim s'han d'oferir dos habilitats i demanar altres dues per gaudir com receptor. Les habilitats que ja es poden trobar  a aquesta xarxa de valors són del més variat; cuin, magia, conversació, mecanografia, lectura, electricitat domèstica, jardinería, fer encàrrecs... Només a  Sa Pobla s'ofereixen 27 habilitats.

Quan una habilitat d'un emisor coincideix amb la d'un receptor l'associació els contacta i a partir d'aquest moment emisor i receptor es posen d'acord. Una vegada terminat l'intercanvi aquest resta certificat mitjançant un xec. El teniu narrat amb més details i exemples reals al fulletó.

El que es va insistir a la xerrada és com a partir de la xarxa de favors es creen llaços entre la gent i com es recupera i dinamitza la vida social. Tambe és una eina magnífica per facilitar la integració dle nouvinguts.

A la xerrada van participar usuaris de la xarxa que van destacar el bon ambient de la xarxa. Un va resumirperquè seguia a la xarxa de valors després d'anys , amb una frase molt senzilla; m'ho pass molt bé. 

 

A la fí esperam que us animeu a participar, per qualsevol dubte ens teniu a la vostra disposició. 

Una frase que resum l'esperit de la xarxa és " al final,el que importa no són els anys de vida, sinó la vida dels anys.” Abraham Lincoln. El temps que vivim és únic i és el més valuós que tenim. Un moment de la xerrada del divendres passat.

 

Comentaris

Pepe

Xesca Ensenyat

Pepe | 15/05/2009, 19:03

Biel Mesquida al Diario de Mallorca.
Xesca Ensenyat: una bona escriptora lluitadora i insubornable

BIEL MESQUIDA. Ahir, per un atzar, un infermer de l´hospital d´Inca em va trobar per la plaça de Cort i em va dir que Xesca li havia dit que si em trobava em digués que estava internada. No en tenia cap notícia. Li vaig dir que avui aniria a veure-la. No vaig ser conscient del seu estat greu. I aquest matí l´amiga Antònia Vicens em comunica que és morta.
Els lectors catalans, i els lectors de tot el món, hem perdut una creadora de llenguatges, una vivificadora del català, una orfebre dels mots, una catalitzadora de les emocions, una inventora de sentits, una veu tan autèntica, tan vertadera i tan combativa que era, en ella mateixa tota una biblioteca, tot un país, tota una nació. Crec que puc donar testimoni que entre els nombrosos escriptors que he conegut, Xesca Ensenyat era un dels pocs que tenia l´aptitud, la capacitat conjuminada amb l´esforç i el treball per fer de la llengua catalana un festival de gusts, una fira de sorpreses, un planter de novetats i llepolies que vessava a mans plenes amb una generositat i una gratuïtat extraordinàries. Xesca Ensenyat era també una escriptora que pel seu amor a la veritat —feminista, independentista, catalanista, solidària amb tot de causes perdudes, crítica radical— no havia acceptat mai tenir ni amo ni senyor de cap casta. Això ha fet que la seva obra hagi sortit a borbolls i en edicions petites i, moltes, ja exhaurides. Recoman Ciutat de l'horabaixa, 1969, L'amagatall de Guipur, 1976, Vil·la Coppola, 1985, Una moda fresqueta, 1991, Quan venia l'esquadra, 1994, Massa vi per a un sol calze, 1994, Canvi de perruqueria i altres misèries, 1995, Quaranta anys no són res, 1997, i sobretot, sobre tot, el seu bloc a Vilaweb titulat L´hidroavió apagafocs. En aquesta plagueta electrònica trobareu la Xesca Ensenyat d´aquests darrers anys amarada d´essències i càrregues de profunditat literàries que com tota la bona literatura són un remei benèfic que ens dóna vida i ens ajuda a viure. Gràcies, Xesca, per aquest corpus viu i enlairador!

Garci

Re: Xarxa de favors

Garci | 15/05/2009, 10:05

Roser, qui millor que tu per escriure aquest article. Et proposo que ho facis, encara que sigui breu, i el penjarem tal qual.

Ens el pots enviar a eurxella@yahoo.es

JRV

Xisco M.

JRV | 15/05/2009, 08:56

Gracies per a la informació. Res pot conortar de l'absència per sempre de Xesca, però estar una estona amb el seu record es el que ens queda...

Miquel Sánchez

Re: Xarxa de favors

Miquel Sánchez | 15/05/2009, 08:43

Hola Roser, supòs que en P. de la P. ja due està fent feina amb un article damunt na Xesca.

Llàstima que prest amb un hidroavió, just es podrà veure "Villas Cortinas" i similars, i el pins que tant han inspirat a molta gent ara sigui un camp de batalla amb animals com víctimes inocents.

Roser

Tertúlia a IB3 ràdio - avui - Xesca Ensenyat

Roser | 15/05/2009, 08:36

A les 3 de la tarda, en el programa de n'Elisenda Farré a IB3 ràdio podreu escoltar una tertúlia amb en Biel Mesquida, Maria VIctòria Secall i altres, entorn l'obra i la vida de la pollencina major Xesca Ensenyat.

Roser

Xesca

Roser | 15/05/2009, 08:33

Mereix un gran article en aquest blog i una xerrada a Pollença. Vaig conèixer a Xesca 'virtualment' peròfinalment vaig volar en un hidroavió per fer una trobada 'real'. Ha estat i serà, una veritable enciclopèdia i diccionari de la llengua del país i coneixedora absoluta d'aquesta meravella de poble que és pollença i el seu moll, i Formentor. Ha estat una catàstrofe. Vaig ser amb ella tot just fa dues setmanes, però no podia mai imaginar que el seu 'breu descans' es convertís en un descans definitiu, encara que el seu vol continúa i continuarà per sempre més.

P. de la P.

Darrer vol

P. de la P. | 14/05/2009, 20:43

Avui plou, Xesca, tot el dia ha fet buirim, he passat per l'hidroavió i he vist els teus amics, els de sempre, ara no puc, s'acaramullen els records, peró em sé ric, ara del teu blog, abans de les pleguetes de tapes dures i escrites a ploma i lletra molt menuda, i les converses, les rialles, els renecs... avui plou, a la taverna he demanat un ginet i l'he olorat, l'he observat molt de temps pensant en tú. Una besada Sinforoseta estimada.

Pepe

Re: Xarxa de favors

Pepe | 14/05/2009, 20:03

Les paraules de na Xesca sempre seran entre nosaltres. Com la definició que va fer sobre si mateixa a aquest blog; " una persona transparent com un calamar que encara no l'han pescat ni s'ha sentit amenaçat, i no ha amollat tinta per despistar sobre la seva posició, i no té cap estratègia i es mou 'free lance' respecte del seu bancal."

Una abraçada a tothom i fins sempre Xesca.

Garci

Re: Xarxa de favors

Garci | 14/05/2009, 19:47

Estic content de veure que el bloc del PSOE té una nova notícia. El que si crec és que tenir els comentaris censurats no fa bona olor. Esper equivocar-me i que prest activin la posibilitat de posar comentaris i així debatre.

Però ja podeu veure la nova executiva. Sobretot la quantitat de gent jove.
psoepollenca.balearweb.net/post/70692

Joan Ramon

Descansi en pau

Joan Ramon | 14/05/2009, 18:00

Una gran perdua la de na Xesca, persona es pot dir, q no deixava indiferent a ningú.

Descansi en pau.

Garci

Re: Xarxa de favors

Garci | 14/05/2009, 17:18

Això si que sap greu...

Na Xesca era amiga d'aquest bloc, i la trobarem a faltar.

Miquel Sánchez

Re: Xarxa de favors

Miquel Sánchez | 14/05/2009, 17:04

Va ser una seguidora del nostre bloc.

Descansi en pau.

Xisco M

Xesca Ensenyat

Xisco M | 14/05/2009, 16:40

L'escriptora Xesca Ensenyat, autora del bloc L'Hidroavió Apagafocs, s'ha mort avui. Demà, a partir de les tres i fins a les vuit del vespre, hi haurà instal·lada la capella ardent al cementiri de Bon Sossec de Palma. Ensenyat havia escrit els llibres 'Canvi de perruqueria i altres misèries' (Moll), 'Moda fresqueta, una -N 19-' (Empúries) i 'Quan venia l'esquadra' (Moll). En el seu bloc, l'escriptor Biel Mesquida es lamenta de la mort de Xesca Ensenyat.

Miquel Sánchez

Re: Xarxa de favors

Miquel Sánchez | 14/05/2009, 15:46

A tot això de la xiulada, ens hem oblidat del tema principal, el banc de temps.

Molt interessant aquesta iniciativa, llastima que tots anam de bòlids, però el que pugui col.laborar, endevant.

Miquel Sánchez

Re: Xarxa de favors

Miquel Sánchez | 14/05/2009, 15:31

I tant Garci que haurem de pagar nosaltres, els controladors, "els porreros"´(són aquest que duen el cotxe "follow me" y duen "les porres" o senyals visuals que fan com "policies de plataforma"), personal de seguretat, etc, cobren cada mes, i els doblers han de sortir d'algun lloc.

A jo el que en fa més por, són "els mal vicis" que s'estan posant per la crisi.

JRV

Tabú

JRV | 14/05/2009, 15:27

No se de que tenen por els nacionalistes espanyols: la seva llengua, com a expressió de cultura, està assegurada, l'Estat espanyol està en nom seu, manejen els dobers. Peró no veuen que el progrés de les nacions mes significatives dins l'estat espanyol significa el progrés de tot l'estat...
Es obvi que perjudicar aquestes nacions es perjudicar tot l'estat...però la visceralitat ibèrica es una malaltia mala de curar, i la darrera endemesa de TVE que es propia dels pitjors temps de Franco n'es una mostra mes, per no parlar dels boicot als productes catalans, on es contracta mes mà d'obra del sur de la peninsula, no tenen remei. A la cap i a la fi, diuen estimar un estat que des coneixen i que confonen amb el menjador de caseva. Els espanyols no tenen l'exclussiva del chauvinisme, però el rebuig a acceptar el diferent es mes fort.

Garci

Re: Xarxa de favors

Garci | 14/05/2009, 14:46

Miquel, si són taxes vol dir que es paga el que es consumeix. Si no es paguen vol dir que les haurem de pagar nosaltres. I jo crec que si les companyies aèries han guanyat tant aquests anys, doncs que ho paguin.

Tal vegada soc molt simplista, però em molesta haver de pagar o subvencionar tot el negoci privat.

Un exemple, diuen que ara donaran 2000 euros per canviar de cotxe. I no seria més lògic que foren les empreses de cotxes qui rebaixin els guanys i no l'estat qui se'n faci càrrec? tot i que amb aquesta mesura també hi tenen a veure les empreses que hauran de pagar una part.

Miquel Sánchez

Re: Xarxa de favors

Miquel Sánchez | 14/05/2009, 14:36

David Abril o millor dit EU Balears no està d'acord amb l'eliminació de les taxes aeroportuàries, per la qualitat dels turistes.

Amic David esteim parlant de uns 15 euros per passatger, amb avions de més o manco 150 passatgers per aeronau, típica configuració LOW COST si venen plens, no crec que hagi molta diferència de qualitat amb taxes o sense taxes.

Miquel Sánchez

Re: Xarxa de favors

Miquel Sánchez | 14/05/2009, 14:14

Per una altre part ara sí podem dir "MADRID ENS ROBA", la decisió damunt les taxes als aeroports benefícia clarament Canàries damunt Balears.

Això és clarament un intent d'acostament a Coalició Canària, els illencs del PSOE no diuen res i els del PP actualment "pinten" manco que els del PSOE.

Ara bé fer un intent nacionalista com UNITAT tampoc és la solució, i al "despacte de progrés" actual em referesc com exemple, quan aquí pensem més en les illes que en Catalunya potser les coses pugin anar molt millor.

Miquel Sánchez

Re: Xarxa de favors

Miquel Sánchez | 14/05/2009, 14:03

Avui pel satèl.lit a euskaltelebista havia una dona que deia que ella havia xilulat perque en nom d'aquest himne havien il.legalitzat el seu partit polític.

Com deia el meu padrí, "Quien siembra vientos, recoge tempestades"

Garci

Re: Xarxa de favors

Garci | 14/05/2009, 13:53

No se qui ha firmat amb el meu nom "Garci2". Se que no diu res dolent, però no és molt agradable que algú et suplanti.

I si, és cert.

Joan Cifre

Enhorabona!

Joan Cifre | 14/05/2009, 13:28

Enhorabona per la impressionant tasca que feis amb aquest bloc

Joan Cifre

Politica i Esports!

Joan Cifre | 14/05/2009, 13:19

Me fa gracia sentir dir als polítics dir que no s'ha de mesclar política i esport. Idò que hi fan ells en un acte esportiu per fer-se fotos? -Que hi feien ahir els reis?- Hipòcrites!

Pepe 2

Estadístiques

Pepe 2 | 14/05/2009, 12:30

Si garci, això és cert i real.

Garci2

Estadístiques

Garci2 | 14/05/2009, 12:25

Això és cert?

Garci

Re: Xarxa de favors

Garci | 14/05/2009, 10:11

Avui he tingut curiositat i he mirar els números d'aquest bloc:

Articles: 1282
Comentaris: 13650 Retroenllaços: 10
Data de creació: 26 Febrer 2006
Última actualitació: 14 Maig 2009

Miquel Sánchez

Re: Xarxa de favors

Miquel Sánchez | 14/05/2009, 10:02

O dimitir Garci, hi ha un descontent de part de la població d'aquest estat, però el problema es que a Espanya ningú parla tothom té la raó i els altres són uns radicals tant d'una part com de l'altre.

Garci

Re: Xarxa de favors

Garci | 14/05/2009, 09:53

Si voleu veure la vergonya de TVE ho podeu fer a www.youtube.com/watch?v=nTJRhiOaNLk

Quina vergonay! Algú hauria de disculparse.

Miquel Sánchez

Re: Xarxa de favors

Miquel Sánchez | 14/05/2009, 08:36

Avui en Federico Jimenez Losantos (COPE) amb aquest tema de la xiulada ha perdut els papers, perque ha dit "no eran unos cuantos radicales, era más de la mitad del estadio" i crec que ja es hora d'obrir un debat damunt el model d'estat, està clar que a Catalunya i al Pais Basc hi ha una forta discrepància amb el model actual, a Balears crec que no perquè el PP sempre té més o manco els mateixos diputats.

Pepe

Parlant de futbol

Pepe | 14/05/2009, 07:30

Encara no em deixa de sorprendre com al 2009 es segueix faltan al respecte i a la intel·ligencia de la gent, Sobre tot quan es tracta de defensar la monarquia o en aquest cas ESPANYA (pronunciar molt fort i en peu).
Va ser penós el que va passar ahir a retransmissió de TVE de la final de la Copa del Rei, intentant ocultar la realitat de que la majoria dels aficionats del Bilbao i del Barcelona van xiular quan va sonar l'himne espanyol.
Encara va ser pitjor la rectificació quan abans de l'inici de la segona part de la final, TVE va emetre l'himne nacional a un volum molt superior a l'habitual,

Es clar que seguim vivint a un estat que prefereix furtar informació per a no contar la realitat.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb