URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Camí vell de Planícia

Alternativa | 01 Juny, 2009 06:00 | facebook.com twitter.com

 Us recordam que aquest blog està obert a tothom i que si voleu escriure un article  l'haveu d'enviar a eurxella@yahoo.es . Quan més veus diferents i més debat hi hagi millor.

Avui publicant aquest interessant article que ens ha enviat la plataforma en defensa dels camins públics  i oberts on reclama la intervenció del president del Govern, sr. Antich, en defensa dels accessos públics a Planícia. Les maniobres de la Conselleria de Medi Ambient intenten afavorir els propietaris veïns, principalment es Rafal, en detriment de l’interès general.

Benvolgut sr. Francesc Antich

La plataforma en defensa dels camins públics de Mallorca, davant les incomprensibles i estranyes maniobres que està duent a terme la conselleria de Medi Ambient del govern que vostè presideix regentada pel sr. Miquel Àngel Grimalt (UM)  per tal de no exercir els drets que té la finca Planícia sobre l’anomenat Camí vell de Planícia, que transita per les finques de Son Sanutges, s’Arboçar i es Rafal vol fer constar que:

Aquest camí de carro fou construït a l’any 1868 pels propietaris de les finques, i l’any 1915, els propietaris de Son Sanutges, Son Valentí, s’Arboçar, Son Creus i Planícia signaren un conveni pel seu manteniment. En el citat conveni s’afirma que són “propietarios en común” del citat camí (aquest conveni es protocolaritzà a la història registral de la finca Planícia i, lògicament està en coneixement de la Conselleria de Medi Ambient). Per tant, essent Planícia una finca pública, el govern i l’estat, o sigui tots nosaltres, juntament amb els propietaris de les possessions esmentades, som propietaris en comú del citat camí.

Sembla indignant que el sr. Grimalt permeti que el propietari del Rafal mantingui tancat aquest camí i no faci res per evitar-ho.
En tots els anys en que Planícia fou propietat de la família Batle, els visitants mai tengueren problemes per emprar aquest camí. Sembla molt mal de creure que ara que la finca és pública, la Conselleria de Medi Ambient ens prohibeixi accedir a ca nostra.

Sr. President, el dia que vostè va visitar la finca, per evitar protestes, el sr. Grimalt va fer obrir el camí vell de Planícia, permetent novament el seu tancament el dia següent. Senyor Antich, el camí vell de Planícia ha d’estar obert sempre per accedir a la finca (amb les restriccions per a vehicles a motor que la conselleria consideri apropiades), i no tan sols quan visita la finca el president del govern.

No entenem l’interès de la Conselleria (UM) en mantenir tancat aquest camí en benefici del propietari del Rafal, ni tampoc el silenci de l’Ajuntament de Banyalbufar (UM) sobre aquest tema. L’interès de la conselleria a favor del propietari des Rafal i contra els drets dels propietaris de Planícia (o sigui tots els espanyols i mallorquins) ha arribat al punt d’anunciar un acord per un camí alternatiu, inexistent fisn ara, i que fou traçat i obert la setmana passada al marge de qualsevol autorització, per tal de mantenir el tancament del camí vell de Planícia. Hem de recordar que la zona de Planícia forma part de la reserva natural de la Serra de Tramuntana, a més de ser un dels alzinars més ben conservats d’aquest espai, i que l’obertura d’un camí requereix, a més de la llicència municipal, un estudi d’impacte ambiental i altres autoritzacions.  

Sr. Antich, dotze milions d’euros de diners públics ens autoritzen a reclamar tots els drets que té la finca, entre ells el pas pel camí vell de Planícia, encara que vostè aquest dia no hi pugui anar.

Per acabar volem agrair-li profundament les gestions realitzades per aconseguir comprar Planícia, però al mateix temps li demanam, i també ho farem al govern de l’estat, que aturi d’arrel les estranyes maniobres de  la Conselleria de Medi Ambient.

Cordialment
--
Plataforma Pro Camins Públics i Oberts

Fotografia de l'associació cultural Bany-Al- Bahar

 

 

 

Comentaris

Pepe

Re: Camí vell de Planícia

Pepe | 07/06/2009, 07:29

Moltes gràcies J. per donar llum a aquest tema. La mateixa canço de sempre, la lletra és diferent però la melodia és la mateixa que a altres tancaments de camins.

J

Planicia, un tema fosc.

J | 06/06/2009, 23:45

Tot això que està passant amb els camins de Planícia té un rerafons molt fosc. Aquí en teniu un resum; només falta enllaçar els punts per començar a intuir tot el que hi ha per darrere:
1.- La Conselleria de Medi Ambient, mentre manifesta que està negociant amb les diverses propietats veinades, obri un camí nou tallant alzines, dibuixant en terra amb pedretes els seus marges i fent-lo passar a través d'una rosseguera (seria interessant veure passar-hi grups de la tercera edat, escolars, etc.). Això tota una Conselleria de MEDI AMBIENT.
2.- Aquest fet tan greu motiva immediatament una denúncia múltiple per part d’associacions banyalbufarines. Destaca la que es presentà davant el SEPRONA.
3.- El motiu d’aquest camí és evitar que la gent travessi la propietat del Rafal, qui fa anys guanyà un plet (o millor dit, l'Administració es deixà guanyar per no presentar com tocava els papers davant el jutge, és a dir, perdé el camí per un “defete formal”) i aconseguí el tancament del Camí Vell d’Estellencs i de rebot el Camí Vell de Planícia. Amb això, a més de tot el greuge ocasionat a tots els mallorquins, des de fa deu anys els banyalbufarins no poden celebrar “el Recreo”, la festa del Pancaritat.
4.- Aquest camí nou obert és una proposta unilateral del Rafal, que presenta un informe signat per un popular ‘excursionista’ i ‘historiador’ (tothom sap ja qui és) que ha fet feina per els propietaris del Rafal en el tema dels camins públics que passen per aquesta finca, i la conselleria, sense més consultes, es posa a obrir-lo. Per tant, l'entesa Conselleria-el Rafal és total.
5.- Aquest nou camí també li interessa per altres motius més personals al partit que està en la Conselleria i en la batlia de Banyalbufar, ja que, com tothom sap al poble, evita passar per davant una propietat de la família Mulet, una membre destacada de la qual és Dolça Mulet.
6.- L’Ajuntament de Banyalbufar recepciona el Catàleg de Camins fet pel Consell de Mallorca (on evidentment no surt el “Camí Vell de Dalt” –nom per altra banda “molt cursi”— proposat per El Rafal com a via “històrica”) i considera públics el Camí vell d’Estellencs i el Camí Vell de Planícia. L’ajuntament no l’aprova i l’amaga en un calaix. La voluntat de “contentar” el Rafal torna a aparèixer. L’entesa batlia/conselleria/el Rafal és, per tant, absoluta.
7.- Les reaccions populars davant l’obertura del nou camí provoquen diverses manifestacions del batle de banyalbufar. Justifica el nou traçat amb perles com ara: “més vell que els altres”, que “evitarà massificacions” o que des d’ell “es tendran millors vistes”. Un “camí que es fa nou” mai és un “camí vell”; la massificació seria igual –o pitjor- perquè travessa boscos ben protegits; i des de qualsevol punt de Banyalbufar es veu la mar.
8.- Posteriorment, Conselleria i batlia manifesten la seva “ferma” voluntat de lluitar a favor dels camins públics que van a Planícia, però sempre obrint el camí nou primer. Això no té cap tipus de sentit, ja que havent-hi com a mínim un camí sobre el qual té tot el dret del món (el Camí Vell de Planícia) no té necessitat de fer traçats nous per la muntanya i a més de dubtosa legalitat. A més, tenint en compte l’entesa el Rafal/Conselleria, aquesta és una manera molt evident de fer oblidar els dos camins històrics en favor d’un tercer, absolutament nou i que no passa per El Rafal. Interessos privats davant els del poble i per damunt la història.
9.- Finalment, tal i com es manifesta a altres blogs, a Banyalbufar es diu que la darrera actuació per part del Rafal davant tot aquest renou que s’ha creat és la d’asfaltar el Camí Vell de Planícia. Si la batlia no fa res (que és el que ha fet fins ara), durà a terme una nova concessió davant els interessos del Rafal i deixant de banda els del seu poble i de tots els mallorquins.

Davant tot això (i molt més que de moment no cal explicar-ho, però que aviat publicarem), les passes que una adminstració pública que vetla pels interessos generals hauria de fer són les següents:

1.- Aprovar el Catàleg de Camins perquè actui com a eina per lluitar a favor de l’obertura del Camí Vell d’Estellencs.
2.- Obrir el Camí Vell de Planícia, tant per declaració com a públic o com a dret de pas legítim.
3.- Fer política per al poble i no per afavorir interessos privats molt concrets.

Pepe

Re: Camí vell de Planícia

Pepe | 03/06/2009, 11:53

El tema de Planicia és ja el "novamás" de la incompetència de les administracions públiques per defensar els bens comuns.
Ens hauriem de començar a plantejar tancar carrers i carreteres (no velles) a veure si també fan tan de comèdia per llevar les barreres.

planicia obert

planicia

planicia obert | 03/06/2009, 08:34

Ara, sembla que el Ajuntament de Banyalbufar vol tornar a provar la via judicial per recuperar la titularitat pública del camí vell d’Estellencs. És a dir, aconseguir una sentència ferma que permeti reobrir el tram del GR-221 que la propietat de Es Rafal tancà en virtut d’una suposada sentència judicial. Una decisió unilateral, arbitrària i injustificada que, d’entrada, ha barrat el pas d’accés a Planícia per s’Arboçar (Camí Vell de Planícia) i també ha interceptat la Ruta de Pedra en Sec entre Estellencs i Banyalbufar.

Aquest fet -el nou plet municipal- ha servit d’excusa perquè la Conselleria de Medi Ambient dubti de la conveniència d’exercir el dret de pas que li correspón com a legítim co-propietari del Camí Vell de Planícia per accedir a l’esmentada possessió pública i, d’aquesta manera, deixar que la resta de co-propietaris de Planícia, el poble de les Illes Balears, també pugui visitar-la. Mentrestant, la conselleria se treu de la màniga un camí nou com a solució “temporal” del problema, però que també en planteja de nous. Problemes els quals no entraré a comentar perquè són prou complexes i de difícil exposició.

Tanmateix, Medi Ambient considera que l’exercici del seu dret legítim i irrenunciable no faria més que interferir el plet del consistori banyalbufarí i la possible titularitat pública del Camí Vell de Planícia.

En definitiva, Planícia incomunicada per la senzilla incapacitat de l’Administració de garantir l’interès general quan aquest se veu amenaçat per decisions arbitràries de particulars. És així com a cada dia que passa, més s’emblica el fil amb el qual es teixeix la història de la nova Planícia. Aquesta possessió de la Serra de Tramuntana, a Mallorca, va ser adquirida recentment per la Conselleria de Medi Ambient per tal d’engreixar el patrimoni públic de la Comunitat i oferir-la al poble de les Illes Balears i als seus visitants també. No obstant això, visitar-la s’ha convertit en un malson per a tothom. Cap dels camins públics que comuniquen Planícia amb el poble es pot transitar, perquè romanen tancats.

Malament anem amb una administració que no és capaç de defensar l’interès públic així com toca. Es podran retirar totes les barreres físiques que barren el pas de l’excursionista pels camins públics de la Serra; però, qui llevarà les que de manera invisible col·loca l’administració en contra dels interessos públics dels seus administrats cada vegada que fa deixadesa de les seves obligacions?

Pepe

Re: Camí vell de Planícia

Pepe | 02/06/2009, 14:33

Avui al DdM. la plataforma pro camins públics denuncia el tancament d'un altre camí públic del municipi. Davan t la inactivitat de l'equip de govern es multipliquen els usurpadors de camins.

Denuncian el cierre del camino público que conecta Cala Murta con el faro de Formentor

Pepe

Pollencinet

Pepe | 02/06/2009, 12:02

Bon dia pollencinet, això de bloc-web, és una invenció nova?

El PSOE te una pàgina web tancada als ciutadans que reflexa el comportament i actitud dels seus regidors i nova directiva. O sigui els polítics "informen" i decideixen i els ciutadans a callar.

Al PSOE i a altres partits UM-UNPI i PP_UMP és clar que no els agraden les crítiques públiques i que prefereixen arreglar les coses en privat. Prefereixen els despatxos i passadissos al ple...

Però són partits públics i fan una feina pública amb dobler públics. Per tant s'hauria de facilitar la màxima transparència i participació per part de la gent. Un blog amb comentaris oberts és el millor per estar en contacte obert i dialogant amb els ciutadans.

Ja el vaig dia a un altre comentari si es fa la feina amb honestedat no s'ha de tenir por de les crítiques als comentaris. Si les crítiques no són raonables es pot debatre i demostrar que no tenen fonament. Si són raonables es pot acceptar que no sempre es fan les coses bé i rectificar i millorar. No n'hi ha més ni menys.

El que ha triat el PSOE és respectable, però respectar una cosa no vol dir callar. Des del respecte també es pot criticar.

Castelao

A pollencinet...

Castelao | 02/06/2009, 11:35

I, pollencinet, socialistillo, perque no poden ser públics i oberts el comentaris , ara i sempre impossibles, a la carictura de blog del PSOE. De que tenen por, de la veritat? De que es parli clar?

Pollencinet

A Garci

Pollencinet | 02/06/2009, 09:38

Si voleu fer comentaris al psoe, ho podeu fer a través del correu electronic que tenen al bloc-web.
Jo ho he fet així i m'han contestat molt ràpit.
Crec que tot s'ha de rspectar, No trobeu?

Salut i República

Garci

Re: Camí vell de Planícia

Garci | 02/06/2009, 08:57

És una llàstima que el PSOE no admeti comentaris i la gent s'hagi de refugiar aquí per demanar explicacions.

Després s'enfaden, fan silenci a les preguntes nostres, no ens parlen, etc...

Toni

EL BLOG DEL PSOE SENSE CONTINGUT POLÍTIC

Toni | 02/06/2009, 08:34

Aquests socialistes, nous socialistes i gent que pastura pel PSOE de Pollença, com va dir un tal Morillo, com molts sabeu, tenen un blog a internet. Aquest és un fidel reflexa del que son aquesta gent com a grup, com a partit. No tenen res a dir, res que contar, estan perduts i van a remolc. Com que no tenen res que contar avui han penjat al seu blog el programa cultural d'aquest mes, que curiosament és el regidor del PSM el coordinador del mateix. Quines coses...
Atreviu-vos a parlar de quina és la postura del PSOE de Pollença respecta a la nova llei de l’avortament, atreviu-vos a parlar del per què no se duen a ple el pressupostos generals, atreviu-vos a parlar de quines tasques es duen a terme per part de la regidora de serveis socials, quin és el dia a dia de la regidora del Port de Pollença, de quines tasca empren o emprendrà el regidor de la Cala Sant Vicenç, i un llarg etc.
Morillo, i tu que en penses de tot això? Suposo que ara ja no pastures, ja dous tenir criteri d'opinió propi, o no?

Margalida

Re: Camí vell de Planícia

Margalida | 02/06/2009, 07:33

Jaume plomer ara que ets el lider del psoe quina es la teva opinio respecta al retart
de l'aprobacio del pressupostos?

esopo

Re: Camí vell de Planícia

esopo | 02/06/2009, 07:20

hUndiendo el Medio ambiente.
El zorro vigilando las gallinas.

Joan

BUFFFF

Joan | 01/06/2009, 22:00

UM no hauria de gestionar la conselleria de Medi Ambient, ha demostrat prou que la seva sensibilitat no va lligada a la protecció de la natura.

Pepe

Re: Camí vell de Planícia

Pepe | 01/06/2009, 18:32

Deixar Medi Ambient en mans d'Unió Monetària, ha estat una gran idea pel grup Serra que guanya uns bons doblers amb la publicitat d'aquesta conselleria. Moltas publicitat i més d'un pas cap a darrera.

Per si no l'haveu vist ja hem penjat una nova enquesta, a la columna de la dreta:

"Teòricament, alguns camins públics com el de Ternelles romanen tancats per protegir la fauna i flora de la zona,ara s'han convertit en vedáts de caça major. Pregunta: És lògic no poder caminar i sí poder disparar ???"

Garci

Re: Camí vell de Planícia

Garci | 01/06/2009, 09:27

És curiós, vaig ser a Estellencs la setmana passada i hi havia cartells d'un bus gratuït que et duia a Planícia, i molta propaganda.

Però de bus no en vaig veure cap.

Joan Ramon

Planicia Camí Públic obert¡¡¡

Joan Ramon | 01/06/2009, 08:55

Algu sap de qui es propietat Son Sanutges?
PErquè tan d'interès per no aprofitar un camí públic?

Salut

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb